Inlägg från: stor grön drake |Visa alla inlägg
  • stor grön drake

    Vi som är överviktiga & gravida.

    Hallondricka skrev 2016-07-05 22:37:16 följande:

    Var hos MVC läkaren igår, här får alla överviktiga en tid där. Måste bara säga att hon kunde verkligen bemöta ämnet vikt på rätt sätt. Hon dumförklarade mig inte och fick mig att känna mig som en kvinna som bara väntade barn helt enkelt. Skön känsla!

    Positivt: Har gått ner 2kg sedan inskrivningen.

    Negativt: Har fått med mig halva apoteket hem. Från MVC har jag fått Levaxin för min ämnesomsättning var kaputt, samt järn för depåerna var låga. Sen idag besökte jag diabetesmottagningen och fick börja med insulin både dag och natt. Dem skrev även ut folsyra och b vitamin för dem hade sett i mina prover att det fattades mycket av just dem. Så 5 tabletter om dagen + 4 sprutor och en massa blodsocker kontroller.


    Härligt att höra om bemötandet

    Här rekommenderas alla att börja äta folsyra när de ringer för att boka inskrivning, så jag äter gravid-multivitaminer och omega3, och sen har jag migräntabletter. Inskrivning idag. Nervös.
  • stor grön drake

    Inskrivning igår.

    Hade en ung sommarvikarie som nog var helt trevlig. Jag hade ju bestämt att inte uppge vikten, men det fanns ett papper att fylla i som jag hade fyllt i hemma innan magkänsla sa mig att utelämna viktinfo. Men hon tog inte upp det, det var först på slutet som jag såg att hon antecknat det i sina papper att BMI var 42. Jag trodde hon tog BMI +35 på magkänsla, det syns ju faktiskt att jag är tjock liksom.

    Hon ville ge migen remiss till dietist och jag sa att det var OK iom att jag inte träffat dietist innan, däremot ville jag inte träffa dietsjuksköterskan då jag träffat henne många gånger och det ger inget. Hon säger bara att om jag äter det jag säger att jag äter, och rör mig så mycket som jag säger att jag rör mig, så skulle jag inte väga så mycket som jag väger.

    Det enda hon sa med vikten var att det skulle behöva göras en anestesibedömning av mig så att det fanns redo om det behövs göras ett akutsnitt/urakutsnitt vid förlossningen. Det var standard för alla med BMI över 35 tydligen. Missade det med sonen då BMI var 33 vid inskrivningen.

    Hon berättade också att jag inte "behövde" gå upp i vikt. Jag sa att jag väldigt lätt går upp i vikt oavsett, men att jag helst går upp så lite som möjligt.

    På det stora hela var det ok, men förutom vikten och alla papper som skulle fyllas i så pratades det nästan uteslutande om förra graviditeten, förlossningen och amningen. I efterhand så skulle jag gärna haft mindre prat om den och mer prat om pågående graviditet, men det kan ju vara att det är för att fånga upp ev trauman man har från förra gången. Jag hade en väldigt lätt (haha) graviditet och en snabb och "enkel" förlossning så inga trauman att tala om.

  • stor grön drake
    Tess1990 skrev 2016-07-07 13:47:37 följande:

    Jag har bmi 42 (tror jag iaf)

    Men varken förra gången eller nu har det varit nå snack eller info om anestesibedömning?

    Hade bmi 41 förra gången och fick epidural och det var inga problem alls att sticka eller bedövas

    Hört talas om att man ska göra massa extra grejer om man har bmi över 35 men har bara blivit erbjuden glukosbelastning (vilket alla fått göra på mvc jag gått till, klarade dock inte av att göra de förra gången) och nu extra blodtryckskontroller

    Dietist frågade bm om jag ville gå till, men inte för att undvika viktuppgång utan för att kunna äta alls då jag mår illa, kräks och tappat aptiten för det mesta

    Får se om jobbiga läkaren kommer trycka på mer grejer sen

    Jag vill helst bara gå till min bm och ta blodvärde/blodsocker/blodtryck lite oftare och prata

    Min graviditet och förlossning var inte lätt så jag vill och behöver prata om det ^^ men ja klart man vill fokusera på nuet också!

    Konstigt egentligen när dom säger att man inte borde gå upp alls, det är ju faktiskt ett foster som växer och en graviditet som väger, gör man som dom "vill" så går man ju ner i vikt

    För det går ju inte att vara X vikt och graviditeten blir +6kg och våger står på +/-0, för de innebär ju att en själv går ner 6kg medans graviditeten går upp 6kg

    Fattar ju syftet men onödig stress och konstig matematik, borde ju vara fokus på att graviditeten går upp som den ska och man själv inte går upp så mycket mer än så, men liksom onödigt att få ångest för tex. vattenvikt vilket lätt kommer på slutet


    Vi har bara ett litet sjukhus här, det kan ha med det att göra. Sk riskförlossningar (tvillingar, komplikationer mm) åker till ett större sjukhus 6 timmar bort någon vecka innan bf. Det är ok för min del, jag planerar inte att behöva snitt

    Jag tolkade det hon sa som att min kropp behöver inget extra för graviditeten, och kroppen kommer ta vad den behöver till barnet och mina reserver räcker ju hon var ung och inte så smidig i orden, men var sådär uppriktig och glad.

    Jag fick påminna henne om glukosbelastningen, jag gjorde ju sån förra gången med, där är gränsen BMI 30. Och så finns en undre gräns tydligen, en kompis som är yttepytte liten måste göra, fast hon inte behövt förut, eftersom BMI var under 20 och hon.är över 25 år. Tänk vad olika det kan vara. Hon har bara gått upp magen och har fantastiskt vacker kula, men har varit sjukskriven för foglossningar sen v.10 och kan knappt gå till bilen.

    Då är jag hellre tjock och foglossningsfri.
  • stor grön drake
    tuuli skrev 2016-07-08 11:56:54 följande:

    Grattis! Både till ert barn och till en problemfri graviditet. 

    Jag måste påminna alla om att utöver att byta barnmorska om man blir respektlöst eller oprofessionellt behandlad så kan man alltid tacka nej till t.ex att prata med en dietist eller prata med en läkare om sin vikt, om man tycker att det inte är till någon nytta. All vård är frivillig!

    Jag gjorde glukosbelastning i vecka 10 förra graviditeten (sommaren 2015) för att se om jag redan hade diabetes eller prediabetes, och mina sockervärden var då helt normala. I år tackade jag nej till tidig glukosbelastning, dels för att jag tror inte det hunnit hända något där på ett år - jag väger ungefär lika och äter ungefär lika - och dels har jag IBS och fick skov i en vecka av sockerlösningen. Det kändes helt enkelt inte värt det. Kommer däremot att göra glukosbelastning när alla andra gör den i vecka 28. Bm sa bara okej till det, inget tjafs. 

    Bor man i en småstad finns det förmodligen inte så stora valmöjligheter vad gäller mvc och barnmorskor, men jag skulle annars tipsa om att gå privat. Jag bytte från mitt närområdes mvc till Mama Mia, och det var stor skillnad. Nu är kanske den största skillnaden mellan enskilda barnmorskor iofs, oavsett privat eller landsting, men de har t.ex inte samma riktlinjer vad gäller att fokusera på vikten. Privat har jag fått exakt samma kostråd som alla andra gravida. Sen följer de så klart upp tester som kommer tillbaka onormala och sätter in mer kontroller efter enskilda behov, det är ju självklart. Landstinget verkar inte alls fatta att det är betydligt viktigare att bygga upp en överviktig persons självförtroende till sin egen förmåga att bära och föda fram ett barn än att informera om varför man blir tjock.

    Att bära och föda barn är en skitstor grej i livet och det kräver mycket av en. Att gå ner 20-50 kg eller mer i vikt är en skitstor grej och kräver mycket av en också (de allra flesta klarar inte det utan gastric bypass, som i sig innebär hälsorisker) - man kan omöjligt göra båda samtidigt, varken mentalt eller fysiskt är det möjligt. De kanske skulle försöka tänka lite mer på psykologin bakom övervikt och mindre på kostcirkeln, bara ett förslag alltså.. I deras huvud är det väl ungefär så här: "all vikt som överviktiga gravida går ner eller jämviktar är jättemycket bättre än att gå upp helt ohämmat, nu ska jag försöka förmedla det", men det kommer ut så här: "Ja, och oavsett om du jämviktar eller går ner 5 kilo under graviditeten så kommer du att vara DÖDLIGT FET vid förlossningen och barnet kommer att födas på tvären med gomspalt, ryggmärgsbråck och väga 17 kilo och själv kommer du förmodligen att dö, eller så dör ni båda två. Så ät överhuvudtaget ingenting mer än broccoli och multivitamin. Inte för att det kommer att göra nån egentlig skillnad, eftersom du ändå kommer att vara DÖDLIGT FET vid födseln, men vi gillar att du försöker." 

    Information om risker är bara konstruktivt om man ser en möjlighet att minska eller helst utplåna riskerna. Annars är det bara sadistiskt att informera, jag kan inte se det på något annat sätt. Även om jag skulle gå ner 15 kilo så är jag ändå fet i riskgrupp 3. Med andra ord kan jag inte förändra mitt riskläge under graviditeten, oavsett hur nyttigt jag äter och hur mycket jag motionerar - det hade varit exakt samma sak att säga "ät grönsaker, inte glass, och motionera" (som man säger till alla) istället för att säga "risk, risk och den här risken också" och jag hade dessutom mått mycket bättre och känt mig mycket mer stärkt i mitt självförtroende att det här kommer att gå bra - och därmed fortsatt skärpt mig med maten och motionen. Piska funkar inte. På det kunde läkaren inte svara nånting. Hon såg ut som om någon hade trampat på henne - exakt så som jag kände mig alltså. 

    Jag kommer aldrig mer att diskutera min vikt med vården såvida det inte är på mitt eget initiativ och på mina villkor. Jag kommer aldrig mer att gå med på att lyssna på en risklektion. Inte för att jag inte vågar höra sanningen om min övervikt, utan för att det har ingen positiv effekt, bara negativ. Att tala om att gropen är väääldigt djup har aldrig motiverat någon att ta sig ur en grop. 


    Alltså, jag blev just lite kär i dig

    Du lyckas precis sätta rätt ord på känslan!

    Jag bytte ju bort en BM (med uppenbart högre BMI än mig...) förra graviditeten, just för att hon fick mig att må dåligt. Inte bara över vikten, utan allt jag oroade mig för var bara fånigt "kvinnor har fött barn i alla tider", men när pappan var med var hon så förstående och stödjande. Mitt psyke pallade inte det. Jag kommer inte ta någon "skit" för min vikt denna gång, och kommer inte att uppdatera dem om vikten.om de blir jobbiga. Jag kan hålla koll på den själv.

    Tack för dina peppade ord!
  • stor grön drake
    Frkmaria skrev 2016-07-12 16:12:08 följande:

    Är jag löjlig som inte känner att min svärmor och mina svägerskor har något att göra runt min mage?


    Absolut inte!

    Hälsa likadant tillbaka. Jag har varit förskonad från sånt, jag ser farlig/bitsk ut när jag är trött (och det blir jag bland folk) men min bästis har råkat ut för det massor. Till slut målade hon "ge fan i min mage!!!" på en billig t-shirt och hade varje gång hon gick på byn.

    Hon fick också sånt obehag av beröring på magen av allt det att hon fick problem med att hennes man tog i magen
  • stor grön drake
    Hallondricka skrev 2016-07-13 09:02:29 följande:

    Nej det här med att folk tar på magen slapp jag helt i förra graviditeten. Som ni säger är det ju liksom mer mage än bebis dem hälsar på...

    I förrgår var vi äntligen på RUL! Vi fick se att det faktiskt fanns någon där inne. Denna gången var det svårt att se bebisen, men hon som gjorde undersökningen trodde inte det berodde helt på min vikt utan för att bebisen låg mitt bakom ärrvävnaden från mitt kejsarsnitt jag gjorde förra året. Fast hon var tvungen att fråga om jag gjort snitt, ärret var i princip osynligt. Förra graviditeten såg vi allt vid rul men nu fick vi en ny tid om 2 veckor. Vad hon kunde se såg allt bra ut med hjärtslag, urinblåsa och magsäck. Och det är en pojke! Har en tjej sedan innan.


    Å vad mysigt

    Jag längtar så till den 19:e när vi ska på VUL. Den BM vikarien jag var till sa att de ibland använder vanligt UL när det inte blir jättetidigt, iom att det är 9+0 då, men jag tror nog det blir VUL iom att jag har en del magfett i vägen

    Hoppas på att få se ett fint tickande hjärta
  • stor grön drake
    Decibel84 skrev 2016-07-14 22:21:10 följande:

    v26 och det är nu man ska börja hålla koll på bebis rörelsemönster

    egentligen har jag bara koll vid 21 tiden då jag brukar ligga i sängen och då känner buffar..Egentligen bör man väl inte var orolig förrän det typ inte buffats på en hel dag?


