• Tom Araya

    Allmän tråd om matlagning

    Allmän tråd om matlagning, tips kring mat, matvaror och matlagning.

  • Svar på tråden Allmän tråd om matlagning
  • klyban
    sextiotalist skrev 2017-08-11 14:58:24 följande:
    Eftersom jag avskyr allt med sött i mat (honung, socker, frukt etc) så går detta med socker bort.
    Nej, jag har inte lingon till köttbullar, ingen ketchup alls, inte heller äppelmos till fläskstek.

    När jag gör lax, så gör jag det med så få kryddor som möjligt, peppar och salt, olivolja och sedan färsk dragon (massor) på

    Det blir inte sött av att balansera upp den lilla syra som ett gäng blad inlagd dragon ger.

    Lingon, du vet du kan surkoka dessa = helt utan socker?
    För inte ska man vara utan lingon till köttbullar inte Flört
    Jag personligen använder inte socker i mat där den inte fyller en funktion, tyvärr är det för många som kör "husmorstipset" och en nypa socker i allt.
    Fyller funktion är att balansera upp en syra, eller receptets beskaffenhet.

    Får 20kg ätran lax per år, så hålla sig till en laxrätt blir tråkigt Tungan ute
    Och sen är jag törstig efter nya sätt och laga mat, så är en del av processen och testa en massa.
    Och ibland dyker höjdare upp som sen får vara med på repertoaren permanent.


    Annars är lax och citronsås en favvo också.
    Där jag inte kokar laxen, utan bara kokar upp ett spad med kryddor, så smaken är vässad.
    Sen drar jag av grytan och lägger i laxen, tid, ja det beror på bit, men vi pratar om rätt kort tid.
    Då jag vill ha en kärna som är nära rå, då blir det så extremt saftig lax då.
    Sen såsen kanske är väl fet, men vem bryr sig när det är så galet gott Flört


    hur många meter var det?
  • Aniiee

    Dagens tips (doc inte matlagning, per se):

    Glöm inte en påse lindor-kulor i lösvikt för 350 kr/kg på fönsterbrädet i solen när det är 26 grader i skuggan..... Stoppa det i kylen istället!


    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-11 15:34:35 följande:
    Dagens tips (doc inte matlagning, per se):

    Glöm inte en påse lindor-kulor i lösvikt för 350 kr/kg på fönsterbrädet i solen när det är 26 grader i skuggan..... Stoppa det i kylen istället!

    Haha, blev det en klump?
    Så irriterad på sig själv man blir, när man klantar till sig :/
    Vilket man gör för ofta.


    hur många meter var det?
  • Aniiee
    klyban skrev 2017-08-11 15:56:10 följande:

    Haha, blev det en klump?
    Så irriterad på sig själv man blir, när man klantar till sig :/
    Vilket man gör för ofta.


    Inte riktigt, de var inslagna en och en. Men de var väldigt platta och de hade läckt choklad i hela påsen =P

    Och, ja, klantigt värre.
    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-08-11 15:57:44 följande:
    Inte riktigt, de var inslagna en och en. Men de var väldigt platta och de hade läckt choklad i hela påsen =P

    Och, ja, klantigt värre.

    Så galet tråkigt :p
    Och du skulle ha dom till nått speciellt också?
    Enda man får hoppas, är att man lär sig till nästa gång Flört


    hur många meter var det?
  • sextiotalist
    klyban skrev 2017-08-11 15:17:21 följande:

    Det blir inte sött av att balansera upp den lilla syra som ett gäng blad inlagd dragon ger.

    Lingon, du vet du kan surkoka dessa = helt utan socker?

    För inte ska man vara utan lingon till köttbullar inte

    Jag personligen använder inte socker i mat där den inte fyller en funktion, tyvärr är det för många som kör "husmorstipset" och en nypa socker i allt.

    Fyller funktion är att balansera upp en syra, eller receptets beskaffenhet.

    Får 20kg ätran lax per år, så hålla sig till en laxrätt blir tråkigt

    Och sen är jag törstig efter nya sätt och laga mat, så är en del av processen och testa en massa.

    Och ibland dyker höjdare upp som sen får vara med på repertoaren permanent.

    Annars är lax och citronsås en favvo också.

    Där jag inte kokar laxen, utan bara kokar upp ett spad med kryddor, så smaken är vässad.

    Sen drar jag av grytan och lägger i laxen, tid, ja det beror på bit, men vi pratar om rätt kort tid.

    Då jag vill ha en kärna som är nära rå, då blir det så extremt saftig lax då.

    Sen såsen kanske är väl fet, men vem bryr sig när det är så galet gott


    Aha en Hallandstös :)
  • klyban
    sextiotalist skrev 2017-08-11 16:08:39 följande:
    Aha en Hallandstös :)

    Hehe, nej, varken tös eller från Halland Flört
    Men många polare därifrån, och som har tillgång till ett av de bästa fiskevatten i Sverige på lax = Ätran.


    hur många meter var det?
  • MammaBella
    Anonym (mor) skrev 2017-08-09 06:09:14 följande:
    Jag vet att matlagning är att hålla ett recept men det är ngt hos mig som saknas. Pulled pork känns som en riktig överkurs för mig, men tack för tipset. Ärligt talat så tror jag efter en del tankemöda att det bara(inte bara för mig) blir en kall vanlig kycklingsallad med ngt gott bröd till (köpebröd för jag kan inte baka heller)
    Varför inte köpa en färdigmarinerad kyckling som du bara slänger in i ugnen och serverar med potatisgratäng (färdig från typ "Peka")
    Till serverar du en sallad med tomater, gurka paprika rödlök och fetaost.

    Fuskmiddag med kärlek...
  • Vixen90

    Kan man göra riktigt god "Sundborn punsch"-glass hemma?

    I så fall: Hur? Måste man ha glassmaskin?

  • Aniiee
    Vixen90 skrev 2017-08-12 11:18:59 följande:

    Kan man göra riktigt god "Sundborn punsch"-glass hemma?

    I så fall: Hur? Måste man ha glassmaskin?


    Vet inte, men man kan ju experimentera.

    Eh... ser knappt vad jag skriver. Återkommer nä jag ätit.....
    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
Svar på tråden Allmän tråd om matlagning