Forum Lån & skulder - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Betala av bolånet

  Lör 8 sep 2018 16:01 Läst 6915 gånger Totalt 98 svar
  Lör 8 sep 2018 16:01

  Det har skapats lite trådar i ämnet innan och jag bidrar med ytterligare en. Mest för min egen skull. Möjligen att det även kan inspirera andra till att tänka mer ekonomiskt.

  Min plan:
  Helt enkelt att betala av hela mitt bolån och efter det vara helt skuldfri.

  Varför?
  Jo, att vara skuldfri borde ju rimligen låta en känna en betydligt större frihet där man inte är lika beroende av vad som händer i omvärlden eller ens egna liv. Tänk att inte behöva bekymra sig för vad Ingves&CO hittar på eller om ens inkomst förändras drastiskt. 

  Förutsättningar:
  Jag bor i en lägenhet som köptes i oktober 2017 för 3 475 000 kr. I den bor jag och min son som jag har varannan vecka. Vi bor utmed tunnelbanenätet i Stockholm och jag jobbar heltid. Dessförinnan bodde jag i en annan lägenhet som jag renoverade (inte själv) och sålde med några 100k i vinst. Parallellt sparade jag lite pengar och kunde således betala 2 000 000 i kontantinsats till min nuvarande lägenhet.

  Ni som har huvudet på skaft har alltså kunnat räkna ut att jag fick ta ett lån på 1 475 000 kr för att kunna köpa min nuvarande lägenhet. 

  Planen:
  Att vara helt skuldfri från mitt bostadslån 2023-04-25. Idag har jag 1 120 000 kvar i lån och om jag fortsätter amortera 20 000/mnd så kommer målet att vara uppnått.
  Givetvis förutsätter det här att inget drastiskt händer. Men att ha ett mål är bra början tycker jag. Tänk att möta våren helt skuldfri!!

  Nu tänker somliga säkert följande: Den människan måste antingen tjäna ohyggligt mycket pengar eller vara kriminell.
  Faktum är att inget stämmer. Det som gör att jag klarar av att amortera 20 000 kr helt själv är att jag jobbar extra varannan helg (på ett annat företag än det jag är anställd på till vardags) och att jag lever sparsamt.

  Jag läste i en artikel att gränsen för fattigdomsgränsen för 2018 kommer att ligga på 12685 kr. Det var en prognos ska tilläggas. Eftersom jag nu har bestämt mig för att betala av lånet på förhållandevis kort tid så har jag naturligtvis varit tvungen att skapa mig själv en enkel kalkyl i Excel för att få en överblick över intäkter samt utgifter. Och när jag drog genomsnittsutgifterna de senaste 8 månaderna så hamnade jag på 8630 kr. Då räknar jag med precis alla utgifter utom själva amorteringen då jag inte betraktar den som en regelrätt utgift.

  Efter att ha läst en del trådar som rör ekonomi så är det många som handlar om hur mycket man tjänar. Fokus enligt mitt tycke borde snarare ligga på utgifterna. Det går alldeles utmärkt att leva sparsamt. Jag kan ju lägga till att vi absolut inte lever på vatten och bröd, men å andra sidan köper vi inte en massa pizza och besöker snabbrestauranger som vissa tycker är en självklarhet. 

  Den 25/9 ska det betalas ytterligare 20 000 kr och jag ser väldigt mycket fram emot den 25e mars då lånet hamnar under miljongränsen. Här nedan finns min amorteringsplan. Jag hoppas folk blir inspirerade. Givetvis behöver man inte vara lika extrem som jag, vilket säkerligen skulle vara en samhällsekonomisk katastrof, men en liten tankeställare om att att är möjligt.  Visst är det härligt att se den branta backen ner. Och jo, jag vet, kanske hade det gått lite snabbare att lägga motsvarande summa på indexfonder eller liknande som kanske kulle ge en brantare kurva ner. Men jag tänker såhär. Detta är en garanterad väg mot en lägre skuld. När bolånet är betald kan jag med gott samvete också ge mig in på börsen. 

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-10-26 21:44
  Nu kommer en lite uppdatering om amorteringsläget. Det har givetvis amorterats även denna månad och nu är lånet nere på 1040000. Speciellt i dessa oroliga börstider känns det bra att spara i sitt boende.
  Så larvigt skönt att gå mot ett tryggat boende då bostadskostnaden för varje månad sjunker.
  En intressant reflektion jag gjorde häromdagen är hur lite boendet kan kosta i relation till arbetade dagar. Utöver mitt ordinarie arbete har jag ett extrajobb varannan helg. Det ska poängteras att det är långt ifrån ett högavlönat extrajobb, men den inbringar tillräckligt för att täcka såväl månadsavgiften som låneräntan, försäkring och el.

  Tänk den friheten att bara behöva jobba fyra dagar i månaden för att bo.

