Inlägg från: Lindreas |Visa alla inlägg
  • Lindreas

    3-åring strypt, lärarna frias.

    Här och nu skrev 2011-06-08 22:54:45 följande:
    Jobbar du i förskolan?
    Det här börjar bli tröttsamt. Sluta tjata om det! Folk kan ha åsikter utan att jobba i förskola!
  • Lindreas
    Här och nu skrev 2011-06-08 22:56:28 följande:
    Men inte kunskap.
    Jobbar du på förskola?
  • Lindreas
    Här och nu skrev 2011-06-08 23:57:09 följande:
    Jag kan prata o kolla barn samtidigt o cirkulera ibland.
    Men inte kolla barnen utan att störa dem?
  • Lindreas
    Indianica skrev 2011-06-09 00:03:02 följande:
    Ja, men jag tycker det är omänskligt. Man ska kunna hämta t ex post, ladda kaffebryggaren eller slänga en soppåse utan att samtidigt ha barngruppen i blickfånget.
    Varför ska man kunna göra det, menar du?
  • Lindreas
    Indianica skrev 2011-06-09 00:06:43 följande:
    Du kan ju testa att under en hel dag inte vända dina egna barn ryggen. Sedan kan du försöka föreställa dig att du har en grupp på tio barn som säkert sprids ut över hemmet/gården så kan du nog förstå attd et är omänsligt. Eller har du toadörren öppen också för att inte brista i tillsynen?
    Nej, det jag menar är att det inte är samma sak att vara förälder som att vara pedagog på förskola. Som förälder är du det 24 timmar om dygnet, det är du som avgör vad du vill göra med ditt barn, det är du som avgör om du vill lämna ditt barn ensamt en stund. På förskolan är man proffs i åtta timmar, sen går man hem. Man har 30 minuters rast mitt på dagen då man gör vad man vill. Men under tiden man jobbar ska man inte gå iväg för att hämta posten eller sätta på kaffe om det innebär att man lämnar fem barn utan uppsikt. Så är det.
  • Lindreas
    Indianica skrev 2011-06-09 00:18:02 följande:
    Fast frågan här är väl också vad utan uppsikt innebär? I ordets rätta bemärkelse innebär det faktiskt att man inte får ta ögonen ifrån något barn,men en rimligare tolkning är att man får använda alla sina sinnen för att avgöra om man har uppsikt eller inte och uppenbart skedde en missbedömning här, det förnekas inte. Men jag tycker inte det är häpnadsväckande att t.ex. hämta posten. Vi vet ingenting om ifall det kanske faktiskt var ålagt henne at göra detta under arbetstid. Knappast hennes fel om de var underbemannade. Hon tänkte antagligen att det var roligare för honom att leka vid trädet, än att hämta post. för några barn fick ju följa med och hämta post.

    Sedan är det en utopi att tro att personalen inte får t ex lämna de andra barnen för att t ex byta blöjor på andra barn eller gud förbjude, koka kaffe. Det sker hela tiden, med risk för svåra olyckor. Men varje pedagog gör ju konstinuleligt en riskbedömning. Problemet är att pförutsedda saker kan ske. Som t ex att en gren som verkat väldigt vek och böjlig lyckas strypa ett barn.
    Att vända ryggen till för att knyta skorna på en unge är att fortfarande hålla barnen under uppsikt. Att byta några ord med en kollega är att ha barnen under uppsikt. Att lämna barnen i fem minuter för att hämta posten, det är INTE att ha barnen under uppsikt. Om man är underbemannad så går man inte iväg och hämtar posten, det är en grov felbedömning. Barnen är tre år gamla.
  • Lindreas
    Dorian Ertymexx skrev 2011-06-09 02:30:33 följande:
    Har du som "vanlig förälder" uppsikt över dussinet barn?
    Förmodligen inte. Men som förskollärare är man utbildad på just barn, det ingår i jobbet att hålla många barn under uppsikt. Och att lämna fem barn för att gå och hämta posten, det är inte att hålla barnen under uppsikt. Och för övrigt var det 7 barn, i det här fallet...
  • Lindreas
    HonSomVet skrev 2011-06-09 10:04:34 följande:
    Ja men hur långt ifrån var postlådan ex? Förmodligen inte så långt, då hon var borta MAX fem minuter efter vad som sägs.
    Om postlådan är så långt bort att man överhuvudtaget måste gå iväg och lämna barngruppen man är ute med, då ligger den för långt bort.
  • Lindreas
    tarm skrev 2011-06-09 10:28:24 följande:
    Skärp er. Olyckor händer.
    Skulle du säga samma sak om det var ditt barn?
  • Lindreas
    Indianica skrev 2011-06-09 11:47:16 följande:
    Ja, fast jag tycker att det är skillnad på att lämna barn ensamma på en avdelning och att lämna dem ensamma på en del av gården. Om en lärare går till en helt annan del av huset där man varjken ser eller hör vad som händer, då tar man självfallet med alla barn. Men jag antar att man känner skillnad när man är utomhus. Man förmodar att man ska höra om något händer och snabbt kunna gripa in, när man vänt några av barnen ryggen. Man tänker vanligen inte att "jag måste ta med alla barn till brevlådan, för om ett barn håller på att dö, då kanske det inte skriker och inget av de andra barnen heller, alltså är risken stor att om jag nu vänder barnen ryggen, då kan någon av dem råka allvarligt ut".

    Men jag resonerar nu bara som jag själv resonerar när jag är utomhus. Då kan jag gott och väl vända barnen ryggen för vi är ute tillsammans i "uterummet" och jag hör om något händer.
    Jag förstår hur du menar. Och jag kan också vända ryggen till barnen när vi är ute, det blir så automatiskt, eftersom jag inte står med ryggen mot en vägg hela tiden utan är där barnen är. Men av den fakta vi har (jag är medveten om att det inte är all fakta) så tolkar jag det som att eftersom läraren var borta flera minuter så lämnade hon barngruppen för långt borta. Även om man vänder ryggen åt barnen så är man fortfarande nära, så man snabbt kan komma dit och avstyra slagsmål eller vad som helst, man ska inte behöva springa en halv minut för att komma dit, om du förstår hur jag menar?

    Jag tycker att läraren har brustit i sitt ansvar, men att döma henne till fängelse gör nog varken från eller till. Däremot skulle jag gärna se att man som anställd i förskola ska kunna få någon form av varningar, att en person som gång på gång (nu menar jag inte att det är så i detta fall!) brister i omsorg eller ansvar, även om det är små grejer, ska kunna avskedas mycket lättare än vad det är nu.
Svar på tråden 3-åring strypt, lärarna frias.