• Limarie

    Vi som planerar äggdonation 2019

    Lovsan skrev 2019-10-04 08:55:07 följande:
    Nej, det var ingen trevlig upplevelse. Det var säkert samma barnmorska som du talade med, jag tror hon har suttit den rollen i ett antal år nu.

    Hon talade heller inte om antal ägg med oss, jag misstänker att läkaren försade sig lite till mig om hur de arbetar bakom kulisserna när de erbjuder par fler försök eller ej.

    Detta var vårt första landstingsfinansierade försök.

    Vi betalade själva för behandlingen i Finland, men eftersom Finland arbetar utifrån samma principer/regler kring ÄD-behandlingar som Sverige gör kan man få ersättning för behandlingen i efterhand av Försäkringskassan om man har kvar av sina tre landstingsfinansierade försök. Vi fick tillbaka hela kostnaden från FK i efterhand (ca 80 000 kr). 

    Vi blev aldrig erbjudna något uppföljningssamtal med någon läkare, frågade dock inte heller om vi kunde få något. 

    Jag hade låga förhoppningar om att försöket på KS skulle lyckas ända från början då jag visste att vi antingen skulle få dela på äggen med ett annat par eller ändå få bara ett fåtal ägg själva, oavsett skulle vi få ganska få ägg och troligtvis ännu färre bra embryon vilket inte ger så goda chanser att lyckas i slutändan. Beslutet att gå vidare med behandling utomlands var i princip taget redan innan försöket på Karolinska. Men bekväma som vi var ville vi först försöka på hemmaplan (vi bor i Sthlm), men i efterhand var behandlingen i Finland långt mer bekväm (och framgångsrik). Kan varmt rekommendera Ovumia Fertinova i Helsingfors om du är intresserad av Finland.
    Jag blir nästan ledsen när jag läser allt det här. Men tack för att du delar.

    Och skönt att höra att FK ansåg att det då räknades bara som 1 försök på KS. Spännande...

    Ska man dela ägg... så konstigt. Framför allt om man bara får en donator.

    När gjorde ni försöket där?

    Vi är bara lite rädda att vi inte får pengarna tillbaka från FK. Måste man har väntat viss antal månaderna innan man har rätt till att göra behandlingen utomlands?

    I Finland har jag bott själv ett tag, så det känns bra att åka dit för en behandling.

    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie
    SuzieZ skrev 2019-10-04 17:53:53 följande:
    Hej! Vi gjorde behandling i Finland i somras och har nu fått journaler och ska ansöka om ersättning hos FK. Jag kan meddela dig hur det går!

    Annars kan ni ju som Lovsan säger ansöka om förhandsbesked.

    Går så himla snabbt att komma fram i kön i Finland så kanske är värt det snarare än att vänta 6 mån på ett lite osäkert försök på Karolinska som kanske inte ger embryon i frysen?

    Får man i teorin göra 3 försök i Finland då? Eller tror ni att FK sätter stopp när de har betalt ett försök?

    Var ni i Helsingfors eller Tammerfors?


    Gjorde ni med färska eller frysta ägg?

    Tammerfors har 2-3 m med frysta ägg och Helsingfors 3-4 månader med färska. Vad hade ni andra gjort?


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie
    Snurranfian skrev 2019-10-08 12:21:27 följande:
    Vi väntar i Helsingfors på färska ägg. Sjukt jobbigt att vänta men det ska ju vara större chans att lyckas med färska så vi vill prova det.
    Varför valde ni inte Tammerfors? Vad finns för fördelar med Helsingfors? 
    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie

    Vilka glada nyheter! Och lite roligt att du hade "glömt" bort att det kan vara två. Vilken fin överraskning nu.

    Så skönt att läsa detta. Jag läser din bok just nu och har kommit till sida 99. Vilken kamp och jag känner så med dig och glädjen över att det är två som växer till sig nu hos dig är underbart!


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie
    Snurranfian skrev 2019-10-30 09:49:10 följande:
    Vi hade första läkarbesöket via Skype... idag ska vår läkare göra upp en behandlingsplan (de har hittat donatorn) så det lär komma mer info. Min man ska ju iaf åka över först och lämna sitt bidrag. Så spännande! Detta är vår första ÄD. Jag har aldrig gjort IVF heller. Vi går direkt på ÄD då jag hamnat i förtidigt klimakterium och har ingen ägglossning själv.
    Är det i Finland? Hur länge väntade du på donatorbesked?

    Vi är mitt inne i processen att välja kliniken respektive vilken väg vi ska välja först och vi har en sådan "beslutångest". Mycket pendlar mellan: ska man tänka på tids- eller pengaraspekten (bortsett från alla andra saker som spelar en roll).

    Vi har 3 landstingsförsök kvar då vi gjorde 2 IVF privat. Har både en manlig och kvinnlig faktor, så ev funkar första ÄD inte säger läkaren och vi behöver ändå dubbeldonation.

    På grund av lång väntetid på Sahlgrenska (2 år) skickade vi en egenremiss för ÄD till Huddinge och blev direkt uppsatta i kön (Det var faktiskt mycket lätt att få detta genom). Väntetiden nu inför nybesök 2-3 månader och behandling inom 2-3 månader. Det betyder att vi väntar ca max 6 månader.

    Andra alternativet är Finland. Vi pratade med försäkringskassan och skulle med stor sannolikhet får ett positiv förhandsbesked och behöver därmed inte heller betala. Vi var så inne på att göra detta. Men sedan hade vi vårt första skypesamtal med Finland i måndags. Och det var så tråkigt. Läkaren ringde oss 20 min senare och samtalet tog inte ens 10 min. Hon ville veta om vi vill göra äggdonation (jo, visst) och frågade ingenting om oss. Hon sa att hon sätter upp oss i kön men alla frågor vi hade kring behandling och annat ville hon inte svarar på utan detta skulle man ta med sjuksköterskan när det är dags. Vi har tidigare pratat med kliniker i Tjeckien och Ryssland också och fått ett helt annat bemötande. Vi var så ledsna efter samtalet och kände inget förtroende. Men jag vet ju att några av er här har gjort bra erfarenheter i Finland (vi hade kontakt med Helsingfors, Ovumia). Där skulle det ta ca max 3 månader innan behandling.

    Klart, många säger vad spelar det för roll om man väntar 3-6 månader? Men man har ju redan väntat i så många månader! Så frustrerande. Jag vet ingen kan ta ifrån oss att ta ett eget beslut.

    Men ibland känner jag att bara direkt göra behandlingen i Ryssland. Det var så tryggt när vi hade samtalet där. Hon tog sig så mycket tid (ingen har gjort detta förut) och gjorde en topp sammanfattning. Men klart... det kostar, mer pengar och mycket mer tid. Sambon vill gärna använda våra gratis försök så klart. Men jag känner att det kunde vara skönt att få en trygg vård från början.

    Längtar i alla fall redan efter att stå med på er lista följer er här hela tiden och läser med spänning hur det går för er och blir så glad för er alla!
    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie
    UndrandeSökare skrev 2019-11-07 11:41:56 följande:
    Jo, de svenska papperskvarnarna maler ofta långsamt. Som det står i artikeln, så väntar nu de svenska klinikerna först på Etiska riktlinjer från Socialstyrelsen innan de kan börja med embryodonation/dubbeldonation. Men Socialstyrelsen kan inte säga när de är klara med dessa, de började jobba med det i maj 2019. I Umeå är det ca 2 års kö för äggdonation har jag hört. Bra att du gått vidare med Finland istället.
    Vi ska också prova med enbart äggdonation först, antingen i Finland nu i början av februari eller på Huddinge. Men oklart när vi får vår första läkartid i Stockholm. Hoppas Reproduktionskliniken där blev inte drabbade av nerdragningar av tjänsterna...

    Sedan finns det för oss en stark risk att vi också behöver dubbeldonation och då är det skönt att redan vara inkopplat till kliniken i Finland.
    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie
    Snurranfian skrev 2019-11-13 12:25:20 följande:
    Ja så tycks det vara i Sverige. Står i kö hos Livio och inget händer där tyvärr. Nu gått över till Ovumia Fertinova i Helsingfors. Vi ville också helst göra behandling i Sverige.
    Så det är snart dags för dig? Så spännande. Med lite tur får vi börja behandlingen i januari eller februari om försäkringskassan godkänner ett förhandsbesked.

    De hoppas att kunna hitta en donator redan i december till oss.

    Hur långt tid tog det för er från att hitta donatorn till själva planerade uttag?
     
    Kör ni ett färsk försök?


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie

    Hej!

    Vi hoppas att göra vår äggdonation nu i slutet av januari i Finland.

    Enligt läkaren så ska jag bara ta Progynon innan och sedan Progesteron, t.ex. Lutinus.

    Kallar man det då egentligen en stimulerad eller ostimulerad cykel? Det är väl stimulerad.

    På Sahlgrenska sa de till mig att de inte hade gett mig varken östrogen eller progesteron. Jag var starkt emot det då jag har en känd Progesteronbrist med korta lutealfaser och låga Progesteronvärden.

    Läkaren i Finland sa inte så mycket mer för övrigt om behandlingsplanen utan det skulle komma längre fram. Nu är jag ändå lite nyfiken hur det ungefär brukar ser ut?

    Hur långt innan börjar man ungefär med Östrogen? Tog ni ett ultraljud strax innan?

    Jag har även en nyupptäckt cysta på 2 cm (senaste ul i september) och bokade nu in ett nytt i december. Hoppas att den inte har växt på sig. Man misstänker att det är ett endometrioma.

    Har ni andra på egen bevåg tagit Aspirin, Prednisolon eller annat? Jag har sedan tidigare ingen erfarenhet av en embryotransfer.

    Har några av er istället för Lutinus eller Uterogest bara tagit Crinone?

    Kollade ni innan insättning några blodprover? Hur hanterades blodprovstagning efter insättning hos er? Alltid HCG? Progesteronuppföljning?

    PS: Jag förstår att lm-behandling är alltid individuell men jag är mest nyfiken hur det ungefär gick till för er andra.


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Limarie
    PeeWee44 skrev 2019-11-14 15:50:28 följande:

    Om du har endometrios eller andenomyos så behöver du vara nedreglerad helst flera månader innan insättning. Du kan dessutom behöva ta olika progesteron, det är inte alltid kroppen tar upp det. Min kropp gillar inte utrogest har jag upptäckt efter flera år.


    Ingen har bekräftat att det är ett endometriom. Enligt fyra läkaren, på Livio, SU, i Tjeckien och hos Olga skulle de inte göra någonting med det och inte nedreglera mig speciellt. I Ryssland pratade hon bara om p-piller i 3-4 veckor innan. Men klart att jag också är orolig att jag har endometrios och att detta kan påverka det hela. Just nu kan jag nog bara lita på läkaren.
    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019