 • Sön 9 sep 2018 14:56 #11
  Villbliskuldfri skrev 2018-09-09 11:58:00 följande:
  Givetvis ska man resa och vara mer ledig om man känner för det och har förutsättningar för att göra det. I ditt fall är bolånet lågt i förhållandet av värdet. Jag drivs snarare av en oro över att det händer något väldigt oförutsett som drabbar en ekonomiskt. Därför vill jag eliminera så många utgifter för att vara bättre rustad i sämre tider. Kan bero på att jag är ensam med min son och av den anledningen skulle drabbas hårdare vid en exempelvis arbetslöshet eller långvarig sjukdom. Men återigen. Bara man har koll på läget och handlingsplaner vid oförutsedda händelser så får man göra som man vill!
  Fast samtidigt har jag gått igenom 2008 då räntan gick mellan 5- 8% visst märktes höjning av, men inte farligt, nu tror jag inte vi når liknande ränta, över det i överskådlig tid.
  Börja med hus tidigt, ett litet vid 23 år, för att sedan bygga ett stort attraktivt , vi gick isär där men värdeökning (mer än det dubbla än vad vi gav för den)gjorde att vi kunde köpa varsina hus, det huset jag köpte sen bodde jag 10 år i, slog värdeökningen på den när jag sålde den så hade jag en vinst på 21838 kr per månad i 10 år, ett indirekt sparande, amortera ner lite på den ca 180000 1500)= månad
  Ser även nu, om jag bor här 10 år eller mer, så nästa boende, ev en lägenhet så går den o köpa kontant,även en massa pengar över, då har jag inte amortering längre, utan lever livet, som just nu, tagit bort fredagar o jobbar bara mån-tos, det kanske ändras framöver men just nu vill jag bara jobba så. nackdel med lägenhet är avgiften, ska man ha en 3:a , brukar dom ligga mellan 3500- till 4500 i månad om man köper i en bra förening, gör egentligen ingen större skillnad mot huset, trimmar jag ner driften med bergvärme för ca 180 tusen så går den ner 3-5 hundra månaden.Ser att det är bättre jag har ett sparande vid sidan av, än att amortera.

  Så tror man måste våga byta boende som jag gjort, det gör låga lån och en god ekonomi utan att leva snålt under en längre tid.utan leva under tiden också.
 • Sön 9 sep 2018 15:16 #12

  Kolla upp hur amortering berör mig, skulle jag lägga in 20000 kr månad som du i 10 år skulle jag bara sänka månadskostnaden med 1100-1500 kr månad 10 år efter åt, ,för villa ägare gör det bara en för mig marginell skillnad, att välja o snåla så lång tid.
  Delar man det på 2 per så ännu mer marginell, jag ser inte att det är värt det, kommer snarare en skatt i framtiden som träder ikraft på dom som inte har lån och bara värme kostnader.
  Att leva upp dessa 20000 kr per månad gör man sälla, utan man reser/ledig för hälften.

 • Sön 9 sep 2018 15:24 #13

  Tillägg då räknar jag på en mycket högre ränta än idag.

 • Sön 9 sep 2018 15:55 #14
  Kjell2 skrev 2018-09-09 12:50:24 följande:

  Vad ska du göra med alla pengar när du har amorterat bort lånet?


  Då kommer jag att börja äventyra mycket mer med min son som då blir 9. Resa, kanske gå ner i arbetstid och förhoppningsvis låta det finansieras av avkastningen på någon trevlig fond.

  Men det kommer givetvis dröja några månader efter att sista kronan är avbetalad. Man är inte rik bara för att man äger sin bostad.
 • Sön 9 sep 2018 16:15 #15
  Anonym (pappa) skrev 2018-09-09 13:29:15 följande:

  Har du helt obundet bolån? Hur har du räknat på den amorteringen? Hur går räntan? Vill banken ha ränteskillnadsavgift för att du löser lånet tidigt? 


  Nej ursprungslånet delade jag upp i två lika delar, varav den ena delen var rörlig och den andra bunden i 5 år. Det rörliga lånet kommer att vara avbetalt i april 2020 och den sista halvan som är bunden till november 2022 kommer jag avsätta motsvarande summa som jag gör idag på det rörliga. Det är också av säkerhetsskäl. Jag räknar med att räntan inte far iväg alldeles för mycket de närmaste två åren och skulle den göra det så är halva lånet säkrat på 1.83% och det andra lånets eventuella räntehöjning parerar jag genom amortering. 
  Så det blir inte tal om att lösa lånet i förtid.
 • Anonym (....)
  Visa endast
  Sön 9 sep 2018 18:44 #16

  Imponerande om du orkar med detta.

  När vi sparade ihop till handpenning för vårt hus så minimerade även vi våra utgifter under ca 1 år.

