Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2019-12-20 17:02:43 följande:
    Visst.

    Här har vi ditt exempel:

    Ca 75% av befolkningen gillar inte SD,

    ca 25% gillar S

    Där emellan finns vi övriga dryga 50%, du glömde viss oss....

    Du skrev att 75 procent ogillar SD, det var första frågan

    Andra frågan - hur många som gillar SD kan inte besvaras eftersom du inte har med detta i ditt exempel.

    Tredje frågan är felformulerad - men det framgår av ditt exempel att drygt 50 procent inte ogillar SD och att dessa dryga 50 procent också uppfyller ett annat kriterium - de gillar inte S.

    I verkligheten är det förstås så att det finns en stor grupp som vare sig ogillar ett parti eller gillar det, det är ju kriteriet för 50-gruppen visavi SD om än inte för S - som det formulerats av dig.

    Varför inte fråga någon som du litar på och som behärskar enklare matte. Jag misstänker att jag inte skulle kunna lära dig ens lågstadiematte om jag så försökte hela nästa termin.
    Tidigare citat verkar ha flytt fältet så jag för ett nytt försök.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-21 12:58:33 följande:
    Nja, det är väl snarare exempel på hur vanskligt det är med artificiell intelligens.

    En prognos som visat sig vara felaktig kan möjligen utgöra ett faktaunderlag i en diskussion där den som lutar sig mot prognosen inte förstått vad en prognos är.

    Detsamma kan sägas om ditt bollande med äpplen och päron. Ingen betvivlade att du behärskar såväl addition som subtraktion, invändningarna handlade om att du räknade mekaniskt utan att förstå vad det var du räknade.

    Hur går det förresten med din forskning kring "däremellans" betydelse? Som jag minns så var det där du snubblade i matteexemplet. Det finns en gammal julvisa, "Nu är det jul igen" där man sjunger "men det var inte sant, men det var inte sant - för däremellan kommer fasta. Den skulle du kunna använda som forskningsobjekt, den ger nämligen en förklaring till varför det tokade till sig för dig när du ritade matematiska cirklar.
    Du har ingen tidigare data att utgå från. Exempelvis meteorologen och kemisten gör sina prognoser och kvalificerade gissningar utifrån tidigare data, annars vore de inte vetenskapsmän.

    Att du använder ord som du bara känner till ytligt är inte omvärldens problem att anpassa sig till, FDFMGA.

    Inom mängdlära så bollar man med 100% av logiskt tillgängliga äpplen, päron et cetera men det gör inte den som är oförmögen att räkna ut helheten, det vill säga du, FDFMGA.

    Du har ingen aning om vad sidorna utgör i sin helhet och har därmed ingen aning om vad positionen däremellan innehåller. Din semantiska grävning förändrar inte det även om du hyr en grävskopa över helgen.

    Jag tycker dock att du ska fortsätta hävda att du har rätt när du helt uppenbart har fel - sådant är du betydligt bättre på än mängdlära, logik och vetenskap.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-01-21 15:26:34 följande:
    Värt att notera är att det urspungliga inlägget fastslog följande

    P1: 75% gillar inte SD 

    P2: 25% gillar S

    P3: Däremellan finns 50% som är varken de som ingår i P1 eller i P2

    så.. de där 50% gillar SD men gillar inte S

    det är möjligt att en artificielle intelligens kunde fått till det bättre  - om den hade kunskap om basal logik så klart..

    *compute error*  iom att 75% inte gillar SD men 50% gillar SD
    Värt att notera är att P1, P2 och P3 berör samma mängd.

    Värt att notera är att denna mängd - genom sin existens - har en motsatt mängd i förhållande till P1, P2 och P3.

    När du dricker 75% av ett glas vatten, behöver du då - precis som FDFMGA - utomstående hjälp som förklarar att det finns 25% vatten kvar i glaset?

    Om inte, vad kallar du då den mängd vatten som är kvar i glaset? - när du vet att mängden vatten du drack upp heter alla som inte gillar SD.

    I övrigt så förvanskar du ursprungskällan med ditt tillägg om vad positionen däremellan innehåller, men det är mot bättre vetande - du utgår från 50% av befolkningen istället för 100% (då du inte räknar med vattnet som blir kvar i glaset vid vardera moment).

