• Svar på tråden Mola/Druvbörd
  • Anonym (Fundersam)

    Ja, ni har naturligtvis helt rätt att kondom inte är lika effektivt som p-piller.

    Jag har läst att det i England har gjorts studier som antyder att p-piller eventuellt kan stimulera trofoblastaktivitet innan hCG-värderna har stabiliserats. Å andra sidan har andra studier gjorts som INTE har visat att p-piller skulle ha någon sådan effekt. Tror dock att båda studierna gjordes för några år sedan och kanske fins det färskare information? Vore intressant att veta.

    Men vi har ändå valt att ta det säkra före det osäkra och låtit kroppen slippa extra hormoner. Viktigt är i alla fall att låta bli att bli gravid och vi har nu använt Billingsmetoden toppat det med kondom och enbart när ägglossning inte är i närheten. Men jag vill dock poängtera att Billingsmetoden är något vi använt under många år innan och sett att det fungerar för oss. Skulle absolut INTE rekommendera någon att börja med den metoden under ett graviditetsförbud.

    Kram på er

  • kasa01

    Hej!
    ang detta m preventivmedel, jag har bett om att få kopparspiral insatt igen. De vill inte sätta den riktigt ännu, värdet låg på 26 igår 8 veckor efter skrap. Kasnke nästa mätning... Det är helt hormonfritt, och borde inte vara problem att sätta eftersom alla varit gravida, även om det varit en avbruten graviditet. Ibland kan det vara lite "trångt" att sätta en spiral på någon som inte varit gravid. Man kan blöda lite mer än vanligt, men det har det varit värt för mig alla fall. Har aldrig gillat att äta hormoner, o tänker absolut inte börjar nu efter detta.
    Kramar,

  • Epelino
    kasa01 skrev 2010-05-19 09:37:55 följande:
    Hej!ang detta m preventivmedel, jag har bett om att få kopparspiral insatt igen. De vill inte sätta den riktigt ännu, värdet låg på 26 igår 8 veckor efter skrap. Kasnke nästa mätning... Det är helt hormonfritt, och borde inte vara problem att sätta eftersom alla varit gravida, även om det varit en avbruten graviditet. Ibland kan det vara lite "trångt" att sätta en spiral på någon som inte varit gravid. Man kan blöda lite mer än vanligt, men det har det varit värt för mig alla fall. Har aldrig gillat att äta hormoner, o tänker absolut inte börjar nu efter detta. Kramar,
    Konstigt, nu säger läkarna olika igen, det första min läkare ville göra så fort jag slutat blöda efter skrapningen var att sätta in en spiral. Då visste han ju inte ens att mitt hcg skulle hålla på att strula upp och ned, utan tnken var ju då att allt skulle vara normalt innom 8 veckor, och 6 månaders gravförbud. Jag tyckte då att det var märkligt att jag skulle ha en spiral i bara 5 månader  och sen ta ut den igen så jag ville inte.

    Ha en bra dag
    /E
  • Mini Söderling

    Hej
    jag var inne på skrapning igår efter ett missfall i vecka 7, dom har inte direkt sätt något alls på mig och skickat mig till olika ultraljud till slut blev det bestämt att jag skulle skrapas för att dom sedan skulle skicka iväg de dom fick ut på analys. Jag trodde det skulle göras för att jag fått tre missfall på ett år men när jag skulle åka där ifrån igår sa läkaren till mig att hon skulle skicka iväg det för att få svar om det var druvbör , ingen har tidigare under en vecka men typ 5 besök på gynakuten nämnt detta . förra tisdagen tog man ett hcg prov på mig som då låg på 445 fick komma tillbaka på tors och då låg det på 785 det sa dom inte var en normal höjning eftersom den skulle fördubblas men det var ingen som då nämnde druvbörd.
    Jag var ju lite groggi när läkaren sa detta till mig igår och allt jag uppfattade var att det tog 4-5 veckor att få svar på analysen och om det skulle vara så är det inte så bra att bli gravid på två månader , nu har jag läst lite om er men kan inte riktigt säga att jag förstår detta. Tacksam för lite svar i min förrvirrade värld :)

  • Anonym (Fundersam)
    Mini Söderling skrev 2010-05-19 12:32:14 följande:
    Hej jag var inne på skrapning igår efter ett missfall i vecka 7, dom har inte direkt sätt något alls på mig och skickat mig till olika ultraljud till slut blev det bestämt att jag skulle skrapas för att dom sedan skulle skicka iväg de dom fick ut på analys. Jag trodde det skulle göras för att jag fått tre missfall på ett år men när jag skulle åka där ifrån igår sa läkaren till mig att hon skulle skicka iväg det för att få svar om det var druvbör , ingen har tidigare under en vecka men typ 5 besök på gynakuten nämnt detta . förra tisdagen tog man ett hcg prov på mig som då låg på 445 fick komma tillbaka på tors och då låg det på 785 det sa dom inte var en normal höjning eftersom den skulle fördubblas men det var ingen som då nämnde druvbörd.Jag var ju lite groggi när läkaren sa detta till mig igår och allt jag uppfattade var att det tog 4-5 veckor att få svar på analysen och om det skulle vara så är det inte så bra att bli gravid på två månader , nu har jag läst lite om er men kan inte riktigt säga att jag förstår detta. Tacksam för lite svar i min förrvirrade värld :)
    Hej Mini,
    Ledsen för vad som har hänt dig.

