• Saturos

    Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.

    Hej allihoppa! Jag är själv adopterad från Asien och är nu vuxen och jag vill gärna berätta för er som är intresserade av att adoptera eller som redan har adopterat om mina egna livserfarenheter.

    Adoptioner kan tyckas vara något trevligt och bra för barnen men man ignorerar då en rad problem som adoptioner medför och de psykologiska problem de adopterade oundvikligen kommer gå igenom under deras liv.

    När jag var yngre tänkte jag på det varje dag, VARFÖR lever jag? Varför existerar jag? Jag hade ju övergivits av min egna familj, blivit bortkastad av min egna mamma och pappa, man känner att det var ett form av misstag att man ens föddes.

    Det blir ännu jobbigare om man adopterar barn från länder där folk ser helt annorlunda ut, för då får man problem med ännu fler mentala saker som att man ser helt annorlunda ut från de övriga barnen även fast man är likadan i sättet som dem.

    Man går runt med sina adoptivföräldrar, innerst inne vet man att de inte är ens riktiga föräldrar, jag kommer än idag fortfarande ihåg när jag var liten och undrade över varför jag såg annorlunda ut från mina föräldrar när alla andra barn såg ut som deras föräldrar. Jag frågade då min adoptiv pappa: Varför ser jag inte ut som dig? Varför ser jag inte ut som de andra barnen? Det var då de försökte berätta allting, att jag egentligen inte var deras egna barn utan att jag föddes i ett land långt borta och att mina föräldrar inte kunde behålla mig så de gav bort mig till dem men att de älskade mig som att jag var deras egna barn. Jag uppskattar mina adoptiv föräldrars ärlighet men den dagen kommer jag alltid ihåg för då öppnades det för första gången för mig att jag alltid kommer vara främmande och annorlunda från de andra ''normala'' barnen.

    Jag tycker därför verkligen föräldrar borde tänka noga för sig innan de adopterar, de måste känna av att de kan få de adopterade att känna att de verkligen är deras son/dotter och att de är önskade och älskade. De måste även känna av om staden eller byn de bor i är tillräckligt öppen och tolerant för att inte ge deras adoptiv-barn år av rasistisk mobbning och utfrysning.

    Det är tveksamt om internationella adoptioner borde existera på en högre nivå, utan det borde ses som en sista utväg för även de adopterade som till ytan kan anses vara lyckliga har djupa problem inom sig, och dessa problem kommer förr eller senare att visa sig för dem själva.

    Som adopterad lever man i en enda stor identitskris ända sedan dagen man föds. Man frågar sig ständigt; Var håller jag hemma? Varför existerar jag? Var är mina riktiga föräldrar? Varför övergav de mig?

    Det kan vara svårt för de som inte har detta bagage med sig att förstå hur man känner sig som adopterad men det är verkligen ingen fin känsla...det största problemet är ändå att man alltid djupt inom sig vet att det var ett misstag att man ens föddes, man kastades bort som skräp av sina riktiga föräldrar. Och vet man detta kan man aldrig bli lycklig på riktigt tror jag. Det kommer alltid finnas kvar inom en, även om jag flyttar tillbaka till Korea så kommer jag aldrig bli riktigt lycklig eftersom jag vet att hela min existens bara var ett misstag och aldrig borde hänt.

    Det har ju visat sig i undersökningar att adopterade rätt ofta och är olyckliga och det bygger mycket på dessa existensiella frågor som kommer komma upp för alla adopterade.

    Det är flera olika problem som når den adopterade under sin uppväxt, man har bagaget att man var oönskad och bortslängd av sina riktiga föräldrar i sig tillsammans med att man vet att man inte passar in någonstans. Man passar inte in där man bor då man aldrig kan bli en riktig svensk på grund av utseendet och man kommer inte passa in i sitt hemland på grund av att man inte är uppvuxen där med de normer som finns där och språket och så vidare.

    Jag erkänner själv; Jag är inte lycklig och har egentligen aldrig varit det och jag har haft kontakt med massvis med andra adopterade från Afrika och Asien som delar dessa känslor med mig och som haft samma psykologiska problem.

    Allt detta har fått mig att tänka att internationella adoptioner är av ondo och borde ses som en sista utväg för alla inblandade parter. Även om adoptivföräldrarna är goda människor som behandlar en som om man var ens riktiga barn kommer man aldrig egentligen ifrån att det enbart är en illussion, man är ju INTE deras barn. Man är egentligen ingenting annat än en oönskad produkt som egentligen aldrig skulle fötts som slängdes bort som skräp av ens riktiga föräldrar. Hur kan man någonsin innerst inne vara lycklig när man vet att hela ens existens var ett misstag av naturen?

    Jag har själv forskat i mitt ursprung en del och har fått sanningen berättat för mig; man fann mig i en papperskorg som en liten bebis, sedan lämnades jag in i ett barnhem och lades upp för adoption. Det är alltså vad jag är, enligt mina egna föräldrar: Skräp, jag betydde lika mycket för min mamma som en påse skräp betyder för henne...

    Jag vill inte vara elak mot er som är intresserad av detta, det är enbart mina och en del andras erfarenheter men jag vill bara att ni inte gör samma misstag som jag själv levt med så att era barn växer upp med samma problem som jag själv gjorde, det är allt.

  • Svar på tråden Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.
  • Gift44
    Saturos skrev 2011-01-01 14:39:14 följande:

    Det är snarare du som inte kan läsa eller är för korkad för att förstå vad man skriver. Det enda jag skrev var att många i Sverige är rasister och kommer behandla barnen som ser annorlunda ut dåligt, stämmer inte denna analysen? Hur gör den analysen mig till rasist? Alla de barn som inte ser svenska ut och mobbas för det är alltså rasister för att de berättar att de mobbats för deras utseende? Du är ju sanslös.


    För mig personligen får alla blandas hur mycket som helst, men det är naivt att göra som du gör och tro att alla kommer behandlas bra av alla människor, för så är det inte.


     


    Och jag beskrev följderna av ditt resonemang. Om du inte fattar det får du komma med en lastbil och vräka invektiv över mig. Det är ju nånting du är bra på.
  • felisa

    Ts

    Efter att ha läst dina inlägg, så kan jag rekommendera dig att du skaffar en bra samtalskontakt. En terapeut som du känner ett förtroende för, prova gärna flera stycken innan du bestämmer dig för vem som känns bäst.

    Jag och min man kommer antagligen att adoptera från Taiwan. Resan hit har varit lång, full av frustration och ångest. Längtan efter en familj är så stark. Självklart så är jag medveten om att det i grund och botten är en egoistisk handling att adoptera. Som jag ser det som så är det dock en än mer egoistisk handling att skaffa biologiska barn (varför ska man annars avla nya barn till en redan överbefolkad värld). Men för de allra flesta människor så är längtan efter barn en mycket stark drivkraft, att bli förälder är "meningen med livet".

    Adoption är inte "sista utvägen" för oss. Hade vi fortsatt med provrörsbefruktningar så är det mycket möjligt att jag hade blivit gravid. genetik och blodsband har dock ingen som helst betydelse för mig. När vi adopterar vårt barn, så är det barnet vårt. Till 100% (nåde den som skulle våga hävda något annat . Jag kommer att förklara för vårt barn hur önskat det är, och visa det även med handling. Kärlek och omtanke kommer vårt barn aldrig att sakna. Jag kommer även att se till att mitt barn känner sig tryggt att ta upp även svåra tankar som kan uppkomma med oss. Har barnet funderingar/frågor/svåra känslor om sin identitet/ursprung, så är det viktigt att ta detta på allvar! Alla känslor ska tas på allvar och förtjänar plats! 

    Rasismen som kan finnas i omgivningen är en annan fråga. Jag är själv till hälften svensk, och vet hur det känns att stå mellan två kulturer. Min mamma kom hit när hon var tio år gammal, och ses av många fortfarande inte som svensk. Jag vet att mina kusiner (där båda föräldrarna är invandrare), har mött en del rasism trots att de är födda i Sverige. Men, staden där vi bor kryllar av lika kulturer, alla slags människor. Så jag tror faktiskt inte att det kommer att bli något större problem. Men det är ju alltid viktigt att vara medveten om att problemet kan uppstå!  Då kan dock vårt barn ta stöd av min stora, bullriga invandrarsläkt

    Jag förstår att din identitetskris är svår, det är ingen man ska nonchalera. Det kan dock vara tankvärt att hålla det i minnet, att det är många som har problem med det under sin uppväxt. Jag arbetar med ungdomar, och träffar dagligen på tjejer och killar i din ålder som kämpar med sin identitet, de känner inget exstistensberättigande, har självskadebeteenden och ibland även självmordsförsök bakom sig. De är inte adopterade, har ofta vuxit upp i normala familjer (vad är normalt?), och brottas ändå med dessa problem.

    Japp, det var lite tankar från mig. Ursäkta om det blev lite osammanhängande Tar även gärna emot tips på hur man kan bli en så bra förälder som möjligt  

  • Manchester
    Saturos skrev 2010-12-31 12:47:19 följande:
    1. Det var då de försökte berätta allting, att jag egentligen inte var deras egna barn utan att jag föddes i ett land långt borta och att mina föräldrar inte kunde behålla mig så de gav bort mig till dem men att de älskade mig som att jag var deras egna barn.

    2.De måste även känna av om staden eller byn de bor i är tillräckligt öppen och tolerant för att inte ge deras adoptiv-barn år av rasistisk mobbning och utfrysning.

    3. Man passar inte in där man bor då man aldrig kan bli en riktig svensk på grund av utseendet och man kommer inte passa in i sitt hemland på grund av att man inte är uppvuxen där med de normer som finns där och språket och så vidare.

    4. Allt detta har fått mig att tänka att internationella adoptioner är av ondo och borde ses som en sista utväg för alla inblandade parter.

    5. Även om adoptivföräldrarna är goda människor som behandlar en som om man var ens riktiga barn kommer man aldrig egentligen ifrån att det enbart är en illussion, man är ju INTE deras barn.

    6. Man är egentligen ingenting annat än en oönskad produkt som egentligen aldrig skulle fötts som slängdes bort som skräp av ens riktiga föräldrar. Hur kan man någonsin innerst inne vara lycklig när man vet att hela ens existens var ett misstag av naturen?
    Hej Saturos!
    Som adoptivförälder blev jag djupt berörd av din berättelse. Jag tror väl tyvärr inte att jag genom ett inlägg här kan få dig att må bra, men jag vill ändå kommentera några saker du skriver om. Hoppas att det är OK att jag kortade ned din TS och högg upp den i de delar jag ser som viktigast.

    1. Du börjar med att beskriva hur dina föräldrar  - på ett ganska abrupt och chockartat sätt verkar det som - berättade för dig att du är adopterad. De handlade säkert utifrån goda intentioner och den kunskap man hade då. Nuförtiden får man som blivande adoptivförälder tidigt veta att det är precis så man inte ska göra. Man ska prata om adoptionen redan från dag ett, även om barnet är för litet för att förstå vad det handlar om. Adoptionsbakgrunden ska vara en naturlig del av livet. Självklart ska man inte tjata om adoptionen i tid och otid. Men man ska aldrig dölja den eller vänta på "rätt tillfälle" att avslöja hur man fått sitt barn. Det tillfället kommer aldrig, utan det blir bara svårare och svårare ju längre man väntar. När jag och min man just stod i begrepp att åka till Ukraina för att adoptera så hade jag en elev, själv adopterad från ett land i Sydamerika. Hon tog mig åt sidan och bad mig tänka på att mitt kommande barn måste få veta om sin adoption genast, att det skulle bli en för svår chock att få veta något sådant längre fram i livet. Jag kan tycka att det är lite konstigt att det behövde ta årtionden innan "adoptionsetablissemanget" begrep något som denna lilla 14-åriga tjej räknat ut alldeles på egen hand.

    2. Om du känner att du inte är accepterad där du bor så bör du nog prova att flytta någon annanstans. Jag har en bekant med två adopterade barn. De hade först bott i ett par småstäder. Barnen hade hela tiden haft kompisar och inte varit mobbade, men de kände ändå att de inte riktigt passade in. De var hela tiden "de där bruna barnen" som stod ut i alla sammanhang. Enda gången de kände att de var "som alla andra" var när de besökte släkt i Stockholm. Här (jag bor själv i Stockholmsområdet) finns människor av alla hudfärger och ursprung. Skulle man stirra på alla som var bruna/hade sneda ögon/hade krulligt hår etc så skulle man inte få göra annat hela dagarna. Den här familjen valde till slut att flytta till Stockholm för barnens skull och sedan dess säger deras barn (som nu är unga vuxna) att de aldrig upplever sig som annorlunda. I alla fall inte som mer annorlunda än folk omkring dem!

    3. Förhoppninsvis kan du hitta ett sammanhang där du känner att du passar in här i Sverige. Det känns kanske inte så just nu, men jag tror att det finns en plats där du kan trivas. Kanske hittar du den platsen i en stockholmsförort med lagom blandad befolkning, där du är omgiven av människor med olika slags utseenden, men där svenska språket och den svenska kulturen - som ju är ditt språk och din kultur - ändå är i någon sorts majoritet. Däremot har du nog tyvärr rätt i att det är svårt att som adopterad "hitta hem" i sitt ursprungsland. Det finns de som har klarat det, som har lärt sig språket, tagit till sig kulturen och känt att det är i Brasilien/Thailand/Polen de trivs bäst, men för de flesta blir det nog en besvikelse om de tror att ursprungslandet ska kännas mer rätt än Sverige.

    4. Du har helt rätt i att internationell adoption ska vara den sista utvägen. Och så är det idag, i alla fall i de länder som följer internationella regler och konventioner. Barn ska i första hand leva med sin biologiska familj, i andra hand med andra biologiska släktingar, i tredje hand med en ny familj i det egna hemlandet. Först när dessa möjligheter är uttömda kommer internationell adoption in i bilden. Barn ska bara adopteras bort till andra länder om enda alternativet är ett liv på barnhem. Att bli adopterad till ett annat land är trots allt beydligt bättre än att inte ha någon familj alls.Jag har själv sett på nära håll vad boende på institution kan göra med ett barn. Vi fick vår dotter när hon var 15 månader och hon hade i princip bara bott på barnhem innan adoptionen.Hon hann med fyra eller fem olika avdelningar - med ny personal varje gång - och dessutom ett par längre sjukhusvistelser. Som tur är så är vår dotter en människa som visar vad hon känner och inte vänder smärta inåt. Annars skulle vi kanske inte förstått att hon behövde hjälp. Att vi behövt lite hjälp av en barnpsykolog och att dottern visade att hon inte mådde så bra ser jag närmast som sundhetstecken. Hon mår i alla fall betydligt bättre nu. Psykologen menar att vår dotter sannolikt alltid kommer att ha kvar sin separationsångest, men både hon och vi har numera verktyg att handskas med den. Sådan hjälp skulle inte funnits om hon blivit kvar på barnhemmet. Inte heller skulle hon ha fått den kärlek hon får av oss och hon skulle sannolikt aldrig fått lära sig att knyta an till en annan människa.

