• Loriyana

    För helvete hämta era barn i tid!

    Nu har jag jobbat på fritids under flera års tid och till en början var jag entusiastisk och det var mycket jag ville göra med eleverna, pyssel, drama, idrott. Blev dock snabbt avrådd från de andra i personalen att ha inplanerade aktiviteter. Varför? Jo för om lilla Kalles mamma och pappa brukar hämta Kalle kl 15 på tisdagar men de vet om att på tisdagar är det fritidsgympa, ja då kommer Kalles föräldrar inte förrän klockan 16 eller 17 den dagen. Och nej det är inte bara lille Kalles föräldrar som gör detta...utan väldigt väldigt VÄLDIGT många av de andra barnens föräldrar också. Helt plötsligt har man dubbelt så många barn kl 16 som det var tänkt, och inte tillräckligt med personal att ta hand om dem.

    Fritids är bra, fritids är toppen...men att få vara med sin egna familj är bättre! Fritids ska inte vara till för lata föräldrar som inte vet hur man gör något roligt med sina egna barn, utan det är en plats för barn att vara då föräldrarna JOBBAR. Resultatet av att föräldrar väljer att låta barnen vara kvar då det är någon rolig aktivitet är att vi pedagoger helt enkelt slutar göra roliga saker. Som det är nu så måste vi smussla med våra aktiviteter, hålla dem hemliga för föräldrarna, hela tiden byta dag och tid...bara för att inte stå där med dubbelt antal barn. Vet ni hur jävla jobbigt det är samt tidskrävande!?

    Ville bara spy ut mig lite. Till er föräldrar (inklusive jag själv) som hämtar era barn direkt efter jobbet, oavsett vad som händer på fritids...TACK. Ni visar att ni faktiskt tycker om era barn. 

  • Svar på tråden För helvete hämta era barn i tid!
  • Froken Lokens

    Jag gissar på att det är samma föräldrar som gör det du beskriver som även lämnar sina barn på förskola när dom själva är hemma. Dom når du inte fram till TS för de vill inte ta ansvar för deras barns välmående.

  • John22

    Tur att du ryter ifrån här på FL istället för att faktiskt ta upp problemet med föräldrarna; då hade ni ju riskerat faktisk bättring.

  • Fjäril kär

    Hur stort fritids jobbar du på egentligen?

    Den fritidsgympa som finns här har sällan fler än 8-12 barn. Aldrig mer än en ledare på den gruppen.

    Två gånger i veckan har de gympa och fördelas på pojkar och flickor. Den grupp som inte har gympa pysslar.

    Kanske ni behöver strukturera om aktiviteterna och anpassa innehåll och tidpunkt efter antalet barn.

    Kan andra skolor/fritids få det att funka så kan väl ni?

  • Fru Ve

    Min sons skolas fritids har knappt några planerade aktiviteter överhuvudtaget förutom om det är lov så jag har aldrig upplevt "problemet". Där går det mest ut på att vakta barnen och få dagen att gå trots den stora barngruppen och fåtalet personal. Barnen får rita och leka fritt som de vill bara. Hur som helst respektlöst att lämna kvar barnen senare än man behöver tycker jag. Skulle inte göra så. De gånger jag måste hämta kl 17 p.g.a. jobbet har jag sjukt dåligt samvete över barnens långa dag.

  • Kasperina

    Jag förstår hur du menar, men jag tror att du skapar ett icke-problem.
    På barnens fritids berättar de i förväg om de ska göra något som kanske många vill vara med på, övriga aktiviteter gör de bara utan att berätta i förväg. Man kan lätt få intrycket att de har en lång lista med aktiviteter och väljer en som passar den grupp som är närvarande just då, men det är möjligt att de egentligen har planerat allt långt i förväg utan att berätta det för oss.
    Jag tycker det är ett bra sätt. 

  • Holma

    Man har rätt att ändra tider om behovet finns , ni ska aldrig kunna säga att det är för många barn just då för alla barn har rätt att vara där om föräldrarna har det behovet .

  • matben

    Fast om föräldrarna kommer en timme senare än utlovat får ni naturligtvis ha ett samtal om detta - att skriva på FL hjälper ju föga. De måste ju minst höra av sig om de kommer senare än väntat. Dessutom baseras ju deras "avgift" eventuellt på hur många timmar de har rapporterat att barnet är på fritids (skiljer ju såklart mellan olika kommuner), så indirekt fuskar de ju även med föeskoleavgiften om de konsekvent gör så här.

  • Fru Ve
    matben skrev 2017-01-17 19:31:20 följande:

    Fast om föräldrarna kommer en timme senare än utlovat får ni naturligtvis ha ett samtal om detta - att skriva på FL hjälper ju föga. De måste ju minst höra av sig om de kommer senare än väntat. Dessutom baseras ju deras "avgift" eventuellt på hur många timmar de har rapporterat att barnet är på fritids (skiljer ju såklart mellan olika kommuner), så indirekt fuskar de ju även med föeskoleavgiften om de konsekvent gör så här.


    Här är det samma avgift oavsett om barnet är på fritids varje dag till kl 18.30 eller om man bara nyttjar en kvart på morgonen. Men man måste ju inse att det påverkar verksamheten och personalen om man inte hämtar de tider man angett.
  • Dumbledore

    Problemet är ju inte, som jag förstår det, att det är många barn som är med på aktiviteten, utan att det är barn med som egentligen skulle gått hem. Och föräldrar som är så jävla respektlösa att de inte kan plocka upp ungarna i tid har väldigt låg status i mina ögon, och i de flesta personals ögon. Det är så ohyfsat!

    Sen är det ingen rättighet att få vara med på allt som fritids gör, på fritids är man medan föräldrarna jobbar, inte för att få vara med på exakt varenda grej som fritids anordnar.

Svar på tråden För helvete hämta era barn i tid!