• Limarie

    Vi som planerar äggdonation 2019

    Nu kom mejlet från Finland. De har hittat en "matchande" donator.

    Den matchar typ inte alls men det spelar nog ingen stor roll.

    11 cm kortare än mig, blond istället för brunt hår och blåa istället för gröna ögon.

    Men den stora saken är att vi fortfarande väntar på förhandsbeskedet från försäkringskassan. Pratade med de igår och Sahlgrenska skulle ha hört av sig till de sedan förra veckan. De måste egentligen höra av sig till FK inom 2 veckor men gör de inte det skickas enbart ut en påminnelse. Det har ingen "konsekvens" för de. Jag tror inte att det kommer finnas några hinder. Men nu när man har väntat så länge vill man inte chansa och köra på egen hand och betalar utan beskedet.

    Så jag undrar lite om vi ska tacka nej till donatorn och låter de letar efter en som kanske matchar kanske något mera? Men det kanske kan ta mycket lång tid. Samtidigt som blond, 1,67 och blåa ögon är enligt google de flesta i Finland

    Känner mig så konstigt att skriva så här. Förr sa jag att allt det här inte spelar någon som helst roll. Men nu när det är så nära så kommer tankar upp igen (kanske helt normalt). Hur var det för er?


    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie
    CrookedTail skrev 2019-12-05 08:47:35 följande:
    Men oj, det borde dom väl kunna hitta någon mer matchande tycker jag? Det kändes ju inte som att nåt stämde där. 
    Min sambo tyckte också att de tog nästbästa. Och det är klart, om de tror att det tar några veckor extra om de letar efter en ny, då tar vi hellre den som de har erbjudit oss nu. Men än så länge svarar de inte på mitt mejl. Synd att behöva vänta på såna enkla svar i 4 dagar... (det är ändå rätt dyr vård man betalar).
    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie
    Snurranfian skrev 2019-12-05 15:56:28 följande:
    Mm oki.. jag har inte sådana problem iaf... med blödningar. Och har burit två barn hela graviditer förr...så tror inte jag behöver en undersökning av livmodern. MEN det där om att kolla hormonnivåer kanske. Inget som min klinik pratar om alls. Ska kolla upp det och vad det bör ligga på. Inte haft en tillstymmelse till blödning nu med östrogen och progesteron. Borde inte det vara fallet om hormonnivåerna var för låga? Eller är jag ute och cyklar?
    Tycker också det är intressant med att vissa kliniker möter hormonerna? Gör de det i Riga med?

    Jag tyckte det var svårt att läsa hur höga de ska vara under en stimulerad behandling, inget jag kunde läsa till mig direkt.

    Det är ju relativt dyrt att ta testen så då måste man verkligen veta hur man ska tolka det och sedan är det svårt att anpassa sin medicinering därefter :) Men jag tänkte man kan ta upp det med de i Finland i alla fall.

    Undrar också i vilka fall de ger Kortison t.ex.? Jag läste förut att Finland ibland ger det också.
    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie

    Det har varit tyst här i några dagar. Är det några av er som är på gång? Är det någon annan som ska ha göra behandling eller sätter tillbaka ett embryo i januari eller februari? Eller kanske nu till och med innan jul.

    Vi har nu, efter över en vecka, äntligen fått svar från Ovumia Helsingfors angående donatorn som de hittade till oss. Vi var inte så 100% nöjda som jag skrev tidigare och undrade om de eventuellt kunde leta vidare (donatorn och jag matchade inte så mycket). De kan de såklart leta vidare men enligt sköterskan där "If lucky it can just take a few weeks or maybe even longer". 

    Haha, just a few weeks låter relativt, med hänsyn till jul också kan detta ju betyda 1-2 månader till. Vi tycker att det är lite märkligt, det låter så att de knappt har några donatorer i sin bank med tanke på att min donator hade knappt nåt gemensamt med mig alls. Vi uppstartssamtalet sa de att det tar mellan 2-4 månader innan själva behandlingen kan påbörjas. Jag frågade om det kan vara svårt att hitta en donator till mig och de tyckte inte det. 