    Jag fick svar på analysen ca 1 vecka efter skrapningen.
    Det låter kort att bara få graviditetsförbud i två månader ifall det är druvbörd du har haft. Kan det vara så att din läkare menade att ditt hCG-värde kommer att följas upp under två månader och beroende på hur hCG-värdet sjunker under den perioden så fattas beslut om hur långt graviditetsförbud du får?

    På den här tråden har vi diskuterat hur långt graviditetsförbud man får och det verkar vara väldigt olika beroende på vilken läkare som behandlar. Min läkare sa att om mitt hCG-värde blivit stabilt (d.v.s. under 5) inom 8 veckor så skulle jag få graviditetsförbud i 6 månader, annars i ett år. Men som sagt, läkarna verkar säga lite olika så det bästa är kanske att du försöker få tag på din läkare och be henne/honom klargöra vad som gäller för dig? Det är ju inte så lätt att uppfatta och komma ihåg när man är groggy och omskakad efter skrapningen.

    Håller tummarna att du snabbt får svar som säger att det inte var druvbörd.
  • Mini Söderling

    Hej
    Tack för svar det är så mycket som snurrar nu , det har inte ens varit uppe på tal ännu om att jag skulle lämna något hormon prov , det nämnde hon inte ens, hur långt efter ert missfall fick ni lämna hormon prov?
    Jag har googlat lite på detta om druvbörd och det jag läser i symtom man haft innan har ju inte stämt in på mig så känner mig väldigt förvirrad , och att vänta 4-5 veckor på svar känns ju jätte långt .
    Allt känns ju så luddigt

  • kasa01

    Hej Mini!

    Stackars dig, hoppas det inte är en mola du fått. Jag ifrågasätter starkt din läkare, tycker som anonym ovan att du ska kontakta din läkrare o får svar. Innan du ringer kan du läsa på om molan:
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=895
    Jag tycker den artickeln är ganska tydlig. Det finns fler sidor att läsa, om du följer denna tråden bakåt kommer du hitta en hel del länkar om mola.

    I vecka 7 är det svårt att se på ultraljud om det är druvbörd eller ej. På mig såg man inte det alls i v 7, medans det i v 9 var väldigt tydligt. Att det mäter hcg är bra, men det är inget som kan avgöra mola eller ej. Jag tycker att det låter otroligt oansvarigt om ditt provsvar skulle dröja 5 veckor, är det mola bör du vara under ganska många provtagningar under den tiden. Jag fick mitt svar efter 6 dagar.

    Läs några av de sidor som rekomederas här, och ställ sedan krav på din läkare att ge dig svar. Detta låter verkligen mycket märkligt!

    Hormonprov lämnas varanna vecka tills det är på minus, 5 eller mindre, vid alla typer av Molor.

    Lycka till!

  • Anonym (Kommer igen)
    Hej alla!
    I morgon MÅSTE jag ringa o boka tid för VUL. Men jag törs inte, jag är så rädd för att gå dit. Rädd för att ligga där i undersökninsbritsen och att det kommer att bli alldeles tyst i salen, ingen pratar med mig och de börjar ringa efter annan personal, som kan mer, eller med bättre erfarenhet av detta...min man försöker lite lätt påpeka att "är det roligare att gå omkring med en 'falsk' graviditet igen, alldeles för länge?" Men det spelar ingen roll. Än så länge kan jag ju iaf låtsas att allt är bra. Och jag blev verkligen så GLAD när jag plussade, men gisses vad molaskiten har kommit i kapp mig nu. Fick riktig panikångest och tokgrät en hel kväll. Försöker hålla god min så att dottern inte ska tycka att jag är alltför knäpp som bara vill gråta hela tiden. I dag har min man kunnat vara hemma lite och tagit dottern så att jag fått vila och ta igen mig lite. Även om jag visste att detta kommer att bli tufft så lurade jag mig nog lite med ett käckt 'tredje' gången gillt, och det är ett barn tills något annat är bevisat. men det funkar ju inte så. Jag älskar ju redan mitt lilla pyre och vill ju att just denna lilla prick ska få bli ett barn. Jag ser inte fram emot VUL alls.
    Ursäkta mitt deprimerande inlägg, måste bara få skriva av mig, hoppas att ni andra har en bättre idag.
  • belllan

    Hur länge sedan är det du hade din mola? Statistiken är på din sida!!! Håller tummarna för att allt ska gå bra! Men jag känner ungefär som dig...det har gått snart fem månader sedan min upptäcktes och dagen när vi kan försöka igen känns inte riktigt lika avlägsen längre. Jag är lite rädd för den dagen när det blir dags att läsa av test igen...tror att det kommer att vara så himla jobbigt att vänta på VUL. Man vet ju hur det kan gå även om det för de allra flesta blir bra. I januari åkte vi in akut eftersom jag var orolig för att det blödde lite (v 12) det gjordes ett VUL och läkaren sa "det ser nog inte riktigt normalt ut" gav oss ett häfte om missfall och en remiss till KK morgonen efter och skickade hem oss för att sova. Det värsta av allt var sköterskan som påpekade att vi ju fortfarande var unga...som att det skulle vara mindre hemskt då?

  • kasa01

    Jag fick mens idag! Hade aldrig trott att jag skulle bli så lycklig över detta annars så ovälkommna tillstånd! Hade en blödning för drygt en månad sendan och hade just gett upp hoppet på att det skulle ha varit mensen som var tillbaka, men det var det alltså!!! Jippi! Jag låg på HCG 137 när den kom, på 26 förra veckan, så det måste ju vara min kropps sätt att vilja bli frisk även om värdet inte vill sjunka tillräckligt fort.
    Fridens liljor, och hopp till alla!

Svar på tråden Mola/Druvbörd