    Har 25% av polletten trillat ner eller är 75% fortfarande utanför? - för att tala på ditt och FDFMGA:s alldeles egna matematiskspråk.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-01-21 18:51:51 följande:
    Inte för att jag fullständigt förlitar mig på SMHI, men skillnaden mellan dig och metereologen är att den senare inte envist i efterhand skulle insistera på att det regnade den dag SMHIs prognos förutsatte regn men det blev strålande solsken. Kan det månne vara så att du influerats av Donald Trump?

    Hur går det förresten med dina studier av "Nu är det jul igen"? Har du förstått varför däremellan används i frasen "men det var inte sant - för däremellan kommer fasta".

    Ett tips - fastan inkluderar vare sig jul eller påsk, det får barnen veta genom det fiffiga ordet "däremellan".

    Jag känner att vi nått cirkulationsplats ände i den här diskussionen - så jag tillönskar dig en synnerligen trevlig helg i förhoppning att du ska fortsätta leverera betraktelser om AI som politiskt styrmedel till Padirac!

    Uppskattas verkligenSkrattande
    Meteorologens modeller bygger på tidigare data, FDFMGA. Utan tidigare data ingen prognos. Men min kvalificerade gissning är att du fortfarande inte förstår.

    Det är inte semantik som avgör huruvida du utgår från 100% eller inte när du räknar mängder.

    Vad du påstår om positionen däremellan är meningslöst när du bara har med 50% av premisserna som avgör det.

    För att knyta ann med inledningen så har du skapat dig en liten trend av oförståelse för mängdlära, logik och vetenskap.

    Med lite saliv på ett uppräckt finger så kan man även konstatera att vädertrendens - hitintills oföränderliga - vindbyar rullar in ifrån väst. Min prognos är en stadig fortsättning på denna trend.

    Det var 25% för vädret idag. Över till Padirac i studion som ska förklara hur vi kan spara energi med lamporna tända dygnet runt - men bara 75% av tiden.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-01-21 21:25:54 följande:
    Ja, att P1, P2 och P3 berör samma mängd är ju ett av problemen.  Det gör att den totala mängden uppgår till minst 125%, och möjligen ännu fler procent.

    P1a: 75% gillar inte brunvatten
    P2a: 25% gillar rödvatten
    P3a: Däremellan finns 50% som inte 'gillar inte brunvatten' och inte 'gillar rödvatten'
    De där 50% gillar alltså brunvatten och gillar inte rödvatten.
    Förutom att påståendet att 50% gillar de bruna är ett falskt påstående om SDs opinionsstöd (i alla fall just nu) så är ju 125% eller mer betydligt mer än 100%

    Men.. 
    Ett glas vatten då..
    75% dricks upp
    25% är kvar i glaset
    Däremellan finns 50% som varken druckits upp eller är kvar..

    Det låter onekligen som ett försök till bedrägeri.

    En av grabbarna då jag gick på gymnasiet satsade en inte blygsam summa i ett pyramidspel där det på ett sätt liknande resonemanget ovan påstods finnas pengar (vatten i ditt exempel) som inte existerade.. sorglig historia som alla andra såg igenom. Det gjorde för ont i killen för att han skulle kunna erkänna att han gett bort pengar han aldrig igen skulle se.. han insisterade länge på att han skulle få de där pengarna - av vem är oklart då ingen annan ville ge sig in i ett pyramidspel.  Nu gick vi alla en gymnasielinje med den mest avancerade och omfattande matematiken, men hur mycket kunskap om beräkningar som än finns hos en person hjälper det inte om denne inte förstår premisserna eller har satsat känslor och självkänsla som går bortanför basal logik..
    Jag har faktiskt en leverantör B som försöker sälja sin tjänster för 50% mer än jag köper samma tjänst från en annan leverantör A, leverantör B påstår att deras tjänst är 30% billigare än den från leverantör A trots att de faktiska siffrorna ligger på bordet.
    Du räknar fortfarande inte med vattnet som är kvar i glaset vid varje moment/utgår inte från 100% och adderar över- och undermängd hej vilt.

    100% = hela befolkningen.

    75% av befolkningen gillar inte SD - kvarvarande 25% gillar SD. Nu har vi utgått från 100% det vill säga räknat med/på hela befolkningen [kontrollräkning: 75 + 25 = 100].

    25% av befolkningen gillar S - kvarvarande 75% gillar inte S. Nu har vi utgått från 100% det vill säga räknat med/på hela befolkningen [kontrollräkning: 25 +75 = 100].

    Däremellan finns vi övriga 50% som inte kan placeras i någondera undermängd av de hitintills nämnda (totalt fyra).

    Går det lättare härifrån månntro? Jag finns här om det behövs mer hjälp.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-01-21 21:59:44 följande:
    Jag tror helt säkert att de flesta väljarna tror att polis, åklagare, domstolar och myndigheter mha nya anpassade lagar ska komma åt gången.

    Vad var det jag hörde nyligen...

    Great minds discuss ideas.
    Average minds discuss events.
    Small minds discuss people.
    Drömmer
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-01-21 23:16:04 följande:
    AI utvecklas tydligen med en rasande fart, men tron att utredningsarbete eller framtagande av beslutsunderlag skulle skötas bättre av AI än utskott och experter kan väl ingen med högre IQ än AI föreställa sig
    www.investopedia.com/news/google-ai-or-siri-which-has-highest-iq/
    'Researchers Feng Liu, Yong Shi and Yin Liu carried out tests throughout 2016, which ranked Google?s AI IQ at 47.28, just shy of the average IQ they found for a human 6-year-old: 55.5. Siri?s IQ fell well below at 23.9, which was also lower than Microsoft Corp.?s (MSFT) Bing and Baidu, at 31.98 and 32.92, respectively. For comparison?s sake, the average 18-year-old has an IQ of 97, according to the study.

    ...
    ?The results so far indicate that the artificial intelligence systems produced by Google, Baidu, and others have significantly improved over the past two years but still have certain gaps as compared with even a six-year-old child,? according to the research.'
    Det är kul att se någon försöka fördumma en annans diskurs genom att helt enkelt hoppa över hela stycken och låtsats som att de inte finns:

    Sedan tror jag inte att det är allmänhetens vilja som kommer att ta oss fram på den här vägen - eller för den delen armbåga oss fram på den - utan precis som digitaliseringen i stort så växer vi oss troligen fram på vägen.

    Nej, dagens AI-teknik vore inte lämplig att använda på det här viset. Som sagt så tror jag på ett scenario som växer fram.

    Eftersom det här scenariot troligen växer fram och inte skapas genom en revolution eller dylikt så delar jag inte dina farhågor. Det kan börja smått på kommunalnivå i vissa frågor medan teknikens utveckling leder scenariot framåt, men, men, den som lever får såklart se.

    Och visst fick första försöket passera då det brukar svida lite mer när flera försök spricker i ljuset. Enjoy!
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-01-22 00:12:18 följande:
    Det här blir ju om möjligt ännu fler procent !

    100% i första glaset
    100% i andra glaset

    Och så de 50% som inte är med i något av glasen.. eller är det också 100%

    Ja, om det här är framtiden för AIs deep learning så kommer vi alla att leva i en tid då ymnighetens horn skänks till mänskligheten av Zeus, Hades och Dionysos.. 

    Nä, de där procenten kan inte vara annat än promillen i övermängd 
    Nej, du får hålla ordning på över- och undermängd.

    Undermängden 25% som gillar S ingår i övermängden 75% som inte gillar SD.

    Undermängden 25% som gillar SD ingår i övermängden 75% som inte gillar S.

    Undermängden övriga som inte gillar SD eller S är extraherade/tagna ur övermängderna 75% som inte gillar SD och 75% som inte gillar S.

    Samtliga undermängder till övermängden hela befolkningen.

    Packat och klart:

    25% gillar S men inte SD.

    25% gillar SD men inte S.

    50% gillar varken SD eller S.

    25 + 25 + 50 = 100
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-01-22 09:50:52 följande:

    Hur kan det komma sig att den brunblå alliansen med moderaterna i spetsen stödjer detta skolsystem?


    Är det inte så att de stödjer valfriheten att välja aktuell skola och dess skolsystem i fråga?

    Ingen förälder tvingas till att placera sina barn i Engelska Skolan eller i en skola som de finner olämplig.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-01-22 18:41:14 följande:

    Att enskilda skolor behandlar tjejer illa och beskär deras frihet är inte en fråga om valfrihet vid val av skola utan är lika illa oavsett vilken skola det handlar om. Att Engelska skolan agerar klädpoliser är en typ av hederskultur som bör bekämpas.


    Ingen är fri att klä sig hur som helt i vilka lokaler som helst. Alla är dock fria att vistas i dessa lokaler som det behagar dem och ingen av dessa lokaler är på något vis nödvändiga att vistas i.

    Konsekvenser av tvång/en minskad valfrihet kan bli långt mycket värre på sina håll än att inte få visa nakna ben i Engelska Skolan.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?