• pappapappa12

    varför kan man inte släppa ilskan mot förlossningspersonal en månad efter förlossning?

    Får man fråga TS utan att du tar illa upp: Varför är det så hysteriskt viktigt med maximal smärtlindring? Av min ringa erfarenhet är det bättre att läsa på om smärtan, förstå den och omfamna den. Utan epidural mm så är risken att gå sönder betydligt mindre också.

  • pappapappa12
    Anonym (T) skrev 2014-04-10 14:50:50 följande:
    hahahaha! bästa

    man kan läsa, förstå och omfamna den så mycket man vill och kan, man kan försöka allt man bara kan, men det hjälper inte alla eller alltid ändå, tyvärr

    den där smärtlindringen kan vara skillnaden mellan att få en förlossningsdepression/psykos/PTSD/hemsk förlossning med dödsångest
    och faktiskt uppleva förlossningen som okej eller kanske i bästa fall jävligt bra

    Kanske  det. Vetskapen om att man kommer att ha en massa smärtlindring gör dock att smärtan blir ovälkommen och outhärdlig när den väl kommer. Och man kanske har struntat i att måla upp målbilder, mentalt förbereda sig för smärtan och förstå syftet med smärtan (eller vad exakt det är som gör att det gör så ont) eftersom man tänkt sig att man ändå ska ha smärtlindring (och i bästa fall en "smärtfri" förlossning).

    Men nu skulle vi inte diskutera för- och emot smärtlindring, jag ville ha TS syn på min fråga.
  • pappapappa12
    Wira skrev 2014-04-10 15:38:57 följande:
    alltså vad är denna skit med att man ska "välkomna smärtan"? varje värk för dig närmare ditt barn - ja men varje värk för dig också närmare pauseringen av dina njurstenar! vi kanske ska skippa smärtstillande vid renovering av frakturer? varje smärtsam vridning är ju ett steg mot att få benet lagat igen? Varje stygn som sys bedövat är ju ett steg mot att få såret förslutet igen! 

    BULLSHIT!

    Är man förlossningsrädd och lider av svåra smärtproblem i underlivet så är det helt naturligt att ytterligare smärta där nere skrämmer livet ur en. Att då börja svamla om "positiv smärta" är bara så otroligt fånigt, speciellt när det kommer från någon som själv aldrig får uppleva smärtan som kommer med en förlossning. Jag har vänner som kört på hippiestilen där de ska älska smärtan och rida på dess vågor och jag vet inte vad, de beskrev ändå smärtan som totalt outhärdlig fram tills de gav upp och bönade och bad efter en EDA.
    Jag håller inte med dig, men detta är fett off-topic så starta gärna en ny tråd om smärtlindring vs ingen smärtlindring vid förlossningar om du vill fortsätta diskutera detta.
  • pappapappa12
    Oscarsmamma84 skrev 2014-04-10 16:11:50 följande:



    Märks att du inte är kvinna!
    Får man inte ha någon åsikt eller komma med en fråga bara för man inte har upplevt något själv?

    Jag har inte gjort lumpen, men kan ändå ha åsikter om försvaret.
    Jag har inte för avsikt att aktivt delta i politikens maktspel, men kan ändå ha åsikter om politik.
    Jag spelar inte fotboll, men kan ändå ha åsikter om hur fotboll ska spelas.

    and so on...

    Men återigen, vi är sjukt off topic. Någon som vill diskutera smärtlindringens för- och nackdelar (jo det finns nackdelar!) kan starta en egen tråd.

    Men eftersom jag inte är kvinna får jag ändå inte delta i den diskussionen, eller?
  • pappapappa12
    Oscarsmamma84 skrev 2014-04-10 16:26:34 följande:



    Klart du får delta . Men ni män kommer aldrig nånsin förstå vad en kvinna går igenom fastän ni står vid sidan om. Smärtan får inte beskriva precis som det inte går o beskriva helt hur det känns när barnet sparkar när man är gravid. Finns saker vi kvinnor inte kan förstå när det gäller er kropp. Så är livet. Så nej jag tycker inte du ska lägga dig i om kvinnan får smärtlindring eller ej.

    Sen är problemet att det inte går att diskutera i generella termer på FL.

    Om jag skriver "utan smärtlindring minskar risken för skador/komplikationer" så kommer det 10 vittnen som minsann hade all möjlig smärtlindring men inte "gick sönder" och 10 vittnen som minsann inte hade smärtlindring men fick all världens skador och båda sidor är lika upprörda och tar illa vid sig för det jag skriver. FL-medlemmen i gemen kan inte diskutera något i generella termer utan utgår alltid från henne själv.

    (henne i sista meningen syftar på människa som brukar betecknas feminint, inte på kvinna)

    Jag ställde en enkel fråga direkt riktat till TS, förstår inte varför jag får 10+ svar från andra på denna fråga...
  • pappapappa12
    Helly skrev 2014-04-10 16:27:57 följande:
    Att uppleva smärta i en utsatt situation, när man är omgiven av människor som kan hjälpa men inte gör det, det är faktiskt en klassisk form av tortyr. 

    Absolut!

    Min poäng är att TS i viss mån satt sig i den utsatta situationen själv genom att inte (på de 6-7-8-9 månaderna man har på sig) förbereda sig på optimalt sätt. Hon har istället riktat alla sina förberedelser inför förlossningen på att få så mycket smärtlindring som möjligt. När detta sen inte sker så brakar TS värld naturligvis ihop. Det är fullt förståeligt.

    Kan jag få ha den åsikten?

    Och de som inte håller med: Anser ni att det inte på något sätt överhuvudtaget hjälper en att visualisera och förbereda sig mentalt inför en förlossning?
  • pappapappa12
    Helly skrev 2014-04-10 16:38:29 följande:
    Om man har en förlossningsplan där smärtlindring ska användas, då ska man väl för sjutton inte behöva bli utsatt för att den uteblir!
    Nä det ska man inte. Förmodligen fanns det en anledning till varför en del av smärtlindningen uteblev. Denna anledning kommunicerades eller inte kommunicerades till TS (inte speciellt lätt att ta till sig information under kritiska skeden i en förlossning så det är mycket möjligt att hon faktiskt fick vad barnmorskorna ansåg var adekvat information).

    Felet ligger ju snarare i att hon inte efteråt har fått tillräcklig kommunikation/uppföljning av/med ansvariga barnmorskor...
  • pappapappa12
    Helly skrev 2014-04-10 16:52:46 följande:
    ???? 

    Om personalen vid en behandling vill avvika från den plan de har gjort upp med patienten, då ska de informera om detta och inhämta patientens åsikter. Hört talas om patientens rätt till medbestämmande? Personalen kan inte bara plötsligt bestämma att bedövning inte ska användas. Anledningen till att smärtlindringen uteblev var uppenbarligen inkompetens och/eller felbehandling. 

    Felet ligger INTE att hon inte fått information efteråt (även om det inte är okej det heller), utan i att hon utsattes för en form av övergrepp av personalen under sin förlossning. Det är inte acceptabelt att personalen tar beslut över huvudet på patienten, särskilt inte när beslutet strider mot den uppgjorda planen. 

    Sådant här agerande från personalens sida traumatiserar patienter för livet, och det ska anmälas. 
    Jag tror dock inte att TS i den panik hon beskriver (ropar efter polisen exempelvis, vad har polisen med det hela att göra?) varit tillräckligt kommunicerbar för att vara med och fatta beslut.

    Och jag har inte någonstans skrivit att händelserna under förlossningen inte ska anmälas/följas upp.
  • pappapappa12
    Anonym (Therese) skrev 2014-04-10 21:08:20 följande:
    Smärta är mycket individuellt, det vet jag av egen erfarenhet, då jag jobbar som tandläkare. Att föda barn kommer att göra ont, det vet alla, men det handlar om att göra smärtan hanterbar. När vården ger kvinnor fysiska och psykiska men för livet, då är det banne mig dags att tänka om och göra rätt. Jag gick en profylaxkurs för 2900 kr och läste massor av böcker bl a "Föda utan rädsla". I slutet var jag faktiskt helt lugn. Vilket dravel, rent ut sagt! Det bygger på att kvinnor skall tro att deras självkänsla och kvinnlighet bygger på att de vill föda barn som ett sorts "mandomsprov".  Personligen delar jag inte alls den synen. Helt ärligt så har vare sig graviditeten eller förlossningen varit någonting som har betytt någonting alls för mig i föräldraskapet. Jag hade älskat mitt barn lika mycket ändå. Precis som en man kan älska sitt barn utan att vara gravid eller föda det. Att föda på sjukhus är inte naturligt. Igångsättning = värkstorm. Värkstimulerande dropp långt över rekommendationerna i FASS =överstimulering, vilket höll på att ta kål på mig och barn.  Yttre press = mycket stor underlivvskada som opererats två gånger så långt. Var finns det "naturliga"? Att "tänka" bort smärta? Jag blev bl a sydd utan bedövning, dåligt blev det förstås också. Jag är övertygad om att så hemsk som min blir inte de flesta förlossningar, men en del blir det. Dags för förändring.

    2 frågor: tog du epidural? Är/var du fet? (Överviktig om man ska va pk)
  • pappapappa12
    Anonym (Therese) skrev 2014-04-11 12:40:04 följande:
    Hej! Varför försöker du flytta över skulden på mig? Jag har aldrig varit överviktig i hela mitt liv, tvärtom. 1,70 lång och vägde som gravid och 2 v över tiden 67 kg.  Jag blev igångsatt. Ingen progression alls "av mig själv". Hade fruktansvärt ont men inget hände ens när jag låg på 45 droppar/min med värkstimulerande. För att de skulle våga driva på droppet ännu högre skulle jag ta epidural. Fick värkstimulerande dropp långt över rekommendationerna i FASS och drabbades av överstimulering, både jag och bebisen hade kunnat stryka med.

    Fyfan, låter sjukt läskigt! Varför gör de så? Vad händer om man inte sätter igång såna som går över tiden. Jag menar, barnet kommer ju ut nån gång?! Värkstimulerande är djävulens påfund!
  • pappapappa12
    beckanil skrev 2014-04-11 14:33:05 följande:
    Och pappappapappa-vad-du-nu-heter; NEJ, du får inte säga vad du tycker om smärtlindring vid förlossning. Du kan aldrig nånsin förstå vad det innebär att föda ett barn och hur ont det gör.

    Att ha varit med vid två stycken och sett hur förlossningarna påverkar och upplevs av en jag känt i över 15 år (och vet hur hon reagerar på saker) ger mig förstås inte heller någon som helst rätt att ha någon åsikt? Ok.
  • pappapappa12
    Anonym (Therese) skrev 2014-04-12 10:59:56 följande:
    Du hade alltså inga bra argument? Nä, jag är inte förvånad. 

    Både okunnig och otrevlig. Jobbar du möjligtvis inom gyn? Du verkar höra hemma där nämligen.

    och där kom personangreppet som ett brev på posten. Märkligt att folk inte kan diskutera något utan att ta till personangrepp...
  • pappapappa12
    Helly skrev 2014-04-13 12:56:36 följande:
    Åh, har du varit med och bevittnat hela två stycken! Jamen då är du ju expert och vet allt! 

    Aldrig skrivit att jag är expert och vet allt...

    Jag skrev att jag anser att jag har rätt till en åsikt och att delta i diskussionen...
  • pappapappa12
    Anonym (Therese) skrev 2014-04-15 13:17:08 följande:
    Smärta är mycket individuellt, det vet jag av egen erfarenhet, då jag jobbar som tandläkare. Att föda barn kommer att göra ont, det vet alla, men det handlar om att göra smärtan hanterbar. När vården ger kvinnor fysiska och psykiska men för livet, då är det banne mig dags att tänka om och göra rätt.

    Jag gick en profylaxkurs för 2900 kr och läste massor av böcker bl a "Föda utan rädsla". I slutet var jag faktiskt helt lugn. Vilket dravel, rent ut sagt! Det bygger på att kvinnor skall tro att deras självkänsla och kvinnlighet bygger på att de vill föda barn som ett sorts "mandomsprov". Personligen delar jag inte alls den synen. Helt ärligt så har vare sig graviditeten eller förlossningen varit någonting som har betytt någonting alls för mig i föräldraskapet. Jag hade älskat mitt barn lika mycket ändå. Precis som en man kan älska sitt barn utan att vara gravid eller föda det.

    Att föda på sjukhus är inte naturligt. Igångsättning = värkstorm. Värkstimulerande dropp långt över rekommendationerna i FASS =överstimulering, vilket höll på att ta kål på mig och barn. Yttre press = mycket stor underlivvskada som opererats två gånger så långt.
    Var finns det "naturliga"?

    Att "tänka" bort smärta? Jag blev bl a sydd utan bedövning, dåligt blev det förstås också. Jag är övertygad om att så hemsk som min blir inte de flesta förlossningar, men en del blir det. Dags för förändring.
    --
    Hej!

    Varför försöker du flytta över skulden på mig? Jag har aldrig varit överviktig i hela mitt liv, tvärtom. 1,70 lång och vägde som gravid och 2 v över tiden 67 kg.

    Jag blev igångsatt. Ingen progression alls "av mig själv". Hade fruktansvärt ont men inget hände ens när jag låg på 45 droppar/min med värkstimulerande. För att de skulle våga driva på droppet ännu högre skulle jag ta epidural. Fick värkstimulerande dropp långt över rekommendationerna i FASS och drabbades av överstimulering, både jag och bebisen hade kunnat stryka med.
    --
    Du hade alltså inga bra argument? Nä, jag är inte förvånad.

    Både okunnig och otrevlig. Jobbar du möjligtvis inom gyn? Du verkar höra hemma där nämligen.
    --

    Du gick till personangrepp på mig genom att vilja insinuera att jag var fet. Epiduralen blev jag påtvingad då jag skulle få Synticinondropp långt över PM-rekommendationerna.

    Du besvarade inte på mig inte, utan när du fick ett svar du inte ville ha tog du till ett klassiskt härskarteknikssätt genom att babbla om något annat. 

    Här är alla dina svar till mig. Jag hittar ingen fråga eller argument som du verkar vilja ha svar på...

    Förutom "varför försöker du flytta över skulden på mig" som jag uppfattade som en retorisk fråga.

    Jag försöker inte flytta över skuld på någon. Det är aldrig den födandes fel att en förlossning går snett. Däremot kan det finnas förklaringar. Övervikt är en av dessa riskfaktorer för "jobbiga" förlossningar.

    Men det var onödigt att ställa den frågan i den här tråden.
  • pappapappa12
    Helly skrev 2014-04-18 10:13:36 följande:
    Och din åsikt är ungefär lika vettig som att förespråka att man ska laga hål i tänderna utan bedövning, med motivationen att du har hållit din fru i handen när hon lagade två tänder utan bedövning. Om du presenterar en sådan åsikt, kan du inte förvänta dig annat än att folk säger åt dig hur dum den är. 

    Det där var så dumt att det faktiskt var riktigt roligt
Svar på tråden varför kan man inte släppa ilskan mot förlossningspersonal en månad efter förlossning?