    Sedan har vi fortfarande inte hört nåt från försäkringskassan och kan ändå inte börja med behandlingen. Men vi har bestämt oss nu att acceptera donatorn, det spelar till slut ändå ingen roll. Och det beslutet känns bra. Varje beslut är ju ett beslut närmare målet. 

    Det är nog mest hur kliniken agerar generellt. Jag ställde några enkla frågor hur det fungerar med att synkronisera donatorn och mig. Som svar fått jag: "We will try to synchronize your and the donors cycle". --> det hoppas jag, tänkte jag bara.


    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie
    Lillivanilli skrev 2019-12-13 15:37:39 följande:

    [quote=80096544][quote-nick]Snurranfian skrev 2019-12-13 13:30:25 följande:[/quote-nick]Ja absolut. Är helt införstådd med det själv. :) Skrev bara alternativen till en som undrade om ÄD i tråden och just att göra det i Sverige. :)

    Man kan ha otur med färska och tur med frysta... men helt klart statistiskt bättre att köra på färska. Men i Sverige känns det vanligare att de kör på frysta. Inte alla som kan eller vill åka utomlands. En del har också krav på öppen donator (det har jag själv). I en drömvärld fanns Olgas klinik i Sverige med öppen donation.:) Efter allt fint som jag hört om den kliniken. Just nu är jag mest less på att svenska kliniker är så j*klä stelbenta och ointresserade av att testa nytt. Samma i Finland. Känns bara som att Livio i Falun gör det... men då har de bara frysta ägg :([/

    Olgas i Ryssland kör med öppna donatorer..

    blev gravid efter första försöket färsk återföring. Tidigare återföringar fryst, (annan klinik) ingen graviditet två st återföringar. Just say it:)


    Jag tror donatorerna i Ryssland är inte helt öppna. De ger en dock mycket information om donatorn bakgrund men barnet kan inte kontakta donatorn när de är vuxna. 
    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie
    Sjuttiosjuan skrev 2019-12-15 10:02:05 följande:
    Så kan det nog tyvärr vara , på vår klinik tar man Crinone och det är starkare men när dom inte hade den på apoteket sa dom att jag skulle ta 4 lutinus per gång istället. Hoppas det inte är ngn fara!
    Läste att Crinone har 90mg. Lutinus 100mg. 

    Då har ju Lutinus mer? 

    Någon som har tagit Uterogest samtidigt som Lutinus och Crinone? 
    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie
    Sjuttiosjuan skrev 2019-12-15 18:13:03 följande:
    Okey, Dåså! Det var infon jag fick då.
    Men det kanske tas upp bättre som gel jämfört med vaginaltablett. 

    Svårt för oss att förstå allt i denna djungeln. 
    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie

    Angående Progesteron... jag kunde inte låta bli och göra lite research på pubmed nu när vi nyss diskuterade Progesteron. Jag börjar nu äntligen förstå skillnaderna mellan Lutinus (vaginal tabllet), Crinone (vaginal gel)och Uterogest (tablett oral)samt Progesteron IM (injektionen).

    Jag vet att många kliniker gör olika men sammanfattningsvis kan man säga att Lutinus och Crinone är likvärdiga i nästan alla studier. Här tog patienterna Lutinus 100mg x3 och Crinone 90mg x2. Det fanns en studie där man har jämfört om det också räcker med Crinone x1 och det såg i just denna ena studien ut så. Crinone tyckte de flesta bättre om men det gav inte någon större chans till ett barn.

    Uterogest var i vissa studier underlägsen jämfört med Crinone, även om skillnaden inte alltid var signifikant. Däremot var patientnöjdheten alltid mycket bättre med Crinone.

    Progesteron IM används inte mycket längre (Historiskt sett var det det första preparatet som fanns att ge inom IVF behandling). Risk för abcessbildning finns.

    När jag pratar om att någonting är bättre så handlar det om en uppstående graviditet eller lifebirth i de studierna som är gjorda.

