Inlägg från: mamman i skogen |Visa alla inlägg
  • mamman i skogen

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    Beckaa skrev 2011-11-01 18:03:42 följande:
    Anledningen till att jag ifrågasätter är att jag själv diagnostiserats med sk hypotyreos typ 2 då jag låg lågt i sköldkörtelhormoner men normalt i TSH. Dock visade det sig senare att jag hade en massa på hypofysen som precis opererats bort. Min poäng är att jag har inte läst några vetenskapliga bevis på att det skulle vara receptorerna som slutar ta upp sköldkörtelhormonerna och att det är farligt att gömma sig bakom en diagnos som inte existerar och på så vis inte hitta den verkliga orsaken.
    Har man problem ska man söka hjälp. Jag gav kanske en dålig förklaring men varje målell har receptorer för sitt specifika hormon. Det finns många orsaker till att  "termostaten" inte fungerar och många får söka i åratal utan att få hjälp. Dvitaminbrist är en orsak till skäldkörtelproblem då vitmin d aktiverar många proesser i kroppen.

    En enklare förklaring kanske är att vid hypothyeros 2 är känsligheten för sköldkörtelhormon sänkt och det visas inte vid ett blodprov vilket typ 1 gör när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon. Hoppas du förstår den förklaringen bättre...   
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    Beckaa skrev 2011-11-01 21:44:42 följande:
    Jag förstod vad du menade, men vad jag försöker säga är att det finns en risk att man får en felaktig diagnos på en sjukdom som inte finns när det egentligen är något annat som är fel! Jag har som sagt inte sett några vetenskapliga bevis för att hypo2 finns  och då finns risken att man diagnostiserar med hypo2 och missar den egentliga orsaken till symptomen.
    Det är väl lite så inom sjukvården överlag att det man inte kan diagnosticera sätter man i en slatt.. IBS är väl ett strålande exempel på detta alla med magproblem som inte går att finna orsak till får ibs diagnos. Men hur det än är så ska man söka vård och stå på sig för att söka anledningar och utesluta saker. 

        
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    Maruid skrev 2011-11-02 11:52:52 följande:

    Fundering kring ägglatte.

    Går det att blanda hemma och ta med sig i exempelvis termos? Eller kan den bli läskig om den förvaras en stund? Hur gör ni?


    Går utmärkt att ta med sig!!
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    Dissan skrev 2011-11-03 09:12:54 följande:
    Undrar en liten sak: ni som fuskat, såg ni det direkt på vågen dagen efter?
    Var bortbjuden igår och värdinnan hade gjort speciell efterrätt till mig, utan mjöl sa hon glatt! Men det var massa socker i, hade inte hjärta att säga nej....
    Men vågen visade neråt i morse ändå, kan det komma senare???
    Vissa ser det direkt andra kan kolhydratchocka kroppen och få fart på viktminskninen igen..Det som brukar hända är att man binder vätska som man sedan kissar ut igen...
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    mamma1970 skrev 2011-11-03 10:44:31 följande:
    Nu har jag bestämt mig  (igen). Ska bli en storlek 38 till våren. Väger nu 77kg till mina 169cm, vilket blir storlek 42/44. Skulle vilja ha  lite feedback på hur mitt matintag ser ut.

    Frukost: Ett ägg stekt i raps olja, lite örtsalt på,  tre skivor ost och två skivor kalkonsmörgåspålägg. Kaffe med lite suketter och mkt mellangräde.'

    Frukost2/Mellanmål: Frökex med bregott och ost. Eller en avokado med keso. Kaffe med lite suketter och mkt mellangräde.'

    Lunch: Idag blir det kyckling med lite paprika och svamp kryddor och grädde (som en pastasås).

    Em Fikat: Kaffe med lite suketter och mkt mellangräde.'

    Efter jobbet/innan hemresan: Ett ägg stekt i raps olja, lite örtsalt på,  tre skivor ost och två skivor kalkonsmörgåspålägg.

    Middag: Ikväll blir det tonfisksbiffar med  cf eller majonäs. (Äter den ganska sent. Lagar min egen mat när barnen lagt sig. Därav stekt ägg innan hemresan.)

    Ev. en kaffe till på kvällen.

    Blir så inspererad av att läsa allas resor med LCHF.
    Spontant säger jag skipa sötningsmedlen ska du söta så använd sukrin eller stevia som inte påverkar blodsockret. Även sockerfria sötningmedel som suketter canderel mm kan göra göra att blodsockret får de mest konstiga kurvor och det är ju det man vid LCHF vill undvika. Skippa mellangrädden utan kör på vanlig vispgrädde och mjölk i så fall. Läs på innehållsförteckningen på lättare proukter så ska du nog se att du har tillsatser för att kompensera bortfallet av den rena produkten...

