• Saturos

    Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.

    Hej allihoppa! Jag är själv adopterad från Asien och är nu vuxen och jag vill gärna berätta för er som är intresserade av att adoptera eller som redan har adopterat om mina egna livserfarenheter.

    Adoptioner kan tyckas vara något trevligt och bra för barnen men man ignorerar då en rad problem som adoptioner medför och de psykologiska problem de adopterade oundvikligen kommer gå igenom under deras liv.

    När jag var yngre tänkte jag på det varje dag, VARFÖR lever jag? Varför existerar jag? Jag hade ju övergivits av min egna familj, blivit bortkastad av min egna mamma och pappa, man känner att det var ett form av misstag att man ens föddes.

    Det blir ännu jobbigare om man adopterar barn från länder där folk ser helt annorlunda ut, för då får man problem med ännu fler mentala saker som att man ser helt annorlunda ut från de övriga barnen även fast man är likadan i sättet som dem.

    Man går runt med sina adoptivföräldrar, innerst inne vet man att de inte är ens riktiga föräldrar, jag kommer än idag fortfarande ihåg när jag var liten och undrade över varför jag såg annorlunda ut från mina föräldrar när alla andra barn såg ut som deras föräldrar. Jag frågade då min adoptiv pappa: Varför ser jag inte ut som dig? Varför ser jag inte ut som de andra barnen? Det var då de försökte berätta allting, att jag egentligen inte var deras egna barn utan att jag föddes i ett land långt borta och att mina föräldrar inte kunde behålla mig så de gav bort mig till dem men att de älskade mig som att jag var deras egna barn. Jag uppskattar mina adoptiv föräldrars ärlighet men den dagen kommer jag alltid ihåg för då öppnades det för första gången för mig att jag alltid kommer vara främmande och annorlunda från de andra ''normala'' barnen.

    Jag tycker därför verkligen föräldrar borde tänka noga för sig innan de adopterar, de måste känna av att de kan få de adopterade att känna att de verkligen är deras son/dotter och att de är önskade och älskade. De måste även känna av om staden eller byn de bor i är tillräckligt öppen och tolerant för att inte ge deras adoptiv-barn år av rasistisk mobbning och utfrysning.

    Det är tveksamt om internationella adoptioner borde existera på en högre nivå, utan det borde ses som en sista utväg för även de adopterade som till ytan kan anses vara lyckliga har djupa problem inom sig, och dessa problem kommer förr eller senare att visa sig för dem själva.

    Som adopterad lever man i en enda stor identitskris ända sedan dagen man föds. Man frågar sig ständigt; Var håller jag hemma? Varför existerar jag? Var är mina riktiga föräldrar? Varför övergav de mig?

    Det kan vara svårt för de som inte har detta bagage med sig att förstå hur man känner sig som adopterad men det är verkligen ingen fin känsla...det största problemet är ändå att man alltid djupt inom sig vet att det var ett misstag att man ens föddes, man kastades bort som skräp av sina riktiga föräldrar. Och vet man detta kan man aldrig bli lycklig på riktigt tror jag. Det kommer alltid finnas kvar inom en, även om jag flyttar tillbaka till Korea så kommer jag aldrig bli riktigt lycklig eftersom jag vet att hela min existens bara var ett misstag och aldrig borde hänt.

    Det har ju visat sig i undersökningar att adopterade rätt ofta och är olyckliga och det bygger mycket på dessa existensiella frågor som kommer komma upp för alla adopterade.

    Det är flera olika problem som når den adopterade under sin uppväxt, man har bagaget att man var oönskad och bortslängd av sina riktiga föräldrar i sig tillsammans med att man vet att man inte passar in någonstans. Man passar inte in där man bor då man aldrig kan bli en riktig svensk på grund av utseendet och man kommer inte passa in i sitt hemland på grund av att man inte är uppvuxen där med de normer som finns där och språket och så vidare.

    Jag erkänner själv; Jag är inte lycklig och har egentligen aldrig varit det och jag har haft kontakt med massvis med andra adopterade från Afrika och Asien som delar dessa känslor med mig och som haft samma psykologiska problem.

