• Svar på tråden Mola/Druvbörd
  • vanna

    Har ännu inte fått veta nåt om längden på gravförbudet. Ena läkaren säger ett år och den andra ett halvår. Överläkaren som ringde upp mig sist sa ett halvår och tyckte att mina värden gått snabbt ner. Då tog det endå ända till mitten av april innan mina värden sjunkit till 4! Det är 10 veckor efter skrapning.. innan det värdet alltså kring åtta veckor var HcG på 7. Så jag blir ganska kluven. Tänker fråga nästa läkare som ringer om provsvar oxå. Men nu slutar jag med "tvångs" p-piller iaf. Vi får köra med kondom, det måste väl vara säkert nog?! Har inte fått nån mens ännu .. vill väldigt gärna ha det!!!

  • Anonym (Fundersam)
    vanna skrev 2010-05-15 13:07:26 följande:
    Har ännu inte fått veta nåt om längden på gravförbudet. Ena läkaren säger ett år och den andra ett halvår. Överläkaren som ringde upp mig sist sa ett halvår och tyckte att mina värden gått snabbt ner. Då tog det endå ända till mitten av april innan mina värden sjunkit till 4! Det är 10 veckor efter skrapning.. innan det värdet alltså kring åtta veckor var HcG på 7. Så jag blir ganska kluven. Tänker fråga nästa läkare som ringer om provsvar oxå. Men nu slutar jag med "tvångs" p-piller iaf. Vi får köra med kondom, det måste väl vara säkert nog?! Har inte fått nån mens ännu .. vill väldigt gärna ha det!!!
    Vad godtyckligt det verkar vara med längd på graviditetsförbud, det är precis som att det inte finns några tydliga direktiv. 

    Jag vägrade p-piller och alla andra hormonpreparat när vi fick mola-besked. De gånger jag har testat det tidigare i livet har jag blivit ilsken, ledsen och tappat all sexlust. Ser det som en större börda för vårt förhållande (och för mitt liv i övrigt) att ta hormonpreparat än att leva i avhållsamhet... Men vi har fuskat med kondom någon gång, dock när det varit långt från ägglossning. Undrar varför de avråder från kondom? Har alltid trott att det var ungefär lika säkert som p-piller.

    Förstår dig Vanna man vill liksom veta att kroppen lugnat sig och tuffar på igen. Håller tummarna stenhårt för att du snart får tillbaka din mens. Den kommer när kroppen är redo och när du minst anar.
  • Karolina1134

    Min barnmorska räknar HCG 0 från att värdet ligger under 2. Jag låg på HCG 5 fem veckor efter skrapningen och har efter det långsamt sjunkt. Nu har jag legat på "noll" tre veckor i rad men om man hade frågat en annan barnmorska så hade jag legat på "noll" i åtta veckor. Irriterande när allt man vill är att tiden ska gå och man får bli gravid igen! Veckor spelar roll för oss drabbade.

    Jag har inte fått definitivt besked än om när jag får bli gravid igen men barnmorskan trodde att jag skulle få den korta väntetiden, alltså 6 månader och det räknas från skrapningen vilket innebär augusti. Känns som en inte alltför snar framtid!

    Jag har hört olika siffror på hur vanligt det är med druvbörd, både att det drabbar 1 av 10 000 och 1 av 100 000. Någon som vet exakt?

  • Epelino

    Hej!
    Jag har sammanfattat lite från bla
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=895

    Mola drabbar 0,9-1/1000 graviditeter
    Partiell mola är 3 gånger vanligare än en komplett mola och behöver nästan aldrig behandlas mer än genom en skrapning.
    Vid partiell mola och komplett där hcg normaliserats inom 8 veckor efter skrapning gäller grav förbud i 6 månader och vid komplett mola där hcg inte normaliserats inom 8 veckor gäller 1 år.
    Om hcg inte blivit normalt inom 8 veckor görs en utredning där man tittar om det finns molarester kvar mm.
    Av den kompletta molan kan man drabbas av persisterande trofoblast sjukdom som måste behandlas vilket sker i ca 6%  av fallen.
    Det finns då olika varianter av trofoblast sjukdom där den mest aggressiva är choriocarcinom som sprider sig fort och skickar metastaser till andra organ.
    Den drabbar ca 1/100 000 graviditeter per år i Sverige. Överlevnaden är vid choriocarcinom i det närmaste 100 %.

