• Svar på tråden Mola/Druvbörd
  • Anonym (Jag med)
    vanna skrev 2010-05-10 19:54:01 följande:
    HcG under 1!!! Jag firar!!Nu är det bara att hoppas att det ligger kvar där ngr månader till innan "de små liven" får simma fritt igen  hi,hiKramizar
    GRATTIS!!!!!!
  • Anonym (Fundersam)

    Min läkare ringde idag och sa att jag skall fortsätta och lämna prover en gång i veckan tills det är nere på 0 (senast var värdet 5,4). Ifall värdet håller sig på 0 tre veckor på raken skall provtagningarna glesas ut till en gång i månaden i ett halvår. Så här fanns inga chanser till förkortad karantän, som jag hoppats på. Men jag vill göra som läkaren säger och tar hellre det säkra före det osäkra.

    Samtidigt säger min läkare att hon skall diskutera det men en kollega, vilket naturligtvis är väldigt bra! Jag misstänker dock, precis som flera andra här har gjort, att läkarna inte alltid har jättevana att behandla druvbörd/mola och därmed är lite osäkra på området. Dessutom verkar det vara olika direktiv i olika delar av landet. Jag vill veta vad läkarna grundar graviditetsförbudet på för fakta t.ex. vilket hcg-värde man skall ha och hur länge, om man har komplett eller partiell mola, vilken vecka man var när behandling påbörjades eller vad nu kan påverka.

    Är det någon som känner till någon medicinsk rapport eller seriös forskning som rekommenderar eller berör hur lång tid man bör ha graviditetsförbud? Det hade varit hemskt intressant att läsa. Om man lyckas förstå den fackliga texten vill säga :)

    Kram till er!

  • Epelino
    Anonym (Fundersam) skrev 2010-05-11 22:21:12 följande:
    Min läkare ringde idag och sa att jag skall fortsätta och lämna prover en gång i veckan tills det är nere på 0 (senast var värdet 5,4). Ifall värdet håller sig på 0 tre veckor på raken skall provtagningarna glesas ut till en gång i månaden i ett halvår. Så här fanns inga chanser till förkortad karantän, som jag hoppats på. Men jag vill göra som läkaren säger och tar hellre det säkra före det osäkra.Samtidigt säger min läkare att hon skall diskutera det men en kollega, vilket naturligtvis är väldigt bra! Jag misstänker dock, precis som flera andra här har gjort, att läkarna inte alltid har jättevana att behandla druvbörd/mola och därmed är lite osäkra på området. Dessutom verkar det vara olika direktiv i olika delar av landet. Jag vill veta vad läkarna grundar graviditetsförbudet på för fakta t.ex. vilket hcg-värde man skall ha och hur länge, om man har komplett eller partiell mola, vilken vecka man var när behandling påbörjades eller vad nu kan påverka. Är det någon som känner till någon medicinsk rapport eller seriös forskning som rekommenderar eller berör hur lång tid man bör ha graviditetsförbud? Det hade varit hemskt intressant att läsa. Om man lyckas förstå den fackliga texten vill säga :)Kram till er!
    Hm.... jag har fått veta att 5,4 är "normalvärde" alltså räknas som friskt. kvinnors hcg pendlar tydligen lite mellan 0 och 5,4. Jag frågade onkologen om risken för återfall, han sa då att risken att det skulle blossa upp igen var 1% och att det isåfall skedde under första året efter behandlingen. Men det är ju olika långt grav förbud gällande om hcg normaliserats innom 8 veckor eller inte. Skickar länk till ett vårdprogram jag hittat, där avråder dom från graviditet under 6 mån om hcg normaliserats innom 8 veckor och annars under 1 år.
    Klicka på trofoblasttumörer...

    http://www.oc.umu.se/pdf/gynvpg.PDF
  • Bubbibalubbi

    Hej!


    Igår när vi gjorde KUB (i vecka 13) så visade det sig att det var tomt på sånär på två hinnsäckar. Första läkaren som tog sig en titt började misstänka mola. Men mitt blodvärde indikerade på att det ändå inte var det (hcgnivån var hyfsat låg).
    Så vi fick åka till gynakuten där de egentligen uteslöt druvbörd, men har en svag misstanke om partiell druvbörd. Så jag ska tillbaka på fredag för en extrakoll i deras superultraljudsapparater. Jag hoppas på ett vanligt MA. :(
  • Anonym (Jag med)
    Bubbibalubbi skrev 2010-05-13 08:22:33 följande:
    Förresten, har alla ni haft höga hcg-värden?
    Hej och välkommen hit! Beklagar verkligen din sorg, och hoppas verkligen att det inte é mola du har!!!
    Jag hade inte högt HCG, man upptäckte min mola på RUL i vecka 18..jag hade då 15000 i hcg. Jag hade partiell mola och fostret hade dött i v 10.

