Inlägg från: Blå Flygare |Visa alla inlägg
  • Blå Flygare

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Dags att backa tillbaka till babysteps nu när semestern är slut. Men köksbänken ska jag fortsätta hålla ren, inte bara hon. 
    Tipset om att ta en maskin tvätt om dagen ska jag också ta åt mig. Jag brukar köra så många jag kan för att sen ha så mycket på tork att man knappt kan röra sig i huset och då blir jag nipprig för jag inte har något att tvätta samtifigt som jag tappar all ork bara av att se allt jag har att hänga undan så jag inte orkar ta hand om det. EN OM DAGEn, start imorgon. tillsammans med att kolla runt på hemsidan, precis som det står i morgondagens uppgift. 

  • Blå Flygare

    Vår värsta hotspot är ett skrivbord under trappan i vardagsrummet. Jag har försökt ordna upp där flera gånger, men jag har inte rätt förvaring! 
    Jag har en låda med lock. Men eftersom det är lättare att lägga något på lådan än att ta av locket... Därför skaffade jag även några öppna korgar. Men då ser man ju r öran i dem! Dessutom kan jag inte hålla isär vad som ska vara i vilken, så jag hittar aldrig nått. Så nu letar jag efter en låda med flip-lock, så man kan öppna den lätt med en rörelse. Har bara hittat genomskinliga. Hjälp!

    Funderar på att lägga in en beställning på förvara.se , de har fraktfritt idag och imorgon med koden 2012 och de har rea på en del saker. Deras sidengalgar är toppen, har inte längre problem med att kläderna halkar av galgen och samlas på botten av garderoben. Babysteps Sen har de en massa annat fint med, men jag vill ju rensa innan jag vet vad jag vill ha! Men låda med flip-lock hade de så klart inte.

  • Blå Flygare
    IceCloud skrev 2012-01-04 19:39:39 följande:
    Han tar inte några initiativ till att städa något alls om jag inte säger till att vi nog måste städa nu. Men skulle inte komma på tanken att göra det själv. Jag har testat att hinta om städningen ibland men det funkar inte. Nån som har några tips på hur man kan få sambon mer delaktig kanske?
    Jag har länge försökt få maken att göra saker, inte själv ta över hushållet. Med resultat att jag gått mest hela dagarna och varit sur över att det alltid är så stökigt. påminna har inte funkat. Att tjata har inte funkat. Att gnälla har inte hjälpt. Att hinta har varit meningslöst. 
    Så jag kände att jag har ett val. När maken inte gör det JAG tycker behövs, ska jag då låta det vara och bli sur för att det är smutsigt, tjata och bli sur för att han inte gör det, eller göra det själv. Jag valde nu det senare.

    Nu tar jag hand om disken och tvätten, och jag kan tänka mig ta på mig stora delar av städningen med. Det är JAG som vill ha fint här hemma, inte han. Och man kan inte påverka någon annan än sig själv.

    Fast sen låter inte min man mig ta ALLT. Han ser också saker och gör något åt det. Och nu tror jag jag har inspirerat honom för nu äntligen när jag fått rent i köket så rensar han avloppet när jag klagat på att det är svårt att hålla hon ren när vattnet inte rinner undan Det är svårare att stöka ner där det är smutsigt, och trots att maken inte läst något om fly-lady så är det ffa dag 4 helt rent och undanplockat i köket. Det har aldrig hänt innan!

    Jag märker att jag börjar må bättre av detta också. Eftersom man blir klar med dagens uppgifter så blir jag nöjd och känner att jag har kontroll. den där ständiga stressen över att jag har så mycket att göra/sstäda/tvätta är borta.
  • Blå Flygare
    Anne81 skrev 2012-01-04 20:44:03 följande:
    Det är ju märkligt det där att det verkar vara fler män som har längre till städgränsen än kvinnor. Här hemma är det likadant, jag tror inte att han vill ha det skitigt men det är som att han helt enkelt inte ser det eller att han kan igorera det på ett annat sätt än vad jag kan. Som idag så sa jag att visst är micron fin (städade den igår) och då säger han att ja den var riktigt äcklig. Jaha varför har inte han gjort något åt det då?!

    Jaja det är väl bara till att göra så mycket jag orkar och på dem ställen där jag är så att jag mår bra :)

    Diskbänken blänker fortfarande och det går väldigt fort att städa den.

