• Äldre 2 Feb 20:59
    11634 visningar
    35 svar
    35
    11634

    Fel att inte vilja skaffa syskon?

    Har en underbar son på ca 6 månader. Det har varit svårt från första veckan typ, kolik, sovvägran & superaktiv kille. Helt underbar som sagt men väldigt krävande!

    Jag & mannen är överens om att vi (som det är nu iallafall. Förstår att vi hinner ändra oss innan det är "för sent" vi är unga) inte vill ha fler barn.

    Av olika anledningar, men främst för att jag vill kunna ge min son all min lediga tid, energi & rent ekonomiskt blir det ju mycket enklare. Tänk vad vi kan resa & uppleva mycket mer om vi "bara" har ett barn.

    Men råkar man säga det högt så blir folk som tokiga. Att det skulle vara hemskt/fel/egoistiskt av oss. Är det verkligen så?

    Alla tankar drogs igång igen ikväll då en bekant (som fick barn samtidigt som oss) berättade stt hon är gravid igen. Kommer alltså vara ett år mellan hennes. Ja jisses hehe.

    Iallafall, här är nån som har ett barn & är alldeles nöjt med det? Spelar ju ingen roll om det är "självvalt" eller om man inte kunnat få fler egentligen..

    behöver bara lite pepp tror jag

  • Svar på tråden Fel att inte vilja skaffa syskon?
  • Äldre 2 Feb 21:05
    #1
    +1
    Maxentaxen skrev 2017-02-02 20:59:42 följande:

    Men råkar man säga det högt så blir folk som tokiga. Att det skulle vara hemskt/fel/egoistiskt av oss. Är det verkligen så?


    Jag förstår faktiskt inte resonemanget alls. Hur kan det vara egoistiskt att skaffa ett barn? Det finns ju de som hävdar att man är egoistisk om man inte skaffar barn alls och de som hävdar att man är egoistisk om man skaffar för många. Nä en del folk har ingen ordning på torpet.

    Självklart är det inga normala människor som ser ner på er för att ni "bara" har ett barn. Gör det som känns bäst för barnet och er såklart!
  • Äldre 2 Feb 21:15
    #2

    Har två, men känner verkligen att vi borde stannat vid ett (om ens det....)

  • Lia4
    Äldre 2 Feb 21:21
    #3

    Som sagt, din son är 6 månader. Tror inte det är jättemånga som är så sugna på fler då ;).

    Självklart är det bara ni som bestämmer hur många barn ni vill ha. Skit i vad andra säger. Folk har alltid åsikter om allt.

    Jag har fyra. Varför? Har själv många syskon och för mig är det ovärdeligt. Finns inga resor i världen som kan mäta sig med ens syskon, anser JAG.

    Men som sagt. Alla gör ju såklart som de vill.

  • Äldre 2 Feb 21:22
    #4

    Jag tycker det bästa är när man funderar igenom sitt beslut och gör val som passar ens egen familj bäst! Tror att många skaffar ett andra barn för att det förväntas att man "ska" ha två barn och då gärna en pojke och en flicka...

    När jag var gravid med 3:an fick jag flera frågor varför vi ville ha ett tredje barn - vi hade ju redan en av varje.....

  • Koz85
    Äldre 2 Feb 21:41
    #5

    Jag är gravid och ska ha i april/maj. Vi är rätt säkra på att vi stoppar vid ett och folk frågar redan nu när vi ska ha det andra.. jag tycker att ni ska göra som ni vill :)

  • Äldre 2 Feb 22:06
    #6

    Tvåbarnsnormen i Sverige är verkligen stark. Det är säkert inte lätt att bryta mot den. Om det är någon tröst är normerna nog lika starka när det kommer till ålderskillnad mellan syskonen, att skaffa fler barn än tre eller att ha barn med mer än en partner eller att skaffa barn utan partner alls. 

  • Äldre 3 Feb 07:36
    #7

    Man ska ju få göra precis som man vill. Jag har kunnat se det positiva med att "bara" ha ett barn iom att det tog 5 år för oss att lyckas få ett syskon till vår son (så nu har jag alltså två barn), det var skönt att bara ha ett barn att lägga fokus på, han blev äldre och mer självgående. Men min längtan efter ett till barn var stor. Men vårt första barn hade nog inte saknat syskon. Jag kunde dock känna att jag var rädd för att han skulle bli "ensam" som vuxen och när vi föräldrar gått bort, att inte han nån att prata med om sin barndom. Men det är nog mer för att jag och mina två syskon är så bra kompisar och pratar mycket om vår barndom. Så det finns helt klart för-och nackdelar med ett barn. Det viktigaste är att man gör som man själv känner och vill

  • Äldre 3 Feb 07:41
    #8

    Håller med- såklart ska man ha ett barn om man vill. Och 3 om man vill.

    Håller med om 2-barnsnormen. Kommer inte ens ihåg om vi pratade särskilt mycket om antal barn i början, vi visste att vi ville ha van och vips så var det 2. Som tur var visade det passa oss.

    Det känns mer som att nr 3 var vårt första aktiva val av barn. Och även vi fick frågan varför vi skaffade 3:an, vi hade ju redan ett av varje kön....

    Man ska göra precis som man känner. Mycket är förstås jobbigare med fler. Den stora fördelen för oss (förutom all kärlek förstås) är att de alltid har en kompis på nära hand. De vänner vi har som har ett barn måste 'underhålla' sitt barn mer.

    Men enbart den fördelen är ju inte skäl nog att skaffa syskon- dessutom är det ju inte säkert att de blir bästisar som våra blev utan att de slåss dygnet runt..

  • Äldre 3 Feb 07:51
    #9

    Har en son som just fyllt ett år. Är inte ett dugg sugen på att få ett till och det har jag sagt till min man och närmsta familjen isedan han föddes i stort sett, men jag är öppen för att jag kanske ändrar mig längre fram. Med andra utanför familjen har jag inte alls tänkt diskutera det. Om vi väljer att inte försöka få fler och folk sedan tror att det beror på att vi inte kan få fler så spelar det inte mig någon roll. Man har ingen skyldighet att förklara sig om varför man bara har ett barn. Frågar nån så bara svara något svävande.

  • Äldre 3 Feb 07:54
    #10
    -1

    Jag var ensambarn tills jag var 8, och bestämde mig tidigt för att aldrig utsätta mina barn för det
    Jag och sambon var överens om två barn, men omställningen med första barnet (plus en något traumatisk förlossning och första tid) gjorde att sambon bestämde sig för att han inte ville ha fler.
    Jag var naturligtvis ledsen och kände mig sviken, men insåg samtidigt att han måste ha rätt att göra det valet. Hade vi inte haft andra problem i förhållandet hade jag nöjt mig med ett barn, nu valde vi att gå isär av andra orsaker.
    Tre veckor efter beslutet gjorde jag min första insemination i Danmark.
    Jag gjorde det för att det var viktigt för MIG att ge mitt barn ett syskon, och det är viktigt för mig för att mina egna syskon betytt så oerhört mycket för mig.
    Jag har aldrig ångrat det beslutet, men det var ju för att det var rätt för mig.
    Är ni överens om att ett barn är rätt för er, då ska ni hålla er till det! 

Svar på tråden Fel att inte vilja skaffa syskon?