    5. Adopterade barn är ens egna! Man har bara fått dem via en lite krokigare väg. I din TS återkommer du flera gånger till detta att du inte är dina föräldrars egna barn eller att de inte är dina riktiga föräldrar. Det låter så sorgligt! Jag hoppas att det inte är dina föräldrar som gett dig det synsättet. Själv är jag mamma både genom adoption och genom att jag själv burit och fött ett barn. Och båda är precis lika mycket mina egna. Det är ingen skillnad på hur mycket jag älskar dem. Möjligen är min beskyddarinstikt ännu något starkare när det gäller min adopterade dotter än min biologiska son. Jag vet ju att sonen har haft en trygg och bra start i livet. Han behöver inte tampas med några demoner från ett liv utan föräldrar. Dottern är lite skörare och behöver oftare få höra hur mycket vi älskar henne. Men annars är det verkligen ingen skillnad.

    6. Jag hoppas att du tar till dig det en annan adoptivmamma skrev här ovan. Det behöver inte vara din biologiska mamma eller pappa som la dig i den där sopkorgen. Det kan ha varit någon annan. Eller så kan det ha varit en akt i ren desperation. Tänk dig en mycket ung flicka, kanske 15-16 år, som blivit gravid och som riskerar att bli förskjuten av sin familj pga det. Hon har ingen möjlighet att försörja vare sig sig själv eller barnet hon föder. Kanske har hon heller inget stöd av pappan. Eftersom hon är så ung vet hon inte mycket om vilka möjlighete som finns, Hon känner kanske inte ens till att det finns barnhem där hon skulle kunna lämna barnet. I det läget är det nog ändå begripligt om hon intalar sig att det bästa för barnet är att få dö. Hon kan inte förmå sig att själv döda det, utan lämnar det i den där papperskorgen och försöker glömma att hon någonsin varit gravid och fött ett barn. För den som faktiskt är just det barnet är det kanske inte så lätt att förlåta en biologisk mamma som handlat på det sättet. Det behöver du ju heller inte göra. Däremot måste du - för din egen skull - inse att du kan ha hamnat i papperskorgen av hundra olika anledningar. Att det skulle bero på att just du är värdelös som människa är nog den minst troliga förklaringen.

    Slutligen tycker jag att du ska söka hjälp. Hitta någon att prata med, som kan hjälpa dig reda ut dina tanker kring din bakgrund och ditt liv. Jag tror också att du behöver hjälp med att se dig själv som en individ och inte bara som någon sorts representant för adoptioner. I större delen av din TS skriver du att "man " känner si, "man" behandlas så. Inte "jag". Det oroar mig. Jag kan ha övertolkat det du skriver, men jag får en känsla av att du inte riktigt vågar se att det är DU som har det jobbigt, att DU är en person som råkat ut för mobbning och andra svåra upplevelser och nu behöver hjälp att reda upp saker. Jag hoppas att du kan förstå att det inte är dåligt eller konstigt att behöva sådan hjälp. Många, såväl adopterade som icke adopterade, har perioder när de behöver stöd från en psykolog, terapeut eller vad det nu kan vara. Min man ocn jag kontakade BUP för att få stöd i att hjälpa vår dotter redan när hon var fyra år. Förhoppningsvis fick både vi och dottern en så bra skjuts i rätt riktning att det kan räcka så, men om hon behöver mer hjälp på sikt så finns vi där för henne och stöttar både ekonomiskt och med kärlek och förståelse. Jag hoppas att dina föräldrar kan göra samma sak för dig.
  • 737 dagar

    Har inte läst hela tråden.. men är det inte så att man kan bli kallad saker oavsett om man är adopterad eller inte? Även om man kanske är invandrad med sina föräldrar eller kanske bara ser annorlunda ut? Jag har blivit kallad svartskalle många gånger, för att jag är mörk. Ändå är jag så nordisk som man kan bli.

    Tror problemet är rasismen, inte själva adoptionen. Inte när det kommer till att bli kallad för saker iaf.

