Inlägg från: Flickan och kråkan |Visa alla inlägg
  • Flickan och kråkan

    Om vi förlovar oss så gör vi det för din skull

    Anonym (.gift.) skrev 2014-09-19 05:47:31 följande:

    Min make friade på vår 3 års dag. Det blev ett stort bröllop ett år senare :)(Vi har inga barn eller andra äktenskap bakom oss)

    Jag hade aldrig nämt att jag ville gifta mig så det var helt hans initiativ.

    För mig var det så speciellt eftersom att jag visste att HAN verkligen vill leva med mig resten av sitt liv. Det var han som fantiserat om att bli min make och verkligen drömde om det.

    Om han hade gjort det " för min skull" så hade jag aldrig gjort det. Då förlorar det hela poängen! Känslan när mannen man älskar står på knä framför en eller känslan där framme vid altaret är helt otrolig. Om jag hade stått vid altaret med en man som jag visste egentligen inte ville det hade jag känt mig som en bov. Äktenskapet ska båda vilja med hela hjärtat. Att vara gift med en man som egentligen inte vill ha dig som sin fru kan dessutom äventyra relationen längre fram.

    Visst har han köpt hästar till mig för att jag ville det och plockar kantareller osv för att jag vill det. Men just äktenskapet kan man inte göra för nån annans skull. Det måste baserar på en stark vilja och kärlek från bådas håll!

    Vi gifte oss av flera anledningar. Vi ville höra ihop genom äktenskapet. Det juridiska. Vi äger mycket mark och skog tillsammans. Vi ville inte skaffa barn innan vi var gifta.


    Men jag tycker att du resonerar lite märkligt. Jag och min sambo lever lyckliga tillsammans sedan länge......det var länge sedan vi firade 3-årsdag . Vi har tre barn och älskar verkligen varandra och visar det i vardagen - varje dag här och nu. Vi är inte gifta, däremot är det möjligt att vi kommer att gifta oss för att det är praktiskt juridiskt med tanke på att vi har gemensamma barn, gemensamt boende och hela den baletten. Ju längre vi varit tillsammans, ju närmare vi kommit varandra och för varje barn så har det här med giftemål känts alltmer oviktigt. Som naiv tonåring något av en romantisk fantasi som inte har något med en relation att göra egentligen. För att vi inte är några direkta anhängare av just giftemål så innebär det ju inte att vi inte vill ha varandra, eller har en önskan att leva tillsammans till ålderns höst .
  • Flickan och kråkan

    Ett litet tillägg:

    Det faktum att min sambo velat ha tre barn med mig och dessutom älskar mig trots ett vardagsliv med just tre barn (barn förändrar ett och annat i en relation minst sagt ) säger mer om hans kärlek till mig och sitt engagemang i vår relation än ett giftemål. Långt mycket mer.

    Sedan är det självklart helt ok att vilja gifta sig och tycka att det är en vacker ceremoni etc, men TS jag tycker verkligen inte du ska ta det för bokstavligt. Det är ju inte kärleken till dig eller er relation han ifrågasätter utan giftermålet som institution.

  • Flickan och kråkan
    cirkusmusen skrev 2014-09-19 10:53:46 följande:

    För mig handlar förlovning och giftermål om det ultimata kärleksbeviset. Att nu gör vi det här tillsammans och alla hinder vi möter på vägen är vi beredda på att försöka lösa och inte fly iväg.

    Det handlar om att min partner kan se en livslång framtid med mig.


    Men om det inte gör det för en annan person så innebär det ju inte att den personen inte älskar minst lika mycket och har precis samma önskan och plan om ett livslångt förhållande.

    Det är ju i alla fall inte statistiskt sett någon direkt garanti för att den som gift sig verkligen haft det där engagemanget med tanke på skilsmässofrekvensen. Många gifter sig för att "det är det man gör". 
  • Flickan och kråkan
    Anonym (.gift.) skrev 2014-09-19 20:22:55 följande:

    Just statistiken kring skilsmässor är spännande. Det är några grupper som försämrar resultaten ordentligt.

    Ex personer med barn med andra partners, personer som gifter sig innan dom fyllt 27år, lågutbildade, personer med stor åldersskillnad, unga föräldraroch personer som redan har en skilsmässa i bagaget. Dessa grupper skiljer sig OFTA och många gånger under sin livsstil.

    MEN personer som gifter sig när dom är över 30 år, som är välutbildade, personer som inte gift sig tidigare, som inte har barn med andra och personer som skaffat barn efter många års relation och personer som ligger lika i ålder, är grupper som mycket SÄLLAN skiljer sig. ( SCB)

    Så om man väntar några år och har ett ordnat liv så är det väldigt sällan man råkar i skilsmässa. Statistiken ser ut som den gör då somliga i vissa grupper skiljer sig upprepade gånger. Det tyder även på att somliga människor lägger starka värderingar i äktenskapen ioch med att dom väntar medan andra gifter sig mindre genomtänkt.


    Fast jag skulle säga att det knappast är en särskilt vågad gissning att påstå att utfallet i antal fallierade relationer skulle bli densamma om man tittar på samboförhållanden. Det handlar alltså inte om äktenskapet. Vi tillhör gruppen som bildade en relation efter 30, aldrig varit gifta, enbart har gemensamma barn, välutbildade, jämnåriga etc. MEN inte gifta. Vår relation är statistiskt sett troligtvis mycket tabil och det har inget att göra med huruvida vi ingått äktenskap eller inte. Däremot kan vi se juridiska fördelar och därför troligtvis kommer att gifta oss när vi får ändan ur vagnen. Något med vår relation känslomässigt har det inte. Kanske är det just par med den utgångspunkten som håller statistisk. Gammal och klok....eller kanske pragmatisk .
  • Flickan och kråkan
    Anonym (.gift.) skrev 2014-09-19 22:48:38 följande:

    Vi har också samma förutsättningar för ett långt förhållande. Att vi är lite extra romantiska när det gäller bland annat äktenskapet betyder inte att våra förutsättningar är sämre. Det betyder bara att vi värderar äktenskapet och tycker om romantik. Att vara praktisk utesluter inte att man kan njuta av romantik;)

    Hur som helst så är risken för skilsmässa väldigt låg om man har ett "ordnat liv" och det gäller nog alla former av relationer, det tror jag med. Men jag reagerade var att du skrev att skilsmässostatistiken såg dålig ut. För människor som är unga, outbildade, tonårsföräldrar osv osv så är det många ökade risker allmänt att hamna i kris och skilsmässa är bara en av alla de saker som kan gå snett oftare.

    Problemen med romantiska äktenskapsdrömmar uppstår ju först när man som TS lever i en relation där man har olika åsikter och drömmar.


    Men äktenskap är inte likställt med romantik. Jag reagerade på inlägget ovan (inte ditt) där äktenskap likställdes med evig kärlek. Att det var något slags bevis på att den andre ville leva med en för alltid...annars inte. Man kan vara romantiskt lagd, älska gränslöst och vilja dela resten av livet med sin partner utan att för den skull tro på äktenskapet som institution....och alla äktenskap varar inte för evigt. Det var det jag ville få fram. Äktenskap har ingen avgörande betydelse för relationen.
  • Flickan och kråkan
    Flickan och kråkan skrev 2014-09-20 06:10:46 följande:

    Men äktenskap är inte likställt med romantik. Jag reagerade på inlägget ovan (inte ditt) där äktenskap likställdes med evig kärlek. Att det var något slags bevis på att den andre ville leva med en för alltid...annars inte. Man kan vara romantiskt lagd, älska gränslöst och vilja dela resten av livet med sin partner utan att för den skull tro på äktenskapet som institution....och alla äktenskap varar inte för evigt. Det var det jag ville få fram. Äktenskap har ingen avgörande betydelse för relationen.


    Jo det var ditt inlägg, lurigt med ano ymitet .
  • Flickan och kråkan
    Anonym (Sanne) skrev 2014-09-20 18:29:09 följande:

    Förhoppningsvis förlovar man sig för att man vill det. Inte av praktiska/juridiska skäl. Man förlovar sig för att man älskar varandra. Så som förlovningen/giftermålet är, så blir relationen/äktenskapet.

    Din man verkar inte speciellt generös, vare sig med känslor eller kärlek. 


    Det var nog det märkligaste inlägget hittills. Menar du på allvar att man inte kan älska djupt om man inte vill gifta sig? Äktenskap har i sådär 99% av mänsklighetens historia handlat om just ekonomi och juridik. Kärlek och en djup relation på alla plan har jag redan.....utan äktenskap. Däremot kommer vi nog att gifta oss så småningom av just ekonomiska och juridiska orsaker. Fast även det kan handla om kärlek givetvis....och om att värna om varandra, men det övriga symbolvärdet som många här i tråden lyfter fram som avgörande.....nej, det symbomvärdet har inte äktenskap för mig och det är som sagt en nymodighet historiskt.
  • Flickan och kråkan
    Centurione skrev 2014-09-20 21:56:19 följande:

    Fast nu missar du, att även om äktenskapen ofta (men långt ifrån alltid!) var arrangerade förr i tiden - så var symbolvärdet av trolovningen och vigseln oerhört stort! När man VAR gift så VAR man det - inför Gud och människor och från Evighet till Evighet. Helt oavsett vad man tyckt om sin tilltänkta från början.

    Erfarenheten visar för övrigt, att arrangerade äktenskap ofta är starkare och hållbarare... att kontrahenterna ofta säger som äldre, att de skulle ha valt varandra för kärlek idag TROTS att de inte var förälskade vid vigseln. Medan våra förhållanden, grundade på kärlek... ofta går upp som en sol och ner som en pannkaka, och sedan är den andre inte vatten värd längre... Vårdnadstvisten kommer som ett brev på posten, barnen dumpas helt hos den ena föräldern medan den andra flyttar till sin Nya Stora Kärlek 60 mil bort...


    Tror du får läsa på lite mer historia .
  • Flickan och kråkan
    Centurione skrev 2014-09-20 20:21:45 följande:

    Fast detta beror nog på vilken uppfostran man själv fått, vad som är vanligt i ens släkt, och vilka värderingar man själv kommit fram till. Jag tycker att du bagatelliserar äktenskapet. Det kanske kommer sig av, att du haft unga föräldrar som på 60-70-talet var "gifta på stockholmska" (alltså inte alls)..? Men är man uppfostrad med mer traditionella värderingar, och ens föräldrar var gifta långt innan man föddes, liksom deras syskon och ens kusiner o.s.v.. Och detta även är det vanliga inom ens egen vänkrets. Då blir det mycket märkligt att man ska pressas att leva som endast sambo mot sin vilja. Och speciellt om man blir gravid. Det kan till och med kännas övergivet, billigt, slampigt, utlämnade och kränkande....


    Jösses vad du generaliserar. Nej, här har familjemedlemmar och släktingar varit gifta. Mina föräldrar var gifta långt innan jag föddes - 8 år för att vara exakt - och de tillhörde även den äldre skaran föräldrar. De var båda 34 år när jag föddes. Om det är extremt viktigt fr en part att gifta sig och den andre tycker att det är egalt och inte riktigt förstår vitsen så är det väl just kärleksfullt att gifta sig för sin partners skull. Som i TS fall.
  • Flickan och kråkan
    Centurione skrev 2014-09-21 09:18:42 följande:
    Jag har läst mycket historia. Nu får du utveckla vad du menar att jag har fel i!

    Det är ju likadant för flickor i de kulturer där man gifts bort idag (även om de som bor i Väst kan påverkas av våra normer, och därför känna annorlunda). Min kurdiska arbetskamrat berättade t.ex. att hon inte var orolig för att giftas bort med en främmande man, för hennes mamma hade sagt att "du kommer att älska honom för att han är din man". Och tror man så starkt på det, så funkar det säkert - om mannen inte är alldeles hopplöst ful eller odräglig förstås.

    Här får vi i stället lära oss som små flickor, att vi ska gå och vänta på Prinsen som vi ska bli störtkära i. Prinsen kommer ofta inte, och vi får nöja oss med någon ändå... det blir en stor besvikelse av alltsammans i slutändan. Trots vår "frihet" att välja partner själva.
    Det faktum att äktenskap genom historien inte skulle ha handlat om huvudsakligen juridik och ekonomi. Och det är/var verkligen inte enbart en fråga om arrangerade äktenskap. Det var inte förrän en bit in på 1900-talet som äktenskapet som huvudsakligen en arbetsgemenskap försvann. 

    Och det där med att när man var gift så var man det inför gud och människor och från evighet till evighet får man också ta med en nypa salt. Eller värdet av det i alla fall. Jag vet inte hur många idag som skulle hylla symbolvärdet i äktenskapet om mannen samtidigt hade otalet oäkta barn i grannskapet och det var allmänt accepterat.

    Det du beskriver med väntan på prinsen som ska fånga oss med storm på en vit springare är inget annat än ett mycket modernt fenomen. En nymodighet. Och det symbolvärdet ser jag inget i. Eftersom jag dessutom - som många andra kvinnor idag - är självförsörjande så ser jag inget starkt symbolvärde i det mer traditionella värdet heller. Fria att välja partner har vi varit länge, men ekonomi och juridik var avgörande för äktenskapsgrunden.
  • Flickan och kråkan
    Centurione skrev 2014-09-21 10:12:42 följande:
    Men samtidigt så levde ändå paret tillsammans i alla år sedan, de åt vid samma bord, sov i samma säng, hade sex, fick ett (ofta stort) antal barn tillsammans som de båda älskade och brydde sig om, arbetade tillsammans, kämpade för familjens gemensamma mål (som att arvet till barnen skulle bli så stort som möjligt, eller att det skulle bli möjligt att låta dem utbilda sig). Självklart fick de med tiden en stark gemenskap, i normalfallet, ÄVEN om de inte valde varandra från början. Märkligt vore det ju annars!
    Men det har inget med äktenskapet att göra. Människor levde på precis samma sätt under t.ex. 1800-talet i arbetarsamhällena....utan att vara gifta . Att vara gift var inte längre lika viktigt då båda parterna var tvungna att arbeta utanför hemmet. Äktenskapet har historiskt varit en ekonomisk och juridisk angelägenhet även sedan man fick välja själv vilket man också fått länge (med undantag av högre societet).

    Så ser många på det idag också. Att äktenskapets formella värde har tappat sin roll. Någon beskrev vilka äktenskap det var som statistiskt höll. Och en inte särskilt vågad gissning säger att man skulle få precis samma resultat om man titta på samboförhållanden med samma premisser. Det är inte huruvida man är gift eller inte som är avgörande för hur väl relationen kommer att fungera, eller inte fungera.

    Med dagens lite naivt, romantiserade bild av bröllop och äktenskap så blir vissa oroade av en partner som inte ser vitsen med just äktenskap - han/hon älskar mig inte. TS man älskar ju henne så till den grad att han kan tänka sig äktenskap (kanske till och med kyrkligt) då han inte riktigt ser vitsen med det. Det visar väl ändå på kärlek om något. Men även integritet. Idag är ju knappast äktenskap förknippat med att binda sig tills döden skiljer än åt med tanke på antalet separationer, plastmammor och plastpappor etc etc.
Svar på tråden Om vi förlovar oss så gör vi det för din skull