• Anonym

    3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?

    Anonym (vänta) skrev 2012-06-12 09:59:01 följande:
    Även om du inte skulle ställa upp på det så finns det andra som gör det med glädje.
    Hade aldrig varken gift mig eller skaffat barn med en man som inte ville försörja sin familj. Har egna pengar om något oförutsett skulle hända.
    Pengar är annars inte allt här i världen vet du.
    Separation finns heller inte på kartan för alla.
    Så samma sak gäller inte för en kvinna? Ska inte hon ha ett ansvar att försörja sin familj? En separation kan handa alla vet du, även om det inte finns på kartan för dig. Problemet är också framtidens ekonomi. Han kan dö, bli sjukskriven, vara med i en olycka och bli förlamad, vad som helst kan hända och då står de där utan någon ekonomi eller möjlighet till försörjning eller en pension att prata. Ekonomisk trygghet är viktigt och jag skulle vilja leva så osäkert. Om han drar i morgon står hon där, utan en krona och möjlighet att skaffa boende och betala räkningar. 
  • Anonym
    Cloudyberry skrev 2012-06-12 09:49:01 följande:
    Ja men det är ovanligt. Har man en trygg anknytning till barnet så brukar barnet vilja berätta om både bra och dåliga saker som skett, förutsatt att man faktiskt pratar med barnet varje dag. Och pratar om personlig integritet så att barnet vet vikten av det. 

      
    Jag var hemma med barnet i 4 år, hade väldigt bra anknytning. det var samma år den börja på dagis som detta skedde, så om något förstörde min anknytning var det i såfall dagis. för i övrigt så hade det inte skett något "ovanligt"

    Och mitt barn var sånt iallfall. att hon lekte och glömde bort saker lätt. så kunde dröja veckor innan hon berätta att tex "den slog mig" eller "fröken ryckte i min arm" då jag tog upp det osv, och fick veta det var flera veckor gammalt. så barn berättar inte allt. inte förskole personalen heller.... för dom sa dom försökt lösa det internt. och sa klart och tydligt "det som händer på dagis, stannar på dagis" 
  • Anonym
    Anonym (who) skrev 2012-06-12 10:05:03 följande:
    Jag har besparingar, så helt utan skulle jag inte stå.
    Jättebra!
    Anonym (vänta) skrev 2012-06-12 10:10:42 följande:
    Jag vet vad vi har bestämt och att vi ser det som hans ansvar, han skulle skämmas annars.
    Händer det något oförutsett så har jag som jag skrev egna pengar(enskild egendom)som räcker långt. Missade du att jag skrev om det?
    Han drar aldrig, det som man inte kan gardera sig mot är dödsfall o. då finns försäkringar som täcker upp.
    Bra att ni har gjort så! Tyvärr har många inte det, utan har noll inkomst, noll sparat och ingen pension att prata om. 
     
  • Anonym
    Anonym (det sociala) skrev 2012-06-12 10:48:37 följande:
    Den sociala biten kan du själv aldrig ge och jag tror den är jätteviktig. Därmed inte sagt att en treåring måste gå på dagis. Men om du inte erbjuder det sociala i forma av dagis 15 timmar i veckan är det din skyldighet som förälder att erbjuda det på annat sätt.

    Du verkar erbjuda väldigt mycket träning av "bokkunskaper" i form av läsning och räkning. Dessutom pratar barnet fyra (!) språk! Den biten är jag lite nyfiken på. Pratar ni så många språk hemma eller sitter du och "tragglar" språk med barnet dessutom?

    Som sagt var, det är din skyldighet att erbjuda det sociala. Det är i treårsåldern som de flesta barn på allvar börjar leka med andra barn och som kompisar börjar bli viktiga. Vad kan du göra för att tillgodose det? Löser du den biten så att barnet träffar andra barn regelbundet och hinner lära känna dem så är det väl ingen brådska med dagis. Min gissning är dock att barnet så småningom faktiskt kommer att vilja gå på dagis eftersom alla andra gör det. Jag vet en kille som var hemma tills han var strax efter tre och han ville på slutet verkligen ha ett dagis som alla andra. Så det skulle inte förvåna mig om barnet under det närmaste året kommer att vilja börja på dagis.
    Anonym (det sociala) skrev 2012-06-12 10:58:20 följande:
    En annan sak som jag upplever är bra med kompisar är för att utvecklas motoriskt och för att röra på sig. En vuxen kan aldrig erbjuda det bus som ett annat barn kan erbjuda. Eller du kanske kan, springer du runt runt, jagar, klättrar osv under långa perioder dagligen? Jag upplever i alla fall att det är tillsammans med andra barn som mina barn verkligen "leker av sig". När de är ensamma med mig (alltså bara jag och ett barn, jag har flera barn så normalt busar de med varandra plus med andra barn på dagis eller med kompisars barn) blir det lugnar lekar. Att leka själv på en lekplats är inte samma sak som att leka där med andra barn. Hur tillgodoser du ditt barns behov av rörelse? För övrigt är det mycket träning av det sociala, fantasi, språk osv i buslekandet.
    Verkar som du har väldigt höga krav på att barnen MÅSTE leka med andra barn DOM MÅSTE utvecklas snabbt motoriskt.

    Låter mer som dina barn är överenergiska och skulle behöva mer lugn och ro?

    Det är inte bra för barn att tvinga dom in i sociala miljöer, och utsätta dom konstant för nya människor, vare sig det är barn eller vuxna. dom kan utveckla social fobi... barn behöver lugn och ro, få vara ensamma med sin vuxna trygghet. 
  • Anonym
    themix skrev 2012-06-12 11:27:18 följande:
    Runt 3 år behöver barn få träffa andra och lära sig att leka och umgås med andra. Antingen lämnar du på förskola några timmar i veckan eller så ordnar du det själv med playdates, öppna förskolan eller dylikt. There, I fixed it!
    Eller så skiter man i alla krav, och låter barnen få utveckla kreativitet, fantasi själva?
    även fyra fem åringar behöver inte vara kring barn konstant.
     
  • Anonym

    Barnets nej är nog speglat av vad du tycker. Tyvärr..

    Dessutom behöver ju inte barnet vara på dagis hela dagarna eller hela veckan om du ändå är hemma. Varför inte få leka av sig tre förmiddagar i veckan och hämtas efter lunch. Tex.

    Tror inte att barnet skulle skadas av lite socialisering med andra barn. 

  • Anonym

    Får barnet tillräckligt med stimulans om syskonet är så sjukt att det inte kan gå på förskola?

  • Anonym
    Anonym (who) skrev 2012-06-12 12:46:07 följande:
    Men varför betonades det ÄNNU MER efter att jag sa att lilla är sjuk?
    Om det lilla barnet är så pass sjukt att den inte får gå på förskolan så antar i alla fall jag att det stora barnet får begränsningar i vardagen och inte får tillräckligt med stimulans och även socialt med andra barn. 
  • Anonym
    Ely skrev 2012-06-12 12:51:12 följande:
    mina föräldrar hade mig hemma tills jag var 5.. lekte med några grannungar ibland.

    När jag började 6års så var jag helt... min inskolning tog 8 veckor.
    Jag hade inga sociala kompetenser alls, jag grät om dom försökte få mig att leka med någon.
    jag satt hellre ensam i ett hörn och målade eller lade pussel.

    Ville inte vara med på gemensama lekar.
    Jag var jätteskygg för dom andra.

    När jag började skolan så var jag jätteskygg för dom äldre barnen på skolan..

    Jag har gjort två muntliga redovisningar i mitt liv, jag vågar inte stå inför en grupp människor.

    Jag skolkade alltid på idrotten, i 6an plockade skolan bort den för mig ( fick ett ig i idrott alla åren ändå )
    jag saknade det där samspelet och sociala kompetensen förskolan bygger till.
    Då var det TUR din mamma inte utsatte dig för den sociala stressen vid 1 års ålder... då hade du varit säkerligen ett av dom barnen som sitter under bordet tills mamma och pappa hämtar, eller den som tar 6 månader av inskolning, eller den som inser den har blivit övergiven och accepterar detta och får utbrott och ilska tills den är så stor den kan förklara och sätta ord på ilska.
  • Anonym

    Vad är denna hysteri om det sociala?

    Fan man har hela livet på sig att socialisera man ska gå i skolan i många, många år, och sen jobba i många, många år... man träffar nya människor konstant, på affären, bussen, ute, i lekparker överallt!

    Jag vet vuxna som inte är tränade i socialisering, jag vet gamla som inte vet hur man ska bete sig bland folk...

    Och så kräver vi att pytte små barn (under 6 år) ska sitta och vrål tränas timmar efter timmar för att bli socialt tränade...

    Herre!! slappna av,  man behöver inte springa på öppna förskolor, och diverse grejer.. barn fungerar hur bra som helst utan alla socialiering innan skolstart

Svar på tråden 3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?