• Tobias Billström

    Vad är svensk kultur?

    Många här har gått i mona Sahlins fotspår och gjort sig löjliga på Sveriges bekostnad och förnekad att Sverige skulle ha en egen kultur, helt absurt och jag vet inte hur många gånger jag sett meningsmotståndare ställt frågan om vad som är svensk kultur med ett hånflin?

    Hittade denna text som beskriver det hela ganska bra så varsågod .
    PS. Ni som hävdar att sverige saknar identitet och kultur , tycker ni detsamma om andra länder eller gäller det bara det egna fosterlandet?


    I en kultur ingår många olika saker, det handlar om sådant vi producerar, som musik, konst, litteratur och danser. Det är också sådant vi utövar, som traditioner, ceremonier, högtider och riter. Det är sådant vi är, som tystlåtna, reserverade, försiktiga och gästvänliga. Även yttre fenomen som klädsel, mat, dryck och inredning är kulturella markörer. Värderingar är en av de största och viktigaste kulturyttringarna.


    Om vi skulle göra en lista på 100 saker som vi anser ingår i svensk kultur, och person från ett annat land skulle göra en likadan lista över vad som ingår i det landets kultur, så skulle förmodligen en del av dessa 100 saker vara samma på bägge listorna. Det innebär inte att vi saknar en kultur eller att den svenska och det andra landets kulturer är likadana. Det innebär bara att själva sammansättningen av kulturella fenomen på respektive lista är unik, och att vår kultur därmed är unik precis som det andra landets kultur. Vissa kulturer är lika varandra, som de skandinaviska, och andra är väldigt olika varandra.


    För att vara del av den svenska kulturen måste inte ett fenomen ha funnits här sedan folkvandringstiden. Kultur betyder odling, och vissa saker odlas av folket till att passa in i den befintliga kulturen. På så sätt utvecklas kulturer. En bra förutsättning för att något ska kunna integreras in i den svenska kulturen är att det finns något som påminner om det vi uppfattar som svenskt redan innan. Den kristna julen kunde tas in av svenskarna, eftersom de redan vid samma tid firade jól, på den förkristna tiden. Att vi i Sverige äter mycket fläskkött på julen har att göra med den typ av jordbruk och traditioner som redan fanns här. I andra länder äter man andra saker på julen, som passar med deras kultur och deras tidigare traditioner.


    Typiskt svenskt kan väl vara köande, att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting, att inte vilja sticka ut, att lägga julklapparna under granen, att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton, att inte tuta i trafiken, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Esaias Tegnér, Vasaloppet, 14 juli på Solliden, folkdans, folkmusik, bonader på väggarna, Carl Larsson, trasmattor, ljus inredning, att hålla upp dörren för den som kommer efter och att inte tränga sig på.


    Vi tror att Sverige och svenskarna blir rotlösa och identitetslösa om vi inte har ett tydligt definierat kulturarv och pratar om att kultur är vitt skilda saker, inte bara musik och mat, utan mentalitet och interpersonellt agerande och beteende. Vi anser också att de värderingar som råder i det traditionella Sverige är sympatiska och värda att bevara. Vi menar att en del värderingar som kommer in i landet och ges stort utrymme i och med att vi ska vara ett mångkulturellt samhälle hotar att få en splittrande effekt för samhället.


    Detta utgör de viktigaste bitarna av det som vi kallar det svenska samhället, kulturen – det som binder oss samman.


  • Svar på tråden Vad är svensk kultur?
  • K Kalle
    KillBill skrev 2019-01-15 08:54:32 följande:
    Det är ingen som påstått att det inte finns svensk kultur. Frågan handlar om Julfirande  är en svensk eller kristen tradition. 
    Eftersom ordet "jul" är fornnordiskt fanns "julfirande" innan kristendomen. Den hade så klart inga som helst likheter med dagens julfirande. Möjligtvis med undantag från att man åt gris (i den mån man hade sådan) och drack dåtidens öl. Midvinterblot finns inga bevis för dock.

