• Tom Araya

    Allmän tråd om matlagning

    Allmän tråd om matlagning, tips kring mat, matvaror och matlagning.

  • Svar på tråden Allmän tråd om matlagning
  • klyban
    Tom Araya skrev 2018-02-21 22:21:48 följande:
    Helst inte så komplicerat och tidskrävande. Min sambo är sådär lagom road av att skapa gastronomiska storverk och med vänner hemma vill man ju hinna umgås också.

    De två är rätt enkla och goda.
    Och det är inga krävande tekniska moment.

    De är så enkla att även en novis kan klara det, men såklart en del läsande.
    Och Kung pao har ju tom en instruktionsvideo ;)

    Kyckling älskar annars tigersås, om man vill göra nåt till ugnen som nått enkelt.


    hur många meter var det?
  • Aniiee
    Tom Araya skrev 2018-02-21 22:24:13 följande:
    Samtliga alternativ lockar... :)

    Hur gör jag?

    Kan jag googla bra recept på dina benämningar?
    Äh, skitenkelt.

    Rotfruktsgratängen kan du leta rätt på ett recept på "fransk potatiskgratäng" och byta ut hälften av potatisen mot morötter och palsternacka 50/50 (lägg ev till lite rotseller och ta bort lite morötter och/eller palsternacka). Stek kotletterna i en panna, kantareller eller champinjoner (eller annan svamp) med lite schalottenlök i en annan panna, när båda är klara, slå grädde i den ena pannan, lyft över innehållet i den andra och låt puttra under lock i två-tre minuter. Glöm inte att salta och peppra ordentligt.

    Min favorit-gryta a la korea, också skitenkelt, men kräver nästan att du har tillgång till en asiatisk affär eller har tid att vänta på en sändning från kryddlandets hemsida (brukar gå fort). I alla fall så snabbmarinerar man fläskfilé (och sidfläsk, om man vill. Originalreceptet är sidfläsk enbart) i koreansk soja (ganjang), chilipasta (gochujang) och chiliflingor (gochugaru), typ 3 minuter, sedan ner i en gryta, bryn, i med skivad lök, täck med vatten, bubbla tills löken är klar. I med stavad zucchini och pressad vitlök, bubbla tll zucchinin är nästan genom-mjuk, i med fisksås, jalapeño samt vårlök. Bubbla på någon minut, kolla så köttet är klart. Servera med ris.

    Kycklingspett kan man ju göra efter tycke och smak. Potatoskins och egen bearnaise får du googla, för jag måste gå ut med hundarna =P
    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • sextiotalist
    Aniiee skrev 2018-02-21 22:57:39 följande:
    Äh, skitenkelt.

    Rotfruktsgratängen kan du leta rätt på ett recept på "fransk potatiskgratäng" och byta ut hälften av potatisen mot morötter och palsternacka 50/50 (lägg ev till lite rotseller och ta bort lite morötter och/eller palsternacka). Stek kotletterna i en panna, kantareller eller champinjoner (eller annan svamp) med lite schalottenlök i en annan panna, när båda är klara, slå grädde i den ena pannan, lyft över innehållet i den andra och låt puttra under lock i två-tre minuter. Glöm inte att salta och peppra ordentligt.

    Min favorit-gryta a la korea, också skitenkelt, men kräver nästan att du har tillgång till en asiatisk affär eller har tid att vänta på en sändning från kryddlandets hemsida (brukar gå fort). I alla fall så snabbmarinerar man fläskfilé (och sidfläsk, om man vill. Originalreceptet är sidfläsk enbart) i koreansk soja (ganjang), chilipasta (gochujang) och chiliflingor (gochugaru), typ 3 minuter, sedan ner i en gryta, bryn, i med skivad lök, täck med vatten, bubbla tills löken är klar. I med stavad zucchini och pressad vitlök, bubbla tll zucchinin är nästan genom-mjuk, i med fisksås, jalapeño samt vårlök. Bubbla på någon minut, kolla så köttet är klart. Servera med ris.

    Kycklingspett kan man ju göra efter tycke och smak. Potatoskins och egen bearnaise får du googla, för jag måste gå ut med hundarna =P
    Kycklinsspett har jag ett recept som uppskattas. Jag marinerar kycklingen i färdiga bitar (lagom tjocka skivor av halva filéer) i en marinad bestående av olja, rå lök, soja, vitlök i bitar, bitar av färsk ingefära och svartpeppar (grovmalen), ju längre den får ligga desto bättre, sedan upp på pinnar och in i ugnen. Till har jag ris och egen jordnötssås.
  • Tom Araya

    Jag har kokat ben/fötter från vildsvin och tänkte nu göra en gryta på det. Har även buljongen från koket kvar. Men jag vet inte hur jag går vidare, har aldrig gjort en gryta själv från grunden.
    Alla tips mottages tacksamt.

  • Tom Araya

    Jag har ett paket med 400 g makrillfilé i frysen... någon som har tips på tillagning/rätter?

  • klyban
    Tom Araya skrev 2025-01-24 16:03:36 följande:

    Jag har ett paket med 400 g makrillfilé i frysen... någon som har tips på tillagning/rätter?


    Hittade denna i somras och har en hel del intressanta recept på makrill.
    www.olivemagazine.com/recipes/collection/23-best-mackerel-recipes/


    Det enda handlar väl om här och vad du är sugen på för variant.
    Annars är helt vanligt stekt makrill god med.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Aniiee
    Tom Araya skrev 2025-01-24 16:03:36 följande:

    Jag har ett paket med 400 g makrillfilé i frysen... någon som har tips på tillagning/rätter?


    Är det Kosterfiskarns? Det är mycket ben i, fyi. Plocka fram en pincett.

    Jag är själv svag för att bara steka marill. Makrill i foliepaket med skivad potatis, dill och citron är gott. 

    Makrill "i all enkelhet" liksom.
    Bring sunscreen, an umbrella, and winter boots
  • Tom Araya
    Aniiee skrev 2025-01-24 17:55:41 följande:
    Är det Kosterfiskarns? Det är mycket ben i, fyi. Plocka fram en pincett.

    Jag är själv svag för att bara steka marill. Makrill i foliepaket med skivad potatis, dill och citron är gott. 

    Makrill "i all enkelhet" liksom.
    Nej, det är Lysekils. De hade bra pris på Willy's senast jag var där.
  • Aniiee
    Tom Araya skrev 2025-01-25 19:50:32 följande:
    Nej, det är Lysekils. De hade bra pris på Willy's senast jag var där.
    Ta fram en pincett ändå. Makrill är benigt rent generellt, så beroende på hur de rensat..... 
    Bring sunscreen, an umbrella, and winter boots
Svar på tråden Allmän tråd om matlagning