• Äldre 11 Apr 12:42
    524835 visningar
    4116 svar
    -1
    4116
    524835

    Redan47's samlade pärlor-resan efter plus

    Ett samtalsrum för oss som äntligen plussat genom olika donationsprogram i Europa o Sverige. Riskgraviditet i en del av landets landsting. Hur bemöts vi? Vi stöttar varandra att ta ansvar för vår hälsa. 
    Många av oss är både 40+ och 45+, där ålder är en riskfaktor. Och hur puffar vi vår självkänsla kring vårt val att skaffa barn och hanterar omgivningens reaktioner. 
    Här finns utrymme att ventilera oro och tankar kring graviditeten, blödningar, immun, blodtryck, mediciner, relationer , och allt mellan himmel o jord.

    När vi inte har någon annan att prata med som finns detta rum att sitta i en stund och dela eller bara vara. 

    Vi gjorde det! Här är tråden där resan fortsätter mot målet...Baby

  • Svar på tråden Redan47's samlade pärlor-resan efter plus
  • Äldre 12 Apr 21:42
    #21

    HRE-ja jag har ED tvillingflickor födda i nov-13 och väntar nu ED tvillingpojkar är i v 24.

    Har även biologiska tvillingpojkar på 6 år...

  • Äldre 12 Apr 21:48
    #22

    Jo  jag är ordinerad till vecka 12 med kortisonet oxå. Har jag knaprat så länge så får jag väl fortsätta lite till. Håller mig även näst intill smärtfri oxå. Då får du väl trösta dig med att ditt hcg ökar friskt och att det är underbara graviditets symtom :) ;)
    Så ett IL till kanske då...
    Nej det spelar väl ingen roll om du tar crinone, det är ju det som används i Sverige. om du kan ta blodprov på progesteron så får du en vink om hur du ligger till. Mitt hade ju dalat helt plötligt så jag har ökat från 800mg till 1200mg totalt. tar ett nytt prov nästa vecka. Fick besked att det inte var någon fara men att det inte ska sjunka mer. Till vecka 16-17 kommer jag medicinera med utrogest. Jag ska minska östrogenet nu redan 21/4, vecka8, känns lite tidigt nu med hänsyn till att min slemhinna förmodligen blödde påsken. Får maila o fråga. 

  • Äldre 12 Apr 21:55
    #23

    Redan, blir vi två mammor som båda hinner fylla 49 år om vi får på utsatt tid? Jag hinner bli precis 49 år och 3 mån.

    När har du bf?

    Ja du, vad drev mig att samla befruktade embryon i Aten? Hoppet att lyckas. Hade mkt bra värden och faktiskt riktig bra resultat. Fick ju 10 blasto och det är inte illa för en 46,5-47 3/4 år gammal. Blev ju också gravid, men tyvärr tidigt missfall. Ska jag vara ärlig, så hade jag mkt svårt att tänka mig att gå över till ÄD. Tror också det var extra svårt för mig då min tvillingsyster (enäggs) har 4 genetiska barn, varav den sista blev till av en "miss" samtidigt som vi försökte. Det kanske "lurade" mig.

    Hur som, nu blev det ÄD ändå till slut och jag är så tacksam och lycklig för mycket. Erkänner dock att vissa ledsamma tankar kommer ibland, men ju mer tiden går, så är det ju barnet i min mage som är den älskade och den verkliga.

    Roligt att vi är några som kan följas åt.

    Suuuupertrööööötttttt!

  • HRE
    Äldre 12 Apr 21:55
    #24

    Oj, ska du sluta med östrogen redan v. 8...? Det hade inte jag vågat. Min klink säger till v. 12. Så märkligt med dessa olika besked.
    Däremot verkar ju Utrogest till v. 16-17 länge - jag trodde man lugnt kunde sluta med det v. 12.

    Mitt progesteron sjönk helt plötsligt, liksom mitt östrogen. Men både Dr. D och London-kliniken sa att jag behövde inte öka något. De tyckte inte det var så viktigt men det tror jag visst det är. Sen nästa blodprov var det bra igen. Jag tror det var för jag hade en blödning.

    Men tar du 1200 mg prog? Mina Utrogestan är bara på 100 mg - tar du 12 såna per dag?

  • Äldre 12 Apr 22:14
    #25

    Jag har fortf inte börjat trappa ned kortisonet. :( Tar 30 mg. Ser inte klok ut i ansiktet, nacken och halsen har liksom försvunnit.. Hemskt! Tar verkligen också på min självkänsla. Vill ju vara lite vackert gravid, men så är verkligen inte fallet. Trappade ned Neupogenet för några veckor sedan, slutade helt fredagen innan påsk. D ville inte sluta efter v12, då min immunbalans inte var till belåtenhet. Östrogenet slutade jag med lite tidigare, kanske slutade helt v 17-18. Hittills 29 IL! Tror jag nu gått upp 14 kg! :(

  • Äldre 12 Apr 22:28
    #26

    Dr D har också en teori att när immun kämpar och det blir lite obalans (behöver inte vara något övervägande hot), så kan progesteronvärdet gå ned, samt att TSH han gå upp. Har själv sett sambandet i mina blodprovssvar. Sedan vid nästa bp-tagning kan allt se bra ut igen. D har ordinerat IL i dessa lägen, inte direkt höjt progesteronet eller dosen Levaxin.

    Redan, ta ett extra IL. Skadar absolut inte.

  • Äldre 13 Apr 12:05
    #27

    Hej!
     
    Ansluter mig till din grupp Redan47 :) Bra initiativ till en grupp för gravida ÄD/ED. Å grattis igen till ett litet litet pickande hjärta!

    Varit på AVA Riga clinic och har på hela taget varit nöjd med behandlingen och bemötandet. Har en dotter på tre år från tidigare besök. Mitt amhvärde är lika med noll och har inga andra medicinska hinder för en graviditet. Jag valde att skaffa barn ensam och har alltså fått embryodonation. Är idag 43 år och känner mig inte så värst gammal och jag kan inte påstå att någon påtalar min ålder som ett problem. Men så är jag iofs en människa som till 99% skiter i vad folk säger om mej, hahaha. Ingen vet ju hur mitt liv sett ut och vilka vedermödor jag gått igenom. Det är väldigt lätt att döma andra, och väldigt svårt att öppna sina sinnen för alla tänkbara situationer människor sätt i. Man får vara ödmjuk helt enkel.

    Min bm tog upp detta med preventivmedel efter förlossningen o tyckte jag skulle tänka på det lite. Jag höll på att skratta ihjäl mej, där sitter hon med lång erfarenhet av sitt yrke och med mej som vunnit mot ofrivillig barnlöshet för andra gången och tror att jag ska bli spontangravid. Ja, i s f Halleluja ett mirakel!

    Sitter på 36+6 magen o är rätt jaaaa... gravid. Var inne på förlossningen 34+6 och stoppades med bricanyl.

    Har haft en ganska seg graviditet med allsköns skitinfektioner efter att jag fick kortisolbrist runt v 14. Ingen vacker gravid kvinna har jag varit med bältros över huvudet och håravfallet, nä. Nu längtar jag verkligen bara efter att få föda. Nu, helst igår. Allt är klart för ankomsten. Mitt råd är att ta nedtrappningen av kortison väldigt långsamt.

  • Äldre 13 Apr 12:46
    #28

    ahavamaria-du är för härlig skriver så rätt fram-me like-snart är du i hamn önskar jag kommit så långt som du tycker det är ganska tungt redan denna gång men klart min kropp är slitnare nu efter förra ED tvilling graviditeten så pass tätt inpå...det lär ju bli nytt för mig med två tvillingpar tätt efter varandra men om ni bara visste hur måna och goa mina äldre tvillingkillar månar om dessa två ED tvillingflickor helt av sig själva-ångrar inte en sekund att jag satte in två embryon bägge försöken och att det lyckades!

  • Äldre 13 Apr 14:27
    #29

    Jag har enligt min beräkning BF 27/11. Jag 49+2mån ;). Jag förstår din envishet, och med tvillingsyster som producerar rena psyktortyren.

    Så sant, Progestoron är ett skyddande hormon mot immunförsvar oxå. Min gyn som jobbat m ivf i utlandet rådde mig att ta in i v 16/17. Så låt säga att jag trappar ner men forts m mindre dos till natten. Mina utrogest fr Aten är 200mg/st. Har 100mg oxå, köpte jag på mig i Riga. Från v12 ska moderkaka tagit över. Men immun vad jag förstår o läst försöker även angripa moderkakan, inte bara embryot självt.

