• Anonym (ledsen)

    Ångrar så en vaginal förlossning...

    Vet inte hur jag ska komma över dessa känslor- är ju inget jag kan ändra på i allafall. Min historia lite kort.
    Snittades planerat med första barnet pga sätesbjudning. Mådde kanon i efterförloppet och allt läkte fint. Var återställd både fysiskt och psykiskt på två veckor. Sedan blev jag gravid med mitt andra barn och det barnet låg rätt vilket ledde till en vaginal förlossning. Jag har hela tiden kännt att jag "vill inte föda vaginalt" och hade ett snittsamtal inplanerat men avbokade det eftersom alla övertygade mig om att att man mår mycket bättre efter en vaginal förlossning och man återhämtar sig så snabbt...
    Nåväl, barnet föddes (igångsättning, lång förlossning, stor blodförlust, sprack en del men ingen sfinkter). Till en början kändes väl allt bra och jag hade väl de normala "aldrig mer en vaginal förlossning" känslorna. Ont gjorde det ju också så förbannat, både när man skulle kissa, gå, stå, sitta mm. Och att bajsa var stört omöjligt. Efter ett par veckor märkte jag hur något buktade ut från vagina och gick till gynekologen. Lite mer försvagade slidväggar än normalt löd diagnosen. Knip du bara så ska nog allt bli bra om inte så återkom efter 6 månader för ny bedömning. Men, för mig personligen kom detta som en chock. Ingen hade någonsin talat om försvagade slidväggar och att det är relativt vanligt efter en vaginal förlossning. Nåväl tiden gick, jag knep och det blev inte bättre. Sedan kom skavet. Ett obeskrivligt skav när jag gick och böjde mig ner. Dessutom upptäckte jag en knappt existerande mellangård... Stog inte ut utan gick tillbaka till gyn och fick östrogenkräm att prova. Har blivit lite bättre, men det skaver fortfarande och jag känns så stoooor där nere. Även detta är ju normalt efter en vaginal förlossning. Så, kontentan är att jag känner mig så sjukt ledsen på hur jag upplever mitt underliv. Jag tycker det är så obehagligt att både gå och böja mig och vill helst bara ligga ner hela dagarna. Jag vill att det ska gå ett år så jag kan göra något åt min situation kirurgiskt- vet bara inte vad. Varför skaver det så fruktansvärt?? Är det pga kort mellangård? Slidväggarna som skaver mot varandra i mynningen? Eller ärret efter sutureringen?? Hur ska jag få detta år att gå? Känner mig så fruktansvärt lurad av alla som påstod att en vaginal förlossning är bättre. Gråter varje dag och önskar att jag kunde vrida klockan tillbaka. Varför är det ingen som talar om dessa "normala" åkommor efter en förlossning?? Har verkligen kvinnor det så här efteråt men inget säger?? Hur ska jag kunna gå vidare?

    Någon som känner igen sig? Jag vill ju inte missa ett helt år av min bebis, men just nu vill jag inte ens stiga upp på morgonen för skavet och den jobbigt känslan där nere är gräslig. Något samliv existerar inte och jag kan inte ens tänka tanken. Gynekologen frågade om graviditetsskydd, men jag bara tänkte att "herregud- jag kan inte ens tänka mig att ha sex- någonsin igen..."
    Är detta en vanlig reaktion efter en förlossning eller är jag "överkänslig"?
    Mår alla så finfint fysiskt efteråt som de vill ge sken av??

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-31 22:04
    Ok, dags för en liten uppdatering märker jag.
    Efter ett antal besök hos olika gyn kom jag ju till en specialist som konstaterade att mina muskler baktill var söndersprängda och att jag var för lite ihopsydd. Opererades den 16 april för en rekonstruktion av mellangården samt ett bakre framfall. Åt urinröret gjordes inget. Mina symtom har minskat men jag är fortfarande långt ifrån återställd. Känner mig mer ihop nu än tidigare, men urinröret buktar fortfarande fram i mynningen vilket orsakar ett obehag i mynningen, urinläckage samt obehag vid samlag. Vi har haft sex en gång sedan op (alltså snart fyra månader sedan) och det var ingen hit. Fick ta lokalbedövning och en massa glidslem innan för att det ens skulle vara möjligt.
    Väntar på nästa op som förhoppningsvis kommer att ske väldigt snart. Detta har varit den värsta tiden i mitt liv- den som skulle varit en av de bästa. Snittet var rena himmelriket och jag saknar verkligen mitt underliv. Min högsta önskan är att återigen vara oförlöst och att inte gå på alla myter om att man mår så mycket bättre efter en vaginalt förlossning. Den har förstört mitt liv som jag ser det. Sambon och jag bråkar ner och mer. Han förstår mig inte alls och jag hatar min kropp. Att inte kunna ta några promenader har lett till viktökning och ont i ryggen. Underlivsbesvären har lett till depression och en önskan om att livet stundtals skulle ta slut. Jag kan inte ens tänka mig att leva resten av mitt liv i denna kroppen....
    Märker genom denna tråd att det är många med mig som lider- hoppas ni blir återställda så pass att ni iaf kan leva ett normalt liv igen. Ett liv som inte är kantat av obehag vid varje steg man tar, varje gång man sätter sig, ens vid tanken på sex, fisar som man inte kan hålla in, urin som läcker mm mm.
    Jag vet inte hur länge jag står ut men jag hoppas jag kan nå någon iaf med min historia. Det ÄR inte allt att föda vaginalt. Tänk efter FÖRE vad du skulle kunna leva med efteråt- för då kan du inte ångra dig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-17 21:03
    Uppdatering igen...