  När vi väl hade köpt vårt hus så hade vi liknande funderingar som du, men efter våra diskussion slutade med att vi ellre betalade av huset på 20 år.

  Det roligaste med amortering är ju annars att se hur räntekostnaden minskar för varje månad.

  För oss så avgjordes diskussionen med att vi ville ha möjligheten att även kunna rennovera huset samt ha möljighet att köpa det vi vill ha.

  Tyvärr? så är det svårt att sluta vara sparsam så det som skedde för vår del att vi nu istället sätter in större delen utav vår lön på börsen, sen vid behov så betalar vi större rennoveringar kontant.

 • Anonym (PEZ)
  Visa endast
  Ons 12 sep 2018 23:31 #17

  Jag har fonder som troligtvis kommer generera 100 000kr per år i snitt på 10 år om inget oförutsett händer.

  Jag är lite i valet och kvalet om man ska amortera varje å eller flytta det till rändebärande och amortera av efter 10år eller om räntan går upp.

 • Tor 13 sep 2018 18:22 #18
  Anonym (PEZ) skrev 2018-09-12 23:31:48 följande:

  Jag har fonder som troligtvis kommer generera 100 000kr per år i snitt på 10 år om inget oförutsett händer.

  Jag är lite i valet och kvalet om man ska amortera varje å eller flytta det till rändebärande och amortera av efter 10år eller om räntan går upp.


  Det är ju det som är frågan. 100k är väldigt bra. Min "säkra" amortering uppgår till ca 240k/år. Det skulle säkert gå fortare att låta pengarna jobba själva på börsen. Men jag är alldeles för feg, trots att historiken påvisar att det på lång sikt lönar sig. Men det förutsätter att man inte rör pengarna på minst 5 år, helst 10. Min plan är att amortera av allt på ca 4 år. Då ökar risken betydligt.
 • Anonym (PEZ)
  Visa endast
  Lör 15 sep 2018 10:41 #19
  Villbliskuldfri skrev 2018-09-13 18:22:59 följande:
  Det är ju det som är frågan. 100k är väldigt bra. Min "säkra" amortering uppgår till ca 240k/år. Det skulle säkert gå fortare att låta pengarna jobba själva på börsen. Men jag är alldeles för feg, trots att historiken påvisar att det på lång sikt lönar sig. Men det förutsätter att man inte rör pengarna på minst 5 år, helst 10. Min plan är att amortera av allt på ca 4 år. Då ökar risken betydligt.
  Från var kommer dina 240k per år är det avkastning eller enbart från lön?
  Mina fonder har arbetat och genererat pengar, jag kör bara högrisk och gjort flera år.
  Sparar dock inte mer än vad man behöver i fonden utan lägger på konto som buffert ifall det skulle gå ned ett par år.

  Jag skulle kunna forstätta köra högrisk om fonden nåt en miljon men då det gått upp mycket i flera år, kan gå ned och man måste någon gång börja flytta avkastningen så är det bra att göra det vi en satt gräns.

  Säg att jag går 150k utöver målet så hade jag som plan att flytta 100k och låta 50k ligga kvar i fonden.

  Men jag tror det är bättre att flytta dom pengarna det ger ett utmärkt kaptial på bara ett par år, pengar att använda till amortering den dagen räntan skjuter i höjden.
  Eller att kompensera med om jag måste sälja billigare pga marknaden har gått  ned.
 • Lör 15 sep 2018 13:29 #20
  Anonym (PEZ) skrev 2018-09-15 10:41:36 följande:

  Från var kommer dina 240k per år är det avkastning eller enbart från lön?

  Mina fonder har arbetat och genererat pengar, jag kör bara högrisk och gjort flera år.

  Sparar dock inte mer än vad man behöver i fonden utan lägger på konto som buffert ifall det skulle gå ned ett par år.

  Jag skulle kunna forstätta köra högrisk om fonden nåt en miljon men då det gått upp mycket i flera år, kan gå ned och man måste någon gång börja flytta avkastningen så är det bra att göra det vi en satt gräns.

  Säg att jag går 150k utöver målet så hade jag som plan att flytta 100k och låta 50k ligga kvar i fonden.

  Men jag tror det är bättre att flytta dom pengarna det ger ett utmärkt kaptial på bara ett par år, pengar att använda till amortering den dagen räntan skjuter i höjden.

  Eller att kompensera med om jag måste sälja billigare pga marknaden har gått  ned.


  240k är löneintäkter (20000×12). Det talas nu om att högkonjunkturen håller på att peaka. Samtidigt som man menar att räntorna så sakteliga ska upp med början i höst. Det är förvisso lite motsägelsefullt, men kan Trump bli president och England gå ur EU så tror jag att allt är möjligt. Därför vill jag bli fri från så många utomstående faktorer som möjligt som kan påverka min ekonomi.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll