Inlägg från: Anonym (Nylig sjukpensionär) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nylig sjukpensionär)

    Socialbidrag, hur funkar det

    TS, jag gick igenom exakt detta för ett år sedan, så här får du helt färsk information/tillvägagångssätt:

    När din aktivitetsersättning går ut kommer du, som du själv skriver, få praktik. Det är under den här praktiken som FK gör sin arbetsförmågeutredning, som alltså är steg ett i hela utredningen. Under den tiden kommer du, som du själv skriver, få aktivitetsstöd, som är max 3200 om du praktiserar heltid. Ovanpå detta får du boendetillägg, som alltså varken är bostadsbidrag eller bostadstillägg, utan ett annat bidrag, om du ansöker om det. Det är max 7000 kr om du är ensamstående och det spelar ingen roll vad din hyra är. Du får 7000 kr om du inte är gift eller sambo.. Du får första utbetalningen av det andra månaden. Alltså kommer din inkomst se ut så här under den tiden: Månad 1 Aktivitetsstöd, Månad 2 Aktivitetsstöd + Boendetillägg, Månad 3: Aktivitetsstöd + Boendetillägg, Månad 4: Boendetillägg. Det är alltså i otakt, tyvärr. Den första månaden behöver du alltså förmodligen hjälp från Soc.

    Innan din praktik tar slut, helst efter halva tiden, behöver du ansöka om Sjukpenning av Särskilda Skäl/Sjukpenning i Särskilda Fall. Kommer aldrig ihåg vad den heter. Det är en särskild ersättning man kan få om man kommer från aktivitetsersättning under tiden FK utreder om man ska beviljas sjukersättning. Din läkare/psykolog/habilitering eller var du nu kan tänkas ha kontakt hjälper dig att fylla i den och det ska även skickas med läkarintyg. Den här sjukpenningen brukar skrivas på 3 månader i taget. Sjukpenningen är lite större än aktivitetsstödet och du har rätt till Boendetillägget under tiden du får det. Sjukpenning i Särskilda fall och Boendetillägg avbryts automatiskt när du beviljas Sjukersättning, så se till att skicka ansökan om Bostadstillägget tillsammans med ansökningen av Sjukersättning, i samma kuvert, så de kan bevilja båda på en gång och slipper vänta tre månader på Bostadstillägget.

    Om du får Sjukersättning retroaktivt kommer de göra en avräkning på Sjukpenningen.  Om något går galet och du måste gå till Soc ändå när du egentligen ska ha sjukpenning så kommer de göra en avräkning på pengarna du fick av soc också.

    Med andra ord behöver du förmodligen inte gå till Soc mer än en enda månad för att få hjälp med hyran, om du gör alla rätt. 

    Lycka till, TS!

  • Anonym (Nylig sjukpensionär)
    Anonym (Lördag) skrev 2016-03-19 19:53:32 följande:

    Du kommer få en personlig handläggare på soc.

    Du ringer och säger att du behöver ekonomiskt bistånd, och då ställer de lite frågor och ger dig en tid. Sedan kommer de skicka hem papper på allt du behöver ha med dig. Detta är t ex kontoutdrag för 3 mån bakåt, hyresavi, räkningar, senaste deklarationen etc.

    Ta med dig allt på första besöket. Om du inte trivs med din handläggare, eller känner att det är någon du vill anförtro dig åt så kan du byta. Vi har bytt 2 ggr av olika skäl. Det brukar inte vara några problem.

    Om det är så att du inte kan söka varje månad, så kommer du nog tyvärr vara tvungen att göra det ändå. De kan inte räkna ut din norm utan att veta exakta summan på dina räkningar. Däremot så finns det nog möjlighet att ta det via mail - att du tar t ex foto på dina räkningar och skickar in.

    Det ska inte heller vara några problem att få socialbidrag om du kan visa upp ett läkarintyg.


    I min kommun har Soc handläggare inte ens mailadresser där man kan ställa allmänna frågor. "Det är inte tillräckligt säkert". Att skicka in papper via mail är totalt omöjligt. Inte ens att skicka ett SMS och fråga om det verkligen var på fredag klockan tolv det var vi skulle mötas går. De är fast på stenåldern.
  • Anonym (Nylig sjukpensionär)
    Anonym (soc sekr) skrev 2016-03-19 20:41:27 följande:
    Det stämmer inte riktigt med den information som du fått. Det är inte ett krav alls att man måste arbetspröva i 4 månader för att kunna söka sjukersättning. Däremot är det det vanligaste att men genomgår någon form av arbetsförmågebedömning. Det viktigaste när man söker sjukersättning är Läkarutlåtandet.

    Att ansöka om försörjningsstöd, ja det gör man varje månad. Försörjningsstöd kan inte jämföras med andra bidrag vi har då det är något helt annat och det yttersta skyddsnätet vi har och ska därför bedömas kontinuerligt, i princip alltid månadsvis. man KAN göra undantag och kanske göra beräkningar för 2 eller möjligen 3 månader i taget men det är ovanligt. 

    Tycker att det låter som att du behöver en god man i alla fall. Man har problem med olika saker och att man kan betala sina räkningar själv betyder inte att man inte kan ha behov av annan hjälp av en god man
    Nej, tre månader är det. Och, jo, om man sätts på praktik så är det det som gäller,. Men som du säger så är det arbetsförmågebedömning, som alltså är obligatorisk (man får till och med direkt avslag på sjukersättningen om man haft aktivitetsersättning och inte gjort arbetsbedömningen, med motivationen att man måste göra den. Bara om man kommer från ett arbete kan det ledet skippas, av förklarliga skäl), och den är lika viktig som läkarutlåtandet. Nästan mer, faktiskt, eftersom då har FKs handläggare och arbetsförmedlingens handläggare sagt sitt också, och det väger tungt. Man kan väl säga lite att läkarutlåtandet är hypotesen och arbetsprövningen är beviset.

    TS behöver förmodligen inte en god man, men kanske ett personligt ombud. Det kan man få gratis av kommunen om man har svårt med myndighetskontakt och sånt. 
  • Anonym (Nylig sjukpensionär)
    Anonym (Fia) skrev 2016-03-19 20:44:11 följande:
    Jag fick godkänt att skicka in alla bilagor via mail - men själva ansökan var de tvungna att ha i "original" underskriven i pappersform. 
    "Officiellt" hade de inte öppna mailadresser men pga mina svårigheter med att ringa samtal fick jag godkänt att skicka mail. 
    SMS hade inte gått dock, de hade bara fasta nummer. 
    Hos mig var det totalt nej, trots att jag till och med hade läkarintyg på att jag inte klarade av telefoner. 
  • Anonym (Nylig sjukpensionär)
    Anonym (Orolig) skrev 2016-03-19 21:22:41 följande:
    Visst kan jag söka jobb, men om jag får jobbet måste jag tacka nej. Jag klarar inte av att jobba och kommer vara sjukskriven 75% först, utan SGI tyvärr. Hade jag kunnat få ut pengar som sjukskriven hade det inte varit några problem alls och jag hade sluppit socialen.
    Läs inlägg 18, TS. Du kommer förmodligen slippa soc.
  • Anonym (Nylig sjukpensionär)
    Anonym (s) skrev 2016-03-19 21:27:40 följande:
    Det är inte så att du missat något här? Alla pensionärer har inte samma inkomst av sin pension.

    Jag pratar inte om bidrag mm utan det som dom får i pension efter sitt arbetsliv - alltså riktiga pensionärer och inte förtidspension för 30-åringar.
    Även ålderspensionärer har rätt till bostadstillägg upp till 93% av 5000 kr, och både ålderspensionärer och sjukpensionärer har rätt till tillägg till bostadstillägget så de når upp till sk "skälig levnadsnivå", om de inte når upp till det av pension+bostadstillägg (lag (2001:761 om bostadstillägg till pensionärer mfl. Paragraf 2  talar om vilka som är berättigade, Paragraf 20 tar upp tillägget för skälig levnadsnivå.).

    Alla får ju inte ett helt bostadstillägg, men alla har rätt att söka. Man får avslag om man har för hög pension, bara.
Svar på tråden Socialbidrag, hur funkar det