Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Ascendere skrev 2016-04-26 08:21:29 följande:
    Ja, och vägar. Och skolor. Och dagis. Och sjukhus. Och vårdcentraler. Och parker. Och brandstationer. Och el. Och vatten. Och avlopp. Och industrier. Och idrottsanläggningar. Och badhus. Oj oj, det kanske blir till att jobba över helgen för våra kära byggarbetare? Tur att vi har så mycket pengar då så att kostnaden inte är ett problem i alla fall. 

    Ja, alla satsningar på infrastruktur eller underhåll av befintlig sådan som skulle bidra till utveckling av landet de närmsta 10-20 åren är bara att glömma, det kommer att bli "social housing" för hela slanten. 

    En lustig detalj är att kommuner och landsting har rätt att köpa upp bostadsrätter utan att föreningen har något att säga till om, det är nog något vi kommer att få ser mer av, även villor kommer säkert att bli aktuellt. Dels kommer det att trissa upp priserna, dels kommer många bostadsrättsägare som trodde att de köpt sig fria bli tämligen förbannade när de plötsligt delar hus med en flyktingförläggning. 
    Detta kommer att vara den överlägset mest svårhanterade punkten: nya bostäder. 700.000 bostäder måste fram inom 8 år har man räknat ut.

    För här räcker det inte med att ta fram nya pengar genom att låna och höja skatter. Här handlar det nämligen också om resursbrist även i fysisk mening.

    Det finns inga grävmaskiner som står och väntar på något att göra. Det finns inga lediga detaljplanehandläggare på kommunerna. Det finns inga konsulter och ingenjörer som går arbetslösa och väntar på att någon vill be dem rita nya hus. Det finns helt enkelt inga lediga fysiska resurser att sätta in för att bygga dessa 700.000 bostäder.

    Just nu överlever systemet på att man fyller upp vakanser via dyra hyreskontrakt mellan Migrationsverket och privata boenden samt att invandrarna tränger ihop sig hos landsmän och släktingar. Men det finns naturligtvis en gräns för hur länge det kan pågå också.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-04-23 10:30:18 följande:

    Själv tycker att det är helt fantastiskt att Sverige i fjol tog emot 160 000 flyktingar och att detta bara ytterst marginellt påverkar andelen svenskar som går på bidrag


    Alla är vi nöjda med olika.

    Att Sverige de facto går bakåt när vi samtidigt påstås ha "bättre ekonomi än på decennier" kan man ju vara nöjd med. Om man vill.

    Sanningen är ju den att trots att det går "bättre än på decennier" så äter invandringens kostnader upp allt detta - och mer därtill.
    KillBill skrev 2016-04-23 10:34:12 följande:
    Det kanske inte intresserar dig men svaret är mer pengar till landets kommuner, skola, vård och omsorg. Pengar som bl.a. kommer skapa nya arbetstillfällen. 
    Till de ökade kostnaderna för invandring.

    .

    Om vi bara kan komma förbi det här motståndet mot att erkänna invandringens kostnader så kan vi sedan föra en nyktrare och nödvändig debatt.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-04-30 08:48:49 följande:
    Jag påstår inte att invandringen är gratis. Däremot påstår jag att Sverige kan bära kostnader för invandring. Det har historien visat.
    Kan? Ja det kan vi.

    Kanske.

    Det beror ju på hur mycket av dagens välfärd och ekonomiska status vi vill offra.
  • Flash Gordon

    Ytterligare ett gäng undergångsprofeter till nationalekonomer som skulle behöva en käftsmäll för att förstå hur pass mycket BNP faktiskt ökar:

    http://www.di.se/artiklar/2016/4/28/debatt-sverige-pa-vag-mot-djup-kris/

    Varningen avser en värre kris för Sverige än den på 90-talet.

    "Finansiella obalanser är inte de enda problemen Sverige står inför. Parallellt med att vi har byggt upp stora och allvarliga finansiella obalanser har vi tagit emot ett rekordstort antal flyktingar. Statistik från SCB visar att många flyktingar har låg utbildningsnivå.

    Det är svårt att tro att inte etableringsprocessen, som ansågs problematisk redan före 2013, fungerar ännu sämre när den skalas upp till för Sverige extraordinära nivåer. Det är inget osannolikt scenario att effekten på de offentliga finanserna av flyktinginvandringen blir mer negativ än vad tidigare studier har indikerat. Trots högkonjunktur är det tveksamt om regeringen når överskottsmålet på grund av de stora utgiftsökningarna.

    Detta betyder att statens underskott riskerar att växa snabbt när lågkonjunkturen kommer. Statens förmåga att hantera en finanskris utan kraftiga skattehöjningar och utgiftsneddragningar är då begränsad. Detta slår tillbaka mot hushållen som får se sina inkomster falla och skuldkvoten växer än mer.

    Kombinationen av kostnader för flyktingmottagandet, bristande integration och finansiella obalanser bäddar för en allvarlig och svår situation för svensk ekonomi när konjunkturen vänder."

  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-03 05:34:23 följande:
    Det kommer alltid nya kriser, men man kan ju inte bygga ett land på gissningar om vad som kan hända i framtiden, då lär det verkligen snabbt bli tal om kris i Sverige.
    Vad ska man bygga sin planering på då om inte "gissningar"?
  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-03 09:58:33 följande:
    Ja vad bygger du ditt liv på? Troligen på den verklighet du lever i, och utifrån den planerar du ditt liv.
    Och svårare än så är det faktiskt inte heller för en regering, det är samma sak, bara i ett större format.

    Skvi få nåt uträttat, så går det inte att vänta på vad framtiden för med sig, då blir det som för de som hela tiden går och väntar på att priset på en vara ska bli lägre.
    De köper aldrig nåt, då det hela tiden kommer nya och bättre produkter, men som dom tycker är för dyra, så dom väntar lite till på att priset ska bli lägre. smile2.gif

    Och då går det som med bostadsbyggandet, eller underhållet av vår infrastruktur, eller med utbildningen av arbetskraft till alla de bristyrken vi nu har, o.s.v.., investera nu, det blir bara dyrare längre fram, det är en sanning som alltid håller.
    Motsatsen till att "gissa" är ju att bara ta dagen som den kommer.

    Då om någonsin lär det ju bli kaos.

    "Gissningarna" är givetvis basen till all funktionell drift av vad som helst över en längre tid.

    Margareta Andersson gissar varje gång hon lägger en budget för staten Sverige. Hon VET ingenting om framtiden. Hon hoppas och hon tror. Hon gissar.

    Lite underligt då att du menar att kan inte kan bygga ett land på gissningar.
  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-05 09:50:29 följande:
    Vad tror du t.ex händer om  några år, när dessa konfliktländer ska byggas upp, tror du läner som Ungern och Polen har den minsta chans att få kontrakt i de f.d konfliktländerna? Nä just det, dom kommer inte ens att få sälja skosnören på nån bakgata.
    Men länder som varit behjälpliga kommer att bli tillfrågade först om att delta i uppbyggandet, och där handlar det om 1000-tals miljarder som vi får vara med att dela på, var så säker.


    På tal om att gissa då?

    Nä, Sverige kommer inte att vara där och bygga upp Syrien, Afghanistan och Somalia.

    Det kommer istället länder som Kina, Ryssland, Frankrike och en och annan gulfstat att få göra. Länder som antingen satsar hårt på att profilera sig i u-länder eller som har historiska band dit.

    Det var överhuvudtaget länge sedan Sverige var en stor-spelare på den typen av marknad. Vi talar 70-talet. Kanske tidigt 80-tal.

    .
    Att motivera invandringen med att Sverige ska tjäna pengar på att bygga upp deras länder sedan - den var dock ny och kreativ.
  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-05 15:00:28 följande:
    Nu gissar du hejvilt igen. smile2.gif
    Det finns mer eller mindre väl underbyggda gissningar.

    Att Sverige inte deltar på denna marknad längre och att ett land som Kina är aktivt på densamma - det är inte gissningar överhuvudtaget utan fakta.
  • Flash Gordon

    Samtidigt som coola höhö-gänget dunkar varandras ryggar och argumenterar via priset på pizza, Netflix och rödvin, brinnande julgranar, ökande BNP och delar ut "käftsmällar" till "undergångsprofeter".

    Verkligheten:

     http://www.vk.se/1781190/cancersjuk-fick-vanda-i-dorren

    Det offentliga har idag högre skatteintäkter än någonsin och ändå räcker alltså inte pengarna till för en livsnödvändig operation. Läkaren får skicka hem kvinna med ett "Tyvärr, så ser det ut i dagens Sverige".

    Ångesten av att veta att livet hade kunnat förlängas i kanske X antal åt till för mamma/mormor/farmor om bara någon prioriterat resurserna annorlunda.

  • Flash Gordon
    Ascendere skrev 2016-08-03 15:02:26 följande:
    Känns som det gått långt när inställda operationer för livshotande tillstånd bara avfärdas som "ensidig politisk propaganda".

    Fakta är att minst en planerad operation för ett livshotande tillstånd ställts in pga resursbrist vid Norrlands universitetssjukhus. Det i sig är anmärkningsvärt nog för att sätta igång en rejäl översyn över sjukvårdens behov kontra resurser.
    Där bör man också se hur man kan påverka behovet. Minskar behovet vid en minskad invandring? Ökar resurserna vid en ökad invandring? Osv osv
    Fast det ingår i höhö-gängets beteendemönster och världsbild.

    Eftersom inte deras julgran brann i år så är inte en inställd livsnödvändig operation en konkret del av ett förfallande välfärdssamhälle utan bara "propaganda".

    Så länge de vill raljera och tramsa kring Netflix-abonnemang, BNP-siffror eller kanske kring allmänna varningar om personalbrist eller andra resursbrister så kan man väl (kanske) se på det med ett lite snett leende men när det kommer till folk som faktiskt nekas livsnödvändiga operationer "för att samhället har inte råd" så känns de där påståendena om "propaganda" lite annorlunda.

    Där någonstans tycker man att även dessa bör ta det som sker lite mer på allvar.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna