• Äldre 11 Apr 12:42
    524841 visningar
    4116 svar
    -1
    4116
    524841

    Redan47's samlade pärlor-resan efter plus

    Ett samtalsrum för oss som äntligen plussat genom olika donationsprogram i Europa o Sverige. Riskgraviditet i en del av landets landsting. Hur bemöts vi? Vi stöttar varandra att ta ansvar för vår hälsa. 
    Många av oss är både 40+ och 45+, där ålder är en riskfaktor. Och hur puffar vi vår självkänsla kring vårt val att skaffa barn och hanterar omgivningens reaktioner. 
    Här finns utrymme att ventilera oro och tankar kring graviditeten, blödningar, immun, blodtryck, mediciner, relationer , och allt mellan himmel o jord.

    När vi inte har någon annan att prata med som finns detta rum att sitta i en stund och dela eller bara vara. 

    Vi gjorde det! Här är tråden där resan fortsätter mot målet...Baby

  • Svar på tråden Redan47's samlade pärlor-resan efter plus
  • Äldre 12 Apr 09:37
    #11
    Redan47 skrev 2015-04-11 23:50:34 följande:

    Blomman stå på dig! Klart du inte kan tvingas. Är bebis ovanligt stor som måste ut v37? Vad är argument , nyfiken eftersom det skiljer sig så över landet.


    Äd anses som risk grav och jag är över 40 så i mitt landsting är det igångsättning eller planerat snitt v. 37 som gäller. Men jag har pratat med både min bm och läkaren som är knuten till den mödravård jag går hos, om att jag faktiskt inte alls är beredd på något av det. (Jag är mest rädd för en igångsättning som avslutas med ett akut kejsarsnitt, vilket verkar vara det vanligaste om kroppen inte själv påbörjat något). De påstår att kontrollen i v.36 ska avgöra och då ska det föras en diskussion om vad som gäller. Jag är fullt medveten att vad som helst kan hända under tiden och om jag utvecklar havandeskapsförgiftning eller något liknande så finns inget val. Men att sjukvården ska bestämma över min kropp när det dessutom ser så annorlunda ut var i landet man bor tycker jag är rätt jobbigt. Skojade som sagt med min bm om att vad gör ni om jag inte dyker upp på en igångsättning? De kan ju inte hämta en med polisen?

    Idag gick jag in i v 32 31+0? snar är bebis här, något att glädjas åt mitt i alla funderingar och krämpor. :)
  • Äldre 12 Apr 12:56
    #12

    Jag gjorde tul och flödesmätning i fredags ( vecka 25 + 4)

    Allt såg bra ut med lillan och hon växer på som hon ska där inne. Känns otroligt skönt för annars hade jag behövt gå dit på ökade kontroller.

    Jag känner inte att det är en speciellt risk i graviditeten, det är bra att de håller extra koll på oss eftersom att riskerna ju är större för havandeskapsförgiftning och tillväxthämning men jag känner mig ganska lugn ändå :) tar det lite som det kommer.

    Till mig sa bm och läkaren att de sätter igång i vecka 41+0 alltså att man går 40 hela veckor innan man blir igångsatt. Det ser jag fram emot då jag säkerligen kommer ha det jobbigt som höggravid mitt i Juli :)

    Varannan eller var tredje vecka går jag till bm för SF mätning och blodtryck, även lyssnar på bebis med doppler.

    Blev sjukskriven 25% i onsdags för att kunna stressa ner de sista veckorna på jobbet, inte jobba lika långa pass, vilket känns otroligt befriande!

    Bara 15 arbetsdagar kvar innan jag går på semester som sedan överlappas med graviditetspenning. Nedräkning!!

    Känns skönt att gå in i vecka 27 imorgon, ett steg närmare bebis. Hon rör sig ofta i sina perioder där inne, oftast på morgonen och på kvällen :)

  • Äldre 12 Apr 12:59
    #13

    Har ni funderat på det här med föräldrledigheten? Min chef sa att jag måste börja fundera på den för att sedan skriva en ledighetsansökan om hur länge jag tänkt vara hemma.

    Oj måste man bestämma det redan nu?

  • Äldre 12 Apr 13:33
    #14

    Redan-bra initiativ att starta denna tråd!

    Jag har mitt första TUL den 15/4 och är väl lite orolig redan då jag väntar ED tvillingar igen att de inte ska väga tillräckligt redan men vi får se...förra ED tvilling graviditeten flöt på utan komplikationer för bebisarnas del så jag hoppas det går lika bra denna gång!

    Denna graviditet har jag tyvärr lyckats dra på mig svampinfektion inget vidare tur det finna läkemedel för detta!

