• Vik945

    Till köttätare...

    LFF skrev 2018-05-28 08:27:57 följande:
    Det är ingen som sagt emot att mänskligheten rent generellt behöver dra ner på köttkonsumtionen. Men hela detta "Titta vilken söt gris/kalv/kyckling, hur KAN du äta upp den?!" etc är fel sätt att gå.

    Och sen finns det de, som pga sjukdomar och annat, inte kan äta helt vegetariskt även om de skulle vilja. Har en sådan vän, som inte kan få i sig B12 bland annat på annat sätt än genom animalier. Så en gång i veckan ungefär måste vännen äta någon form av kött (helst nöt) för att inte få en massa andra följdsjukdomar.

    Själv har jag, rent generellt, svårt för många grönsaker, i synnerhet tillagade, pga konsistensen (en gammal ätstörningsproblematik). Så även om jag skulle vilja så skulle jag ha svårt att gå över till mer vegetariskt utan att återväcka min matproblematik.
    Okej, då har vi åtminstone en gemensam grund.

    Hur menar du att din vän bara kan få i sig B12 via animaliska produkter, och hur skulle kött en gång i veckan motverka brist?
  • Vik945
    nihka skrev 2018-05-28 10:06:59 följande:
    Fast jag sa inget om huruvida jag gillar dig eller inte eftersom det inte har med sakfrågan att göra. Jag  kommenterade att planeten knappast har sovit i 3 miljoner år och plötsligt skulle ha "vaknat" av att en del människor valt en annan kost.
    Appeal to tradition, att man gjort något i dåtid betyder inte att det är nödvändigt, bra eller rätt i nutid.
    Det är viss skillnad på att jaga, stjäla kadaver/kött från rovdjur m.m för att överleva - och att föda upp djur i syfte att ta ihjäl dem trots andra alternativ. Givetvis blir man triggad av detta om man själv bedriver en verksamhet där man tar ihjäl sina djur för egen vinning och njutning.
  • Vik945
    LFF skrev 2018-05-28 11:18:06 följande:
    Det är vad min vän säger. Att hen mår dåligt och får brister på en helt vegetarisk kost. Även hens läkare säker att det inte är en fungerande diet för hen att äta helt vegetariskt. Med kött ca en gång i veckan håller sig alla värden ok. Hen har ulcerös colit så det är redan problematiskt med tarmsystemet och upptagningen. Det kan vara därför en helt vegetarisk kost inte fungerar för hen. Jag blev nämligen väldigt förvånad senast vi lunchade tillsammans då hen valde en vanlig hamburgare istället för en vegetarisk då jag trodde hen blivit vegetarian på heltid.

    Min bror, som också har ulcerös colit, fungerar numera bra på en helt vegansk kost. Men vägen dit, att få sjukdomen under kontroll, var lång och jobbig. Konventionell västerländsk medicin för UC fungerade dåligt för honom (hamnade på sjukhus efter ett riktigt hemskt återfall för ett antal år sedan). Däremot kinesisk traditionell medicin fungerade. Alla är helt enkelt olika när det kommer till hur kost påverkar oss.
    Ok.
    Det låter konstigt. Har man B12 brist så korrigerar man detta med tillskott, ofta i tablettform oavsett om du är vegetarian eller äter kött. Att läkaren skulle lösa detta med att införa kött en gång i vecka låter ju vansinnigt. Jag har svårt att se hur det skulle påverka näringsbrister överlag. Det innehåller mycket järn, hemjärn men att en gång i veckan skulle motverka brist har jag svårt att tro?
    Om nånting borde ju det viktiga vara det dagliga intaget av mat och därför försöka äta mer mat med högt järninnehåll dagligen och i samband med vitamin C för att öka upptaget av järn exemplvis.

    Okej, UC verkar vara ett helvete.
  • Vik945
    klyban skrev 2018-05-28 11:49:10 följande:

    Denna grupp evangeliserande brukar hänge sig till "chockande" propaganda, som äta lik, äta människa och annat sånt tramsande.


    Och sen denna tilltro till forskning de har, som nästan är manisk.
    Men märk väl, bara forskning som stödjer deras sak, allt annan forskning kastat i soporna och ignoreras och då confirmation bias lider dom av och de förstår inte detta själva ens.


    De förstår inte heller att de är kontraproduktiva genom ge sig på folk och säga att de är värdelösa på nåt kreativt sätt.

    Inte heller vill de göra det bättre för djuren, sure när man frågar så säger de detta.
    Men praktiken så enda de kommit med är att pina djur, släppa ut minkar och för mig jag hörde om en bondgård de manipulerade ihop egna bevis.
    Vilket ledde till de pina djuren själva.

     Sen det bästa skitsnacket av de alla, det är när man säger "Man måste inte äta kött....".


    Och sen naturligt att äta veganskt, och då ställer jag frågan, hur kan det bli naturligt att äta piller för inte få bristsjukdomar?

    Dock mest tragiska är deras användning av forskning, där de inbillar sig att de säger nått när de presenterar en forskning som stödjer deras val och ignorerar allt annat som säger annat.


    Att utgå från forskningen överlag är väl ändå ganska rationellt till skillnad från att helt avfärda forskning för att du inte gillar det som sägs? Baby

    Om du syftar på den här tråden så har du inte presenterat den forskning du hela tiden nämner, det kanske du ska börja med. Baby

    Vem har gett sig på dig och sagt att du är värdelös pga ditt kostval?
    Din förmåga att diskutera och din argumentation är dock värdelös. Baby

    Nej exakt, vi behöver inte äta kött och vissa verkar tro att det är nödvändigt.
    Det är därför en ganska rimlig fakta att lägga fram. Förstår inte varför du gråter över detta också?Baby

    Angående naturligt så är detta redan besvarat. Jag vet inte varför du faller tillbaka på det? Är någoting vi gör naturligt? Vattnet vi dricker är inte naturligt.
    Mjölken vi dricker är inte naturlig, saltet vi äter innehåller jod och är inte naturligt.
    Tandkrämen vi använder är inte naturlig. Är detta per definition dåligt?
    Det är många som inte behöver tillskott på en balanserad vegetarisk kost och det är vissa som behöver tillskott på en kost med kött.
    En vegansk kost kräver dock b12 tillskott eller b12 berikad mat om man inte vill äta viss typ av sjögräs, alternativt smuts/jordrester/smutsvatten för att få i sig b12.

    Att använda forskning är tragiskt, men att gagga om forskning utan att länka källa är inte tragiskt? Du har spårat ur fullständigt, haha. ?  

    Är det denna lista du följer när du diskuterar? Babyhttps://i.imgur.com/S2XVIT7.png

  • Vik945
    sextiotalist skrev 2018-05-28 12:26:19 följande:
    Jag har också en väninna som har problem med att ta upp järn från växtriket, som var vegan, men var tvungen att släppa detta. Hennes kropp kunde endast ta upp animaliskt järn, hon hade testat allt annat, men det gick inte.
    Hon är inte vegan längre
    Järn skiljer sig från B12.
    B12 är en vitamin, järn är en mineral.

    Okej, det har jag inte hört talas om. Att vissa kvinnor behöver mycket järn och kvinnor i regel behöver mer järn än män har jag hört men inte om en oförmåga att ta upp järn från växter? Hur exakt fungerar detta? 

    Hemjärn har ju högre biotillgänglighet och har man extremt högt behov av järn kanske det blir mycket svårt att få i sig nog från växter utan tillskott. Men du säger att hennes kropp bara kan ta upp animaliskt järn. Förklaring till detta?
  • Vik945
    sextiotalist skrev 2018-05-28 14:03:47 följande:
    Det har hon inte förmedlat till mig, men otaliga läkarbesök, B12 intravenöst, järnmedicin i olika former. Hennes hb var kritiskt lågt hela tiden. När hon började införa järnrikt animaliskt tillskott så började järnvärdena stiga.

    Hon var vegan, men hennes kropp fixade det inte
    Okej.
    Den enda man kan göra är att lita på det du säger, och jag tar det därför med en nypa salt. 
    Låt oss anta att det stämmer att hon faktiskt behöver hemjärn och det inte rör sig om någon typ av blödning som orsakade bristen utan en oförmåga att ta upp icke-hemjärn, vad vill du ha sagt med denna anekdot?
  • Vik945
    sextiotalist skrev 2018-05-28 16:06:40 följande:
    Att det som fungerar på en inte alltid fungerar på andra, dvs vi är i högsta grad individer
    Ja det finns helt klart allergier och ovanliga genetiska mutationer.
  • Vik945
    klyban skrev 2018-04-24 22:07:37 följande:

    Det behövs ingen forskning för kadmium och kvicksilver, då den är flera hundra år gammal och redan klargjord.
    Jag pratar om matforskning, inte inte om substans.


    Jag svara dig, om du inte vill ta till dig detta knappast mitt problem.



    ">

  • Vik945
    Anonym (Icke!) skrev 2018-07-12 01:29:30 följande:

    Nope, får inte det minsta dåligt samvete. Kött är gott och det är nyttigt, och framförallt är vi skapta att äta både kött och grönsaker (ta en titt på dina tänder så förstår du). 

    Så länge djuren fötts upp och slaktats på ett humant sätt är jag helt komfortabel med att äta kött.

    Varför ska du tvinga din man att bli något han inte har intresse av att vara? Skulle du vilja att han försökte tvinga dig att äta kött? Låt honom vara i fred!  Det är det här jag har svårt att smälta med vegetarianer, veganer och allt ni vill kalla er: Ni vägrar respektera andras val. Ni kräver respekt för era val, men är inte villiga att ge samma sak tillbaka.Och det värsta är när ni tvingar era barn att äta som ni!


    Hur menar du att våra tänder skulle indikera att köttätande är optimalt för oss?
    Eller vad är din poäng, att vi kan äta kött och därför bör vi göra det?

    Du får gärna förklara hur de tvingar folk att sluta äta kött.
    Och angående din jämförelse...  Hur är det rimligt att från en mindre rationell, logisk och konsekvent position moraliskt sett, "tvinga" (uppmuntra) folk till den positionen? 
    Du inte offret i diskussionen du beskriver så ett tips är att sluta grina och tro att det är ett vettigt argument.
Svar på tråden Till köttätare...