    Idag tog jag mig an hallbyrån och det var saker så det räckte på den. Jag kan ju inte direkt påstå att jag bara lägger två minuter på varje "spot" men jag tror att om ett par veckor när man har rensat ordentligt så kommer det kanske bara ta två minuter för att man håller efter hela tiden.
    Generellt sett har männen lättare för att rikta uppmärksamheten på en sak i taget och kan på ett annat sätt ignorera oviktiga saker för att fokusera på det de vill. 
    Kvinnor är generellt sett bättre på delad uppmärksamhet och kan göra fler saker samtidigt, men blir också lättare störda av oviktiga saker. Vi kan inte prestera lika bra i röra som våra män kan, därför stör vi oss på röran. För männen är det inte samma problem. 
    Sen fylls säkert våra mentala "att-göra-listor" av stöket på ett annat sätt än männens, eftersom vi lärt oss i barndomen att det är kvinnans ansvar att hålla hemmet rent. Och att vi ska skämmas om det inte är det. Visst finns det undantag.
    Detta är ju grova generalisteringar, men kan nog förklara en del av skillnaden.  
  • Blå Flygare

    Igår var jag helt försjunken i flylady och bigtentgroup. så jag har inte hunnit hänga med här! Tänk om flylady kunde få samma ordning på hemsidan som på hemmet Clutter, clutter, clutter och saker i fel rum. Men det står en hel del vettigt där. 

    Jag vill börja lite med min control journal, men snälla hjälp mig hitta ett bra namn på den. Control journal känns som något för en person med överdrivet kontrollbehov och tvångssyndrom Tungan ute I min telefon har jag det mesta man ska ha i den (telefonnumer, kalander, kan få påminnelser...) men saknar att-göra-lista och info om zoner. Funderar på den appen man kan ladda ner, men vet inte om den är något att ha. Annars får jag väl skriva på datorn och skriva ut och lägga i en liten A5-pärm. Städ-bibeln kanske? Jag har börjat med att skriva ner planeringsgrejer. Jag läste att tisdagar är den dag man ska planera nästkommande vecka på, och jag skrev ner vad vi har att planera och kom fram till:
    -veckomeny
    -inköpslista
    -planera in/boka träningspass
    -uppdatera barnens medicinlista och skriva ut
    -kolla medicinförrådet för påfyllnad
    -kolla veckans aktiviteter och förbered (köpa presenter, skriva upp frågor inför bvc-besök...)
    -planera helgen

    Om någon funderat på att bli medlem på flylady kan jag varna för att man får ett dussin mail om dagen Spöke Går att avanmäla sig dock. Mailboxen nästa hot-spot

  • Blå Flygare

    Morgondagens uppgift: att skriva ner negativa tankar. Nä! Nu har jag inte längre dem!! Förut tänkte jag hela tiden att jag ligger efter, att jag aldrig kommer få ett rent hem, att det är ett evighetsjobb. Men just nu känner jag inte alls så, så jag hoppar över och på nästa dags uppgift: att rensa en hot-spot i 2 minuter. Äntligen! får fundera ikväll över vilken, det finns så många att välja mellan! Men man ska väl fortsätta med hot-spotsen ett tag antar jag så det är väl ingen panik, vilken jag än tar först så hinns de andra med, så skönt att tänka så.

    Vanan att ta en tvätt om dagen har jag tjuvstartat med, men jag måste göra något för högen håller sig konstant och det enbart för att jag inte byter lakan i sängarna Jag får bestämma ett par dagar som jag kör två maskiner tvätt, men att jag kör 1-2 då som enbart tumlas så det inte blir så mycket att hänga och vika under senare. 

    Nu dags för kvällsrutinen! (som jag heller inte kommit till egentligen, men som underlättar redan nu) 

  • Blå Flygare
    Alvi skrev 2012-01-04 22:28:39 följande:
    Man kan välja hur man vill ha sina mejl, jag valde ett per dag, och får mitt runt 8-tiden på morgonen varje dag. (Inget idag dock. Obestämd )
    Är det i big-tent man väler hur ofta man vill ha? Jag hade velat ha ett om dagen med dagens att göra och lite nybörjar-info nu i början, men det är ju zon-mail och mission-mail som är något att ha, och sen an massa tackbrev från bigtent som jag inte är intresserad av. Kanske ska avregga helt nu och sen välja ett om dagen när det är dags för zoner. 

    Men nu är det verkligen dags för kvälls-rutinen!! 
  • Blå Flygare

    Underbart att ha ett städat hem, men priset är datortiden som försvinner. Hej då FB, FL och WF. Den sista sörjer jag inte, det var ju ändå bara tidsfördriv när jag inte hade något bättre för mig. Men lite FB och FL vill jag allt klämma in, om än i mindre skala än tidigare. Men inte lätt att hänga med i denna tråden. Om jag ställer en fråga lär jag missa svaret! Jag får väl be om svar/inläggsnr i gästboken. 

    Påbörjat min control journal (jag orkar inte hålla allt i huvudet och gillar att ha listor att bocka av). Men just ordet control journal gillar jag inte. Och är visst inte ensam om. I ett av tusen mailen jag fått stod det just det, och att det är heeelt ok att döpa den till vad man vill. Min heter nu städ-bibel. 

    Jag kör baby-steps, plus nya goda vanor. Ingen zon och ingen tidig rensning. Men nu har ju den punkten kommit. Får erkänna att jag fuskat så till vida att jag inte kör strukturerat runt ett rum, utan har ist börjat med husets största kaos-zon. Rensat på vår sovrumsbyrå genom att sätta upp saker i dotterns nymålade rum, allt som tidigare suttit uppe landade just på byrån. Nu är mycket uppsatt, men lite är kvar för kommande vecka. Och expanderskruvar är uppskrivet på inköpslistan.

    Goda vanor:
    -töm sopporna direkt det blir fullt, slut med att fylla till bredden och samla sopor på köksbänken
    -torka av badrumshandfatet dagligen (införskaffat våtservetter för städning på Claes Ohlson)
    -rengör duschväggarna under veckans långdusch (ShowePower)
    -gör saker direkt om de tar under 2 minuter. Skriv upp resten på att-göra-lista direkt. Har en att-göra-lita på mobilen nu (en gratis app, inte cozi, den var inte gratis för mobiler utan bara för dator)
    -håll hela köksbänken ren, inte bara hon.
    -torka av bordet direkt efter maten (öhhh, känenr mig som en gris när jag erkänner att vi ofta bara torkat av bodet en gång per dag, eller inför nästa måltid)
    -en tvätt om dagen, inte mer eller mindre (mer en gång i veckan för att kunna byta lakan)

    Sen ska jag snart börja med att torka av TV-bordet innan läggdags som en del i kvällsrutinen.  

  • Blå Flygare

    Åh, imorgon ska jag få 15 min att sätta upp fötterna och läsa en favoritmagazin efter jag har decluttrat i 15 min. Det får nog bli FL-"tidningen"

  • Blå Flygare

    Idag lägger jag fötterna på kaffebordet, för det hann jag aldrig igår

    Tack för studiedagen! Jag jobbar deltid, och maken var hemma med barnen. Så jag kom hem vid tre till kaffe och semla och kunde sen ta sats och flyga till tippen. Nu kan man gå in i garaget igen, har inte kunnat det sen annandagen när en sopsäck med presentpapper landade där. Och sen har den följts av sopsäck med golvpapper och nu i helgen en gran Behöver rensa vidare där, men det blir trevligare när vår-värmen kommer. Nu har jag efter en billast till tippen ny plats att ställa ytt skräp på. Men denna gång ska det inte bli ståendes där. Jag ska sätta det på listan över fredags-aktiviteter. För på fredagar är jag ledig med barnen, har bil och tippen är öppen.

    Fick så mycket energi av att få bort det värsta i garaget att jag efter att jag  fått strykt och satt upp gardiner rensade ur hall-garderoben. Så nu står en ny sopsäck i garaget och två kassar för "ge bort" i en annan garderob. Saknar att ha en bil att ställa dem i! Gäller att ständigt göra sig av med sakerna sen så det inte bara byter skåp. Har redan en garderob halvfylld med urväxta barnkläder och annat vi inte ska behålla. 

    Jag sätter inte någon timer, men det är nog inte helt fel att göra det heller. Jag har lätt för att göra för mycket, sen orkar jag inte nästa dag. Har fått tagit mig i kragen för att rensa ens en låda i hallen idag. Timer nästa! 

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!