    Sover allra bäst fram på morgontimmarna kissar flera gånger per natt och halsbrännan är redan här!Bara att inse att nattsömnen redan är ordentligt rubbad men kan ju vila mitt på dagen då små flickorna sover middag mellan kl 13-15!

  • Äldre 12 Apr 14:15
    #15

    Tack Redan, allt bra med mig, sammanfattat, mådde illa vecka 6-16, men sedan bra, får kramper i benen på nätterna, är törstig hela tiden, orkar bara med promenader, spänner i magen vid annan ansträngning slutat med alla mediciner/vitaminer förutom levaxin, folsyra o d vitamin. Så jag tror jag mår som bäst nu...när jag läser om andra i tråden så har man värre att vänta o ett par veckor. Har massor med energi nu många projekt på gång hemma.

    Jag skrev in mig vecka 10 för att vara säker på att få tid för KUB i rätt vecka. Då tog de prover som de skulle då också. Man går ju så sällan i början, jag tyckte också att de inte sa några nyheter, de är noga med alkohol, sist jag var där fick jag en broschyr ang att man inte ska skaka sin bebis...om de bara visste hur mycket man gått igenom för att bli gravid så känns det bara vet inte hur jag ska uttrycka mig, men man är ju så otroligt försiktig och påläst...att man gör allt för att skydda sin lilla i magen o även efteråt.

    Nästa tid hos mvc efter vecka 10 fick jag vecka 20, även fast bm tyckte det var lite för tidigt, huvudsaken att det var efter RUL.

    Nästa tid är efter notch, som är i vecka 25, så tid hos bm vecka 26.

    Jag frågade om jag inte skulle komma tätare och mäta blodtrycket nu efter vecka 20, men hon sa att risken är först efter vecka 25 men jag har ändå 4 veckor till nästa gång vecka 29..hon att om man är orolig så kan man gå på den öppna mottagningen och mäta när man vill, så det kommer jag nog att göra.

  • Äldre 12 Apr 14:21
    #16

    Blomman701

    Jag känner tvärtom kan man säga Just på grund av att ditt landsting rekommenderar vecka 37+0 så undrar jag om Sthlm har koll som säger 41+0 Det är ju en hel månad som skiljer dom åt, Frågade min bm, men hon visste inte varför utan sa bara vad som gäller här.

    Jag vill också om det går undvika att bli igångsatt...men är även rädd för att bebisen ska dö i magen den sista veckan om man väntar, en kompis kompis var med om det .  

  • Äldre 12 Apr 15:08
    #17
    zaq1234 skrev 2015-04-12 14:21:28 följande:

    Blomman701

    Jag känner tvärtom kan man säga Just på grund av att ditt landsting rekommenderar vecka 37+0 så undrar jag om Sthlm har koll som säger 41+0 Det är ju en hel månad som skiljer dom åt, Frågade min bm, men hon visste inte varför utan sa bara vad som gäller här.

    Jag vill också om det går undvika att bli igångsatt...men är även rädd för att bebisen ska dö i magen den sista veckan om man väntar, en kompis kompis var med om det .  


    Mmmm förstår precis din rädsla och därför är det väl extra viktigt att vara lyhörd för fosterrörelser. Har ocskå bekanta vars barn dog i magen. Så det är väl som att välja pest eller kolera att landstingen ser på det hela så olika!
  • HRE
    Äldre 12 Apr 19:48
    #18

    Tyckommig - förstår jag rätt? Du har tvillingar och väntar två till;.)?
    Då måste du ha massor med tips till mig!
    Hur kom det sig att du satte in två till när du redan hade två? Vilken vecka är du i?

  • Äldre 12 Apr 21:02
    #19

    Har läst ikapp och kära ni, när jag tar in all information så känns det som jag är förstföderska. Så många undersökningar som aldrig gjordes för 21-26 års sedan!!! Redan47 har hunnit bli 48, fyller 49 i höst- min maniska längtan efter fler barn har aldrig gått över...livet liksom rusade fram- nu äntligen i hamn, lever nygift med en man som oxå vill ha fler barn. Vår väg fram till plus har varit tuff...men nu liksom blev allt så mycket lugnare igen...förutom mitt humör. Som blivit mycket bättre än på mycket länge. 
    De här olikheterna över landet, synen på IVF/ÄD graviditet är verkligen helt absurd. hur kan vi behandlas så olika. Jag fattar ju oxå att det handlar om ekonomi. Men sedan oxå igångsättnings tiden...just att de inte har något konkret argument på; när bästa tid är, för-och nackdelar, och hur de resonerar.  Som ni vet så miste en ÄD väninna sitt barn, v39,  i Norrlands regionen då det lanstinget inte anser det risk och inte heller gör mer kontroller. Nu blev hennes fall prejudicerande och resulterade i fler undersökningar...

    Men ni, vad tiden har rusat iväg...SL du är redan i vecka 22?! Och att du äntligen väntar bebis är så glädjande. Du vet jag undrade många ggr, vad driver dig alla IVF med oddsen du hade. Snacka om järn vilja- SÅ återigen stort grattis och njut så mycket du bara kan. 

    Zaq o tyckommig, era graviditetr har ju oxå bara dragit iväg, jag gjorde ju ett av alla mina försök parallellt med er...
    Bullen, så härligt minns ditt plus än idag, det är så skönt att höra att ni har lugna veckor oxå. När Planera grav ledigt är nog från arbetsgivare till arbetsgivare. Det står säkert i ert avtal vilka regler är för ansökan om tjänstledighet. Du kan ju dra till med något...sedan ändra allteftersom. Läs ditt anställninsgsavtal. Men visst, det är ide att planera föräldraledighets pengar med FK inkomst, det är bra att vara uppdaterad på den fronten. Där ändras ju det ganska ofta. 
    Blomman vilket län tillhör du? vill du delge? Jag skulle bli stressad av tanken att någon skulle bestämma över mig, att verkligen uppleva sig utsatt istället för omhändertagen. För kan jag inte förstå anledning, blir det svårt att acceptera- överförmynderi istället. 

    Jag kan känna så redan nu en lätt ångest över att bli ifrågasatt den medicinering jag har. Det är klart jag skiter fullständigt i kritik kring det, där litar jag på Serum mer än något annat. Jag har ju som sagt blivit gravid, och detta har jag investerat hela min kropp o själ i. Kan jag inte låta landstinget husera. Här har jag inga tillval av MVC. Har hittat en privat klinik i Linköping där jag kan köpa undersökningar, alltid något iallafall. Imorgon, ta tjuren vid hornen och boka tid till inskrivning. Ringer specmvc direkt och hör hur de jobbar. 
    HRE tack vare att jah knaprar kortisonet så mår jag typ inte illa alls...kommer lätta slängar. Doftkäsnlig mer än vanligt, ja. kissnödig om natten spec. Virrig.

    MEN, jag är sååå trött på cortisonet nu, ser ut som tant fluff , ansiktet uppsvullet, det ser ju alla. Det alla inte ser är mina armar, min nacke som en tjur, min mage. Ja jag ser enligtmin egen mening vanställd ut. Idag känns det värt- men jag vill verkligen bli återställd- detta påverkar min självkänsla enormt. Har minskat till 15mg, har kollat upp mina blodvärden hela tiden. Funderar på att ta ett IL till...vad säger ni? Jag kör ju det lite på eget initiativ, mitt immun är inte huvudorsak, men bidrar negativt...Peny menar att jag gör som jag vill. Vi körde ju IL en vecka innan och transfer i Aten, sedan en till i Sthlm. Men det är så smärtsamt att sätta droppet där att jag drar mig för en omgång till. 

    Det är verkligen glädjande att vi kan följa varandra- vi har ju alla en bakgrund som vi minst känslomässigt delar och intellektuellt förstår. Vi hörs imorgon, efter mitt samtal med MVC. God natt, super trööötttt. 

  • HRE
    Äldre 12 Apr 21:23
    #20

    Redan, jag har nog tagit många fler dropp än jag varit tvungen till. Men tror det är värt det och med tanke på vad man annars trycker i sig så är det helt ofarligt. Jag hade bokat in dropp.

    Jag tar 25 mg kortison och har blivit illamående ändå. Så sorry...;.) Jag skulle väldigt gärna trappa ner lite, både kortison och Neupogen. Dr. D. säger jag ska vänta till efter v. 12. Känns ju bara konstigt om man inte skulle kunna minska lite... Immunförsvaret kan väl inte vara så jävligt så det äter upp 8-veckors embryon! Läkarna här är väldigt tveksamma till Neupogen så hade  känts bra att trappa ner.

    FRUKTANSVÄRT att mista barn i v. 39, det är ju en mardröm. Jag är glad att jag lyckats ta mig in på alla möjliga ställen känns det som och jag tänker fortsätta be om extra stöd.

    Vad tar ni alla för progesteron? Jag tar Cyclogest rektalt 2 ggr per dag, de finns inte här utan jag har köpt dem på kliniken i London. Sen tar jag Crionone på morgonen och en Utrogestan oralt på dagen. Utrogestan är självmedicinering, tänkte att progesteronbrist ska vi inte ha;.)
    Nu tar Cyclogesten slut om två veckor när jag är i v. 11. Visst borde det vara ok att öka Crinone då istället? Det har jag nämligen massor av.

Svar på tråden Redan47's samlade pärlor-resan efter plus