Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Varför hatar folk MP?

    KillBill skrev 2018-09-02 00:41:03 följande:
    Jag tror ingenting. Jag konstaterar att det i Sverige inte finns något företag som är beredd att investera i nya kärnkraftverk. Tittar man på vad som har hänt i Finland där det senaste kärnkraftsbygget är på väg att bli en ekonomisk katastrof så kan det dröja innan det byggs nya kärnkraftverk i landet igen.
    Vi borde ha moderniserat befintliga kärnkraftverk istället för att avveckla och byggt ut för 30 år sedan.

    Ju mer tiden går, desto dyrare och mindre meningsfullt blir det och samtidigt mer av totala utsläpp för att vi inte gjorde detta medan tid var.
  • Tom Araya
    Milissis skrev 2018-09-02 02:00:30 följande:

    Jag hatar inte sd men de verkar lite hemmablinda . Det är svårt att få trovärdighet när man driver reformer över hela landet som enbart är görliga i huvudstaden. 


    Du skriver i en tråd som syftar till att handla om Miljöpartiet.
  • Tom Araya
    Erbjöd Moderaterna 3 000 röster för att få moskétomt ? miljöpartist bjöd in till möte

    UPPDRAG GRANSKNING · En möjlighet att få tusentals röster som skulle innebära en förändrad politisk spelplan. Det var vad som låg på bordet när två moderater kom till ett möte i Alby moské. Inbjudan kom från deras politiska motståndare ? miljöpartisten Ali Khalil. Och rösterna var inte gratis.
    ...

    www.svt.se/nyheter/granskning/ug/erbjod-moderaterna-3000-roster-for-att-fa-mosketomt-miljopartist-bjod-in-till-mote

  • Tom Araya
    En röst på Miljöpartiet = en röst på islamister
    Publicerat den 7 september 2018

    En gång i tiden fyllde enfrågepartiet Miljöpartiet en roll i svensk politik. De pratade miljö när inga andra var intresserade. Men numera har alla partier starkt fokus på miljöfrågor och de har tappat sin relevans för länge sedan. Då lämnade de dörren öppen, för extremister. I utbyte mellan makt och röster.
    ...

    Nedan följer en lång granskning.
    ...

    uvell.se/2018/09/07/en-rost-pa-miljopartiet-en-rost-pa-islamister/
  • Tom Araya

    MP's kostsamma och ineffektiva prioriteringar...


    Så slösade staten bort våra miljarder och miljön

    För en hundradel av pengarna som regeringen lägger på elcyklar, solel och så kallad klimatångestterapi hade Sverige kunnat låta brunkolet stanna kvar i marken och gjort skillnad på riktigt, skriver Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson.

    www.expressen.se/debatt/sa-slosade-staten-bort-vara-miljarderoch-miljon/
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-09-23 09:07:01 följande:

    Intressant om bidraget till el cyklar


    www.svt.se/opinion/svensk-cykling-elcykelpremien-gjordes-till-ett-slagtra-i-debatten

    Artikeln saknar en hel del av argument för vad man försöker säga och man lämnar en del frågor obesvarade:

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Mer än hälften av de som köper en elcykel använder den för att börja jobbpendla i stället för med bil. Varje person som gör detta minskar sina utsläpp av koldioxid med mellan 440 och 720 gram per dag.

    Fråga:
    1. Är utsläppen vid tillverkningen inräknad och också jämförd i de fall folk valt el-cykel istället för vanlig cykel, promenad, moped eller kollektivtrafik?


    2. Man kan anta att det är de med kortast sträcka att åka och med minst behov av medtagen last under resan.
    Det vore mer intressant att jämföra körda sträckor.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Folkhälsan vinner också på elcykelns framfart. Konditionen blir bättre och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. European Cyclists? Federation har räknat ut att cyklingens positiva hälsoeffekt är över 191 miljarder euro per år. Det vinner den svenska sjukvården på.

    Fråga:
    1. Är detta beräknat på cykling på vanlig cykel eller på el-cykel, för det är inte samma sak?!


    2. Hur många människor eller hur stor befolkning eller antal cyklade km är detta räknat på? Det låter inte som förhållanden relaterat till Sverige.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Tom Araya
    Boriana Åberg (M)

    till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


     


    Den senaste veckan har Sverige importerat kolkraftsel från Tyskland, Polen och Litauen. Svenska kraftnät har startat reservkraftverket i Karlshamn, som drivs på olja. Detta slår hårt mot klimatet eftersom utsläppen från en kilowattimme producerad el är mer än 52 gånger så stora när elen kommer från olja som när den kommer från kärnkraft.


    Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:


     


    Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att minska den belastning på klimatet som Sveriges import och produktion av fossilel orsakar? 


