Ströbröd i köttbullar
Varför har man ströbröd i köttbullssmet? Blir det inte bara torrare då? När jag har det i blir mina köttbullar torra och lite sega men tar jag utan blir de bra. Kan man ha i annat eller är det bara utfyllnad??
Varför har man ströbröd i köttbullssmet? Blir det inte bara torrare då? När jag har det i blir mina köttbullar torra och lite sega men tar jag utan blir de bra. Kan man ha i annat eller är det bara utfyllnad??
Jag tycker att det beror helt på vilken köttfärs man använder. Om man inte gör på fläsk så ser jag ett behov av att tillsätta mer vätska och något som binder vätska. Vi gör ofta köttbullar på bara ägfärs och då tillsätter vi alltid fiberhavregryn, ägg, vatten och grädde för att få dem saftigare. Gör jag däremot biffar på älg så kör jag dem med dijonsenap och kalvfond (ev med något fast i som tex fetaost), men då vill jag ha en annan konstistens.
På fläskfärs eller blandfärs är problemen med torra köttbullar betydligt mindre utan blöta ingrediense erftersom denna färs är så mycket fetare.
500 g blandfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1,5 krm malen svartpeppar
ev. 1,5 krm kryddpeppar
1 st ägg
Men så har jag själv plockat bort mjölken och ströbrödet för jag tyckte det blev torrt.
Fast å andra sidan funkar ju det som funkar. Fetare grädde och ägg funkar också. Och grovriven kokt potatis är jättebra att ha i. Då behövs ju inte nåt ströbröd.
Jag har hört att man förr hade ströbröd eller smulat gammalt vitt bröd i köttfärsen för att dryga ut den.
Sen tillsatte man ägg för att det hela skulle hålla ihop.
Själv brukar jag göra mina såhär:
Alternativ 1:
500g nötfärs
1 finhackad lök
1dl köttbuljong eller 2msk kalvfond
2 msk senap (helst Slotts starka)
salt
peppar
Alternativ 2:
500g lamm- eller nötfärs
salt och peppar
1 msk olivolja
ca 1tsk var utav:
spiskummin
vitlökspulver
kanel
Muuuums
Jag har fransk-löksoppapulver i mina köttbullar. Blir fina i konsistensen! 1 påse per 500g köttfärs. Och ett ägg per halvkilo kött. Sen kryddar jag efter humör och beroende vad vi ska äta till!
Min man hade i havregryn i köttbullarna när han lagade det sist, om han uteslöt ströbrödet helt vet jag inte men gott var det!