    Mvh Elin

  • Anonym (Kommer igen)

    Hej alla kämpar!
    Ville bara kika in och meddela att jag plussat i helgen! Känns helt otroligt men samtidigt nervöst förstås. Så nu är man liksom tillbaks där vi började, för precis ett år sedan, med ett plus. Har bestämt mig för att vi väntar barn, inte missfall. Jag är lovad tidigt VUL i vecka 6-7 så jag hoppas att allt nu bara rullar på.

    Anonym (fundersam); Kondomer skyddar väl bara 9/10 gånger? P-piller 98,9% eller nåt sånt...

    Styrkekramar till er alla!!

  • kasa01

    Hej Alla!
    Ang detta med längden på grav förbudet, blir verkligen förvånad att det är så olika från läkare till läkare! Jag har varit o lämnad mitt 8 veckors prov idag, och sitter nu sjukt nervös inför beskedet. Dock är jag tämligen säker på att jag inte kommer att ligga på "0", alltså 5 eller under. Jag har inte fått signaler från mina läkare att man kommer att karantänisera mig ett år för det, men det känns som att de lite undviker att tala klarspråk. Jag började på 300 000, och de har varit jätte nöjda med mina värden. De har sjunkigt som följer, med 2 veckors mellanrum: 300 000, 97 000, 2 000, 134, 43. Eftersom det segar på slutet kommer det inte ha gått under 5 idag. Om man börjar så högt som jag känns det ganska omöjligt att sjunka så fort, men jag visar inga teckan på att det skulle öka heller. Det måste ju rimligtvis finnas något mellanting.

    Jag har också förstått att själva sjunkandet är väldigt individuellt. Eftersom man inte har några noteringar på sjunkande värden hos vanliga missfall vet man inte exakt vad som är normalt. Väldigt mycket av det vi får karantär för i dessa lägen verkar vara av "för säkerhets skull" principen. Jag kommer i alla fall att protestera om man förlänger mitt förbut till ett helt år, om man inte stöter på ytterligare komplikationer vill säga.

    kramar,

  • vanna

    Kondom skyddar inte alls lika bra som p-piller .. kanske är det 9 av 10 ggr?! Men jag känner att p-pillerna håller på att gå mig på nerverna ... har uppehåll för mens nu (men ingen mens fått förstås) vet inte om jag ska våga sluta nu eller börja igen på lördag på nästa karta! Jag vill ju inte riskera att bli gravid .. vill inte heller leva i avhållsamhet, sex är viktigare än någonsin nu.
    Kanske låter knäppt, men jag känner mig mer i behov av den ömhet och närhet som vi ger varann genom sex nu, än jag var förut.

    Kanske får jag bli gravid igen i augusti, vill ju gärna att min kropp ska fungera som vanligt igen då..

    {#lang_emotions_yell} vet inte hur jag ska göra! Har till på lördag på mig .. sen är jag fri från hormonerna ..

  • Epelino

    Jag vägrar hormoner i min kropp, inte efter allt som den gått igenom efter molan.
    Kändes konstigt att stoppa i kroppen hormoner och lura den att tro att den var gravid när gravidhormonet var skyhögt och kroppen varit gravid fast ändå inte... Jag ville att kroppen skulle få chans att förstå vad som hänt och komma i balans igen själv.
    Vi kör kondom och har koll på när ÄL är. Det funkar bra för oss, jag skulle inte riskera att bli gravid nu, inte med cellgifter kvar i kroppen!!
    Jag har fått skäll av läkarna för att jag vägrat p-piller men i slutändan är det ju mitt eget beslut.

    Kram E

  • vanna

    Tack E! Jag ville egentligen inte heller ha piller, men de övertalade mig :( Jag slutar helt enkelt!! Är det dyrt att köpa ÄL test? Då kanske man kan ha lite koll .. och kondomer såklart!

    Fattar inte heller att det kanvara bra att proppa i mer hormoner när man redan är helt ur balans?! En del länder avråder väl från det oxå?

    Nä, jag beslutar mig helt enkelt här och nu! Tack för ditt stöd{#lang_emotions_heart}
    Krameli kram

  • Anonym (Jag med)

    Min  läkare tyckte det var bra att vi använder kondom i stället för att jag får i mig hormoner..och nu har jag bara 2 prover kvar sen släpps jag fri!!!!

    Kraaam på er!

Svar på tråden Mola/Druvbörd