    Styrke kramar!!!!
  • belllan

    Ni som testar en gång i månaden nu... Hur lång tid är det emellan era test? En kalendermånad eller en "fyraveckorsmånad"? Annars inom sjukvården brukar fyra veckor (28 dagar) användas när man pratar om månad, men mina test har gått på kalendermånader så här långt..

    Bubbibalubbi. Jag hade höga värden (komplett mola upptäcktes efter blödning i v12), men de sa då att värdena skiljer sg mycket åt vid diagnos. Som jag förstod det så: vid komplett mola brukar värden vara förhöjda medan det vid partiell kan vara antingen förhöjda eller lägre värden. Hoppas att du slipper detta!! På mig såg de direkt att det var mola och säger de att de inte tror att det är det du har så tycker jag att du ska hoppas på att de har rätt! Det är kanske bra att "vara förberedd" men för mig hade det nog inte varit lättare att hantera detta även om jag vetat något om denna komplikation innan..

    Varför känns det som att alla, verkligen ALLA, blir eller är gravida just nu? Jag ser stora magar överallt och många vänner och bekanta är de också..

  • Bubbibalubbi

    Tack för era svar!


    Vi får helt enkelt vänta tills imorgon och se. Och är det partiell mola så får vi helt enkelt acceptera det och vänta. Vad mer ska man göra? :?
  • Anonym (Fundersam)
    Epelino skrev 2010-05-11 22:53:11 följande:
    Hm.... jag har fått veta att 5,4 är "normalvärde" alltså räknas som friskt. kvinnors hcg pendlar tydligen lite mellan 0 och 5,4. Jag frågade onkologen om risken för återfall, han sa då att risken att det skulle blossa upp igen var 1% och att det isåfall skedde under första året efter behandlingen. Men det är ju olika långt grav förbud gällande om hcg normaliserats innom 8 veckor eller inte. Skickar länk till ett vårdprogram jag hittat, där avråder dom från graviditet under 6 mån om hcg normaliserats innom 8 veckor och annars under 1 år.Klicka på trofoblasttumörer...www.oc.umu.se/pdf/gynvpg.PDF

    Här gick jag och hoppades få kortare graviditetsförbud än 6 månader...

    Åtta veckor efter skrapning låg mina värden på 5,4.
    Nio veckor efter skrapning: 4,6 (vilket enligt min läkare räknas som noll-värde).
    Nu får vi ett års graviditetsförbud eftersom det tog nio veckor att få nollvärde. Hade det tagit åtta veckor hade vi fått ett halvårs graviditetsförbud, säger min läkare.

    Det är så konstigt att det är sådant glapp i längd på graviditetsförbudet bara för att det tog några dagar längre att få ned värdena. Dessutom verkar det vara lite godtyckligt var nollvärdet egentligen går eftersom din läkare (Epelino) drar gränsen vid 5,4 och min läkare vid 5. Visst är det bra att man får en ordentlig uppföljning, det är jag verkligen tacksam över men samtidigt är denna väntan så frustrerande. 

    Är det någon annan som har liknande erfarenhet av att hamna i gränslandet vad gäller längd på graviditetsförbud?


  • Anonym (Fundersam)
    Epelino skrev 2010-05-11 22:53:11 följande:
    Hm.... jag har fått veta att 5,4 är "normalvärde" alltså räknas som friskt. kvinnors hcg pendlar tydligen lite mellan 0 och 5,4. Jag frågade onkologen om risken för återfall, han sa då att risken att det skulle blossa upp igen var 1% och att det isåfall skedde under första året efter behandlingen. Men det är ju olika långt grav förbud gällande om hcg normaliserats innom 8 veckor eller inte. Skickar länk till ett vårdprogram jag hittat, där avråder dom från graviditet under 6 mån om hcg normaliserats innom 8 veckor och annars under 1 år.Klicka på trofoblasttumörer...www.oc.umu.se/pdf/gynvpg.PDF
    Tack Epelino för bra länk!!
Svar på tråden Mola/Druvbörd