    En vanlig svensk sägs sätta i sig 5 kilo!!! tillsatser per år och detta vill vi med LCHF sträva bort från ren mat utan e nummer i så stor utsträckning som möjligt. 
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    lerumstessan skrev 2011-11-04 07:25:52 följande:
    Hej! Jag är helt ny på detta med lchf och började men min första dag igår. Mitt mål är att gå ner 10-15 kg! En sak jag undrar är dock hur viktigt det är med detta med inga tillsatser! Har det någon betydelse för viktminskningen eller är det bara ett generellt tips för att må bra? Kan man dricka fun light tex? Om man endast håller sig till 5& regeln kommer man tappa vikt då eller måste man äta strikt enligt "inga tillsatser" ?

    Håll dig från sötningmedel det kan också påverka blodsockret och det triggar igång sug. För mig är det viktigt att äta så ren mat som möjligt och många tilsatser men ska man tex äta korv är det istort sett omöjligt att undvika kryddblandningar boljonger mm innehåller ofta både socker och e nummer, glutamat tex. När man äter LCHF så är fettet smakbäraren och tillsatser som ska få lightprodukter att smaka bra behövs inte. De flesta vittnar om att man blir känsligare för smaker allt smakar mycket mer efter en tid på LCHF och jag kan skriva uder på detta

    För att beskriva fun light så är det ett utomordentligt sätt att ta död på myror det använder vi det till här hemma även mördarsniglar ska det fungera på..Det verkar som ett nervgift och därför anser jag att det inte ska drickas mer än undantagsvis om  man vill ha det lite "festligt"

    En svensk sätter i sig i genomsnitt 5 kilo tillsatser via sin mat varje år..vad är coqtaileffekten av detta? Det vet man inte riktigt men jag håller mig från så myket tilsatser jag bara kan.     
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen

    Hdl för kvinnor så högt som möjligt mer än 1,3 gärna 2.0

    LDL 3.0 är riktlinjerna men det är omöjligt att säga då LDL är antingen stort och fluffigt eller litet stickigt och oxiderat det sistnämnda vill man ha så lite av som möjligt detta kan man få en indikation på när man tittar på triglyceriderna

    Triglycerider så lågt som möjligt gärna uder 1,8  Ett lågt värde indikerar att det är snälla icke oxiderade LDL partiklar

    Föratt få bästa svar så är det apokvot som är det intressanta där ska man ligga under 0,6 så lågt som möjligt är bra. 

    Totalkolesterolet säger ingenting om fördelningen men detta värde brukar läkarna använda för att sätta in medicinering

                 

           


    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen

    BTW kvinnor som har minst hjärtinfarkter vid högre ålder är de kvinnor som har ett högre kolesterol..Mao kolesterol eller hdl och ldl som är transportprotein är skyddande det vi ska fokusera på är triglycerider eller apokvoten. Heltidiotiskt mediinerar man äldre och inte så unga med statiner och sänker kolesterolvärdena istället för att plocka bort de livsmedel som orsakar "det onda kolesterolet"

    En intressant sak som jag vill göra är en mätning av kärlens elasticitet vilket enligt många är ett mycket bättre sätt än kolesterol där man enbart har ett medeltal för bra eller dåligt..men det säger ingenting om individen. Friska kärl är indikation på att allt är "bra"    


    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    Mandel skrev 2011-11-04 08:43:18 följande:
    Dessa är mina siffror:
    B-kolesterol 8,6mmol/L
    B-triglycerider 0,99mmol/l
    LDL 6,0 mmol/L
    HDL 2,1mmol/l

    Så eftersom HDL är bättre och triglyceriderna är bättre än rekommenderat så är det kanske inte så "farligt" att LDL är högt?

    Läste även att statiner inte gjorde någon direkt nytta på kvinnor och att många män i alla fall upplevde minskad sexlust av statiner.
    Har även läst att minst en tredjedel av befolkningen ligger över riktnormerna och det verkar heller inte finnas klara bevis för att högt kolesterol är bidragande orsak vid hjärt- och kärlsjukdomar/besvär.

    Jag har även högt blodtryck...
    Min farfar dog i hjärtinfarkt, min pappa har högt kolesterol, min farbror hade förra veckan en infarkt, min kusin går på blodtrycksmedicin sedan han var 30. Min mamma har högt blodtryck och högt kolesterol. Det känns lite som att jag har förutsättningarna för att ärva "eländet".

    Och mitt största bekymmer är nog faktiskt min mammas reaktion. Jag vet att om jag säger något så kommer hon direkt att börja hacka på mig för vad jag äter. Önskar jag hade stake att bita ifrån.
    Det är hon som äter en massa skräp, hon som är överviktig, hon som inte rör på sig osv. Varför i hela fridens namn skulle då min kosthållning vara orsaken till mina "problem" när hon har exakt samma problem fast med en helt annan kosthållning?
    Jag är inte överviktig, jag röker inte, jag dricker inte alkohol och jag äter inget socker eller spannmålsprodukter.
    Det känns som att det jag gör är det rätta och det är så dumt att jag inte kollade mina värden innan jag lade om kosten.
    Det är svårt att tro att jag gör det rätta som tänker fortsätta med LCHF och strunta i medicin (statiner), när inte hela läkarkåren är med på det. De som borde veta det bästa...
    Släng ut en fråga på kostdoktorn han är ju expert på detta. Dina triglycerider är ju bra intressant hade ju varit apokvoten. Han har för övrigt mycket bra infom o kolesterol med.   

    Har din mamma några prover som du kan jämföra med det hade ju också varit intressant efterssom ni har så olika matvanor. Hur ser ditt blodtryck ut? 

    Tänker spontant att LDL är ju inflammationsdämpande och i icke inflammerade kärl finns inget som det onda kolesterolet kan fästa i och täppa till vid kolhydratsrik kost framförallt gluten så blir ju tarme gensomsläpplig och man driver på inflammatoriska proesser...

    Skulle spontant göra en kärlmätning om jag var du för att kunna säga om blodkärlen är friska och "unga" inte fär att jag tror att lchf är farligt utan för att man har ett bagage med sig från sin föregående kost. Jag tror inte att personer som äter LCHf i två månader och sedan får en hjärtinfarkt får det pga kosten utan av sitt tidigare syndigare liv men för motsträviga läkare ala rössner så beror det självklart på LCHF

             
       
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
  • mamman i skogen
    Bellisen skrev 2011-11-04 12:02:25 följande:

    Hej och välkommen! Bra beslut att börja med LCHF, du lär inte ångra dig! :) Du har ju redan fått ett jättebra svar från adams family, men jag kände att jag också ville svara! :)

    Tillsatser är dåliga, det kan man väl säga men jag är ingen expert. Dock så känner jag att jag har liksom börjat med att dra ner kolhydraterna för att gå ner i vikt och försöker äta så mycket rent som möjligt. Det blir ju så automatiskt tycker jag eftersom man äter rent protein, grönsaker och fett. Men jag har inte plockat bort alla tillsatser, jag gör det mer gradvis.

    T ex äter jag bernaisesås som jag köpt, den är det lite tillsatser i. Jag hittade en jättegod räksallad som det är tillsatser i men bara lite kolhydrater, som jag har ätit ett par gånger, och jag har druckit Pepsi Max vid ett par festliga tillfällen (jag blir inte sötsugen av sötningsmedel). Så ja, man ska ju plocka bort onödiga tillsatser, men jag är inte riktigt där än. Helt rent äter jag inte, än. Men det bästa är väl att försöka äta rent och kanske bara tillåta tillsatser vid fest till exempel.


    Jag har gått ner bra i vikt också (9 kilo på 7½ vecka) så jag tror inte att tillsatser påverkar viktnedgången.


    JA det är i stort sett omöjligt att plocka bort alla tillsatser men vi som äter LCHF kommer inte upp i några gigantiska kvantiteter och man får välja vad man inte vill vara utan... För mig är det bearnaisesås som jag inte alltid orkar göra själv, vissa charkvaror som jag älskar och kan stå ut med nitrit i och sen köper jag hellmans majjonäs gjord på ekologiska ägg men innehåller vissa tillsatser men det är så praktiskt. Jämför man med en medelsvennson som varje måltid äter en rad e-nummer färdigmat bröd mm så äter jag mikroskopiska mängder och det hoppas jag min kropp klarar av..

    Ett tips till nya LCHF:are är att omedelbart börja med d-vitamin  då ska det vara vitamind3 (jag kör från holistiks kapslar utan kalcium) magnesium är bra men inte samtidigt som d-vitaminen utan ta dem på olika tidpunkter, c-vitamin kan vara bra det är en stark antioxidant och när man börjar med LCHF får man ofta brist på detta om man är strikt det kan märkas av at  t man får blåmärken som "aldrig" försvinner. Inälvsmat är rik på vitamin c men jag är inte vidare förtjust i detta så jag föredrar att ta tillskott istället.

    Vitamin d är nog det viktigaste tillskottet då i stort sett alla svenskar har brist och de rekomenderade doserna är långt under vad vi behöver. Dvitaminbrist är ett smygande tillstånd och sjukdomar och problem som det medför visar sig först många år senare. Dvitamin skyddar mot diabetes influensa, cancer autoimmuna sjukdomar som diabetes MS astma och allergi, eksem hjärt och kärlsjukdomar stärker tänder och muskler... 

    C-vitamin jobbar mot oxidation och vi som äter LCHF äter en kost som minskar oxidering men ofta behöver vi tillskott ändå.       
      

    Jag äter alla tre kosttillskotten 4000 e d3 , magnesium strax under rekomenderad dagsdos och vitamin c äter jag 1g per dag.  
    Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att gå i döden för din rätt att utrycka dem/Voltaire.
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**