• pollyankan

    Lämnar barn på förskolan

    Okej. Hjälp mig nu.

    Pappan jobbar o dotter på 3 år är på dagis och mamman är med vänner och åker skidor i Sälen.

    Är detta okej?

    Lämna barnen tidigare på dagis för att gå på morgon yoga?

    Detta gäller inte mig utan barn på mitt dagis där föräldrarna sen lägger upp tex på FB.

    Jag blir så ledsen o irriterad. Vi har aldrig barnvakt men behövs tydligen inte om man får göra så här.Jag är extremt noga med att mina barn inte är på dagis om jag inte jobbar. Livrädd tex när jag de få gånger måste handla innan hämtning.

    Vad säger reglerna?

    Mvh.......

  • Svar på tråden Lämnar barn på förskolan
  • mammalovis

    Jag förutsätter att Stockholm inte är kommunen, för där gäller specialregler och då hade ts också kunnat gjort som hon ville.

  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (fast) skrev 2018-02-09 14:22:18 följande:
    Fast det angår väl ändå visst oss alla till viss del?  Vi betalar ju ändå skatt för att folk ska kunna ha sin barn på förskolan för att arbeta, inte ha semester. Ganska sorgligt också att man väljer att inte umgås med sitt barn på semestern kan jag personligen tycka åtminstone när de är så små. Dessutom är det väl minst lika välbehövligt för barnen att få ledigt? Att få ledigt från sina barn är ju knappast någon rättighet såvida man inte är sjuk kan jag tycka. men visst vi vet ju inte bakgrunden till det hela. 
    Fast nu är det en förälder som åkt iväg med kompisar medan den andra föräldern är hemma med barnen. Ungefär som att en vv-förälder åker iväg när h*n inte har barnvecka. Är det också fel? Hur är det med jobbresor med övernattning? Är det OK? Konferenser? Var går gränsen för vad som inte är godtagbart för skattebetalarna?
  • Ann-Louise

    Ja det finns regler kring detta, men det är väldigt olika hur det ser ut i olika kommuner. I min kommun ska barnen vara hemma om någon förälder har semester, medan det i andra kommuner är tillåtet att åka iväg på semester medan barnen är på förskolan. I min kommun är det arbetstid plus restid som gäller, och inte att man går på gymmet, fikar eller handlar på vägen hem. Tyvärr missbrukas detta ibland, men som pedagog i förskolan kan man ju inte vara en polis som kontrollerar att föräldern verkligen är på jobb. Jag brukar numera tänka som så att om ett barn lämnas på förskolan för att föräldern behöver semester från sitt barn, så har nog verkligen barnet det bättre hos oss än i sitt hem.
    Personligen skulle jag aldrig kunna lämna mitt barn för att åka på semester utan barnet. Har vi semester så har vi det tillsammans i familjen utan att exkludera någon.

  • Anonym (Hepp)

    Tycker det är en väldigt skillnad om man tex lämnar eller hämtar barnet tidigare/senare för att man vill iväg och träna, fika mm. Än att ett barn går sina fasta tider under en vecka som ena föräldern inte är hemma. Dessa tider hade ju barnet fått gå iaf om båda var hemma. Dessa timmar är satta på ett schema som föräldrarna betalar för. Det skulle ju inte göra någon skillnad för förskolan, då det är nåt de redan går efter, som de har planerat för.

    Däremot om man titt som tätt lämnar tidigare eller senare är ju värre om man inte säger till om det i tid utan kör sitt eget race. Då kanske det inte finns personal eller att personal måste jobba över osv.

  • Anonym (Eh, va?)
    pollyankan skrev 2018-02-09 14:34:07 följande:

    Tack! Äntligen vettiga svar.

    Vad säger ni om dettta då ni som svarade i början?

    Då har jag rätt alltså.


    Du har fortfarande inte berättat vad som gäller i din kommun, så om du har rätt eller inte är svårt att avgöra.
    Jag bor inte i Stockholms kommun, men i min kommun kan ena föräldern vara bortrest utan barn och ingen protesterar mot det.
    I mitt jobb händer det att vi måste ta en semesterdag (jag kan förstås välja att ta tjänstledigt, men det gör jag inte) för att gå på vissa kurser eller konferenser. Tror du att det innebär att vi måste ta med barnen? Eller att vi måste avstå?
    Allt är inte alltid svart eller vitt.
  • elyse

    Nej, man får inte det, men jag brukar tänka att om man lämnar sitt barn på förskolan och prioriterar annat så har nog barnet det bättre på förskolan i alla fall.

  • Anonym (Sol)

    Det är ju olika i olika kommuner. Där jag bor väljer vi själva tider inom öppettiderna. Ingen har någonsin frågat hur lång restid vi har eller om någon är hemma. Vi får väl förutsätta att föräldrar vill ha så mycket tid som möjligt med sina barn men om man är lite ledig eller tar en fika, storhandlar någon gång är det väl inget barnet tar skada av. Återhämtning för föräldrar är nog så viktigt. Kolla vad som gäller i din kommun om du är nyfiken.

  • Anonym (Löjligt)
    pollyankan skrev 2018-02-09 14:59:19 följande:

    Jag har nu mejlat förskolechefen och frågat.


    TRÅKIGT MED EN SÅDAN AVUNDSJUK MISSUNNSAM OGIN MÄNNISKA.

    Skaffa en riktig hobby istället för att stalka föräldrarna på Facebook!!
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan