Quintus Zebra skrev 2014-05-11 02:23:46 följande:
Ja, som jag sagt hela tiden så har fredliga metoder i alla tider varit en del av försvaret. Frågan var om man kunde försvara sig utan våld. Befästningar var svaret. Och med exemplet från Kina ville jag visa att det faktiskt var pacifister som varmed och utvecklade denna konst.
Ehh? Nåja, innebär ett ickevåldsförsvar att vi bygger upp ett försvar så starkt att det avskräcker eventuella fiender från fientliga handlingar mot oss så är jag med, tycker dock det är lite missvisande att kalla det ickevåld. Jag förmodar att dina kineser faktiskt hade försvaret sina befästningsverk om någon gått till anfall?
Quintus Zebra skrev 2014-05-11 02:23:46 följande:
Jo, Sverige idag passar väl ganska bra in. Personen i fråga bad mig ge exempel, och då bad jag om ett exempel som visar att ett Sverige som det som Sverige (ett stort land med liten befolkning, som mest bor i städerna och som inte har stor vapenvana) har en chans att försvara sig med vapen i hand.
Finland för 70 år sedan är nog ingen bra jämförelse med Sverige nu, enligt mig då.
Vad har jag missat? Har Sverige besegrat en övermäktig fiende i modern tid?
Quintus Zebra skrev 2014-05-11 02:23:46 följande:
Nu generaliserar du väldigt. Passar på att bidra med en rätt bra samling med just fredliga protester i historien.
en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_resistance
Notera gärna att mellan 1966 och 1999 så övergick 66 stater från diktatur till demokrati. I 50 av dessa spelade fredliga protester en avgörande roll.
Mm, och det verkar ju minst sagt vara ett varierande resultat. De allra flesta har ett gäng dödsfall på båda sidor och visst jag köper att det nog är ett bättre alternativ en fullskaligt inbördeskrig. Sen handlar det ju mycket om timing i det hela, hade de olika protesterna i Östeuropa fungerat om inte Sovjetunionen var väldigt svagt? Hade Ghandis rörelse lyckats om inte Britterna hade varit någorlunda samarbetsvilliga?