• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Sweet life
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:17:00 följande:
    Är det tillåtet med personangrepp här? Tror inte det. Om du inte kan diskutera som en vuxen människa så kan du lämna tråden. Hej då!
    Hahaha, skrattar mig hela vägen till köket för att hämta lite popcorn och cola... Det här kommer bli en intressant kväll!
  • Anonym (ojojoj...)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:03:59 följande:
    Fast vad gör du när en patient får hjärtstopp? Påbörjar behandling och kallar på LÄKARE.

    Om vi inte påbörjat upplivningsförsöken hade de allra flesta patienter inte överlevt då MIG-teamet (de som kommer när man hjärt-larmar, oftast narkosläkare och IVA-SSK) oftast befinner sig långt bort på sjukhuset.

    Kan informera om att när vi får hjärtstopp på våra avdelningar är det ssk och usk som gör det aktiva jobbet alltså hjärtmassage och defibrillering, läkarna utför sällan dessa handlingar då det är personerna som är först på plats som alltid börjar och fortsätter (oberoende av yrkeskategori), alltså i princip alltid ssk/usk. När läkare kommer får de information om patienten av ssk, läser journal och ordinerar ev läkemedel, och bestämmer när det är dags att sluta med upplivningsförsöket om inte patienten visar tecken på liv. Hade vi inte varit där som sagt så hade de flesta inte överlevt då det är av största vikt att återupplivningsförsök påbörjas så snart som möjligt. Kan säga dig att sist det hände hos oss hade vi en överläkare som erkände att han inte kände sig alls så säker på hjärtlungräddning som vi andra som utför detta ofta.
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Erfaren ssk) skrev 2012-05-09 18:21:14 följande:
    Sen kan jag hålla med om att 24000 låter lite girigt. Vi har faktiskt på 6 år kommit upp från en ingångslön från 17500 i Malmö 2006 till 21100 i Stockholm 2012. Det största problemet är att det finns sjuksköterskor med 20 års erfarenhet med en månadslön på 22000 kr. Det kan väl inte ens du TS tycka är rimligt!
    Men vad hindrar ER från att föra er egen kamp? INGET! Eller jo, vårdförbundet som skrivit ett uselt avtal!
  • Ebba Caroline
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:20:27 följande:
    Eh, jo. Tar jag reda på vem du är och visar dina inlägg för ansvariga på det sjukhus du jobbar på får det konsekvenser. Det kan du ge dig på.

    Man får inte särbehandla patienter. Dumma, snälla, fulla, arga, glada, svarta, vita....... Eller hur?

    Men sådan tur då att jag inte jobbar på sjukhus... Och vad jag säger här i din idiotiska tråd har inte med att göra på hur jag faktiskt skulle agera. 

    I verkligenheten så hade jag inte nekat någon vård, inte ens dig.   
    Blanda INTE ihop min personlighet med min attityd. Min person - det är vem JAG är. Min attityd beror på vem DU är!
  • Anonym (skamligt)

    Jag får 20 000 kr i mån (brutto, för heltid) för ett jobb som köks- och organisationsansvarig på en förskola! Dvs för ett jobb som i princip inte kräver någon utbildning alls, förutom gymnasiet. (Jag lagar inte mat, ställer bara fram maten samt sköter vissa inköp och enklare administrativa grejer.)

    När jag hörde att sjuksköterskor fick 22.000 i ingångslön tyckte jag att det lät SKAMLIGT! 3 års högskoleutbildning och ansvar för människors LIV!? För det får de alltså 2000 kr mer än jag. Nej, jag tycker att de gör helt rätt som lägger sig på 24.000, i andra länder tjänar medicinskt utbildad personal ofta betydligt mer.

    Om vi vill ha fler folk till dessa viktiga yrken, MÅSTE vi höja lönerna och skapa bättre arbetsförhållanden mm. Det gäller egentligen undersköterskor också, de tar också ofta stort ansvar, t ex inom äldreomsorgen. Deras jobb är på sätt och viss betydligt mer ansvarsfullt och "tungt" än det jag gör. De har i genomsnitt 18 000 - 19 000 i ingångslön... Alltså MINDRE än vad jag får, för ett mer slitsamt jobb! Inte konstigt att det är / blir personalbrist på många håll??? 

  • Anonym
    Ebba Caroline skrev 2012-05-09 18:19:51 följande:
    Sant, men nu tror jag inte en massmördare eller någon annan person hade slängt ur sig nåt så korkad som dig. Vad mig beträffar så har jag redan ett bra jobba med åtskilliga mera tusenlappar än vad studenterna kräver redan nu som icke färdig.
    Öh, jag har inte slängt ur mig något till dig. Och även om jag hade gjort det så är du skyldig att ge mig vård.
  • Anonym (Arg!)
    Ebba Caroline skrev 2012-05-09 18:18:44 följande:
    Du klagar på personangrepp, när DU angriper en hel yrkeskår och deras studenter?!
    Men jag angriper ingen person. Eller hur? Jag tycker att fenomenet med SSK studenter och deras lönekrav är illa men det vill inte säga att jag tycker illa om dem som personer. Jag skulle aldrig kalla en person jävla dum i huvudet.

    Jag har ingenting emot SSK men jag tycker att många sätter sig på en alldels för hör häst. Ni är inte den enda viktiga yrkesgruppen i samhället!!

    Det är inte speciellt svårt att bli SSK. Intagningskraven är inte så höga, utbildningen inte mer krävande än någon annan och det finns gott om jobb.
  • Ebba Caroline
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:24:45 följande:
    Men jag angriper ingen person. Eller hur? Jag tycker att fenomenet med SSK studenter och deras lönekrav är illa men det vill inte säga att jag tycker illa om dem som personer. Jag skulle aldrig kalla en person jävla dum i huvudet.

    Jag har ingenting emot SSK men jag tycker att många sätter sig på en alldels för hör häst. Ni är inte den enda viktiga yrkesgruppen i samhället!!

    Det är inte speciellt svårt att bli SSK. Intagningskraven är inte så höga, utbildningen inte mer krävande än någon annan och det finns gott om jobb.

    Genom att klanka ner på ssk-studenterna så angriper du mig personligen, personangrepp.
    Blanda INTE ihop min personlighet med min attityd. Min person - det är vem JAG är. Min attityd beror på vem DU är!
  • Anonym (SSK-stud.)

    TS!!!

    Jag har fortfarande inte fått svar på min fråga till dig tidigare...

    Är det lika orimligt av en nyutexad byggnadsingenjör att kräva de 27.000 som deras fackförbund säger att dom inte ska lägga sig under?

  • Anonym (SSK-stud.)
    Ebba Caroline skrev 2012-05-09 18:25:57 följande:
    Genom att klanka ner på ssk-studenterna så angriper du mig personligen, personangrepp.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!