  • k i w i

    Jag tycker att det är oerhört tråkigt att du har fått ett dåligt bemötande av människor i din omgivning under din uppväxt, och det är aldrig okej att kalla någon för något nervärderande. Dock tycker jag att det verkar som om du har fastnat i allt det dåliga och inte längre ser vad som faktiskt är och har varit bra i ditt liv? Du verkar grubbla mycket och jag tycker verkligen att du borde söka hjälp för att försöka få klarhet i dina tankar och försöka hitta ett lugn i dig själv!

    Och det här kanske låter hårt men jag tycker att du måste gå vidare nu. Du måste förstå att du har ett eget värde, DU ÄR VÄRDEFULL, oavsett vilka dina bilogiska föräldrar var eller inte var. Du är din egen person, DU är den som har ansvaret för ditt liv. Ja, man kan sitta och tycka synd om sig själv och läsa in ondska i hela världen, eller så kan man välja att ta tag i sitt liv.

    Själv är jag inte adopterad men jag är uppväxt med att min pappa hellre valde spriten och att sitta utanför systembolaget år ut och år in istället för att lära känna mig, sin dotter. Inte heller  jättekul att växa upp i ett litet samhälle där alla ser A-laget och vet att det där är min pappa. Min mamma var inte världens bästa heller, och jag har vuxit upp i ett väldigt trasigt hem. Men det där var då. Nu är jag vuxen och nu är det JAG som har ansvaret för mitt liv, jag ansvarar för min egen lycka och det är mina föräldrars förlust att de aldrig har velat lära känna mig. Men varför ska det få förstöra resten av mitt liv? Istället för att sitta och grubbla över varför mina föräldrar inte vill vara med mig väljer jag att leva mitt liv, för hur eller hur jag blev till eller växte upp så har jag ett liv och det tänker jag ta hand om.

    Tyvärr är det ju så att livet att tufft ibland. Oavsett om man är adopterad eller inte, om man är född i Sverige eller i Korea. Vi är många som bär på mycket skit i bagaget. Nu är det upp till dig att välja hur du ska hantera det och jag hoppas för din skull att du börjar att inse ditt eget värde och att du kan finna glädje i att skapa din egen framtid. Ditt liv är här och nu, börja lev det!

  • Manchester
    lina822 skrev 2011-01-01 13:53:36 följande:
    Har läst bara TS.
    Undrar varför de flesta adopterar barn just från asien och afrika som ser helt annorlunda ut? Måste man markera och visa att de barnen är adopterade? Det finns ju så många övergivna barn i Ryssland, Polen, Rumänien osv. De ser ut som svenska barn och man måste inte berätta att de är adopterade.
    Jag förstår dig TS och det är inget konstigt att du känner dig deprimerad. Men det är inget fel på dig utan på din biologiska mamma.
    För det första: Ser helt annorlunda ut jämfört med vem? Jag känner ett par familjer där föräldrar av icke-svenskt ursprung adopterat barn från Östeuropa. Barnen är blonda och blåögda, föräldrarna är beydligt mörkare. När vi gick på öppna förskolan för adoptivfamiljer i Stockholm så fanns där en familj där mamman var från Kina och de hade adopterat ett barn från Kina. En familj där pappan var svart amerikan och de hade ett svart barn från Colombia. En familj där mamman var svart amerikan och de hade ett barn från Kina. En salig blandning, helt enkelt. Och om man jämför med folk runtomkring där man bor så finns det gott om platser i Sverige där det vimlar av människor som har annat etniskt ursprung än svenskt.

    För det andra: Långtifrån alla barn från Östeuropa är ljusa och ser ut som etniska svenskar. Min egen dotter är från Ukraina och kan med lite god vilja gälla som "svensk", men jag har faktiskt fått frågan om hennes pappa möjligen kommer från ett annat land. Folk kan alltså tänka sig att en blekfis som jag är mamma till henne, men att hon nog i så fall måste ha en pappa som är lite mer färgstark. Andra barn från östeuropa är av romskt ursprung och kan vara så mörka att de lätt skulle kunna passera som exempelvis indier.

