• Maria05

    Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion

    Min dotter står på Trimetoprim för att förhindra att hon får urinvägsinfektion. Läkaren gav idag beskedet att vi skall fortsätta med detta till dottern är 1 år. Jag undrar om det är någon som har erfarenheter av behandlingar med Trimetoprim.
    Hur länge gav du Trimetoprim?
    Märkte du av några biverkningar?
    Har du gett andra antibiotika under längre tid och har tips på hur man gör detta så skonsamt som möjligt för barnet så är jag intresserad.

  • Svar på tråden Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion
  • MalinilaM

    jessica BFapril05: Marius har också vidgat njurbäcken, dom satt en pylostomi(kateter rakt in i njuren) på honom när han var 3 veckor gammal. Nu den 14:e ska han opereras igen så då hoppas vi att det ska bli bra!

  • MalinilaM

    jessica BFapril05 : vad har ni för läkare i gbg, är det Kate Abrahamsson eller Gundela Holmdahl?

  • Majsan70

    Wilmas mor, tack för ditt svar..

    Vi har på bara två veckor nu vart hos läkare sammanlagt4-5 ggr. Hon har ingen UVI, men mycket skumma bakterier i urinen o ständigt återkommande infektioner. Tidigare i höstas hade hon uvi et par ggr, men inte nu.

    Maria 05, även du skall ha stort tack för ditt svar.

    Läkaren var hemma i dag igen o tog nya blodprover o urinprover. Så skall vi ta fler urinprover o lämna på bakt.lab i morrn. Hon har fortfarande feber men inga andra symptom, vilket är lite underligt...men han har ju kollat henne o skulle ringa i morrn bitti igen.
    I dag går vi in på dag 10 av andra penicillinbehandlingen på en månad. *phui*

    Nåja, i dag är jag ändå lite lugnare, men natten var orolig. Inte kul att få såna samtal sent på kvällen.

    Tack för att jag fick "låna" tråden lite"

  • jessica BFapril05

    "Malinilam" Vi har Kate Abrahamsson som läkare, har ni det också? Hoppas op går bra!

  • MalinilaM

    jessica BFapril05 :Ja vi har också Kate Abrahamsson, visst är hon helt underbar!! Det ska bli så skönt att bli av med katetern nu, han har urinvägsinfektioner och njurbäckeninflammationer hela tiden nu p.g.a den där jäkla katetern.

  • elceed

    Hej Maria och ni andra
    Jag är just nu en ganska upprörd mamma, men hoppas att jag ska kunna ge en nyanserad och inte alltför argsint laddad berättelse. Min son fick den 14 juni njurbäckeninflammation. Det var riktigt illa och han hade svårt att hämta sig från infektionen. Vi blev heskickade trots att jag påtalade flera gånger att han inte kändes frisk nog. Övertalad åkte vi hem efter en dryg vecka. Vi var hemmai två dygn och jag ringde var fjärde timme...det var så lång tid det tog innan alvedonen var ur kroppen och han fick feber igen. Således blev vi inlagda igen. Sjukdomen hade blommat upp igen och han blev satt på fyrdubbel dos antibiotika och blev hur risig som helst i magen. Han var 6 månader. Nefrostomi (påse påryggen) direkt från njuren för att avlasta njuren. Reflux på båda njurarna och förträngningar på båda urinledarna.Det blev en härlig sommar (grov ironi) Vi låg inne i två månader och sonen var dålig i magen hela tiden. Efter slutgiltiga operationen hämtade han sig dåligt och fick blodtransfusion vid två tillfällen. Sen fick vi åka hem med löfte om att vi skulle bli kallade på återkontroll och med ett recept på 6 månader Trimetoprim.

    Hela familjen var omtumlade och trasiga (har en dotter på 3 också) och nu skulle livet återgå til det normala. Sonen verkade må bra....ända tills i mitten av oktober (vi blev utskrivna i början av aug). Det kändes som att det kom ut mer ur honom än vi stoppade i. Stora obehagliga avföringar upp till 10 ggr per dag. Till saken hör att han är mjölk och ägg allergisk, så det äter han ju inte, vilket annars kunde vara en öogisk förklaring. När tre veckor utan förbättring passerat och div. samtal med BVC bestämde vi att nu får det vara slut med Trimetoprim....

    Jag försökte få tag i läkaren som skrivit ut receptet till sonen....men se det var en svår byråkratisk soppa att penetrera. Ringde avdelningen där sonen legat inne, och dra på trissor. Just när jag ringer är läkaren på avdelningen. Han säger..-Oj då, har ni inte blivit kallade på återbesök...det skulle ni blivit i september (nu november). Sluta med medicinen. Jag ska se till att ni blir kallade på återbesök. Är fortfarande inte kallad.

    Sonens mage något bättre...men inte helt bra. Kontakt med allergimottagning. Prover tas vi berätar om antibiotikan han ätit länge och magproblemen...ingen nappar...det måste vara gluten. Vi tar prover. När vi kommer hem ringer läkaren...NI MÅSTE ÅKA TILL SJUKHUSET, sonen har anemi. Vi åker in.....anemi 80 i HB, måste vara glutenintolerans.

    Hemskickad med tid för biopsi.....går in på nätet. Söker på anemi och trimetoprim......Trimetoprim är en antagonist mot B-vitaminer, folater och folsyra....vilka hjälper kroppen att ta upp järn....hmmmm, varför har ingen undrat om det där med antibiotikan han ätit?????

    Jag inser att inte läkare kan kunna allt. Vi ska in nu på onsdag och höra om Trimetorim kan vara rten till det onda. mer finns at läsa på www.b-vitaminbrist.se.

    Det blev väldigtlångt, men jag hoppas att det hjälper någon. Stå på er med frågor och undringar. Det är vi som är våra barns röst.

    Kram och en mysig jul till er alla

  • Maria05

    elceed - tack för ditt inlägg även om det ökade min oro. Jag har inte heller så positiva omdömmen om svensk sjukvård och de läkare vi haft kontakt med. Jag tror tyvärr att det krävs att man själv är ganska insatt för att barnen skall få den omvårdnad de har rätt till. Detta gäller speciellt om det inte är ett akuttillstånd. Du får mycket gärna skriva och berätta hur det går för er. Kram

  • jessica BFapril05

    "elceed" Nu blir jag helt nojjig!!! Våran lilla äter både Trimetoprim och Ciproxin, och läkaren har looovat att det inte skall vara några farliga biverkningar!! Vad sall man göra nu? Vill genast ha ett hb kollat på lillan!

  • astral

    Hej
    Våran Klara fick en UVI som gick upp i njurarna och fick äta först Cedax för att häva infektionen. Det var för en månad sen när hon var 6.5 månad. Nu får hon Trimetoprin tills vidare och vi ska göra kontrastundersökningen för reflux on tre veckor.
    Vi har inte märkt några biverkningar på Klara förutom att hon är lite lösare i magen.
    Det känns inte roligt att hon får i sig så mycket antibiotika nu när hon är så liten, men det finns inget att göra.
    Ser inte heller fram emot muc undersökningen. Dessutom oroar jag mig för att hennes njurar kan ha tagit stryk av den infektionen hon fick. Vi väntade tre-fyra dagar innan vi åkte till akuten. Hon hade jättehög feber men vi (och sjukvårdsupplyssningen) trodde att det kanske var tredagarsfeber.
    /A

  • Maria05

    Puffar lite. Det finns kanske fler på FL som har erfarenheter ni kan berätta om!

Svar på tråden Behandling med Trimetoprim vid urinvägsinfektion