• Haskel

    Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?

    Det är helt ofattbart att människor inte inser att de har ett ansvar. Alla borde väl inse att det inte är männens ansvar att beskydda alla kvinnor, så de inte blir våldtagna. Det ska männen givetvis göra om de kan, men det yttersta ansvaret ligger alltid på den enskilda medborgaren.

    En liknelse: Vem är ansvaret att du inte blir påkörd, när du går eller cyklar i trafiken? Vems är ansvaret att du inte drunknar, när du badar?

    Det är bara så enkelt, att i vår värld existerar det en fara, vid namn våldtäktsmän. Vi människor bär själva det yttersta ansvaret att passa oss för faror.

    Det har INGENTING att göra med våldtäktsmannens fel eller ansvar att göra. Bara för att en person har ett ansvar, eller begår ett fel, innebär det INTE att den andra parten gör rätt.

    Dock är min uppfattning, att kvinnor ändå är ganska försiktiga. Insikten om ansvar skulle därför, sannolikt, inte få ner antalet våldtäkter i större utsträckning.

    För att få ner antalet våldtäkter, skulle främst killar göras medvetna om sig själva. Testosteronet kan, liknas vid ett vapen. Det krävs ett stort ansvar att "bära" det.

  • Haskel
    Anonym (Eh!) skrev 2016-05-03 11:47:20 följande:
    Att ha ansvar för att man råkar ut för något förminskar inte gärningsmannens skuld. Av någon anledning gäller detta allt utom just våldtäkt och andra sexbrott och det är ju in i h****te fel.
    Nej, det gäller även i andra situationer.
    Om du är oförsiktig i trafiken, och kliver ut i gatan, utan att se dig för. Så kan straffet lindras för bilisten. 
    Likaså om du bestämmer dig för att ta en promenad, rakt över en skjutbana.
    Detsamma om du vistas på en byggarbetsplats, utan lov, eller utan hjälm.
    Om du är oförsiktig med djur, gäller samma sak.

    Dock häller jag med om, att det i många fall ställs ovidkommande frågor och att våldtäktsoffer i viss mån skuldbeläggs på mycket felaktiga grunder.
  • Haskel
    Anonym (Eh!) skrev 2016-05-03 12:30:00 följande:
    Jag har aldrig hört talas om en misshandel eller rån eller liknande där gärningsmannen fått lindrigare straff därför att domstolen ansett att brottsoffret fått skylla sig själv.
    Inte? Det förekommer ofta. Låt säga att du "muckar gräl" med någon. Du startar en kraftig osämja, och du fortsätter trots att den andra säger nej. Om den andre till slut tar till fysiskt våld, kan det ändå ses som förmildrande omständighet. Eftersom du startat bråket.

    Om du springer runt och viftar med en massa tusenlappar, och någon tar dem, kommer det ses som du får skylla dig själv. Gärningsmannen kommer givetvis få sitt straff, men sannolikt inte lika allvarligt.

    Jag säger inte att det är rätt, såsom lagen fungerar. Men det är så det fungerar.
  • Haskel
    Palestrina skrev 2016-05-03 12:34:44 följande:
    Trafiksituationer går inte att jämföra med våldtäkter. Det finns trafikregler att följa, till att börja med, vilket kanske skulle kunna liknas vid en samtyckeslag, som ännu inte finns.

    Men om vi ändå leker med tanken; ifall en gångtrafikant kliver ut på gatan framför dig där du kör din bil i okänd hastighet, trampar inte du på bromsen då? Jag skulle tro det, eftersom du inte vill köra på någon, oavsett om denne gör fel i trafiken, men beroende på hastigheten kan det vara svårt att hinna i tid.

    Då undrar jag; är det inte lättare att hejda en penis i framfarten, än ett fordon? Den går ju så oerhört mycket långsammare och är så mycket mindre, mjukare och lättare än en bil. 

    Och en drunkningssituation är ju en singelolycka, så länge det inte handlar om en dränkning - i vilket fall det finns en gärningsman och situationen möjligen är överförbar på våldtäkt.
    En liknelse, är aldrig exakt samma sak. Det säger sig väl självt. Vill man hitta motsättningar i liknelsen är det alltså inte svårt.

    Du vill inte se några likheter, därmed är det svårt att förklara.
  • Haskel
    Palestrina skrev 2016-05-03 12:36:08 följande:
    Insikten om ansvar hos män skulle sannolikt få ner antalet våldtäkter.
    Vilket var ganska så exakt vad jag också skrev.
  • Haskel
    JakobK skrev 2016-05-03 13:48:04 följande:
    Vad är det för ansvar du pratar om i så fall? Kan du ge exempel? En våldtäktsman kan ju angripa kvinnor när de minst anar det, många lurar kvinnor att tro att de är trevliga för att sedan våldta. Jag kan också tänka mig att det finns kvinnor som lever i förhållanden med våldsamma män som av rädsla inte vågar göra något. 
    Jag talar om ansvar, för att inte utsätta sig för onödiga risker.

    Enligt bör en tjej/kvinna, få/kunna gå ensam hem om natten, genom mörka parker, iförd enbart bikini. Om hon så önskar.
    Dock är det allmänt känt att riskerna ökar.

    Jag tycker inte att en våldtäktsman ska få mildare straff för det. Men tyvärr finns faran. Den som är ytterst ansvarig för sin säkerhet är en själv.

    Men bara för att man har ett ansvar att skydda sig själv, innebär det INTE att det är ens fel om skadan sker.
  • Haskel
    Voodoodoll skrev 2016-05-04 21:11:03 följande:
    Men det är väl ändå inte jämförbart över huvud taget? Mamman gör ju både något fel och något olagligt som inte använder barnstol till sitt barn. Man för ju inget fel eller olagligt om man vistas där man kan råka på en man?
    Du förstår nog om du bara vill!

    Men låt mig för säkerhets skull ge dig ett annat exempel:

    Du parkerar din bil på en gata i stan. Du lägger din plånbok i passagerarsätet, och går sedan och hälsar på en kamrat. Du låser dock INTE bilen, med tanke på att det är lagligt att ha bilen olåst.

    När du kommer tillbaka är din plånbok stulen från bilen.

    Är du fortfarande helt utan ansvar???
  • Haskel

    Det märkliga, i diskussionen, är att ingen tycks inse att våldtäkter är ett brott, som begås av "brottslingar".
    Våldtäkter begås inte av män. Det råkar bara vara så att våldtäktsmännen/brottslingarna, till 99.9% är av manligt kön.
    Tråden handlade om att få ner antalet våldtäkter. Jag med flera, får mycket skit för att vi talar om ansvar och förebyggande.
    Men hur gör man för att i största mån undvika andra typer av brott? Jo, vi skaffar lås och larm, för att undvika inbrott och stölder. Vi håller oss ifrån platser/tider, där rån är störst. Vi undviker bråk med "skumma typer" för att undvika misshandel. etc etc.
    Man riktar sig alltså främst till eventuella offer, för att de ska ta ansvar i förebyggande. Nästan ingenting görs för att få människor att inte bli gärningsmän av olika slag.
    Det är även känt att ingenting av dessa säkerhetstänk, fullkomligt eliminerar brotten. Men det minskar dem, och minskar i alla fall risken att just jag/du blir utsatt.

  • Haskel
    pyssel skrev 2016-05-05 11:53:29 följande:
    Förebyggandet förutsätter följande: Ju mer exponerad för risk, desto fler brott. I de andra brott du nämner tror jag de flesta är ganska eniga om vad en risk är. I fallet våldtäkt ser det inte ut så. Att minimera risken är enligt någon (och jag håller med) att undvika män, vilket är helt orimligt, men enligt en annan att inte klä sig si, inte sända signaler så, inte vara ute ensam eller inte vara ute i sällskap etc. Det råder en ganska stor oenighet om vad detta "säkerhetstänk" innebär och vilket utslag det skulle få. Förutom att isolera sig i sitt hem och då inte "bjuda in tjuven" och förstöra hela säkerheten genom att vara i en relation med en man.
    Jag vill inte tro att du är dum.
    Men tänk efter en gång. Vart är risken för våldtäkt störst: Mitt på öppen gata, med folk runt ikring, jämfört med en avsides plats på natten?
    Hemma eller hos någon man litar på, i jämförelse med att vara i en lägenhet med en/flera okända män?
    Att vara hyfsat nykter i trygg miljö, i jämförelse att vara medvetslös i otrygg miljö?

    Du kan inte helt sakna känsla för vad som är farliga och mindre farliga människor.

    Våldtäkter kommer ändå att ske. Men det är nästan alltid som "tillfället skapar tjuven".
  • Haskel
    Anonym (M) skrev 2016-05-05 12:32:06 följande:
    De allra flesta våldtäktsbrott sker inomhus av en person som offret känner. Så svaret på din fråga borde vara "hemma eller hos en kompis tillsammans med en manlig vän".

    Hur förhåller man sig till det som kvinna när man gör en riskanalys och "tar ansvar"?
    Om du ofta blir våldtagen, av dina vänner, bör du nog se över ditt umgänge...
  • Haskel
    pyssel skrev 2016-05-05 12:32:24 följande:
    Jag tror inte du är så dum att du inte förstår att eftersom det där "risktänket" redan sker och efterlevs efter förmåga hos den enskilda, pga både rädslan för gärningsmän och idiotförklarandet, så är min poäng om det verkligen skulle få något utslag på våldtäktssiffrorna som ju till stor del utgörs av alla de "trygga" situationerna. Detta är inte Johannesburg eller Mexico City.
    Frågan är vad vi diskuterar?
    Pratar vi våldtäkter, eller "gråzonsvåldtäkter"?

    Vad gäller "gråzonsvåldtäkter", har även där kvinnor ett ansvar... nämligen var tydlig, i vad du vill och inte.
    Men som i allt annat bär aldrig offret skuld.

    Det jag diskuterat handlar om våldtäkter, av för offret, tämligen okända män.
  • Haskel
    Palestrina skrev 2016-05-05 13:50:32 följande:

    Den här tråden är ju ett alldeles utmärkt exempel på inställningen "alla män är potentiella våldtäktsmän".


    Delvis rätt. Mer rätt är att säga att "alla MÄNNISKOR" potentiella våldtäktsmän". Det förekommer att även kvinnor våldtar.

    På samma sätt kan vi även säga att alla människor är potentiella mördare/rånare/misshandlare etc etc.

    Vid en ren anblick, går det inte att avgöra vad en okänd människa är kapabel till.
Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?