• Plutteli

    Svenska tjejer - ett socialt förfall

    Anonym (POP) skrev 2012-06-21 14:38:53 följande:
    Nej det stämmer inte in på alla feminister, sedan behöver man inte vara feminist för att anse att män och kvinnor skall ha lika rättigheter.
    Det är för att de inte är feminister. Alla kan kalla sig vad de vill, det betyder inte att de är det för det. Min mamma kallar sig feminist men anser att en kvinna inte kan våldtas eftersom det alltid är hennes eget fel om det sker... Något inte ens de flesta antifeminister håller med om ;)
  • Plutteli
    Anonym skrev 2012-06-21 15:31:17 följande:
    Varför heter det då femi-nist och inte... typ. Jämlikhets-ist. Eller mans-ist. Eller vadfansom men varför just femi?
    Det hänger med från starten när kvinnor började kämpa för rätten att rösta, rätten att vara myndiga även som ogifta och rätten att studera. Feminismen har varit "parad" med klasskamp och även öppnat för allmän rösträtt (dvs att även alla män fick rösta, så att de män som tex vägrade vapentjänstgöring inte kunde förlora sin rösträtt), allmän grundskola, allmän gymnasieskola m.m...
  • Plutteli
    Anonym (CM) skrev 2012-06-21 18:07:51 följande:
    Själv säger jag "aldrig mer en svensk man"...
    Är sedan tio år lyckligt gift med en irländare, en man som både köper hostmedicin till barnen, lagar mat OCH kan gå ut med sina kompisar utan att be om lov. Så långt från den svenske mesen man kan komma, men ändå med djup respekt för sin fru.
    Alltså, just det där är en grej jag aldrig fattat. Varför ses det som "mesigt" att fråga om det är ok att gå ut med sina vänner/gå på arbetsfest eller what ever? Jag frågar ALLTID min man om lov innan jag gör saker på kvällstid och han frågar ALLTID mig om lov. Inte för att vi "äger" varandra utan av ren respekt. Ibland kan det ju tex krocka med något vi båda vill göra och då måste vi ju samtala om det! Tex hade han tänkt dra till sin bästa kompis förra lördagen, jag var bjuden på fest med kollegerna, eftersom vi har två barn och ingen given barnvakt så hade det ju knappast fungerat att vi båda vid sex-sju på kvällen tog på oss för en kväll ute eller hur?  Hade han bara dragit iväg så jag inte hade kunnat gå ut hade jag faktiskt blivit skogstokig eftersom jag hade sett fram emot kvällen då det blev första utgången för mig på 1.5 år! Lyckligtvis frågade han innan eftersom han har lite vanligt folkvett ;)
  • Plutteli
    Anonym (POP) skrev 2012-06-21 18:10:20 följande:
    Menar du att man måste vara feminist för att anse att alla skall ha samma rättigheter? För mig är en feminist en som bekänner sig till den Svenska genusmodellen vilket förmodligen är ett resultat av att det är de som hörs och syns i debatten och då menar jag inte på forum som Familjeliv.
    Feminismens problem är ju att det är just "feminister" som syns i debatten, men media vill ju belysa dem som hörs och skapar rubriker.

    Men nej, man måste absolut inte kalla sig feminist eller anse sig vara feminist för att stå för jämställdhet och rättvisa. En antifeminist för mig är dock nån som står för motsatsen och vill ha väldigt strama roller som alla skall anpassa sig i.
  • Plutteli
    Anonym (POP) skrev 2012-06-21 19:06:55 följande:
    Då har vi olika definitioner, jag är antifeminist. För mig innebär det att jag är emot Gudrun Schyman, Karin Svensson Smith och andra tokskallar. Det innebär inte att jag är emot lika rättigheter.
    Ok. Jag är feminist men är emot Gudrun Schyman, Karin S S och andra tokskallar också. Så ja, vi har nog olika definitioner ;)
  • Plutteli
    Visst skrev 2012-06-23 10:29:45 följande:
    Intressant inlägg om ditt förhållande med den Ukrainiska kvinnan, Reaktionerna låter inte vänta på sig med allt från genuint svenskt genusbabbel till rop om förtryck. I Sverige ska vi ju vara så duktiga hela tiden och gärna kritisera andras sätt att förhålla sig i en relation, men lustigt nog, och trots att vi skall vara så "bra" så leder vi skillsmässoligan så allt är uppenbarligen inte så bra. Själv tror jag mest det handlar om vilken kultur man kommer ifrån i det här fallet. Det som anses självklart i Sverige är inte självklart i andra länder och det måste svenskar kunna ta till sig.