    Allt detta har fått mig att tänka att internationella adoptioner är av ondo och borde ses som en sista utväg för alla inblandade parter. Även om adoptivföräldrarna är goda människor som behandlar en som om man var ens riktiga barn kommer man aldrig egentligen ifrån att det enbart är en illussion, man är ju INTE deras barn. Man är egentligen ingenting annat än en oönskad produkt som egentligen aldrig skulle fötts som slängdes bort som skräp av ens riktiga föräldrar. Hur kan man någonsin innerst inne vara lycklig när man vet att hela ens existens var ett misstag av naturen?

    Jag har själv forskat i mitt ursprung en del och har fått sanningen berättat för mig; man fann mig i en papperskorg som en liten bebis, sedan lämnades jag in i ett barnhem och lades upp för adoption. Det är alltså vad jag är, enligt mina egna föräldrar: Skräp, jag betydde lika mycket för min mamma som en påse skräp betyder för henne...

    Jag vill inte vara elak mot er som är intresserad av detta, det är enbart mina och en del andras erfarenheter men jag vill bara att ni inte gör samma misstag som jag själv levt med så att era barn växer upp med samma problem som jag själv gjorde, det är allt.

  • Svar på tråden Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.
  • Plutteli
    Saturos skrev 2011-01-01 10:11:47 följande:
    Du har rätt...

    En annan sak jag reflekterat över lite, du vet när man ser klipp på youtube och liknande över sitt hemland, då kan jag känna att det är en märklig insikt att veta att man ''egentligen'' är en av dem man ser, det är ens egentliga kultur så att säga. Jag tycker de beter sig väldigt konstigt när jag ser klippen därifrån men samtidigt så vet jag att det är så jag egentligen skulle betet mig också om jag hade levt kvar där.

    Jag får alltså dubbla känslor, det första är hur märkliga jag tycker folket där är på många sätt och det andra att jag egentligen är en av dem och hade varit exakt likadan som dem om jag inte lämnat.
    Ja jag förstår hur du menar. De flesta klipp som kommer på TV eller dyl här i Sverige dock som har med Colombia att göra har med gerrillakrig och dyl att göra så jag är rätt glad att slippa den biten
  • Saturos
    Plutteli skrev 2011-01-01 10:30:06 följande:
    Ja jag förstår hur du menar. De flesta klipp som kommer på TV eller dyl här i Sverige dock som har med Colombia att göra har med gerrillakrig och dyl att göra så jag är rätt glad att slippa den biten
    Folk tror att jag är någon expert på saker som händer där. De frågar mig om det kommer bli krig där i framtiden och så frågar de mig om jag kan någonting om Nordkoreas ledare och sådant som jag inte kan ett skit om....det är rätt irriterande.

    Så jag försöker förklara att jag är adopterad och inte har någon kunskap alls om länderna där borta.

    Det är påfrestande att varje dag titta sig själv i spegeln och se att man är en asiat när man är något helt annat i själen och hjärtat egentligen.
  • villsågärna38
    Saturos skrev 2010-12-31 22:28:04 följande:
    Men vad bra då kan du jargongen här ;)

    Trevligt att du tror på mig :) Kanske fjollträsk inte är så illa som de säger här :D
    Nej det är det definitivt inte Mkt mer tolerans och lättare att lära känna nya människor. Ta dig en funderare, jag har inte ångrat en minut att jag flyttade.
  • Plutteli
    Saturos skrev 2011-01-01 10:49:12 följande:
    Folk tror att jag är någon expert på saker som händer där. De frågar mig om det kommer bli krig där i framtiden och så frågar de mig om jag kan någonting om Nordkoreas ledare och sådant som jag inte kan ett skit om....det är rätt irriterande.

    Så jag försöker förklara att jag är adopterad och inte har någon kunskap alls om länderna där borta.