    Ahavamaria - välkommen, jag skrattat gott, vilka tokar tänker de inte efter alls, bara rapar upp standard info. Preventivmedel... Haha. Enda anledning för mig att ta hormoner framtiden; är att göra ett syskonförsök eller hormonbeh om jag mår dåligt av inga hormoner alls.

    Har du fått några direktiv på när och hur du ska föda? Vilken dos kortison gick du på och nedtrappningstakt? Hittade en länk på nätet soM gav en mkt långsammare takt än kliniken. Hur mår du nu? Snart bebis!!!! Kram

    Precis bokat in tider: 13/5 bm1 inskrivning typ (11+4). 27/5 kub (13+4). Jag tyckte det va sent, men fick svar att det görs mellan v 13-14. Trodde tidigare. hon var inte påläst om ÄD. Såg på landstings info att jag iallafall ska ha läk besök, pga ålder o ÄD. Hör om det 13/5. Så har jag ett UL inbokat hos min gyn 5/5. Tjuvtitt. Hihi.

  • Äldre 13 Apr 17:50
    #30

    Tack för välkomnandet :) Hej tyckOmMej och Hej Redan47 och Hej ni andra som kommit till tråden. Jag är ingen egentlig chatterbox, men jag läser ofta o rätt var det är så skriver jag...

    Nah, här i VGR sätts man inte igång bara så där... V 41 då om inget händer. Bf är den 4/5. Jag vill ju helst föda med lustgas och akupunktur. Blev igångsatt med dotter för tre år sedan pga förtidig vattenavgång 35+5 o det gick ju ganska galant tyckte jag. Tills lillan blev blå o hamna i kuvös, men det hade inte mycket med förlossningen i sig att göra ju. Nu verkar det som denna lilla gynnaren har bitit sig fast rejält i magen. Vi får se helt enkelt. Aktiviteten i magen är ganska konstant och i min mening överdriven i förhållande till utrymmet....Fixerad sen v 28 och hållt sig där, det är jag tacksam för.

    Jag åt 20 mg kortison per dag och fick just inga direktiv från Riga alls ang utsättningen utan googlade själv  fram att man trappar ner 5 mg i veckan och det sa de svenska läkare jag stötte på här att det var en rimlig o bra takt. Nu är det dock så att alla inte får igång sitt kortisol som sig bör utan får en brist och jag var en av dem :-/ Eftersom jag då var gravid, och på det tillvägagångssättet så ville inte doktorn på vc ens ta i mitt misstänkta dilemma, utan skickade mig raka vägen till gyn på näl. Och där ville man minsann inte ta några prover och sätta in mig på liten dos hydrokortison ett tag till (som är botemedlet tills kortisoltillverkningen gått igång i normala fall) för jag var gravid o enligt dem ska gravida helst inte äta kortison alls. Så där stod jag med nollat immunförsvar o hälsade allt välkommet till mej och sånt som låg latent hos mig som herpes zoster (bältros) bara tog tillfället i akt o välde fram. Jag blev sjukskriven för gravidillamånde, vilket det inte alls var, för att det godtar FK sa gynläkaren. Jag träffade några stycken läkare som förnyade sjukskrivningen under dom här fyra månaderna. Jag var absolut inte i stånd att orka med att arbeta. Så brukar jag aldrig känna mig annars. Är i vanliga fall aktiv ettrig myra och golvas inte så lätt....
    Nu mår jag bra, men klart jag längtar till förlossningen. Jag har förstått att ju högre dos kortison man tagit o ju längre behandlingen pågått ju försiktigare ska man trappa ner. Jag uppvisade alla symptom på kortisolbrist utom just på punkten lågt blodtryck. Mitt var högt o blev så redan när jag började med kortison. Har ff behandling mot det.

    Ja min bm får allt hålla sig till att kolla urinstickan o ta blodtryck, mer än så e hon inte betrodd med. Sicken stolla. Hon har hackat på min vikt lite för mkt för min smak med och gjort ganska onödiga uttalanden. Jag hade gått ner förra viktmätningen, men det sa hon inget om. Med alla hormoner o kortison och lång sjukdom så är nog vikten väldigt svår att bedöma och helt krasst, jag ligger inte över maxvikten förra graviditeten ännu, trots att jag gått längre nu. Samt att uppskattningsvis ligger babyn på minst 200g+. Hon är avsatt som bm på nått vis...

Svar på tråden Redan47's samlade pärlor-resan efter plus