    Själv lever jag sedan 20 år tillbaka med en kvinna från Brasilien. Det intressanta är att kvinnor där många gånger förväntas göra detsamma så som beskrivits av "Womanizer" men det skiljer sig åt ändå. Brasilianska kvinnor är oerhört självgående och starka, har temperament och säger ifrån med råge men kräver inte orealistisk millimeterrättvisa när det gäller jämlikhet i hemmet, däremot ett gemensamt ansvar inför vad som måste åtgärdas i det dagliga.

    Jag tror inte att det viktigaste är exakt "vad man gör" i sin relation. Det som är viktigt är en ömsesidig respekt för varandra. Har man den så kommer allt annat att fungera - Med eller utan jämställdhet. Hurdå ? Jo, man låter inte den man respekterar bära hela lasset...
    Det här med skiljsmässotalen har en väldigt simpel förklaring faktiskt: Kvinnor i majoriteten av världens övriga länder KAN INTE skilja sig ens om de vill. I många länder får de öht inte skilja sig, enda möjligheten för dem att lämna ett äktenskap är regelrätt flykt. I övrigt har de inte råd, de har ingen utbildning, ingen egen möjlighet till försörjning, alternativet till äktenskap är prostitution och hemlöshet. I Sverige innan kvinnan fick rätt att arbeta utanför hemmet hade vi i princip obefintliga skilsmässotal, men igen pga att kvinnan inte kunde lämna mannen ens om hon ville.

    Att så många i Sverige idag skiljer sig beror främst på tre aspekter: 1) Kvinnan är inte beroende av mannen för att överleva. 2) Vi är uppfostrade i större utsträckning att få det bästa vi kan få, att inte "nöja oss", således vill varken män eller kvinnor stanna i ett förhållande som är dåligt bara för att. 3) Vi vet idag att det här med att stanna i ett förhållande för barnen skull är en myt, barn mår inte bättre av att föräldrar som inte vill vara tillsammans fortsätter vara tillsammans.
  • Plutteli
    bodimit skrev 2012-06-23 12:18:04 följande:
    Jag kan hålla med dig. När jag gifte mig med min man från turkiet och bodde där så jobbade inte jag utan jag var hemma och fixade lagade mat STRÖK kläder! (gör jag aldrig längre) Jag fixade iordning mig hade tid att träna och han dog in pengarna. Allt funkade jättebra och vi mådde bra! Sen flyttade vi till sverige där båda vi började jobba heltid. då har allt bara fallit utför på kvällarna orkar vi ingenting när vi kommit hem städa får vi ta när vi orkar o hinner, fixa iordning mig tja det händer nån gång per år och kilona har gått upp för jag har ingen tid eller ork att träna. Jag hade jättegärna stannat hemma somhemmafru för jag tycker inte att det är fel. Men då är frågan hur ska vi kvinnor få pengar till pensionen? Tex så är min mormor pensionär och hon var hemmafru och hon får i princip ingenting! Men hade det gått att ordna på något sätt så hade jag med glädje stannat hemma och tagit hand om våra barn och hemmet! *Jag längtar till och med* men det lär inte hända i min livstid...   Jag är 30 år gammal.
    Måste ni arbeta heltid båda två då? Finns det ingen möjlighet tex att ni (båda två alltså) går ner till 75% och således får mycket mer tid med varandra och med barnen?
  • Plutteli
    Pompeia01 skrev 2012-06-23 12:55:11 följande:
    På många "manliga" jobb så finns det bara heltidstjänster. Det gäller ju samtliga så kallade karriärjobb - de är till och med övertidsarbeten - men även vanliga jobb t.ex. inom industri och verkstad eller på lager. Deltid är ett okänt begrepp där, och OM det är några som har det så är det bara småbarnsmammor. Det skulle helt enkelt se konstigt ut inför chefen och arbetskompisarna, om en man skulle begära deltid.
    Å du tycker det är helt ok? Jag känner ytterst få män som inte vill spendera tid med sina barn, de flesta gör allt de kan för att få det, är gladeligen föräldraledig osv. Det fåtalet som inte vill vara med barn har heller inte skaffat några.
    Allvarligt talat så känner jag öht inte igen attityden att det är bättre att det ska se bra ut inför chefen än att få vara med sitt barn...
    Pompeia01 skrev 2012-06-23 12:51:38 följande:
    Men visst är det väl konstigt, att SÅ många misslyckas med sina äktenskap..? Och i synnerhet i ett land som Sverige, där de flesta inte köper grisen i säcken, utan bor ihop både ett och flera år innan de tar beslutet att gifta sig och skaffa barn. Det måste ju vara något som händer sedan..? Och som sagt, jag har hört från många kvinnor att det var det orimliga dubbelarbetet som fick dem att ta steget. Man orkar med det när det bara är två vuxna som stökar till, men när det blir barn med i ekvationen - ja, då går det inte längre.
    Nej, jag tycker inte det är ett dugg konstigt. Bland annat är det vanligt att par som varit tillsammans länge  gifter sig och skaffar barn i ett sista försök att få förhållandet att fungera. En tanke om att barn ska föra dem samman igen och äktenskapet göra att de kämpar bättre. Dvs förhållandet är redan på sluttampen men de gifter sig istället för att göra slut som de nog borde. Således brister äktenskapet fort eftersom de inser att det inte gör till eller från för grundproblematiken att vara gift. Min man gifte sig med sin ex-fru av just den orsaken, de skilde sig efter mindre än ett år. Många "klarar av" sitt dubbelarbete också när det bara gäller dem själva, men när det kommer barn i bilden så vill det något mer för sina barns skull och tar sig ur det, precis som kvinnor som blir misshandlade av sina män kan ta steget att lämna när första slaget faller på det gemensamma barnet. (Drastisk jämförelse men du fattar poängen)
    Kvinnor som är hemmafruar och inte har ett arbete eller en bra utbildning att falla tillbaka på KAN INTE av rent ekonomiska skäl lämna sin man ens om de vill, det gör att "ojämställda" förhållanden på ytan kan verka mer lyckade, men frågan är om det är att hålla ihop som är självändamålet oavsett hur parterna i förhållandet mår?

    Vad gäller det där med att män "inte kan" uppfostras till att städa: Det stämmer inte på en fläck. Jag känner flertalet män som är väldigt ordningssamma, män som har som egentid att städa och pyssla. Min man är pedant men det märks TYDLIGT hur olika vi är uppfostrade om vad för städning som är den viktigaste. Han ser skiten i vardagsrummet, vid matplatsen och dyl och plockar och fixar, jag ser skiten på toan, i badkaret, handfat och diskställ och plockar och städar där. Om män från början ses som inkapabla till att se skit, till att klara av att städa eller plocka undan sina smutsiga kläder så är det klart att de från barnsben blir inlärda att de inte kan och att de inte behöver, en vana som då sitter i! Tom min pappa är kanonbra på att se smuts och städa (han städar nästan dagligen), men så var han ensam barn och uppfostrades tidigt i vikten av att hålla rent efter sig själv. (Han är född -44 om det spelar någon roll)
  • Plutteli
    Pompeia01 skrev 2012-06-25 18:49:55 följande:
    Jo, jag vet att det finns par som resonerar så naivt och dumt som i ditt andra stycke. Men de är absolut inte i majoritet av de som skiljer sig. De flesta brukar vara lyckliga när de fattar beslutet att skaffa barn - problemen kommer sedan, när livspusslet med två heltider inte längre går ihop.

    Din erfarenhet av städande män stämmer inte med min, som sagt, men det KAN ju också bero på vilket umgänge man väljer. Du kanske umgås mycket med kommunister, som har tagit till sig de feministiska värderingarna och kämpar på med städningen just därför..? De flesta män jag känner i min egen generation och yngre, är antingen Sd eller tillhör det blåa blocket.  

    ...fast med tanke på hur både vår förhistoria och vår historia ser ut, så finner jag det högst otroligt att inte driften att hålla ordning och göra fint i hemmet - vare sig detta är en grotta, ett djurhudstält, en igloo, en timrad stuga, en medeltida borg eller en modern trerumslägenhet - skulle vara inpräntad i DNA-koden på X-kromosomen vid det här laget...

    Detta skulle ju också kunna förklara, varför homosexuella män ofta är intresserade av heminredning.     
    Nej, jag umgås inte mest med kommunister. Har en kollega tex som INTE är vänster, som INTE vill vara föräldraledig eftersom det inte är "hans grej" men som anser att den bästa egentiden han kan få är när frun och barnen drar iväg på egna äventyr, han kan ta en öl, dunka musik och gå runt och städa i deras hus utan att någon stör. Jag känner många män i väldigt varierande åldrar som tycker att det är lite som meditation, väldigt renande och avslappnande att städa och plocka undan. Om vi ska separera det i "manlig städning" och "fjollig städning" så du får lättare att greppa: Många av de män jag känner som städar skulle aldrig pyssla med blomarrangemang, de skiter fullständigt i om soffkuddarna matchar gardinerna och dyl men de vill ha undanplockat på golvet, rent från damm, torkade golv, diskad disk och välpolerade speglar.

    Jag är, som sagt, ett freak of nature om man ska gå efter dina snäva normer om hur en kvinna "ska" vara och vilka intressen hon "ska" ha genetiskt. jag HATAR att städa, fullkomligt hatar att städa. Jag gör det enbart för att det är ett måste och så sällan det går utan att bli hälsovådligt för mina barn (nåja, lite tillspetsat), jag har öht ingen "pyssla, plocka, städa i hemmet" gen, nada, niet, helt obefintligt. Jag är heller inte speciellt intresserad av inredning, bara saker fungerar som de ska och det som bör vara bekvämt är bekvämt så kommer stil i sista hand.
  • Plutteli
    Jan Banan01 skrev 2012-06-25 19:03:41 följande:
    Om jag får återgå till jämlikhetssnacket i början av tråden. Många förhållandens väl och ve i Sverige tycks hänga på hur jämlikt förhållandet är. Vart har kärleken tagit vägen? Min filippinska fru och jag har varit gifta i 4 år nu och under våra år tillsammans har vi ALDRIG diskuterat jämlikhet. Vi har låtit vår kärlek till varandra styra allt och låtit rollerna i hushållet falla på plats av sig själva. Vi har anpassat hushållet efter de egna förutsättningarna och har idag ett hushåll som är väldigt harmoniskt baserad på kärlek och respekt till varandra. Utan att behöva ta till någon millimeterjämlikhet. 
    Vi har heller inte snackat jämställdhet i vårt förhållande när vi pratat uppdelning av sysslor. Det har varit en självklarhet för oss båda helt enkelt. Jag har inget intresse i att stå för allt hushållsarbete, inte min man heller, alltså får vi dela. Min man har stort intresse i våra barn, det har jag också, alltså ser vi båda till att få tid med dem, enskilt och tillsammans hela familjen. När en syssla ska göras gör vi den, ibland kan vi tjura lite om nån av oss känner att vi gjort en viss sak mer än den andre och inte har lust att göra det igen (tex dammsuga) men på det stora hela flyter det enkelt. Om man har en ständigt öppen dialog går det mesta bra! (Jag och min man har varit gifta i snart 2 år f.ö men mina föräldrar har agerat på exakt samma sätt, de har en väldigt jämn uppdelning av sysslor och har varit ett par i över 40 år)
  • Plutteli
    KimPossible skrev 2012-06-25 19:27:52 följande:
    Hahaha, ibland vet jag faktiskt inte om du skojar eller verkligen är allvarlig.

    Jag har följt tråden från början, men inte skrivit något innan, men nu kände jag att jag faktiskt bara måste kommentera.

    Jag undrar så var du bor och vilken slags människor du umgås med. Vi bor i kranskommun till Stockholm, i ett rätt fint område där många är höginkomsttagare. Vi har vänner runt hela Sverige, i allt från mindre orter till de störssta städerna. De är allt från VD-ar (både kvinnliga och manliga ska påpekas, vilket även gäller alla nedanstående yrken), läkare, forskare, musiker, artister, lärare, advokater, ekonomer, egen företagare, hantverkare, personliga assistenter, sjuksyrror och lastbilschaffisar. Jag har dessutom en drös yrkespolitiker i min bekantskapskrets, främst moderater (många sen min tid i MUF) men även en del sossar, folkpartister och miljöpartister.

