• IceJossan

    Undrar du vad färgen på din katt kallas?

    Lägg upp en bild här så kan jag hjälpa till med det :)


     


    Det är en liten vetenskap med namnen på kattfärger, mönster eller icke-mönster, osv.


    Många kallar sina katter för "grå", vilket är en färg som inte finns teoretiskt sett. De katter som går under benämningen "grå" kan vara blå, blåsköldpaddsfärgade, brunmönstrade, svartsilver etc.


     


    Det finns många benämningar på färger inom kattvärlden. På bilden nedan till exempel har vi en kattunge med färgen svartsilversköldpaddsspotted.


    Hon har alltså...


    • svart som grundfärg (svartsilversköldpaddsspotted)


    • vit underull (svartsilversköldpaddsspotted) OBS! Det heter silver om katten är mönstrad, smoke om den är omönstrad (solid).


    • svart och rött (svartsilversköldpaddsspotted) OBS! Svart och rött = svartsköldpadd. Blått och creme = blåsköldpadd. Det röda på denna missa är svårt att se på bild så här. Hon har en röd prick i pannan och röda nyanser på kroppen och rött på ett par tassar.


    • prickig (svartsilversköldpaddsspotted). Randig = tigré, krumelur/bullseye-mönstrad = tabby.


     


     


    Tänkte att det kunde vara kul att utbilda lite - all kunskap är nyttig kunskap!


     


    Så om det är någon som undrar vilken färg katten har så lägg upp en tydlig bild taget helst så att man ser både ansikte och sidan tydligt!


     



     

  • Svar på tråden Undrar du vad färgen på din katt kallas?
  • lennartsdotter
    LunaLunatic skrev 2012-04-09 14:41:03 följande:
    Isf är dom felreggade, så vi får hoppas att så icke är fallet Flört

    Pratade med massa folk och 90% sa svartsköldpaddsspotted, så körde på det.
    Lättast är ju att kolla trampdynorna. Är de svarta och rosa är de svartsköldpadd. Jag ser dock inga trampdynor så jag chansar.Flört Eller så DNA-testar man, för skojs skull.
  • lennartsdotter
    HäxanSurtant skrev 2012-04-09 14:01:05 följande:
    Vad jag vet är han huskatt. Hans mamma och moster var röda, hans mamma korthårig och mostern rödhårig men långhårig, bägge honorna fick röda kattungar, min kusin har hans kusiner, den ena är långhårig och röd, den andra korthårig men ändå röd, men de är mer randiga så som katter ofta är, denna är ju nästan jämn som en puma i färgen.

    Nå han heter tuff tuff och jag har haft honom sen han var 6 v, hade hans syster också, men hon är sköldpaddefärgad, med mycket grått och rött i som bas och lite annat där i mellan, hon heter Maxi, just för hon var så Maxi färgad
    Skulle sätta en hunka på att en abessinier är inblandad någonstans. Tickat är ett väldigt ovanligt mönster på huskatter.
  • IceJossan
    snuppis skrev 2012-04-09 15:20:14 följande:
    oj he he hoppas ingen frågar mig de där minns jag aldrig =) tack 

    Jorå!


    Det gråa på en katt kallas blått och det ljusgula kallas creme. Blått och creme på samma katt = färgen kallas blåsköldpadd. Man säger just blåsköldpadd för att blå är den mörkaste färgen. Samma om en katt som har svart och rött, då heter det svartsköldpadd. Sedan är hon randig, det kallas tigré (ser alltså tigerrandig ut). Sen är hon vit också, det är mängden vitt som kallas bicolor. Oftast säger man bara "blåsköldpaddstigre med vitt".

  • Subtilia
    IceJossan skrev 2012-04-09 20:32:14 följande:

    Nr 1 är rödmaskad?


    Nr 2 är lila-vit bicolor?


    Har för mig att det stod några siffror på deras papper. Kan kolla
  • Subtilia

    Nu blev jag nyfiken och det som stod i deras papper var:
    Nr1: D 09 21 33 (Rödaugoutimaskad-vit)
    Nr2: C 21 33 09 (Lilamönstrad maskad med vitt)

    Så det var ju rätt från din sida.

  • Subtilia
    Subtilia skrev 2012-04-09 20:42:02 följande:
    Nu blev jag nyfiken och det som stod i deras papper var:
    Nr1: D 09 21 33 (Rödaugoutimaskad-vit)
    Nr2: C 21 33 09 (Lilamönstrad maskad med vitt)

    Så det var ju rätt från din sida.
    Eller ja det lät rätt i mina oerfarna öron.
  • Hannajo

    Jag kommer inte åt några bättre bilder på katten just nu, den datorn har crashat. Inte heller hittar jag katten så jag kan ta kort. Jag är mest nyfiken på den "beiga", men det kanske inte går att säga utifrån dessa bilder?




    Elvira dec -04, Oskar juni -08 www.livet-enligt-johanna.blogspot.com
  • HäckHäxan
    lennartsdotter skrev 2012-04-09 20:28:30 följande:
    Skulle sätta en hunka på att en abessinier är inblandad någonstans. Tickat är ett väldigt ovanligt mönster på huskatter.
    VI har varit inne på att det nog är någon ras katt som blandat sig med en huskatt från början. Googlade nu abessinier och jisses han såg precis ut sån som kattunge, samma kroppen är mer finlemmad än någon huskatt/ bondkatt jag haft innan. Han jagar allt, verkligen allt, han stjäl mat som en mästertjuv, han äter allt från chip, ostbågar, till grönsaker, han stjäl gärna chip eller snacks om du öppnar en påse och sätter dig  soffan så ger han sig inte fören han får en mumsbit eller 25 helst.

    Väldig social, glad, älskar alla, går med på promenader gladeligen, även när man inte vill ha med honom. Så jag ropar alltid in katterna innan jag skall gå för annars följer han med. Han är en grym jägare, alltså han kan smyga sig upp i ett träd och utan svårighet ta sig så han bara är 1-2 dm ifrån fåglarna utan att de noterar faran alls, brukar ofta kolla på honom just för det är fascinerande att se på. Han har en annan kul grej, en svart trampdyna, alla andra är vita nästan genomskinliga utan denna svarta Nu ser man inte hans ögon här, men de har nästan samma färg som pälsen, typ bärnsten, inte gula eller gröna.

    Skall se om jag hittar en bild.


    Han är inte så lätt att fota för så fort han misstänker att du vill kanske vara i hans närhet så är han all over you, helst under din tröja, filt, täcke, När han var kattunge så kunde man bära runt honom inne i t-shirten han bara låg och spann, hade säkert funkat idag med om han hade fått
    Trygghet är att gå vilse utan att tappa bort sig...
Svar på tråden Undrar du vad färgen på din katt kallas?