STIFADO , en kryddig traditionell grekisk gryta.
tid: 3-4 timmar // 4-6 personer (Fast här hemma räcker det till två, för det är så GOTT!)
RECEPT
1kg kött (högrev, kalv, karré, kanin)
1 stor gul lök
1 glas rött vin
400g finkrossad tomat
1 köttbuljong kub
1 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
500-600g shallotenlök
2 vitlöksklyftor
Börja med att hacka löken fint och bryn sedan köttet i en stekpanna tills det fått en fin färg, samtidigt som du steker löken på medelvärme i, en stor kastrull, rikligt med olivolja. När köttet är brynt, häll över köttet i kastrullen tillsammans med löken och glasera ur pannan med rött vin. Häll det röda vinet i kastrullen med köttet. Tillsätt köttbuljong, kalvfond, tomatpuré, lagerblad och krossade tomater.
Låt koka 2-3 timmar under lock (eller tills köttet är mört. Större bitar = Längre tid)
Medans köttet kokar: Skala shallotenlöken genom att lägga löken i en stor skål och hälla över kokande vatten och låta det svalna. Nu är löken lättare att skala! Små lökar kan man behålla hela, men de större - delas på mitten.
När köttet är mört, ta fram en mindre kastrull och lägg i en rejäl klick smör. Stek löken tillsammans med två vitlöksklyftor tills genomskinliga, ca 5 minuter, täck sedan med vatten och koka 10 minuter under lock.
Tillsätt löken i grytan tillsammans med lite lökspad för att, smaka av, och koka upp igen. Låt koka yttligare 30 minuter.
Servera med tzatziki och potatisbåtar!!
Urgod tzatziki
1/2 gurka, ca 20cm
2-2.5dl grekisk yogurt
2 vitlöksklyfor
1/3tsk salt
olivolja
citronjuice/vinäger
Riv gurkan på ett grovt rivjärn. Krama ut det extra vattnet och lägg i en stor skål, tillsätt krossad/riven vitlök, salt och en skvätt citronjuice eller vinäger. låt stå 15 minuter och häll sedan av vattnet.
Tillsätt yogurten och rör om. Ringla olivolja över.