    De flesta röstar antingen på sossarna eller moderaterna, detta oavsett yrke faktiskt, jag känner höga chefer som är sossar och lastbilschaffisar och hantverkare som är moderater.  

    Ingen av dessa, inte ens min över 70 år gamla far som är rätt konservativ, har den syn på uppdelning av sysslor i hemmet som du hävdar är den "naturliga". Ingen av dem skulle komma på tanken att tro att en man inte klarar av de traditionellt sett kvinnliga sysslorna, ingen skulle heller försöka slippa undan. Ingen skulle heller komma på tanken att en kvinna bör hålla sig till barn och hemsysslor. De vet helt enkelt bättre än så.

    De flesta par har delat föräldraledigheten, alla män vill umgås med sina barn så mycket som möjligt. Ingen man jag känner tycker att barn och hem är kvinnans ansvar, ingen man jag känner (inte ens i den mest konservativa lilla byhåla man kan tänka sig) skulle vilja ha den sortens uppdelning som du förespråkar. Oavsett yrke och oavsett politisk tillhörighet.

    Så nu kanske du kan upplysa oss om var du bor, där det tydligen bara är "kommunister" till män som städar och tar ansvar för sina barn? Det vore onekligen väldigt intressant att höra.
    Glad
    Precis min erfarenhet också :)
  • Plutteli
    Pompeia01 skrev 2012-06-27 10:56:51 följande:
    Nej, det är så att de samhällen som ordnat sin arbetsfördelning mest ändamålsenligt överlever. Och jag kan tänka mig att en stam som lät kvinnorna vara hemma och hålla reda på barnen och hålla elden brinnande, medan de fysiskt starkare männen fick ägna sig åt att dra hem det viktiga köttet, samt tränade sig i vapenbruk så de kunde försvara kvinnor och barn om en fientlig stam anföll. Klarade sig bättre än en där alla plottrade på med lite av varje, och ingen blev särskilt duktig på någonting, och det blev varken hackat eller malet.

    På detta sätt kunde fler barnkära, hemkära kvinnor - och deras barn - överleva och föra sina gener vidare. Liksom fler män med anlag för att vara goda jägare och krigare. 

    Ni feminister har missförstått. Kvinnan blir inte mannens egendom för att hon är hemma med barnen. Utan mannen och kvinnan har OLIKA uppgifter - men som båda är lika viktiga och lika mycket värda. Därför är de också lika mycket värda som personer. Det är om en kvinna ska börja dömas efter hur mycket pengar hon drar till hushållet, och mannen tycker att hon bidrar med för lite för att hon tjänar mindre än han, och han därför vill ha delad ekonomi - som det verkliga kvinnoförtrycket startar... 

    Eller - hur förklarar du att den traditionella uppdelningen ser precis likadan ut överallt på jorden..?

    Hur många röstar på fp? Hur många röstar på C? Hur många röstar på V? 6 procent för ett jämförelsevis nytt parti, är ganska goda siffror! 

    Min erfarenhet av att prata med människor - och då inte bara Sd:are utan människor som man kommer i samspråk med överallt - är att gemene man är emot massinvandringen och feminismens avarter. För den skull behöver de inte ha tagit steget till att rösta på Sd. ÄN. Sossarna t.ex. håller fortfarande landets LO-medlemmar i ett hårt psykologiskt grepp. Det var inte länge sedan de tvånganslöts till partiet när de gick med i facket, och många av dem känner fortfarande att det är tryggast att rösta på S.  
    Du vet om att människans huvudföda på stenåldern var frukt, bär, rötter av olika slag, kort och gott alla former av ätbara växter som de kunde hitta? Köttet var en lyx eftersom det var SVÅRT att jaga, det var inte som att de satt på en pall nån stans, väntade på en mammut och fyrade iväg ett skott och sen hade käk för ett år framåt ;)
    Skillnaden i muskelmassa mellan könen var i snitt 5%, ingen gigantisk skillnad med andra ord och den skillnaden låg mestadels i att kvinnorna hade mindre explosiv styrka i sina muskler jämfört med männen.
    Hur tror du egentligen de "lätta" sysslorna för kvinnorna såg ut innan vi blev bofasta? Att de satt nån stans och virkade medan männen jagade hare och sen vandrade några hundra meter, gjorde läger där de såg på medan männen fixade allt och sen bara fixade en eld och tillagade haren? Även kvinnornas arbeten var TUNGA. Räcker med att gå tillbaka 100 år och se på de fattiga kvinnornas huvudsakliga sysslor för att inse att det inte var nått lullilull direkt. Jag kan sätta hundra tusen på att du aldrig hade fixat en vecka av en grottkvinnas "lätta" sysslor.
  • Plutteli
    EnAnonumius skrev 2012-06-27 19:31:35 följande:
    Nej alla vet ju att på Stenåldern så hade männen 9-5 jobb och kvinnorna städade huset med "moderna" hjälpmedel.. Flört 
    ">

    " target="_blank">



    Nej skämt åsido..

    Du har definitivt en poäng. Ingen kan veta"tvärsäkert" hur man levde på stenåldern.. Det finns ju många antropologer som misstänker att både kvinnor och barn hjälpte även till med jakt. Barnen när de blev tillräckligt stora, och att det var ofta de som var för gamla (män och kvinnor) för jakt fick ta hand om barnen som ännu var för små att jaga.
    Precis, om vi ska titta på "stenåldersfolk" som lever idag så som Pompeia menar så kan vi ju tex titta på deltaindianerna i Amazonas. Där jagar männen TILLSAMMANS med alla barn som blivit stora nog, oavsett kön. Kvinnorna jagar också även om de i större utsträckning samlar mat. Männen samlar också mat mer än de jagar eftersom det är tidskrävande och fysiskt ansträngande att jaga apor så det är inte värt vad köttet ger att enbart jaga. De små barnen som inte kan gå bär deras mammor på i olika former av "selar" samtidigt som de samlar mat och vatten och gör det som måste göras. Barnen som kan gå men inte är stora nog att jaga tar de gamla hand om. De bor i hyddor samlade 3 generation eller så, de äldre bor hos sina barn och tar hand om deras barn och är på så sätt nyttiga. Alla de lätta sysslorna gör barnen och de gamla tillsammans. De arbetsföra kvinnorna spenderar inte mycket tid i hemmet med att bara pyssla och vänta på att mannen ska komma hem ;)
  • Plutteli
    Pompeia01 skrev 2012-06-27 21:00:49 följande:
    Om du kollar på kattungar så ser du att de tidigt har en jaktinstinkt. (Och ja den är samma hos han- och honkatter, eftersom honkatter måste försörja sina ungar själv, har hon ännu större behov av att vara duktig på att jaga.) Om man knyter fast något i ett snöre, som kan tas för en mus på några meters håll, och drar i snöret, rycker lite, låter "musen" hoppa - ja, då kutar kattungen efter och slår efter den med tassarna.

    Helt säkert kan en sådan jaktinstinkt finnas i människor också. Den kan även vara könsuppdelad, t.ex. styrd av testosteronet. Annars skulle nog inte så många män vara intresserade av att jaga idag, när de inte måste för köttet. Det kan också vara så, att jaktinstinkten för andra män sublimeras idag - alltså att de gör något annat, men det är samma instinkt som ligger bakom. T.ex. deltar i idrottstävlingar - Vasaloppet, Maran... Eller jagar befordringar, bonusar, lyxbilar och unga troféhustrur... 
    Fast du missar något viktigt här: Katterna har en jaktinstinkt, men de måste LÄRA sig att jaga! Det är inget som kommer automatiskt!

    Du missar även det faktum att det är precis lika vanligt med kvinnor i idrottsvärlden som kämpar för att bli bäst i världen. Kvinnor har precis lika mycket jakt på prestige och bekräftelse MEN det visar sig på andra sätt som är accepterat för könet! (Tex att ha ett barn som är duktigt, senaste barnvagnen, finaste huset,rikaste och snyggaste maken, snyggaste figuren osv)
Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall