• Anonym (Arg!)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Nu var det dags igen! Sjuksköterskorna gnäller i pressen och ska ha mer betalt. Jag blir så trött!!

    De visste väl för fanken hur lönenivåerna såg ut när det valde att gå utbildningen? Om det är pengar som är viktigt och man vill jobba inom vården får man väl utbilda sig till läkare? Vad är problemet liksom?

    Att lämna sjukhus farligt obemannade visar på att de flesta som utbildar sig till sjuksköterskor inte bryr sig ett dugg om att hjälpa människor utan bara om pengarna som hamnar i plånboken.

    En

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-09 17:18
    En sjuksköterska är en assistent. De har inget medicinskt ansvar utan allt faller på behandlande läkare.

    Sjuksköterskorna ska ha mer pengar men vart ska vi ta pengarna från? Kan de svara på det? Icke!!

    De pluggar på högskola i tre år och menar att det borde ge en ingångslön på mer än 20,000 i månaden men det finns massor av yrken där man pluggar lika länge för samma ingångslön.

    Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-10 12:15
    Hoppsan vilket liv det blev! Jag visste att jag skulle bli påhoppad men jag visste också att många skulle hålla med mig.

    Jag tycker att SSK gör ett viktigt jobb men jag tycker inte att det jobb de gör är viktigare än någon annans. Jag anser att det är rent av dumt att kräva en ingångslön på 24,000 när man är nyutexaminerad och helt saknar erfarenhet. Jag tycker att löneutvecklingen för SSK är viktigare.

    Jag tycker att många (alla?) SSK överskattar sig själva, sina förmågor och sitt ansvar. Ska man tro på de som skriver i denna tråd är ju SSK som är ensamt ansvariga att hålla varenda patient vid liv. Jag säger inte att ni inte gör ett bra jobb men det gnälls så förbenat! Satsa på vidareutveckling, utbildning, löneförhandlingar och fackligt arbete om ni vill ha bättre lönevillkor. Som alla andra yrkesgrupper.

    En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare. Att säga att ni tar hand om hjärtstopp är skrattretande. Det gör väl alla som jobbar på ett sjukhus? Livräddande insatser tills läkare kommer på plats. Jag kan också HLR och skulle ge hjärtmassage om någon på mitt jobb fick ett hjärtstopp i väntan på akutbilen.

    SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön.

  • Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Erfaren ssk) skrev 2012-05-09 18:29:40 följande:
    Oj... Det var ett bra avtal vi fick och det har varit en kamp och den fortsätter klart. Men man få ta ett litet steg i taget eller hur. 24000 i ingångslön är mycket pengar. Men att få det efter ett par år är inte för mycket begärt. Rom byggdes inte på en dag. Och en ökning på 1000 kr per år vilket sjuksköterskorna fått senaste åren är kanske inte enorma summor men det är en god bit på väg.
    Ja, fast enligt avtalet får ni ju inte göra några uppror så länge det avtalet gäller.... Det skulle ju vara att bryta fredsplikten.

    Det är därför SKL är lite oroliga eftersom vi studenter inte är slavar under något kollektivavtal så länge vi inte är anställda som sjuksköterskor och därför får vårdförbundet stödja oss..
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Erfaren ssk) skrev 2012-05-09 18:31:00 följande:
    Pratar vi här högskoleingenjör med 120 poäng eller civil med 2 års utbildning till?
    Vi pratar 3 år på högskolan, 180 hp...
  • Anonym (Arg!)
    Anonym (SSK-stud.) skrev 2012-05-09 18:26:13 följande:
    TS!!!

    Jag har fortfarande inte fått svar på min fråga till dig tidigare...

    Är det lika orimligt av en nyutexad byggnadsingenjör att kräva de 27.000 som deras fackförbund säger att dom inte ska lägga sig under?
    Absolut!! Lönekrav när man är helt grön direkt från skolbänken är larvigt! Lönen ska stiga i takt med erfarenheten. För alla, även SSK.
  • Anonym (Ledsen)

    Varför sitter vi lågutbildade (som vissa tycker att lärare och sjuksköterskor är) här och strider och gnäller mot varandra? Låter sjukt. Jag är för att alla fd kvinnoyrken bör ha möjlighet till en ok löneutveckling.
    Jag klagar inte, är distriktssköterska och ligger närmare 30000- men för oss alla!
    Varför skulle det vara "finare" och "bättre" att vara ingenjör? Eller läkare?
    Med det resonemanget är det fortfarande ett skitjobb att vara städerska, eller arbeta på äldreboende.
    Jag blir ledsen när jag hör det. Hoppades och trodde att vi kommit längre i vårt jämställdhetstänk.
    Hjälp varandra istället för att fördöma!!!
     

  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:30:56 följande:
    Nej, det är inte alls rimligt!! Lönen ska stiga i takt med erfarenhet, utbildning, väl utfört arbete och kunskaper. En SSK som har 20 års erfarenhet är värd mycket mer än 22,000. Mycket mer!!

    Det jag är emot är som jag skrivit massvis med gånger är kravet på hög ingångslön från personer som saknar all erfarenhet och nyss kommit från skolbänken.
    Åter igen, ska en byggnadsingenjör med 180 hp i bagaget ha 27.000 i ingångslön?
  • Anonym (soc)
    Anonym (Ej ssk.) skrev 2012-05-09 18:31:39 följande:
    Det tycker nog TS är OK eftersom det är ett manligt yrke... Allt som kvinnor ska göra ska vara "kall" och vill de inte nöja sig med detta bör de hitta en välbetald man som kan försörja dem... Kvinnofientligt. 

    Dessutom ologiskt. TS svara på detta: Vad skulle hända på ett sjukhus helt utan ssk?  Hur många av patienterna på intensiven tror du läkarna skulle orka hålla liv i? Ingen ifrågasätter ju att läkare ska tjäna mer än ssk. Men frågan är varför skillnaderna är så stora? 
    Men vaddå ett "manligt yrke". Kvinnor kan också söka sig till de yrkena om de vill det.

    Jag tycker att man ska införa fasta ingångslöner baserat på utbildningslängd. Oavsett vilken yrkesgrupp man tillhör. Jag gillar inte att vissa arbeten ska anses vara mer värda än andra trots att de kanske har lika lång utbildning.
  • Anonym (narkosen)

    ja du vet inte om du bara vill provocera eller om du enbart är pinsamt oinsatt.

    Ingångslönerna är inte det stora problemet, de kan nog de flesta leva med att de ligger runt i alla fall 22-23 000 kr.
    Problemet blir sen när specialist ssk tjänar mindre än syrrorna på kommun exempelvis, vi pratar om skillnader på ca 10 000kr.
    Det är absolut inte oansvarigt att då byta jobb och gå till kommun och lämna sjukhuset som du beskriver farligt obemannat.
    Det är att ta ansvar för sin egen ekonomi och sin framtida pension.

  • Ididudum spriliares klarauis

    Just därför så ska alla bojkotta både läraryrket och ssk-yrket. Satsa på att gå industri på gymnasiet och du får en ingångslön på 25.000 direkt efter studenten. Eller vvs-montör. Eller elektriker. Eller byggarbetare. Välj rätt och tjäna bra istället för att kasta bort tid och pengar på att gå något som ändå knappt räcker till att försörja sig.

  • Anonym (Arg!)
    Ebba Caroline skrev 2012-05-09 18:25:57 följande:
    Genom att klanka ner på ssk-studenterna så angriper du mig personligen, personangrepp.
    Vet du inte skillanden på personangrepp och en generell åsikt?
  • Anonym (soc)
    Anonym (SSK-stud.) skrev 2012-05-09 18:33:55 följande:
    Åter igen, ska en byggnadsingenjör med 180 hp i bagaget ha 27.000 i ingångslön?
    Nej det tycker jag inte att de ska ha.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!