Inlägg från: siamusen |Visa alla inlägg
  • siamusen

    Göra abort pga "vinterbarn"?

    Lejonninnan skrev 2010-04-12 22:33:25 följande:
    Nej, men det finns privata labb som gör DNA prov på beställning. Så det är bara att skicka in provet. Det går.Men nu var det etik vi diskuterade och jag menade skillnaden mellan abort pga. ögonfärg eller abort pga. årstid, etiskt alltså.
    Men ett DNA-prov är inte detsamma som att fa reda pa ögonfärgen.

    Jag har DNA-testat mina barn i magen i en del av ett forsjkningsprojekt men det betyder inte att de kan selektera ut det ena eller det andra.
  • siamusen
    Lejonninnan skrev 2010-04-12 22:41:37 följande:
    Vilket då? Att människans gener är kartlagda? Ja, jag vet. HUGO projektet är avslutat sedan flera år. Stora fel på foster som kromosomavvikelser kan man se med en mycket enklare teknik men det görs inte ofta eftersom fostervattenprov medför risk för missfall. Sen är inte informationen önskad av alla blivande föräldrar. Andra analyser om det finns förekomst av sjukdom i släkten mm.
    Nej, vet du att de screenar för ögonfärg?

    Resten kânne rjag vâl till. Jag ingar som sagt i ett forskningsprojekt som handlar om just fosterdiagnostik där de letar efter nya metoder, och har hittat nya metoder, som kommer ersätta FVP/MKP.
  • siamusen
    Lejonninnan skrev 2010-04-12 22:47:05 följande:
    Inte den typen av DNA prov som tex fastställer faderskap. Det finns flera olika tekniker, tex microarrays. Återigen Gonatt!
    Nej,det är inte den typ av DNA-analys jag talar om heller.

    Och som sagt jag kânner till deolika metoderna. Det jag undrar är om de screenar efter ögonfärg och vilka kliniker i vilka lânder det var som gjorde det?
  • siamusen
    Lejonninnan skrev 2010-04-12 22:53:23 följande:
    Nej de screenar inte för ögonfärg. Skulle de vilja det så skulle de kunna, absolut, liksom de idag kan screena för vissa sjukdomar. Vet inte vad den nya forskningen handlar om som du ingår i, men det verkar som om de vill hitta nya metoder att ta prov, eftersom fvp är så riskfylld.
    Men om de inte screenar förögonfärg sa förstar jag inte vad du menade med ditt första inlägg om klinikerna?

    Den nya forskningen är ett projekt för att kunna tyda fostrets kromosomer genom ett enkelt blodprov pa mamman (det funkar redan men är inte godkänt ännu för det saknas runt 50 prover) eller genom ett cellprov pa livmodertappen. Hur lang just den senaste metoden har kommit vet jag inte, men  den första fungerar och de samlar bara mer fall just nu.

    Och ja, det är för att ersätta FVP och MKP för att de är komplicerade ingrepp trots allt.

    Och vad menar du mer så riskfyllt?
  • siamusen
    Lejonninnan skrev 2010-04-12 23:11:11 följande:
    ...forts. och riskfyllt är det väl när 1 på 10 (tror jag det var) fvp leder till missfall.
    1/200 snarare.
  • siamusen
    Lejonninnan skrev 2010-04-12 23:08:47 följande:
    Jag vet att de inte screenar men du insinuerade att det fanns inte sa nogaräknade kliniker som gjorde det. Vilka kliniker är det du syftar pa?
  • siamusen
    Lejonninnan skrev 2010-04-12 23:18:04 följande:
    Tekniken finns och allt kan köpas för pengar. Glöm inte att det finns en Italiensk klinik som påstår sig kunna klona människor.
    Påstå är en annan sak än att göra. Allt kan köpas för pengar..tja kanske, men betyder det att då att det skulle bli ett problem om ytterst få betalar för denna dyra teknik som eventuellt kanske finns nagonstans eventuellt i nagot annat land?

    Knappast vâl? Vad skulle det gôra om 3 par skulle välja denna teknik som finns pa kliniker ingen kânner till och som kanske inte ens finns? För jag antar att det handlar om illegala kliniker?
  • siamusen
    Lejonninnan skrev 2010-04-12 23:20:34 följande:
    Nu handlade just det inte om en undersökning utan siffrorna jag fik presenterade för mig när jag rekomenderades göra ett fvp.
    Det är inte 10% risk för missfall. Vad var det för lâkare som berâttade det för dig?

    Intressant att veta i sammanhanget är att det finns ett tredje test som gjordes pa navelstrângen men som medförde 5% missfallsrisk och dârför inte anvânds.
  • siamusen
    Cloud Berry skrev 2010-04-13 12:09:43 följande:
    Visst men hon förtjänar enligt mig inte att få fler barn.
    För att hon gör ett val du inte skulle gôra? Eller du kanske tycker sa om alla som gôr abort för i sa fall förstar jag ditt inlâgg
  • siamusen
    Cloud Berry skrev 2010-04-13 12:16:01 följande:
    Nej för att det är så ytligt som de kan bli.
    Kanske det men vad är skillnaden mellan barn ett som inte är önskat och barn 2 som inte är önskat?

    Och varför önska olycka pa folk som gör andra val än dig själv? Gör du det även nâr de gör andra val i livet? Om en kvinna gör en bröstoperation önskar du henne bröstcancer da tex?

    Ska inte folk själva få bestämma över sina egna kroppar utan att en massa främlingar önskar dem en massa olycka? Är det bra vârderingar att föra över till sina barn tycker du?
Svar på tråden Göra abort pga "vinterbarn"?