• cff
    Äldre 11 May 13:12
    21893 visningar
    76 svar
    76
    21893

    Utländska tester och behandlingar

    Vid det här laget börjar jag känna mig som en ganska erfaren ”fertilitetsresenär” (då menar jag inte geografiskt, utan mentalt). Jag börjar såklart bli ganska desperat och tar nu de där stegen som jag funderat på väldigt länge, men som känts som väldigt stora, svåra, komplicerade och dyra och som jag därför skjutit upp alltför länge. Kanske någon av er andra också funderar på dessa steg – därför tänkte jag dela med mig om mina erfarenheter – hur det fungerar i praktiken - nu när jag tar dessa för mig lite mer "extrema" steg.


    Mina utländska vård- och utrednings leverantörer i fertilitetscirkusen :)


    Ovumia Tammerfors, Finland –  3 stimuleringar (2 ledde till infrysning av några få obefruktade ägg,  1 avbröts) Storkkliniken, Danmark - 14 inseminationer Vitanova, Danmark - 1 insemination Vitanova, Danmark - 8 IVF Rosalind Franklin University, Chicago (tester skickade per post) – Immunologitester

    Nyss inlett


    Dr Gorgy, London, UK haft en första telefonkonsultation, se nedan Center for Human Reproduction, New York, USA (inbokad första konsultation via Skype – funderar på att köpa ett IVF-paket hos dem) Grekiska bakterietester, båda laboratorierna (dels Life-Code som jag tror är det som Serum använder idag, dels Locus Medicus som jag tror att Serum kanske tidigare använde tidigare) - har just skickat mensblod

    Bra länkar


    Här kan man köpa kylfodral att förvara medicinerna i (vid resa och varma dagar när man behöver bära med sig medicinen): http://www.romalore.com/individualbla-p-119.html?cPath=59_65


    Bra sida med ”allt” (om än med några år på nacken): http://www.scribd.com/doc/53610354/IVF

  • Svar på tråden Utländska tester och behandlingar
  • cff
    Äldre 11 May 13:15
    #1

    DR GORGY


    Nu har jag haft min första konsultation med Dr Gorgy på Wimpole Street i London. Det är han som har hjälpt Agate (supermoderator på fertilityfriends.co.uk) att få två barn – och det gör att jag känner förtroende för honom.


    Konsultationen kostade GBP 190. Jag valde att göra den per telefon, trots att sekreteraren rekommenderade att man skall ta ett fysiskt möte (pga att Gorgy kommer från Egypten och har en något svårförståelig accent :). Jag valde att ta det per telefon som ett första steg, för att slippa flygbiljetten till London. Gorgy jobbar lördagsförmiddagar, vilket är smidigt.


    Inför samtalet hade jag skickat över provresultat (bl.a. Chicagoproverna) mm. Han hade inte läst igenom materialet innan och gick igenom en rad standarfrågor om min historia (trots att jag skickat över – ett kanske alltför – omfattande bakgrundsmaterial).


    Han gick igenom vilka tester och undersökningar jag genomgått och rekommenderade mig att göra följande ytterligare tester:


    * Hysteroskopi – men eftersom detta är dyrt sa han att man kan börja med en ”aquascan” av livmodern och gå vidare med en hysteroskopi om man ser något ovanligt


    * Skicka mensblod till Aten (vilket jag ju just gjort)


    * Bakterieprov (bacterial swab) från livmodern


    * Ytterligare immunologi-tester (jag har ju tagit väldigt många redan, både som jag skickat till Chicago och som analyserats här i Sverige): Factor II och MTHFR


    * LAD (lymfocyt-antikroppar)


    * KIR (killer cell-like immunoglobulin activator receptors)


    Han erbjöd rispning av livmodern – men jag har just frågat min svenske gyn om han kan göra det. Om han säger nej så åker jag över till Dr G och får hjälp med det.


    Vidare skrev han ut recept (bara baserat på telefonkonsultationen och de provresultat jag skickat honom) på följande (medicinerna kan jag hämta ut på svenskt apotek, men måste såklart betala för):


    Intralipid (för mina förhöjda CD19 och CD19+cells,CD5+) Klexane Prednisolon Neupogen (för livmodersköljning samt för injektion efter återförande för att dämpa immunförsvaret)

    Han kommer också att skriva ut Humira (för mitt förhöjda TNF-alfa) men då måste jag först ta tuberkulostestet och skicka resultatet till honom.

    Överlag en både smidig och trevlig upplevelse. Såklart lite småskrämmande att han så enkelt skrev ut massa recept, men samtidigt framgick det förmodligen från vår konversation att jag är hyfsat insatt Glad 

  • Äldre 12 May 20:36
    #2

    Tänker följa denna tråd till pluss!

  • Äldre 12 May 20:37
    #3

    Vad ska det göra för analys av mensblodet?

  • cff
    Äldre 12 May 21:18
    #4
    Mikki skrev 2013-05-12 20:37:35 följande:
    Vad ska det göra för analys av mensblodet?
    Locus Medicus testar för något som kallas för Hidden Chlamydia - tydligen kan man ha klamydia utan att det ger utslag på vanliga klamydiatester. Man kan köpa ett test som inkluderar 16 andra könsjukdomar också:

    För 300 Eur testar de följande
    Chlamydia trachomatis Ureaplasma urealyticum Mycoplasma hominis Mycoplasma genitalium Neisseria gonorrhoeae Herpes simplex 1 Herpes simplex 2 Treponema pallidum Haemophylus ducreyi Trichomonas vaginalis Candida albicans Candida dubliniensis Candida parapsilosis Candida tropicalis Candida glabrata Candida krusei Candida guilliermond Life Code testar (för 170 eur)
    Chlamydia Trachomatis a test of total bacterial load, which measures the level of 'good bugs' (lactobacillae) – a reduced population tends to indicate an abnormal vaginal environment caused by another, more hostile, bacteria, such as E-coli, Proteus etc. Ureaplasmas; 2 species of Mycoplasmas – Mycoplasma Genitalium and Mycoplasma Hominis; 2 other Bacterial Vaginosis species – Gardnerella Vaginalis and Atopobium Vaginae Serum som använder Life Codes 7-i-1-test brukar dock rekommendera att man gör Locus Medicus Chlamydia Trachomatis-test också (för 100 euro) - men då endast det och inte alla 17. Detta pga att de "ganska ofta" har varit med om att Locus Medicus har gett positiva resultat på Hidden C (Chlamydia Thrachomatis) medan Life Code visat negativt.

    Dessa sjukdomar kan påverka fertiliteten, men kan behandlas om man vet att man har dem.
     
  • Äldre 13 May 23:43
    #5

    cff: blir så imponerad av din energi. HAde jag bara haft hälften av din energi så skulle jag vara nöjd. Men jag är glad att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag har själv funderat på att åka till Dr Gorgy eller Aten för att göra utredningar, men har inte tagit mig för det ännu. Om jag misslyckas på mitt nuvarande försök så kommer jag nog att göra det. Hur kommer det sig att du skickat vissa prover till grekland och vissa till USA fast du gör utredningen i London? Jag skulle vilja göra allt på ett ställe för att förenkla allt.

  • cff
    Äldre 13 May 23:54
    #6
    Missne skrev 2013-05-13 23:43:41 följande:
    cff: blir så imponerad av din energi. HAde jag bara haft hälften av din energi så skulle jag vara nöjd. Men jag är glad att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag har själv funderat på att åka till Dr Gorgy eller Aten för att göra utredningar, men har inte tagit mig för det ännu. Om jag misslyckas på mitt nuvarande försök så kommer jag nog att göra det. Hur kommer det sig att du skickat vissa prover till grekland och vissa till USA fast du gör utredningen i London? Jag skulle vilja göra allt på ett ställe för att förenkla allt.

    :) det är för att jag inte gör utredning någonstans för närvarande. I och med att jag redan reser i skytteltrafik till Danmark (eftersom jag är singel) och har väldigt mycket som pågår i mitt liv för närvarande pallar jag helt enkelt inte att bege mig till London eller Aten för en utredning. Jag har skickat prover själv för att först klura ut om jag har några problem som behöver behandlas, och endast om jag upplever att jag behöver det i så fall åka till London eller Aten.

    USA-proverna är prover som även Atenläkarna skickar dit (dvs om jag skulle åka till Aten och ta blodprover skickar de dem till Chicagolabbet). Atenproverna (av mensblod) skickas dit även om man tar dem i London. 

    Konsultationen med Dr Gorgy i London var bara för att "komma igång" med något. Han skrev ut en del medicin och jag tänkte testa den och sen ta nya prover. Eventuellt åker jag över till honom för att göra livmoderrispningen om jag inte kan fixa det här i Sverige. I så fall passar jag nog på att göra en Aquascan där också. Skall jag göra en hysteroskopi blir det i Aten - alla verkar tala så jättemycket gott om Penny.

    Men vi har alla olika preferenser och situation - har du möjlighet att åka till Aten för en utredning är det såklart på många sätt enklare, då tar de alla prover och skickar dem till de olika labben åt dig och du får sen också feedback och uppföljning från samma klinik/läkare. 

    Annars är mitt huvudspår nu att påbörja behandling i New York. Ser jättemycket fram emot konsultationen på onsdag. Den är med Dr Gleicher som står bakom massor med forskningsrapporter jag har läst så det skall bli mycket spännande, nästan som att träffa en rockstjärna Glad.
  • cff
    Äldre 14 May 22:57
    #7

    UPPDATERING OM GREKISKA MENSBLOD-TESTERNA

    Nu har jag fått bekräftat att det första av mina två paket med mensblod kommit fram till labbet i Aten. Det tog bara 10 dagar :) (skickade med vanlig post, det är ju så mycket billigare än FedEx så jag tänkte att det skulle vara värt ett försök - i värsta fall hade jag fått skicka en gång till om det skulle tagit för mycket tid). Labbet har bekräftat att det inte gör något att det tagit så lång tid i posten utan fortfarande är "analyserbart". Så Fedex hade mao varit slöseri med pengar :)
    Labbets förklaring till att paketet tog så lång tid var att förra veckan var påskvecka i Grekland och även om bara måndagen var helgdag så stod det mesta stilla hela veckan.
    Det andra paketet, till andra labbet, vet jag inget om ännu. Jag har mailat dem för att fråga om det kommit fram, men inte fått något svar.  

  • cff
    Äldre 14 May 22:59
    #8

    Imorgon är det dags för mitt Skype-möte med CHR (Center for Human Reproduction). Jag skall då prata med Norbert Gleicher - författaren av väldigt många forskningsrapporter jag läst. Det skall bli jättespännande att höra vad en sån expert som han tycker att jag bör göra.

  • Äldre 14 May 23:13
    #9
    cff skrev 2013-05-14 22:59:31 följande:
    Imorgon är det dags för mitt Skype-möte med CHR (Center for Human Reproduction). Jag skall då prata med Norbert Gleicher - författaren av väldigt många forskningsrapporter jag läst. Det skall bli jättespännande att höra vad en sån expert som han tycker att jag bör göra.
    Lycka till med samtalet i morgon. Ska bli spännande att höra efteråt vad som kom fram av samtalet.

    Skönt att mensblodet kom fram och var analyserbart. Skulle de två olika proven analyseras på olika saker? eller varför skickade du två prov? Hur mycket blod behövs det? Jag har ju ganska sparsam mens som kommer i vågor så jag vet inte hur lätt det skulle vara att ta ett prov? Har även rätt ofta klumpar och koagulerat blod... Skulle provet tas en speciell dag i mensen?
  • cff
    Äldre 14 May 23:38
    #10
    Missne skrev 2013-05-14 23:13:06 följande:
    Lycka till med samtalet i morgon. Ska bli spännande att höra efteråt vad som kom fram av samtalet.

    Skönt att mensblodet kom fram och var analyserbart. Skulle de två olika proven analyseras på olika saker? eller varför skickade du två prov? Hur mycket blod behövs det? Jag har ju ganska sparsam mens som kommer i vågor så jag vet inte hur lätt det skulle vara att ta ett prov? Har även rätt ofta klumpar och koagulerat blod... Skulle provet tas en speciell dag i mensen?

    Jag skickade till de två olika labben som finns i Aten  - mest av nyfikenhet. De har dock lite olika tester inkluderade (se listan i inlägg #4). Penny, som många åker till, skickar till Life-Code för deras 7-i-1-test, men samtidigt också till Locus Medicus (men då bara för Chlamydia T, inte för 17-i-1-testet).

    Det behövs inte mycket blod alls. Man skall ta den dag som man brukar ha mest blödningar. Tydligen skall det vara ok att skrapa av blod från en tampong typ. Annars kan man testa med en menskopp. Jag låg ned ett tag (utan tampong) och kunde sedan samla ihop blodet (återigen, det räcker med jättelite och gör inget om det kommer klumpar med, bara det kommer lite färskt också).

    Här finns en beskrivning av hur man tar "provet": http://www.locus-medicus.gr/index.php/en/hiddenc-en
        
Svar på tråden Utländska tester och behandlingar