Inlägg från: Toboas |Visa alla inlägg
  • Toboas

    Människan = Hundratals miljoner år gammal, äldre än både apdjuren och dinosaurierna!

    M C skrev 2011-06-17 19:12:29 följande:
    Alla i min båt är inte dumdryga och irriterande, en del är rätt sköna. Så var jag en gång i tiden med, men åratal av stångande pannan blodig har gjort mig rätt elak. Mea Culpa. Jag är rätt snäll IRL, löjligt snäll faktiskt. Jag har bara ingen ork via tangenttrollen längre.
    Kram :) Skål
  • Toboas
    M C skrev 2011-06-17 22:40:30 följande:
    Du ser i ditt kikarsikte framtiden och den skrämmer dig - jag förstår exakt varifrån kramen kommer. Men den är ff uppskattad som FAN!
    *been U*
    Ja, jag tar ett litet steg närmare dig varje dag jag tillbringar på FL. Håll en bra plats åt mig är du snäll. Solig
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-06-18 15:45:49 följande:
    Idéerna inom evolutionsteorin ger koherens inom det slutna systemet, inget annat. Att påstå något annat hör till en sämre bildning inom nödvändiga filosofiska genrer och man har helt enkelt gjort det lätt för sig - och blundar när ett axiom får stöd av ytterligare ett axiom.

    Man kan inte stödja ett påstående med ytterligare ett påstående - hur sannolika de än låter tillsammans. Ett slutet system som enbart kan visa upp koherens inom det slutna systemet, kan aldrig göra anspråk på någonting utanför det slutna systemet - oavsett hur mycket koherent data man samlar in inom systemet. Så ligger det till och det kommer aldrig att förändras.
    Och vad är det som ligger utanför evolutionsteorin och våra observationer i det här fallet? Menar du att fossilen låg i en annan ordning när de inte observerades?
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-06-18 15:45:49 följande:
    Ta bara en sådan sak som att verkligheten anpassar sig efter oss och våra observationer - en partikel beter sig så som vi finner logiskt när vi observerar ett specifikt förlopp för denna, medan samma partikel beter sig på helt andra vis, och för oss helt ologiska sådana, så fort vi slutar att observera det specifika förloppet. Det här har man kunnat konstatera genom faktiska experiment, där partiklar som skjuts mot ett mål alltid träffar förutspådd punkt på målet så länge vi observerar förloppet - medan samma partikeln kan hamna vart som helst (till och med direkt bakom målet, som om partikeln har åkt runt hela målområdet) så fort vi inte observerar hela det specifika förloppet.
    Kan du länka till något om det så jag får kolla närmare på det. Jag har stött på det förut men har inte kunnat se hur det skiljer sig från att observationen påverkar det som mäts snarare än att det mätta anpassar sig.
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-06-18 16:51:04 följande:
    Var ett tag sedan jag själv hanterade information om fenomenet, så detaljer kanske utgår med exakthet. Här har ni iallafall fenomenet som jag refererar till;
    " target="_blank">

    I det där klippet gör de ju exakt det jag pratade om, man MÄTER elektronen (liknande försök har gjorts med fotoner) vilket på den skalan så klart påverkar det observarade.

    Intressant nog så har man faktiskt lyckats mäta dem i viss grad utan att påverka själva våg-beteendet hos fotonen.

    news.sciencemag.org/sciencenow/2011/06/quantum-mechanics-gets-weirdly-l.html
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-06-18 16:43:16 följande:
    Nej, nej, jag ville bara redogöra för hur svårt det förhåller sig att fastställa någonting överhuvudtaget - när man har lite mer med i beräkningen, än enbart det slutna systemet allena.
    Men om man studerar jorden så är ju det ett ganska slutet system så varför lägga till variabler som vi inte behöver? Anser du (likt TS) att stjärnorna inte är solar utifrån samma logik - att vår solsystem skulle vara ett "slutet system" och vi därför inte kan veta något om andra system?
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-07-10 15:38:20 följande:
    1) Hur går det föresten med bevis för "art springer ur art"-idén?

    2) För övrigt lite intressant att det verkar finnas drygt 2 större bord med bevis för hela evolutionsteorin som koncept, medan fynd som talar emot samma teori fyller upp över 20 likadana bord (varav inget hamnar uti etablerade forum för diskussion och alla har gått igenom samma metoder som bevisen för evolutionsteorin). Något som du, eller någon annan här, vill kommentera?
    1) Vilka belägg är det du vill ha förutom DNA och fossil? Vilken falsifiserbar alternativ förklaring har du?

    2) Vilka bord talar du om?
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-07-10 16:16:44 följande:
    Det finns ingen distinkt skillnad på att "mäta" eller att "observera" i sammanhanget - inte som jag har använt uttrycket iallafall men det kan såklart bli missförstånd om vi inte skriver likadant. För min del så innehäller vetenskapliga observationer, eller observationer överhuvudtaget, även begreppet mätning (att mäta innebär då ett sätt att observera).

    Häftigt, spännande artikel! Glad
    Jo, om du tittar på ett större objekt så agerar de enligt den klassiska fysiken och om dina ögon nås av fotoner som studsade ifrån en bil eller inte påverkar inte bilen. Den observeras alltså utan att observationen påverkar den (eftersom fotonen skulle ha studsat mot den i alla fall och fortsatt åt samma håll även om ditt öga inte varit där). När du tittar på extremt små objekt så gäller andra regler och din observation/mätning påverkar objektet.

    Tänk dig att du har en folkilsken tjur i en hage som gör sitt bästa för att ta kål på människor i närheten. När du anländer så står den still mitt i hagen. Du kan nu välja att bara observera den eller gå in och mäta den med en tumstock. Där har du skillnaden mellan att observera och mäta.
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-07-10 16:59:54 följande:
    1) Evolutionsteorin i sig innebär ett slutet systemet. Inget fel alls med det, då alla mänskliga teorier, idéer och utsagor hör till slutna system; när man dock framställer någonting som enbart har koherens inom evolutionsteorin i sig, som faktiska bevis för teorin - då har man cyklat fel.

    2) Precis som när du köper en bil. Du vill veta om just den här bilen fungrar bra och säljaren säger (med ärliga ord) att det handlar om den absolut bästa bilen som finns inne. Säljaren (och säljarens utbud) hör till det slutna systemet och inom det slutna systemet så fungerar den här bilen bäst utav alla (utsagan om bilen har då koherens inom det slutna systemet). Dock bevisar inte bilen, hur bra den än fungerar, att det slutna systemet har koherens även utanför det slutna systemet - då samma bil kan visa sig fungera väldigt dåligt om vi jämför med bilarna hos en annan bilsäljare.

    Fynden ligger helt enkelt blottade för betraktarens ögon och evolutionsteorin har bestämda glasögon för hur vi bör se på dessa - men huruvida glasögonen hör till något legitimt att rätta alla andra ögon efter, det hör till något obevisat.

    3) Du menar dock något annat, att det existerar sådana bevis; varav jag fortsätter min efterfråga av dem. Vart har du, eller någon annan, dessa bevis att hänvisa mig och andra till?
    1) Evolutionsteorin används för att förklara arterna inom det enda liv vi känner till - det här på jorden. Den dag vi stöter på annat liv så får vi väl ta ställning till om det är skapat eller har uppstått på samma sätt. Det är ju inte otänkbart att den första kontakt vi får med en främmande civilisation är via robotar med en hög AI som är biologiskt designade.

    2) Ja, en bra teori är falsifiserbar. När en teori har alla evidens på sin sida och någon hävdar att man inte kan lita på den så är ju frågan såklart - vilken teori är bättre? Evolutionsteorin fungerar för att förklara det vi ser, den klarar av att förklara det som har hänt och den fungerar för att göra förutsägelser för det vi inte ännu vet.

    3) Kan du förtydliga vilka bevis det är du behöver utöver DNA, fossil och förklarningsmöjligheterna som jag angav i svar 2 ovan.
  • Toboas
    Digestive skrev 2011-07-11 11:15:59 följande:
    1.) Det kan råda inom samma områden men då bevisa "art springer ur art"-idén (och då höra till bevis som fungerar som bevis för den här idén även utanför evolutionsteorins slutna system).

    2.) Se serien: en.wikipedia.org/wiki/The_Mysterious_Origins_...
    1) Men vilket bevis håller utanför sitt eget område? Det är ju som att jag skulle kräva att en observation rörande Jupiters position också måste bevisa att jordgubbar växer i Småland för annars så håller bara beviset inom ett slutet system. En vetenskaplig teori ska förklara det den handlar om, inte något annat. Teorin om gravitation behöver inte förklara varför jordgubbar uppfattas som röda för att vara giltig.

    2) Har gått in i piratbukten nu, jag får återkomma om den.
Svar på tråden Människan = Hundratals miljoner år gammal, äldre än både apdjuren och dinosaurierna!