    Intressant är också det med progesteronnivån som uppnås i blodet i samband med intaget av antingen oralt, injektion eller vaginalt progesteron. Ges Progesteron vaginalt så absorberas ganska lite av det in i blodet. Dvs att mäta hormonnivån i blodet säger ingenting om hur hög koncentrationen i blodet är. " When compared to IM P, the blood levels with vaginal P are 6 times lower, but the levels in the uterine lining were 2.4 times higher with the vaginal route. This preferential delivery of vaginal P to the uterus is called the ?first uterine pass effect?. This finding implies that blood levels do not reflect the efficacy of vaginal P treatment. This is the reason why we do not measure progesterone levels on patients taking vaginal P."

    Sedan tyckte jag att det var intressant vad en blödning efter bekräftad graviditet kan betyda. I studierna säger de att detta är vanligt både med vaginal Progesteron eller med injektion. Men man kunde inte visa att just denna typen av blödning försämrade chanserna till att föda ett barn.

    Jag har inte sparat allt jag har läst mig genom. Och jag vet att man själv kan kanske har upplevt att just det ena eller det andra har varit bättre för en själv eller ha gjort att man har behållit graviditeten. Men jag gjorde denna läsningen mest för mig och tänkte några kan tycka att det är intressant.


    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie
    Sjuttiosjuan skrev 2019-12-16 14:31:27 följande:
    Intressant! På vår klinik kör man alltid dubbelt med både progestron och östrogen för att vara säker på att det tas upp av kroppen. Dvs vaginalt med Crinone men även progestron via injektioner och östrogen genom både piller och plåster. Allt för att minska risken för att man ska få brist på något av det. Blir ju väldigt mkt att hålla reda på men verkar ju fungera bra:)
    Precis, hörde det att man i Ryssland använder både och. Var nyfiken på bakgrunden och vetenskapen med tanke på att det verkar lite jobbigt med injektionerna. Enligt litteraturen är det inte vanligt att man gör dubbelt och man kan inte se några fördelar (enligt studien). Nivåerna blir då rätt höga både i kroppen och vaginalt. Men Progesteron tål man nästan alltid ganska bra (om vi tänker bort ömma bröst, trötthet osv).

    Efter allt jag har läst nu så ska jag satsa på Crinone. Enligt kliniken i Finland fick jag välja själv.

    Nu väntar jag bara på ett samtal från F-kassan! Hör de av sig fram tills onsdag så blir det vårt första äggdonationsförsök i januari!!! Snälla, snälla, ring (med ett positivt besked).

    Nu skulle kunna uppdatera listan i alla fall, då kan jag nu också vara på den (efterlängtad).
    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
  • Limarie

    Eftersom F-kassan inte hör av sig så har vi nu vågat kontakta Sahlgrenska igen och frågat vad de har skrivit i sitt utlåtande angående ersättning av F-kassan.

    Och det ser positivt ut! Det enda Sahlgrenska anmärker är att det inte framgår i våra dokument från Finland att vi bara ska sätta in 1 embryo. 

    Men jag vet sedan tidigare av F-kassan att de ändå kommer ge oss ett förhandsbesked i detta fall, bara med en restriktion att de bara sätter 1 tillbaka. Vi hade ändå inte velat ha fler vid vårt första försök.

    Så nu ska vi kontakta Finland imorgon och hoppas att vi kan köra behandlingen i januari. Men det finns bara ett "problem": Vi ska gifta oss i mitten av januari och då får det verkligen inte vara något ägguttag eller återföring

    De ger oss tyvärr inte riktigt några svar kring behandlingsupplägg och hur de vill synchroniserar oss. Normalt hade jag inte fått mens förra 6 januari, kanske 10 januari (Har börjat få långa follikelfaser sedan några månader tillbaka) men just nu börjar jag känna att ägglossningen kan vara på gång!!! mycket tidigare, hade annars kommit om 10-12 dagar... Svårt då att planera. Men jag hoppas de vet vad de gör  


    Äggdonation 2020 - tidigare: 1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - 0 befruktades
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019