• Anonym (Alicia)

    Bilen som statussymbol

    Varför är så många kvinnor så måna om att visa upp sig med en fin bil? Det är tydligt hur de mallar sig på förskole- eller icaparkeringen och dröjer sig kvar för att visa hur mycket bättre de är för att de kliver in i en stadsjeep. Det är så uppenbart att det blir pinsamt, och det är så vanligt. Har till och med varit med om att tjejer eller kvinnor tittar elakt på mig och drar uppmärksamheten till sig för att visa vilken bättre bil de kliver in i. Jag skulle kunna köpa en my stadsjeep kontant så det är inte avundsjuka, men jag åker omkring i en 10 år gammal halvkombi. Jag märker hur undersköterskor, arbetslösa och städerskor växer 3 decimeter när de parkerar bredvid mig med sina belånade bilar och liksom tittar på mig som om de har högre status. Och de känner ju uppenbarligen att de är bättre på grund av bilen de åker i. Varför denna hysteri med att skaffa en statusbil? Själv beundrar jag de kvinnor (och män) som kör runt i en liten skrothög, de är coolast för att de vågar stå emot trycket att belåna sig och skaffa en likadan bil som alla andra.

  • Svar på tråden Bilen som statussymbol
  • Anonym (Betydelse)
    Anonym (Alicia) skrev 2020-04-10 20:00:33 följande:
    Det här handlar ju inte om vad MÄN kör för bil, utan vad en själv kör för bil.
    Jag förstår det blev fel. Vad för bil är status för kvinnor att köra   
  • Anonym (say what?)

    Kvinnor? Det har jag aldrig varit med om. Däremot har många män klagat på att "här köper man en snygg och dyr bil för att dra till sig tjejer och så ser de den inte ens, medan främmande män kan stå och dregla över fordonet på icas parkering".

    Själv(jag är kvinna) är jag glad så länge jag känner igen vår egna bil.

  • Anonym (say what?)

    Dock upplever jag en materiell statushets just bland dessa som kanske inte har råd och inte heller har fått med sig statustänk kring annat i livet hemifrån. En underklassare med mindervärdeskomplex skulle aldrig köpa begagnade kläder till barnen. Medelklass och uppåt har ett större socialt och kulturellt kapital (och behöver dessutom inte visa att de har pengar) och tillgodogör sig andra värden som miljötänk och köper begagnade kläder till barnen. Samma modell kan appliceras på bilar.

  • Anonym (Betydelse)
    Anonym (Alicia) skrev 2018-02-17 22:28:05 följande:

    Varför är så många kvinnor så måna om att visa upp sig med en fin bil? Det är tydligt hur de mallar sig på förskole- eller icaparkeringen och dröjer sig kvar för att visa hur mycket bättre de är för att de kliver in i en stadsjeep. Det är så uppenbart att det blir pinsamt, 


    Inget jag har lagt märke till vilka märken gillar tjejerna?
  • Mandel
    Anonym (Betydelse) skrev 2020-04-11 19:14:42 följande:

    Jag förstår det blev fel. Vad för bil är status för kvinnor att köra   


    Måste ändå vara individuellt. Jag skulle ha råd att åka annan mer typisk "statusbil" BMW Mercedes eller rent av någon liten sportbil, men det funkar inte praktiskt i mitt liv och jag har heller inte det behovet.

    När jag köpte bil sist var det dragkapaciteten som var avgörande eftersom jag har egen tyngre husvagn och så skulle det vara mittlucka i sätet bak så mina längdskidor får plats.

    Skulle köpt en billigare bil men denna hade tilltalande färg och stod där i bilhallen och skrek köp mig!

    Bilen har hur mycket lullull som helst och jag orkar inte sätta mig in i det. Den får dra husvagnen och skidorna får plats - jag är nöjd.

    När jag sålt husvagnen är tanken att byta till bakhjulsdrivet och manuell låda. Dock fortfarande dragkrok så jag får med cyklar då jag är cykeltönt och för kort så jag kan inte ha cyklarna på taket...
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (L)

    Vår närmsta granne har bilar till ett (av mig) uppskattat värde av ca 1 miljon. Skulle tro att båda i paret tjänar bra men samtidigt bor de ganska blygsamt i en liten villa och är trevliga jordnära människor. De har bilar som intresse helt enkelt, ett intresse som jag inte delar.

    Man prioriterar annorlunda. För mig är det verkligen inte status att lägga många hundra tusen på en bil, kan inte låta bli att tänka att man kunde renovera huset för de pengarna och fått ett mycket mer bestående värde, eller åkt på riktigt häftiga resor och fått upplevelser för pengarna.

  • Anonym (Volvo)

    För mig handlar valet av bil mer om säkerhet. Skulle aldrig få för mig att sätta mina barn i en Ford Ka eller liknande småbil. Erbjuder mig hellre att köra mina och andras barn om kompisars föräldrar har en småbil. Har sett på nära håll hur en sådan liten bil ser ut efter en krock. Så nej tack. Jag kör lugnt och säkert men har ingen kontroll på alla andra rattfulla, drogpåverkade eller annat ansvarslöst pack.

    Allt är prioritering i livet. Själv lägger jag hellre pengar på en säker bil än utlandsresor eller totalrenoverad villa. Detta för att vi kör mycket bil då vi bor på landet.

  • Anonym (japp)

    Jo, håller med TS fast det gäller ju inte bara kvinnor utan generellt, män, kvinnor, och framförallt familjer.

    Jag har en urgammal Toyota som det aldrig varit ett enda fel på. Den är ganska slö, men så galet stabil. Varje år på besiktningen säger de att det är helt otroligt vad välhållen den är och att det är en de bästa modellerna nånsin. Behåll den! säger de. Inte ett enda fel på över 20 000 mil. 

    Men tyvärr...när jag kliver ur den vid en parkering eller liknande så märker jag hur familjer liksom tittar ner på mig och barnen och hur nöjda de känner sig för att de har en större och nyare bil. De tittar på mig med en såndär nöjd blick som människor bara har när de känner att de har de bättre ställt än någon annan. Lika delar mobbning och empati typ.

    Samma sak när jag kör på en vanlig landsväg. Jag har haft nya bilar också när jag var gift (vi hade alltid två bilar då - toyotan och så olika nyare bilar med jättestark motor som mitt ex gillade...) och det är egentligen rent löjligt att om man kör i 100 (på 90-väg) med en nyare BMW så kör ingen om. Men när man kör 100 på samma väg med den gamla Toyotan så kör ALLA om. 

    Jag behåller den gamla bilen av klimatskäl (att behålla en gammal bil och köra lite är bättre än att byta till en ny!) men det känns lite trist att hela tiden drabbas av folks fördomar. Jag hade t ex kunnat ha en bil genom jobbet om jag ville, har möjlighet till det. Eller köpa en på avbetalning, har bra inkomst och inte mycket lån. Men folk ser på en som en socialbidragstagare nästan enbart pga bilen...

  • Almare

    Förlåt, men hela frågeställningen låter som något min 11-åriga dotter nojjade över i mellanstadiet (i det fallet tyckte jag synd om henne då det är jobbigt att vara 11 år och så otroligt osäker).

    Hon tyckte att det kändes som att alla andra tjejer sneglade på henne och dömde henne för hennes kläder, frisyr, kropp osv. Att hon fick ?bitch-blickar? i omklädningsrummet, att andra såg ner på henne för att hon gillade att vara i stallet istället för att spela fotboll.

    Till henne sa jag att alla runt omkring henne är extremt osäkra. De flesta barn i den åldern upplever att alla andra dömer dem och att de är den som blir utsatt för skitsnack. Då, på mellanstadiet, är det verkligheten för såå många stackars osäkra varelser.

    Men du, TS, borde ha kommit över detta. Om du råkar möte blicken på någon som parkerar sin bil bredvid dig innebär det med all säkerhet INTE att de tittar på dig och dömer dig utan att de av en ren slump hade ögonen riktade åt det håll du råkade befinna dig. Om någon dröjer sig kvar vid sin bil är det INTE för att trycka till dig, utan för att de inåt funderar på om de packade ner miljökassen i handväskan eller om den ligger kvar i bilen.

    Försök att inte döma andras beteende efter dina egna förutfattade meningar så ska du se att livet blir lite roligare att leva. Det måste vara jobbigt att hela tiden känna det som att man blir bedömd när man i själva verket inte ens existerar i andras tankar utan bara råkar befinna sig på samma plats några sekunder i livet?

  • Almare

    Förlåt, såg nu att tråden är två år gammal. Det är lätt att glömma kolla datumet när någon plötsligt ger den en knuff igen.

    Misstänker ibland att det görs medvetet från forumet för att få igång lite diskussioner när det är lugnt...

Svar på tråden Bilen som statussymbol