    Dagens julfirande har givetvis en kristen bakgrund, men det har alltid funnits hedniska inslag. Dagens konsumism skulle kunna sägas vara ett modernt hedniskt inslag kanske.

    Det är ganska svenskt att äta julskinka. Det är ganska svenskt att dricka julmust och Blossa-glögg. Det är ganska svenskt att ha en massa olika sorters sill på julbordet. Det är ganska svenskt att välja att dela ut julklapparna efter Kalle Anka på TV. Det är ganska svenskt/nordiskt att ha det stora firandet på julafton och inte på juldagen (den dag man hittat på att Jesus föddes). Alla länder har sin variant på julfirandet. Genom att påstå att det inte finns något svenskt julfirande far man dels med osanning och dels spottar man folk i ansiktet genom att förminska deras seder och traditioner.

    Sanningen är att ingen vet när Jesus föddes (det är faktiskt inte ens säkert att han funnits). Man bestämde sig för den 25 december därför att det då sammanföll med firandet av midvintersolståndet (som definitivt har låååånga anor bakåt i tiden runt om i världen). Och det är ju så man ska göra om man vill få många att fira en dag - välja en dag när alla redan firar. Som av en slump föddes Jesu kusin exakt 6 månader tidigare och voilá den sammanföll med midsommarsolståndet. Så fiffigt.

    Alltså: inte nog med att alla kristna länder har sina egna varianter av julfirande, så har också alla kulturer sina varianter av firandet av midvintersolståndet. Det är ingen slump att så många olika religioner och kulturer har stora firanden samtidigt. Så hur kristet är firandet exakt?

    Personligen firar jag inte jul till minne av Jesu födelse utan för att vi omkring den tiden går mot ljusare tider igen. Jag har ingen julkrubba. Jag har julgran, vilket inte är kristet, visserligen med stjärna i toppen eftersom min man vill det och inte en spira som min mormor och morfar. Jag går inte i julotta och sjunger inga psalmer. Däremot händer det att jag tittar på julkalendern. Någon sådan fanns vad jag vet inte på Jesu tid.


  • K Kalle
    KillBill skrev 2019-01-15 09:12:30 följande:

    Angående traditionen med julskinka.


    "Förr brukade kulturhistoriskt intresserade personer gärna påpeka att julskinkan hade synnerligen gamla anor, äldre än den svenska kristendomen. Folk gjorde gällande att det var en rest av den asatro som hade omfattat blot och fester vid midvintern, då vikingarna ? gissade man, ty skriftliga källor om detta saknas ? skulle ha ätit svin för att efterlikna slakten och ätandet av galten Särimner i Valhall. Vetenskapligt sett är dylika spekulationer värdelösa. Det dröjer till 1600-talet innan julskinkan överhuvudtaget omnämns som något svenskar, om de så önskade och hade råd, kunde äta vid juletid, och det är 600 år för sent för att traditionen skall kunna länkas till asatron"

    www.svd.se/nar-blev-julskinkan-en-tradition

    Skinka till jul förekommer i fler länder än Sverige t.ex.  Finland, Estland, Polen och Storbritannien,.



    Det är med andra ord inte typiskt polsk att äta julskinka. Det var ju det jag visste!
  • nattuw
    KillBill skrev 2019-01-14 23:06:24 följande:
    Alla vet att julen är en kristen tradition, julgran är från början en tysk tradition, julskinka står på middagsbordet under julen i många europeiska länder och även julklappar är en internationell tradition.
    Trender kommer och trender går men julen den består.

    Alla vet att julen är en hednisk tradition med kristna inslag. Det enklaste sättet att göra reklam för kristendomen var genom att ta över redan inarbetade festligheter. Senare gjorde kapitalismen samma sak och tog över redan inarbetade festligheter. Pragmatism i sitt esse.
  • nihka
    nattuw skrev 2019-01-15 17:58:41 följande:
    Alla vet att julen är en hednisk tradition med kristna inslag. 
    Fel. Julen är en kristen tradition som i Norden fick ta över namnet på en annan högtid vid som firades vid en annan tidpunkt.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Tom Araya
    nihka skrev 2019-01-15 22:23:45 följande:
    Fel. Julen är en kristen tradition som i Norden fick ta över namnet på en annan högtid vid som firades vid en annan tidpunkt.
    Både ja och nej. Jul är helt klart anpassat till våra äldre hedniska traditioner i både namn, tidpunkt och annat, ett slags förkristligande av en redan existerande tradition.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-27 12:41:21 följande:
    Både ja och nej. Jul är helt klart anpassat till våra äldre hedniska traditioner i både namn, tidpunkt och annat, ett slags förkristligande av en redan existerande tradition.
    Värt att nämna i detta sammanhang är kristendom i sig liksom andra trosföreställningar inte är en isolerad företeelse. Kristendomen är ett sedan dess start ett kontinuerligt sammansmältande av olika historiska uppfattningar och föreställningar. I alla religioner hittar du element från andra religioner och trosföreställningar.

    I 'västerlandet' finns en sekulär kristen kultur med sekulära kristna traditioner och ceremonier - om de är kristna eller inte är kanske en fråga om hårklyveri, hur som helst är västvärlden en sekulär kristen kultur.
  • LaviniaLetitia

    Ja, det där har jag också tänkt på. Samma människor som blir överväldigade över t.ex. "libanesisk mat" eller "egyptisk dans" eller "marockanska lyktor" - ägnar sig åt att nedvärdera och plocka isär alla exempel på svensk kultur. Är det svenskt så är det aldrig RIKTIGT svenskt, utan influenserna kommer alltid utifrån, och då kan man inte säga att det är "svensk kultur". "Absolutely nothing" är svensk kultur. 

    Exempel: "sådana där gula folkdräktsbyxor hade de även i Holland, och kvinnans vita huvudbonad fanns i större delen av Europa på medeltiden. Fiolmusik är inget unikt, och våra gammeldanser är samma som i Europa på 17-1800-talet, eller utvecklingar av polskan som kommer från Polen..."

    Men de kommer inte på tanken att andra länder än Libanon har gjort olika röror och fyllningar med samma ingredienser, att den egyptiska dansen har stora likheter med orientalisk dans från hela arabvärlden, att det är andra folk än marockanerna som har kommit på att man kan göra en lykta av glas, måla den med genomskinlig färg och sätta ett vaxljus inuti...

  • LaviniaLetitia
    Tom Araya skrev 2022-01-27 12:41:21 följande:
    Både ja och nej. Jul är helt klart anpassat till våra äldre hedniska traditioner i både namn, tidpunkt och annat, ett slags förkristligande av en redan existerande tradition.
    Japp. Och alla dessa traditioner tillsammans - de kristna (kyrkobesök, kristna julsånger, julkrubba), de europeiska (t.ex. julgranen), de ursvenska från den långa allmogetiden (t.ex. julbocken, urvalet av mat på julbordet som var det som var festmat på gårdarna: man slaktade en gris och en kalv och sedan blev det skinka, korv, sylta och aladåb, julkransarna gjorda av gran- eller tallris), och en och annan modern tradition från 1900-talet (som Kalle Anka, men den börjar visst försvinna nu).

    Eller ta vår jultomte och hans tomtenissar: där har vi en blandning av de små grå gårdstomtarna som skulle bringa tur, europeiska vättar, S:t Nikolaus som kom från Turkiet och spred sig i de östeuropeiska länderna samt Tyskland, och Coca-cola/Disney-tomten som kom från Amerika på 1900-talet. 

    Allt detta gör dock inte vår speciella svenska jul mindre svensk!
Svar på tråden Vad är svensk kultur?