    Har med stor glädje uppmärksammat att förlossningsskador är alltmer aktualiserade och att förlossningsklinikerna runt om i landet börjar vakna. Däremot är det fortfarande väldigt tragiskt att så många fortfarande får kämpa oerhört mkt för att få den hjälp de förtjänar.

    Efter min operation den 16 april, då de åtgärdade min förlossningsskada (som tre andra "specialister" inte ens sett) så har jag gått igenom ytterligare en operation. Jag har gjort en TVT, en urininkontinensoperation vilket även den är en direkt följd av den vaginala förlossningen där mina vävnader runt urinröret slets sönder. Något som man ej kan rekonstruera.

    Fortfarande är jag inte återställd efter min sk normala förlossning och hade jag inte varit så envis och kämpat hade mina skador viftats bort och mitt underliv hade klassats som normalt efter en vaginal förlossning. Jag ryser av den ordet... För vad innebär normalt efter en vaginal förlossning?! Att mellangården är kortare än tidigare? Att mynningen är flikig och större än tidigare? Att man småläcker urin om man inte gör sina knipövningar varje dag? Att man tydligt ser slidväggarna i mynningen som bollar? Japp- allt det klassas faktiskt som normalt efter en vaginalförlossning. Att du inte kan använda tampong längre- ja, men stoppa in två då, eller använd binda istället. Om det skaver vid sex- använd glidslem då eller varför inte lokalbedövningssalva?

    Underlivet är mycket bättre än innan mina operationer men som sagt, jag känner av besvär varje dag och kommer göra för resten av mitt liv. Efter klimakteriet har jag ingen aning om hur det kommer gå- antaglien ett mer uttalat framfall (som väldigt många vaginalförlösta kvinnor får. Framfall är för närvarande den vanligaste gynekologiska operationen i Sverige).

    Jag önskar en valfrihet i hur man önskar föda sitt barn. Snitt eller vaginalt- båda sätten har sina för- resp nackdelar och det är endast den blivande mamman som ska avgöra vilka ev komplikationer hon vill stå ut med efteråt. Tror, och hoppas, allt detta är verklighet när/ om min dotter ska bli mamma.

  • Svar på tråden Ångrar så en vaginal förlossning...
  • lillapyy
    Anonym (ledsen) skrev 2012-03-08 19:26:23 följande:
    TS här igen med liten uppdatering:

    Varit hos en specialist på förlossningsskador nu.
    Allt ser INTE normalt ut hos mig. Muskelfästena är sönder både fram och bak i slidan med den följden att bägge väggarna kollapsat. Inte konstigt att jag känner som om allt är på väg ut eller att det skaver och jag läcker urin. Jag KAN alltså inte knipa. Sedan såg hon att min yttre sfinkter fått sig en törn under förlossningen- inte konstigt alltså att jag haft rejält ont bak. Sedan är jag ihopsydd för lite då slemhinnan som syns bak alltså inte ska synas. Jag är nu uppbokad för op om 2 månader vilken beräknas ta 45 minuter. Är så lycklig att jag kanske kan bli någorlunda normal igen!! Samtidigt oerhört förbannad att jag lidit helt i onödan i snart ett år- mina skador skulle ha åtgärdats direkt efter förlossningen. Och arg över att de båda gynekologerna jag varit hos (särskilt den ena) sagt att allt sett normalt ut när det så tydligt inte gjorde det (kunde tom jag se när hon sa att det inte skulle vara så).
    Tydligen en väldigt vanlig förlossningsskada där kvinnor som söker ofta får höra att allt ser normalt ut, eller att man får räkna med att kroppen förändras efter en förlossning bla bla. Tänk så många som lider i onödan och inte orkar/ vill ta tag i det igen.

    Mitt råd till alla kvinnor som känner att allt inte står rätt till- STÅ PÅ ER och gå på er magkänsla. Kräv en remiss till specialist på förlossningsskador om de inte kan hitta något och det verkligen inte känns ok.

    Tänk- jag kan kanske snart böja mig, gå, stå och sitta utan att känna av mitt underliv- kanske snart kan hosta eller nya utan att läcka, kanske snart kan ha sex igen och känna något annat än obehag och känselnedsättning, kanske snart kan helt ett normalt liv helt enkelt utan att mitt underliv begränsar mig 24/7.

    Jag är så lycklig att detta helvete snart är över men bitter över att jag förlorat hela min lille plutts första levnadsår....
    vad skönt att höra! uppdatera gärna om hur det gått!
  • Anonym (bra!)

    Har själv gått 9 år med ungefär samma som du. Nu står jag på väntelista för operation.