    Jag hade inte varit orolig om ni känns vid varje kväll
    FrozenGarden skrev 2016-07-14 01:04:03 följande:

    Jag är gravid i vecka 10 nu. Är 167cm och väger 96kg. Tycker jag redan ser höggravid ut och oroar mig för hur jag kommer se ut och för att gå upp mer i vikt som jag inte kommer bli av med sen. Samtidigt är jag sugen på massa gott hela tiden. Barnmorska och gyn har pikat mig för min vikt och jag har läst i min journal där de antecknat min övervikt "obesitas". Känns inte kul.


    Obesitas är den medicinska termen för grav övervikt/fetma, jag tror min är antecknad med tillägg av morbid i någon form då mitt BMI passerat 40 och det är gränsen för dödlig fetma.

    Det finns ett inlägg lite högre upp i tråden som var så bra, som gav tips om hur man skulle förklara för dem att pikar och tjat och hot inte hjälper ett dugg. För de ska hjälpa dig, inte få dig att må dåligt.

    Jag vägde ungefär som du min första graviditet (men är en cm längre) och gick upp 30kg som mest, men tappade lite på slutet så nettot blev 27kg. Jag tappade 15 av dem inom 2 veckor efter förlossningen. Resten var såklart kämpigare men jag fick bort dem. Nu väger jag som när sonen föddes pga omständigheter som jag kämpat hårt för att ändra men inte lyckats.

    Nu blir kampen istället att inte gå upp 30 kg till.
  • stor grön drake

    Var på VUL idag och såg ett litet hjärta picka på i full fart

    Läkaren anmärkte mitt BMI en gång, när han förklarade varför han skrev remiss till narkosläkare och dietist. på det stora hela var det ok. Han skulle ta papa-prov men kunde inte nå livmodertappen, den var för djupt in... men det hade inget med vikten att göra sa han.

    Bokade glukosbelastning och den blir 2 dagar innan nästa besök på mvc så då får jag veta svaren snabbt.

  • stor grön drake
    Fröken W skrev 2016-07-19 23:28:58 följande:

    Vad härligt! Grattis till graviditeten! Glukosbelastningen får man väl svar på på en gång, det har iaf jag fått båda gångerna jag gjort den.

    Blodsockret tas direkt när du kommer, och är fastande, och då ser de ju vilket blodsockervärde du har. Sedan får du dricka sockerlösningen, vänta två timmar och då tas ett nytt blodsockerprov som du får svar på direkt.

    Kan inte förstå varför man skulle behöva vänta på svar på en glukosbelastning. Lycka till iaf! :)


    Jag minns inte hur de gjorde förra gången, men bm sa att vi skulle diskutera provsvaten när vi träffades.

    Här tas 0 värde direkt man kommer, dricka glukossirapen, vänta en timme, blodprov, vänta en timme, blodprov. Jag har kompisar som fått vänta på svaren, det kanske beror på de som tar provet.
  • stor grön drake

    Fin mage

    Kul att se annat än sugrör med fotbollar på, som många i min närhet tyvärr är

    Jag måste säga att jag upplevt samma, att smalisarna verkar mer utsatta för besvärliga graviditeter. Alla de "sugrören" har blivit sjukskrivna långt innan v.20 pga foglossning och liknande. Då är jag hellre tjock, även om det inte eg har med varandra att göra.

    Fast nu är ju jag sjukskriven till v.20 ungefär, för utbrändhet/utmaningsyndrom och ska väll inte vara så kaxig.

    Förra gången gick jag ju upp nästan 30kg och hade vid inskrivning BMI 32. Och nu väger jag samma som vid förlossningen och har över 3/4 av graviditeten kvar men det är som det är med det. Jag ska försöka fortsätta äta så nyttigt jag klarar, tidigare självklara favoriter som mörkt surdegsbröd och turkisk jogurt får jag kväljningar av. Det är jättesvårt när nästan alla rekommendationer för gravida krockar med de man vanligtvis, och fortsättningsvis, får som överviktig.

    Tex dricker jag inte mjölk, då behöver jag äta ost och jogurt istället, men helst inte smörgås och flingor. ..

Svar på tråden Vi som är överviktiga & gravida.