    Det är påfrestande att varje dag titta sig själv i spegeln och se att man är en asiat när man är något helt annat i själen och hjärtat egentligen.
    Jo, för mig händer det ofta att folk utgår ifrån att jag pratar flytande spanska tex och många verkar besvikna när det kommer fram att jag inte gör det för plötsligt var jag inte så exotisk trots allt trots mitt utseende.
    Jag har skaffat mig en hel del kunskap om Colombia och politiken där osv. just för att kunna besvara en del frågor som blir, dessutom tycker jag det är rätt intressant och ja, det har onekligen hjälp att läsa om vad som faktiskt pågår där för att känna att det är en jäkla tur för mig att jag inte blev kvar...

    Jag har valt att inte stirra mig blind på etnicitet. Jag är sydamerikan till utseende och gener, men svensk i mitt sätt och i hjärtat och det är det som räknas för mig. Jag anser att alla som har medborgarskap i Sverige är svenskar, sen är det skitsamma för mig om man är asiat-svensk, amerikan-svensk osv för trots allt är det väldigt få som är svenskar i flera generationer!
  • Adoptivmamman

    Tack för att du delar med dig TS. Som mamma till tre adopterade barn är det jättenyttigt att höra hur du har upplevt din uppväxt och hur du tänker. Jag tror inte att dagens utbildning för adoptivföräldrar hade hjälpt dig speciellt mycket eftersom ingen adoptvförälder i världen troligen kan göra ett dugg för att minska känslan av att din biologiska mamma valde att lämna bort dig. Någon skrev att de inte kallade det bortlämnad utan överlämnad och det är ju bra om barnet i fråga blivit just överlämnat till barnhemmet. Men för många adopterade ser verkligheten inte alls ut så och har man blivit lagd i en soptunna är man ju inte direkt "överlämnad"...

    Jag har tre barn från Kina och har forskat mycket i hur barnen överges där. Det är förbjudet att överge sitt barn så det är ingen som promenerar in på ett barnhem och säger "snälla, jag kan inte ta hand om mitt barn, här, snälla kan ni försöka se till att han/hon får ett bättre liv med någon annan. " Barnen från Kina lämnas på olika sätt (så klart, varje barns situation är unik), ibland insvept i en filt med ett lapp om när de är födda, ibland liggande vid vägen eller, som du säger, i en soptunna. Vad jag insett efter en hel dels forskade är att det inte alltid är MAMMAN som gör detta. Ibland vill mamman ha kvar sitt barn trots att hon inte får (i Kina får man på de flesta ställen bara ha ett barn, fler barn medför straff av olika slag och det händer att barnen helt enkelt tas från familjen av myndigheter) genom att tex inte registera födseln och hålla barnet hemma från skola och dyl men en äldre släkting kanske anser att det inte går och tar barnet och lämnar det någonstans. Din biologiska mamma kanske var sjuk? Kanske till och med dog och en släkting fick panik eftersom han/hon inte visste vad hon skulle göra. Kanske (troligen?) föddes du utanför äktenskapet och den biologiska pappan (eller en släkting till honom) var rädd om familjens anseende. Det kan till och med vara så att din biologiska mamma faktiskt la dig någonstans där hon hoppades du skulle vara trygg och bli hittad snabbt men att någon annan som hittade dig fick panik, inte ville bli inblandad och la dig i papperskorgen. Det finns verkligen en miljon olika scenarion som kan vara det rätta och det kan inte veta att din biologiska mamma inte brydde sig om dig och slängde bort dig som skräp. Tro mig, jag förstår din känsla, jag har själv ett barn (yngre än dig) som funderat mycket på sitt övergivande och detaljerna kring det men jag säger som andra här att jag hoppas du kan söka hjälp och inte låta det här förstöra livet för dig. Du är så ung och har förmågan att göra vad du vill med ditt liv - faktiskt. Om det sen blir i Sverige, Korea eller Ryssland är det bara du som kan avgöra.

    Jag vet ju inte alls vad din relation till dina föräldrar här i Sverige är men min filosofi är att jag kan kanske inte göra något för att mina barn inte ska må dåligt av sina adoptioner/övergivanden men jag och min man gör allt  vi kan för att få dem att förstå att vad de än känner så kan de prata med oss om det. VAD SOM HELST. Vi vet att de har en historia innan de träffade oss, att det finns andra föräldrar någonstans långt där borta och hade situationen varit omvänd hade jag ju inte velat att mitt barns föräldrar skulle förringa betydelsen av mig som satte barnet till världen.  Kan du inte prova prata med dina föräldrar om det här? Säg vad du sagt här, att de är toppen, att du älskar dem men att du ändå har alla de här känslorna och behöver deras stöd och hjälp.
    Fortsätt prata, ventilera och bearbeta, jag tror det är enda sättet för dig.

    Slutligen; ingen annan kan bestämma vad du är, svensk, koreansk eller vad som helst. Det är du som bestämmer det. Om du ser dig som svensk är du svensk. Eller som mitt äldsta barn säger; Ja mest är jag nog svensk men på sommaren är jag spansk och så är jag lite kinesisk ibland också, i alla fall när vi går på kinarestaurang.

  • Saturos
    Adoptivmamman skrev 2011-01-01 11:16:53 följande:
    Tack för att du delar med dig TS. Som mamma till tre adopterade barn är det jättenyttigt att höra hur du har upplevt din uppväxt och hur du tänker. Jag tror inte att dagens utbildning för adoptivföräldrar hade hjälpt dig speciellt mycket eftersom ingen adoptvförälder i världen troligen kan göra ett dugg för att minska känslan av att din biologiska mamma valde att lämna bort dig. Någon skrev att de inte kallade det bortlämnad utan överlämnad och det är ju bra om barnet i fråga blivit just överlämnat till barnhemmet. Men för många adopterade ser verkligheten inte alls ut så och har man blivit lagd i en soptunna är man ju inte direkt "överlämnad"...

    Jag har tre barn från Kina och har forskat mycket i hur barnen överges där. Det är förbjudet att överge sitt barn så det är ingen som promenerar in på ett barnhem och säger "snälla, jag kan inte ta hand om mitt barn, här, snälla kan ni försöka se till att han/hon får ett bättre liv med någon annan. " Barnen från Kina lämnas på olika sätt (så klart, varje barns situation är unik), ibland insvept i en filt med ett lapp om när de är födda, ibland liggande vid vägen eller, som du säger, i en soptunna. Vad jag insett efter en hel dels forskade är att det inte alltid är MAMMAN som gör detta. Ibland vill mamman ha kvar sitt barn trots att hon inte får (i Kina får man på de flesta ställen bara ha ett barn, fler barn medför straff av olika slag och det händer att barnen helt enkelt tas från familjen av myndigheter) genom att tex inte registera födseln och hålla barnet hemma från skola och dyl men en äldre släkting kanske anser att det inte går och tar barnet och lämnar det någonstans. Din biologiska mamma kanske var sjuk? Kanske till och med dog och en släkting fick panik eftersom han/hon inte visste vad hon skulle göra. Kanske (troligen?) föddes du utanför äktenskapet och den biologiska pappan (eller en släkting till honom) var rädd om familjens anseende. Det kan till och med vara så att din biologiska mamma faktiskt la dig någonstans där hon hoppades du skulle vara trygg och bli hittad snabbt men att någon annan som hittade dig fick panik, inte ville bli inblandad och la dig i papperskorgen. Det finns verkligen en miljon olika scenarion som kan vara det rätta och det kan inte veta att din biologiska mamma inte brydde sig om dig och slängde bort dig som skräp. Tro mig, jag förstår din känsla, jag har själv ett barn (yngre än dig) som funderat mycket på sitt övergivande och detaljerna kring det men jag säger som andra här att jag hoppas du kan söka hjälp och inte låta det här förstöra livet för dig. Du är så ung och har förmågan att göra vad du vill med ditt liv - faktiskt. Om det sen blir i Sverige, Korea eller Ryssland är det bara du som kan avgöra.

    Jag vet ju inte alls vad din relation till dina föräldrar här i Sverige är men min filosofi är att jag kan kanske inte göra något för att mina barn inte ska må dåligt av sina adoptioner/övergivanden men jag och min man gör allt  vi kan för att få dem att förstå att vad de än känner så kan de prata med oss om det. VAD SOM HELST. Vi vet att de har en historia innan de träffade oss, att det finns andra föräldrar någonstans långt där borta och hade situationen varit omvänd hade jag ju inte velat att mitt barns föräldrar skulle förringa betydelsen av mig som satte barnet till världen.  Kan du inte prova prata med dina föräldrar om det här? Säg vad du sagt här, att de är toppen, att du älskar dem men att du ändå har alla de här känslorna och behöver deras stöd och hjälp.
    Fortsätt prata, ventilera och bearbeta, jag tror det är enda sättet för dig.

    Slutligen; ingen annan kan bestämma vad du är, svensk, koreansk eller vad som helst. Det är du som bestämmer det. Om du ser dig som svensk är du svensk. Eller som mitt äldsta barn säger; Ja mest är jag nog svensk men på sommaren är jag spansk och så är jag lite kinesisk ibland också, i alla fall när vi går på kinarestaurang.
    Du skriver bra och jag ska försöka tänka i mer positiva termer i framtiden, borde nog gå och prata om alla problem jag har. När det gäller adoptioner så koncentrerar sig nästan alla på att prata om solskenshistorierna och de finns ju där, men man glömmer bort de många som inte mår bra som jag själv och flera andra, som inte har levt ett bra liv med glädje av flera skäl. Denna tråd var mest för att jag ville visa att vi existerar vi som hittils ''misslyckats'' och mår dåligt över att vara adopterade, som haft tankar på att man lika gärna skulle kunna vara död istället för att leva med all smärta som vi gjort hela livet.

    Det är inte adoptivlfärldrarnas fel oftast utan det är det övriga samhället och man själv som är det stora problemet, jag fick alltid kärlek från mina föräldrar men ibland räcker inte det tyvärr...

    Jag hoppas dina tre barn kan få en underbar framtid och vara glada och stolta över det dem är, att de slipper skämmas och förkastas som några av oss andra blev av andra, att de slipper få ångest över sitt urpsrung. Att de kan kolla sig själva i spegeln och verkligen bejaka att de ser annorlunda ut och inte hata det som jag själv gjorde...jag önskade varje dag att jag skulle bli som de andra barnen, att bli blond och allt möjligt, det är inte lätt att vara annorlunda för många av oss.
  • driver28

    Hej!

    Jag har läst ditt inlägg och några andras och förstår delvis vad känslorna kommer ifrån. Jag är själv adopterad, men har av naturliga skäl inte haft problem med att se annorlunda ut eftersom jag är adopterad från Sverige. Men delar av det du beskriver har jag också gått igenom. Identitetskrisen som väl de flesta genomgår i tonåren var extra svår. Frågorna om varför man blivit övergiven och vem ens bioföräldrar egentligen är var påtagliga, men olycklig har jag aldrig varit för det. Barn som blivit bortadopterade har blivit det av en anledning. Det finns föräldrar i alla länder som av någon anledning vid en viss tidpunkt i livet inte kan ta ansvar för ett barn, eller ens sig själva. Det stora är att de inser detta innan det är försent och ger sina barn chansen till ett bättre liv någon annan stans.

    Jag har alltid varit tacksam mot min biomamma som var klok nog att fatta det svåra beslutet att ge upp mig för min skull och inte försöka ta hand om mig när det varit dömt att misslyckas för sin skull.

    Jag känner även jag ett antal adopterade barn från olika delar av världen, men jag känner inte heller igen ditt främlingsskap i dem. Det beror nog både på var i Sverige man bor. Om du har möjlighet, ta chansen att studera på en annan ort. Flytta till t.ex. Lund, Göteborg eller Stockholm och studera. Du nämner att orten där du bor är nästan helvit. De runt dig saknar acceptans för annorlunda människor, och antagligen snackar de skit om 08:or med. Du kan inte grunda din möjlighet till integration och acceptans på dessa trångsynta människors uppfattning om dig. Sverige är större och bättre än så!

    Du har dina rötter i Korea, men all din uppfostran, värderingar, och kultur säger att du är precis lika svensk som jag nu, och att flytta tillbaka till Korea kommer att vara en lång svår process för dig.

    Som exempel kan jag nämna en adopterad vän som återvände till sitt födsloland Thailand för att se om hon kände sig hemma där. Hon lärde sig språket, säsongsarbetade som turistguide där, skaffade Thailändsk pojkvän, men kunde ändå inte släppa Sverige. Efter att ha pendlat emellan länderna ett par år bor hon numera i Sverige permanent igen, för det är ju Svensk hon är egentligen.

    Se till att komma från det negativa sammanhang du befinner dig i. Pröva dina vingar på en annan ort där asiater inte är en ovanlig syn och se Sverige som det kan vara! 

  • Nicke Nyfiken
    Saturos skrev 2010-12-31 15:46:16 följande:
    För mig räcker det inte med att vara ''accepterad'', hur orkar ni med tanken att leva i Sverige där ni kommer ses som utlänningar i hela livet? Har du aldrig kallats sneöga, risätare eller guling? Har ingen sagt till dig att du borde resa hem till ditt eget land? Har du inte tröttnat på att folk pratar engelska med dig för att de tror att du är någon turist?

    Jag är inte ett dugg glad över att bo i ett land som någon jävla exotisk främling man kan garva och förlöjliga, ''haha, kolla på den sneögda kinesjäveln, åk tillbaka till Kina med dig''...

    Utseendet är det viktiga, ni måste vara starka som inte bryr er om att vi konstant får skit för allt möjligt.
    Jag är också adopterad från Korea och kam ärligt säga att jag inte varit med om något du beskriver. Jag känner inte att jag är lever i Sverige som "acepterad" utan som jämnlik.
    Du har rätt i att utseende är viktigt men också det man utstrålar som person. Själv har jag inge problem med mitt utseende, jag har inget behov av att se ut som alla andra. Om jag får komentarer om hur jag ser ut är det bara possitiva.

    Vart bor du? (har inte lusläst hela tråden) Kan tänka mig att storstäder kan vara "lättare" än mindre orter. Man blir ju lättare en i mängden då.
  • MadHatter

    Hej!
    Vill bara säga att jag känner oerhört med och för dig. Jag har själv inga erfarenheter av adoption och tänker inte gå in på det. Men jag har erfarnehet av mobbning och att känna att jag inte passar in pga av mitt utseende. Så mycket av det du skriver om det känner jag igen.
    Jag blev också utsatt för trakasserier under min uppväxt som mycket liknar det du beskriver.  Jag har tex råkat ut för rasister som tex ansett att jag skulle dö pga av mitt utseende. Jag har inte ett utländskt utseende men är rödhårig och dessa rasister ansåg att alla "mörka" skulle resa tillbaka till sina hemländer och vi rödhåriga skulle inte finnas alls utan förintas.
    Jag vill inte jämföra våra erfarenheter i övrigt, då jag förstår att det är helt olika saker. Vill bara säga att detta att växa upp och lära sig att man är sämre än alla andra och inte passar in är svårt att hantera och påverkar naturligtvis hela ens identitet. Jag själv identifierade mig tex länge med "mobbarnas" syn på mig och hur jag var. När jag slutade skolan och träffade snälla människor hade jag svårt att hantera det eftersom jag förväntade mig att folk skulle se ned på mig och tycka att jag var sämre än dem.
    Så det jag vill säga med detta inlägg är att jag inte tror att lösningen ligger i att flytta till Korea och se likadan ut som andra. Jag själv försökte lösa mitt problem med att färga håret, men det hjälpte inte alls. Det som hjälpte var att långsiktigt arbeta med min egen syn på mig och lära mig att identifiera mig utifrån mig själv och inte från andras syn på mig. Och att träffa människor som inte behandlade mig illa och lära mig att tro på att folk kan vara snälla.
    Sedan har jag också lärt mig att mina problem inte satt i mitt röda hår utan i vissa människors beteende. Jag känner många rödhåriga som sällan blivit utsatta frör trakasserier pga av sitt hår precis som det finns många med "utländskt utseende" som inte blivit utsatta för trakasserier pga det.

  • Missimo84

    Ts har helt rätt i sin start. 75% av alla adopterade barn löper risk för att hamna i missbruk eller social misär och psykiska besvär. Det är En bra bit högre än andra barn från samma samhällsgrupp!

Svar på tråden Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.