    För det tredje: Jag hoppas att du inte menar att man skulle dölja för barnet att det är adopterat! Alla barn har rätt att känna till sin bakgrund. Dessutom avslöjas säkerligen en så stor "hemlighet" som att man inte är sina föräldrars biologiska barn förr eller senare. Tänk dig chocken att få veta det först i tonåren eller kanske ännu senare. Att vara adopterad behöver inte vara någon stor sak, men avslöjas det på fel sätt och för sent så blir det nog det.

    För det fjärde: Det behöver inte alls vara något "fel" på TSs biologiska mamma. Det är så lätt att se världen genom svenska glasögon. Här finns väl egentligen ingen annan rimlig anledning att överge ett barn än att man är svårt sjuk eller dör. Så ser det inte ut överallt. I många länder får både mamman och barnet sina liva ödelagda om det avslöjas att barnet är fött utom äktenskapet exempelvis.
  • citrus

    TS beklagar att höra om din historia och att du mår så dåligt över det.
    Till frågan på varför du föddes, är det egentligen bara du som kan svara på. Jag kan förstå varför du känner som du gör för jag kände själv så en tid i min barndom men pga andra orsaker.
    Jag undrade ofta varför man föddes för att bli hatad av ngn man borde bli älskad av.

    Idag kämpar jag för att svara på mina egna frågor, för jag är precis lika mkt värd som ngn annan människa på denna jorden. Jag fick ett liv som JAG kan påverka, utforma och uppnå mina mål inom.
    Du föddes för att uppnå dina mål, du kanske kunde starta en förening för att stötta adoptiv barn och föräldrar och agera förmedlare eftersom du har mkt i ditt bagage. Eller så har du en helt annan uppgift här i livet.
    Men ditt liv är viktigt precis som ngn annans, tänk hur många barn i världen som skulle ge allt för att byta sitt liv mot våra.

    Men jag tycker att det var ett viktigt budskap du förmedlar här i denna tråden, många tar förgivet att adoptioner har många positiva sidor enbart. Det är viktigt att lyfta fram de negativa för dom är livsavgörande för den enskilde som blivit adopterad.
    Kram till dig!

  • Nessan22

    För min del stämmer de inte alls. Eller jo till vissdel men långt ifrån allt. Ja jag hade en liten identitets kris i tonåren men de var inte mer än nån annan. Jag är adopterad från brasilien och är mörkhyad och mina päron är "vita" går aldrig runt och tänker på att dom är det. Tror intr mina föräldrar gör det heller. Jobbigt att du mått så dåligt. Men att avråda folk från att adoptera tycker jag är dumt. Jag är hellre här än bor på gatan i sao paulo.  Däremot ska man adoptera så tycker ju inte jag man ska göra det för att "Hjälpa" ett barn utan av samma annledning som du gör ett barn i sängen :P Alltså för att man vill ha barn.
    Och att som adoptiv förälder ska man inte hymla med att barnen är adopterade. Utan prata öppet om det och gärna(om man har ekonomi för det) göra en återesa med sina barn. Gjorde mina föräldrar och det har betytt mycket.

    Men om du mår så dåligt som du verkar tänker inte nonchalera det så tycker jag du ska prata med någon.

    Och  min vita lilla mamma är min RIKTIGA mamma, man blir inte förälder för att du gör barnen utan tar hand om dom och visar kärlek och ömhet. Hon som födde mej har inte gett mej mat,inte kärlek,inte bråkat på mej,inte uppfostrat mej utan de har hon som är här. Det gör henne till en riktig mamma..inte hon som födde mej.

Svar på tråden Jag är adopterad och vill berätta för er om de problem jag själv haft.