    Importen av kolkraft Skriftlig fråga 2020/21:1730 Boriana Åberg (M) - Riksdagen
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-10-31 21:08:28 följande:
    Bra svar från Bolund:

    "M2021/00360 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister samt vice statsministern Till riksdagen


    Svar på fråga 2020/21:1730 av Boriana Åberg (M)


    Importen av kolkraft


    Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att minska den belastning på klimatet som Sveriges import och produktion av fossilel orsakar.


    Det svenska elsystemet har redan i dag mycket låga utsläpp av växthusgaser jämfört med andra länder och endast cirka 1,8 procent av elen producerades av fossila bränslen 2018, varav knappt hälften av detta var avfall och restprodukter.


    Först och främst kan jag konstatera att Sverige har haft ett elöverskott tio år i rad. Förra året nettoexporterade vi el varje vecka, även under vintern. Trenden har fortsatt också under detta år. Det råder alltså inte någon brist på el i Sverige. Eftersom vi har en gemensam elmarknad importerar och exporterar vi el med våra grannländer. Det elöverskott, med mycket låga växthusgasutsläpp, som exporteras från Sverige tränger bland annat undan kolkraft i grannländerna.


    De senaste årens stigande utsläppsrättspriser har också lett till en allt snabbare utfasning av den europeiska kolkraften. Elproduktion från kolkraft minskade till exempel med 24 procent mellan år 2018 och 2019, och elproduktion från sol- och vindkraft översteg år 2019 för första gången kolkraftens produktion. Prisökningen i EU ETS kan till stor del förklaras genom den mekanism för annullering av marknadsöverskott som på svenskt initiativ beslutades vid den senaste översynen. Sverige driver nu på för ytterligare skärpningar av systemet.


    Boriana Åberg tar också upp Karlshamnsverket som utgör Sveriges effektreserv. Jag vill tydliggöra att effektreserven endast har satts i beredskap vid några tillfällen denna vinter, vilket inte är detsamma som att verket har behövt användas i elförsörjningen. Faktum är att det var länge sedan effektreserven verkligen behövde aktiveras. Senast det inträffade var vintern 2012/2013.


    Stockholm den 10 mars 2021


    Per Bolund"


    Mentat skrev 2021-10-31 21:25:18 följande:

    Man kan naturligtvis gilla innehållet i Bolunds svar, men notera gärna att han faktiskt inte svarar på frågan.


    Precis och det han svarar om Karlshamns kraftverk är inte heller sant.

    Karlshamnsverket körs som aldrig förr - P4 Blekinge | Sveriges Radio

    Bra svar om man genom att ljuga och vilseleda vill försvara sin ståndpunkt.

    Dåligt svar om man sakligt och ärligt vill svara på frågan.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-11-01 08:52:17 följande:
    Bolund svarade i början av mars och du hänvisar till en händelse som inträffade 6 månader senare. Det är alltså inte Bolund som ljuger utan du när du påstår att han skulle ha ljugit.

    Om man vill vara ärlig och det antar jag att du vill så har det framkommit att Uniper som äger Karlshamns kraftverk producerade fossilbaserad el från detta kraftverk för att sälja utomlands och inte för att Sverige hade behov av denna el.

    www.dn.se/sverige/oljekraft-kordes-for-fullt-kopplas-till-putin-och-klimatatgarder/
    Utöver att Bolund glider undan den faktiska frågan, så glömmer datt Bolund också anger av vilka skäl som fossileldad reservkraft som Karlshamnsverket avsåg köras. Däri ryms inte att köra fossileldat för att höga el-priser gör det lönsamt. Därför är hans svar i februari relevant även för situationen senare på året.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-11-01 20:04:38 följande:
    Utöver att fokusera på en mycket liten del av den svenska elproduktionen noterar jag att du inte kommenterar din lögn om Bolund. Hade det inte varit passande med en ursäkt för din falska anklagelse om att han ljög?
    Det finns inget att be om ursäkt för, eftersom det han sa är en faktisk lögn, vilket jag mer än tydligt förklarat även för dig att begripa.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2021-11-15 07:31:22 följande:

    Att industrin anpassar sin produktion efter elpriset är inget nytt. Det är därför som Sveriges mest elintensiva industrier är placerade/planeras i Norra Sverige där vattenkraft och de senaste åren vindkraftinvesteringar ger Sveriges lägsta elpriser. Den typen av industrier skulle aldrig etablera sig i delar av Sverige som är beroende av dyr kärnkraftsel.


    När vi pratar höga elpriser är det viktigt att påpeka att det var den moderatledda Alliansregeringen som delade in Sverige i fyra el områden vilket resulterat i att de som konsumerar elen får betala ett pris som baseras på el områdets produktionskostnad. Elområdena har resulterat i mycket låga elpriser i Norra Sverige medan södra Sverige fått se elpriserna öka kraftigt.


    Vart passar sol- och vindkraft in här?
Svar på tråden Varför hatar folk MP?