    De första fem åren mötte jag bara barnmorskor etc som sa att allt såg så bra ut.

    Sen kom jag till en gynekolog som bekräftade att det är en förlossingsskada. Men hon ville inte remittera mig för operation förrän jag var säker på att jag inte ska ha fler barn.

    9 år med äckelkänslor över sitt underliv, obefintligt sexliv osv har satt sina spår. Skilsmässan är mycket nära idag tyvärr.

  • Ravenna
    Anonym (bra!) skrev 2012-03-13 11:19:10 följande:
    Har själv gått 9 år med ungefär samma som du. Nu står jag på väntelista för operation.

    De första fem åren mötte jag bara barnmorskor etc som sa att allt såg så bra ut.

    Sen kom jag till en gynekolog som bekräftade att det är en förlossingsskada. Men hon ville inte remittera mig för operation förrän jag var säker på att jag inte ska ha fler barn.

    9 år med äckelkänslor över sitt underliv, obefintligt sexliv osv har satt sina spår. Skilsmässan är mycket nära idag tyvärr.
    Jag bara undrar, vad i hela världen skulle hända om man helt enkelt ljög om att man var färdig med barnafödande, och sedan "råkade" bli gravid senare? Innebär den här typen av operationer någon fara vid graviditeter, eller handlar det helt enkelt om att idioterna i vården inte vill bekosta dubbla operationer för att en kvinna ska få livskvalitet under sina fertila år?
  • isolande

    Jag tror att du ska ge det lite mer tid faktiskt. Jag syddes med ett stygn bara, men när jag provade att rida efter 8 veckor kändes det som att hela mitt innandömme skulle rasa ut. Hade urinläckage vid ansträngning i säkert tre månader. Sex var väl skönt efter ett halvår typ.

    Fortfarande om jag hoppar mycket när jag går på dansklasser eller blivit lite "alkoholkissnödig" kan jag få den där tyngdkänslan som att nåt är på väg ut. Det är 10 månader sen jag födde nu. 

    Du nämner iofs skav, och det låter ju inte kul alls! Jag tänker direkt på torra slemhinnor som man får vid amning. Smörj med olivolja isf, det är mitt tips, och så, ja, det vet du redan...kniiiiipSkrattande   

  • Sjömamma

    Den där frågan om man planerar att skaffa fler barn är ju varken logisk eller relevant.

    Har man fortfarande många fertila år kvar är det ju helt omöjligt att veta om man ska ha fler barn eller inte. För man blir väl inte steriliserad i samband med en ev operation?! (även om de gärna skulle vilja kräva detta)

    Man kan även rent ljuga och säga att, nej jag ska inte ha fler barn. Det är ju omöjligt för vården att följa upp eller kontrollera det.

    Så, ja anledningen till att de inte vill operera unga fertila kvinnor är att de inte vill åka på att få operera igen. Krasst kan man tycka och nästan rent grymt att låta kvinnor lida i många år.

  • isolande
    isolande skrev 2012-03-13 12:00:42 följande:
    Jag tror att du ska ge det lite mer tid faktiskt. Jag syddes med ett stygn bara, men när jag provade att rida efter 8 veckor kändes det som att hela mitt innandömme skulle rasa ut. Hade urinläckage vid ansträngning i säkert tre månader. Sex var väl skönt efter ett halvår typ.

    Fortfarande om jag hoppar mycket när jag går på dansklasser eller blivit lite "alkoholkissnödig" kan jag få den där tyngdkänslan som att nåt är på väg ut. Det är 10 månader sen jag födde nu. 

    Du nämner iofs skav, och det låter ju inte kul alls! Jag tänker direkt på torra slemhinnor som man får vid amning. Smörj med olivolja isf, det är mitt tips, och så, ja, det vet du redan...kniiiiipSkrattande   

    skrev detta innan jag läst hela tråden....

    Vill nu bara säga att jag verkligen sympatiserar med TS, hoppas nu får den medicinska vård du behöver, ingen ska behöva ha det som du har haft det.  Fy fan, jag blir tårögd av sånt här... 
  • Anonym (bra!)
    Ravenna skrev 2012-03-13 11:54:00 följande:
    Jag bara undrar, vad i hela världen skulle hända om man helt enkelt ljög om att man var färdig med barnafödande, och sedan "råkade" bli gravid senare? Innebär den här typen av operationer någon fara vid graviditeter, eller handlar det helt enkelt om att idioterna i vården inte vill bekosta dubbla operationer för att en kvinna ska få livskvalitet under sina fertila år?

    Till mig sa de att det är för att man måste få KS om man är opererad och det vill de förstås inte uppmuntra Obestämd

  • Mamma1106

    Lider verkligen med dig, men vilken tur att du stod på dig och att du får operation nu...lite synd att du får vänta två månader bara. Hoppas allt blir bra och att du får leva nöjd med ditt underliv!

    Kram till dig! 

  • Anonym

    Perspektiv... Jag har ett hål i en sprucken inre blygdläpp som inte läkte ordentligt. Det känns plötsligt mycket odramatiskt och väldigt löjligt att störa sig på...

Svar på tråden Ångrar så en vaginal förlossning...