• pyssel

    Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?

    Haskel skrev 2016-05-05 10:56:56 följande:

    Det märkliga, i diskussionen, är att ingen tycks inse att våldtäkter är ett brott, som begås av "brottslingar".

    Våldtäkter begås inte av män. Det råkar bara vara så att våldtäktsmännen/brottslingarna, till 99.9% är av manligt kön.

    Tråden handlade om att få ner antalet våldtäkter. Jag med flera, får mycket skit för att vi talar om ansvar och förebyggande.

    Men hur gör man för att i största mån undvika andra typer av brott? Jo, vi skaffar lås och larm, för att undvika inbrott och stölder. Vi håller oss ifrån platser/tider, där rån är störst. Vi undviker bråk med "skumma typer" för att undvika misshandel. etc etc.

    Man riktar sig alltså främst till eventuella offer, för att de ska ta ansvar i förebyggande. Nästan ingenting görs för att få människor att inte bli gärningsmän av olika slag.

    Det är även känt att ingenting av dessa säkerhetstänk, fullkomligt eliminerar brotten. Men det minskar dem, och minskar i alla fall risken att just jag/du blir utsatt.


    Förebyggandet förutsätter följande: Ju mer exponerad för risk, desto fler brott. I de andra brott du nämner tror jag de flesta är ganska eniga om vad en risk är. I fallet våldtäkt ser det inte ut så. Att minimera risken är enligt någon (och jag håller med) att undvika män, vilket är helt orimligt, men enligt en annan att inte klä sig si, inte sända signaler så, inte vara ute ensam eller inte vara ute i sällskap etc. Det råder en ganska stor oenighet om vad detta "säkerhetstänk" innebär och vilket utslag det skulle få. Förutom att isolera sig i sitt hem och då inte "bjuda in tjuven" och förstöra hela säkerheten genom att vara i en relation med en man.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Haskel skrev 2016-05-05 12:14:56 följande:

    Jag vill inte tro att du är dum.

    Men tänk efter en gång. Vart är risken för våldtäkt störst: Mitt på öppen gata, med folk runt ikring, jämfört med en avsides plats på natten?

    Hemma eller hos någon man litar på, i jämförelse med att vara i en lägenhet med en/flera okända män?

    Att vara hyfsat nykter i trygg miljö, i jämförelse att vara medvetslös i otrygg miljö?

    Du kan inte helt sakna känsla för vad som är farliga och mindre farliga människor.

    Våldtäkter kommer ändå att ske. Men det är nästan alltid som "tillfället skapar tjuven".


    Jag tror inte du är så dum att du inte förstår att eftersom det där "risktänket" redan sker och efterlevs efter förmåga hos den enskilda, pga både rädslan för gärningsmän och idiotförklarandet, så är min poäng om det verkligen skulle få något utslag på våldtäktssiffrorna som ju till stor del utgörs av alla de "trygga" situationerna. Detta är inte Johannesburg eller Mexico City.
    Alla hästar hemma
  • pyssel

    @Haskel

    Tillägg: Det är "tillfället som skapat tjuven" eller snarare tillfället som skapar offret, i de uppmärksammade fall du läser om i tidningarna.


    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Palestrina skrev 2016-05-05 13:50:32 följande:

    Den här tråden är ju ett alldeles utmärkt exempel på inställningen "alla män är potentiella våldtäktsmän".


    Ja det är den sannerligen!
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Haskel skrev 2016-05-05 16:18:23 följande:

    Frågan är vad vi diskuterar?

    Pratar vi våldtäkter, eller "gråzonsvåldtäkter"?

    Vad gäller "gråzonsvåldtäkter", har även där kvinnor ett ansvar... nämligen var tydlig, i vad du vill och inte.

    Men som i allt annat bär aldrig offret skuld.

    Det jag diskuterat handlar om våldtäkter, av för offret, tämligen okända män.


    Jag trodde vi pratade om våldtäkter som i "våldtäkt" resp "grov våldtäkt" i Brottsbalken. Men det framgår alltmer tydligt att du definierar och ger råd utifrån en egen tvist på juridiken. Det blir en diskussion på väldigt lösa boliner om vi varken är överens om vad som är risker och vad som är våldtäkt. Inte helt oväntat hänger din syn på risker ihop med vad som är "en riktig våldtäkt". Det var väntat men tack för att du sa det själv.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (M) skrev 2016-05-05 16:42:25 följande:

    VVillet onödigt spydigt svar.

    Statistiskt sätt är det vanligare med våldtäkt inomhus och av en person offret känner. Så ska man göra en riskanalys och "ta ansvar" utifrån den är det väl rimligt att ta hänsyn till faktisk statistik i den riskbedömningen? Vilket i min mening skulle innebära en för stor inskränkning på individens rörelsefrihet.

    Det är skilnad på att låsa in sin plånbok och att låsa in sig själv.


    Ett svar som samtidigt bekräftade en viss syn på våldtäkt och offrets skuld.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Tow2Mater skrev 2016-05-06 19:22:21 följande:

    Men både tjejer OCH killar har ju det ansvaret att kommunicera tydligt. Som kille kan det t ex innebära att inte bjuda hem en tjej på te efter krogen med avsikt att vilja ha sex, utan isåfall kommunicera sexdelen tydligt så kvinnan forstår att det är det han vill ha, och inte bara forväntar sig en kopp te.


    Nu kom det ett viktigt ord på bordet: Förväntan. För är det inte, som i exemplet ovan, den förväntan en kille har som vissa är väldigt snabba att använda som ursäkt för att han ska få lov att dela skulden med offret?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Tow2Mater skrev 2016-05-06 21:36:54 följande:

    Ingen vad jag läst anser skulden ska delas.


    Att tala om ansvar för kommunikation i samband med andras förväntningar implicerar, eller iaf antyder, skuld. Man undrar i vilka andra sammanhang dessa typer begår andra slags övergrepp när deras förväntningar grusas. Inga förmodligen, för det är väl inte lika okej som att se till att ta B när någon sagt A i detta sammanhang.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (gottegris) skrev 2016-05-10 01:15:21 följande:

    Tjat är inte våldtäkt. Som med allt annat i livet kompromissar man i ett förhållande, och utvecklas tillsammans.


    Det är inte mkt utveckling i att tjata om sex. Kompromissa kan man göra utan tjatet, ja det är faktiskt större chans att en partner som inte nöts ner av tjat väljer att kompromissa med sin falnade lust för att försöka rädda något. Att gå från en som har tappat lusten på en, inte vill prata om det, inte önskar förändring utom att vara ifred, ger mer utveckling och större "utdelning" genast eller på sikt för den som ser på sex som något ömsesidigt.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    JakobK skrev 2016-05-11 16:45:50 följande:

    Nej absolut inte att man ska få sänkt straff för man varit dyngrak under våltäkt. Händer det att de får det?


    Våldtäkt är ett uppsåtsbrott, dvs att personen ska ha haft insikt om att hen begår ett brott under våldtäkten. Så förmodligen. Eftersom här kommer "uppfattande av signaler" och "vilka signaler" in i bedömningen.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Eh!) skrev 2016-05-12 10:24:02 följande:

    Här hoppas jag att lagen kommer att ändras.


    Ja verkligen! För allas skull.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Lena) skrev 2016-05-13 14:10:54 följande:

    Visst har lagstiftarna också pratat om att ändra tillbaka lite till gamla ordningen då bara de grövsta dömdes för våldtäkt och de andra för sexuellt utnyttjande. Så våldtäkt kommer tas mer eller mindre bort. För det ligger i brottet och ordet också att det ska användas någon typ av våld. Så sexuellt utnyttjande eller så kommer allt att ändras till. Eller minns jag fel?


    Förmodligen ersättas med sexuellt övergrepp. För att även utsatta tolkar in fysiskt våld i begreppet och inte anmäler.
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?