Inlägg från: UndrandeSökare |Visa alla inlägg
  • UndrandeSökare

    Vi som planerar äggdonation 2019

    Solhällan skrev 2019-07-22 01:40:01 följande:

    Ja, 13/7! Testdag på tisdag.

    Gjorde ett testa-tidigt (sticka) i morse men det var tyvärr negativt. Vet dock flera som testat negativt med stickor men positivt på blodprovet (och inte fått plus på sticka förrän 1 eller flera dagar efter blodprovet).

    Jag ska ta blodprov på tisdag för att få definitivt besked! Nervöst!


    Förstår att det är nervöst, håller tummarna för hcg över 5 på blodprovet. Över 5 betyder gravid.
  • UndrandeSökare
    Snurranfian skrev 2019-07-22 11:56:26 följande:

    så tokigt att det blir ????... va en emoji där

    åååh grattis!!Va roligt och så många ägg!


    Färska ägg är alltid mycket bättre än frysta, eftersom många av de frysta äggen överlever inte upptining.

    Detta har att göra med att ett fryst ägg eller ett embryo (med många celler) tinas upp så kan de förlora celler. Men ett obefruktat ägg innehåller endast EN cell, och tappas den så dör ägget.

    Ju längre embryot är odlat, dessto bättre klarar det upptining. Så det bästa är att välja färska ägg, befrukta dem och sen odla till dag 5 (Blastos). Det är mycket bättre att odla till dag 5 än till dag 3, eftersom en hel del embryon dör mellan dag 3 och 5 oavsett om de är i labbet eller i livmodern.

    Så genom att odla till dag 5 så rensar man bort de svagaste som ändå inte skulle överlevt till dag 5 och alltså inte skulle resulterat i nån graviditet ändå.

    Vi går hos Avaclinic i Riga och fick 13 färska ägg av donatorn. 12 befruktades och alla 12 levde dag 3, och på dag 5 gjordes PGS (kromosomanalys) på 8st blastos och 7 var normala. I Riga får man välja själv om man vill sätta in 1 eller 2.
  • UndrandeSökare
    Snurranfian skrev 2019-07-22 15:36:29 följande:

    Tack för svar! Utförligt och bra. Så här skrev de till oss:

    Behandling kan vara med frysta ägg från äggcellbanken, för 2?5 ägg priset är 6842 ?, för 6?12 ägg priset är 8642 ?. Behandling kan vara också med färska ägg, för 2?5 äggpriset är 7342 ?, för 6?12 ägg priset är 9742 ?. Alla dessa priser inkluderar ICSI befruktning, blastocyst odling, embryoöverföring och möjlig embryofrysning med 1 års bevarande.

    Dessa priser gäller vid behandlingar efter den 16 september 2019.

    Bör jag tolka de som så att de garanterar att man köper 2-5 eller 6-12 ägg SOM KLARAR upptining?? Sen fattar jag att de inte lovar så måna embryon...Men nånstans måste de ju garantera att de klarar att tina ägg....


    Hos Avaclinic i Riga kostar äggdonation 6450 euro och vi fick 13 färska ägg. Googla på Avaclinic Riga så hittar du deras svenska hemsida med prislista om du vill veta mer.
  • UndrandeSökare
    Snurranfian skrev 2019-07-22 16:32:14 följande:

    Tack för svar! Det är lite billigare men som jag förstår det är det anonyma donatorer där. Eller är jag fel ute? Det är viktigt för oss att det är öppen donation nämligen.


    Vill du söka ersättning för ÄD gjord utomlands?

    Om du vill söka ersättning genom F-kassan så är det endast öppen donation som man får välja. Endast dessa länder utomlands som har öppen donation: Danmark, Finland, Island, USA.

    I Lettland(Riga) liksom i Ryssland, Grekland och de flesta andra länder erbjuds endast anonym donation.

    I Lettland är all donation anonym enligt lag.
  • UndrandeSökare
    Lilla Gs mamma skrev 2019-07-22 17:36:56 följande:

    Kan man alltså fortfarande göra det (ansöka om ersättning via F-kassan)? Det trodde jag de hade slopat i och med den nya statsbudgeten?


    Kontakta F-kassan och fråga vad som gäller.
  • UndrandeSökare
    Najo skrev 2019-07-22 17:06:21 följande:

    Vad innebär anonym donation resp öppen donation? Kan barnet söka upp donatorn vid 18 år vid anonym donation? Och kan barnet söka upp både donatorn avseende ägget och spermien då?


    Vid anonym donation får barnet aldrig veta vem donatorn/donatorerna var.

    Endast vid Öppen donation kan barnet OM det vill i vuxen ålder, få ut uppgifter vem donatorn är. Men donatorn behöver inte gå med på att träffas eller umgås. Det kan även vara så att donatorn är avliden då.

    Men om du gör donation med anonym donator så behöver du inte tänka på detta.
  • UndrandeSökare
    Snurranfian skrev 2019-07-25 10:00:23 följande:

    Jag tror säkert många av er har mer erfarenhet av ÄD än jag..som just kommit till beslutet att det är något vi ska prova. Jag lyssnade just på ivfpodden och blev så förvånad när ett avsnitt där tar upp att hos LIVIO kan man vara upp till 45 år för ÄD. Hade ingen aning. Trodde det va helt kört i Sverige för mig som nyss fyllt 40. Vet ni nåt om köerna nu när de börjat med en eggbank hos LIVIO? Är de fortfarande långa?? Tänkte jag skulle ringa dem men de har sommarstängt nu. Jag har hela tiden varit inriktad på att vi måste åka utomlands. Vi har vårt inledande samtal med Fertinova i Finland i september och enligt Fertinova kan vi börja behandling rätt snabbt. Är det fortf typ 1 år det handlar om i Sverige? Hade så klart helst gjort behandling i Sverige då det är mkt mer smidigt i vardagspusslet... men låter för bra för att vara sant att man skulle kunna det nu med ändrade regler från 1 jan 2019. Jag känner en tidspress att komma till skott med behandling snabbt pga min ålder.


    De är bara på förberedelsestadiet, tidigast sommaren 2020 blir det aktuellt att köra igång.
  • UndrandeSökare
    Snurranfian skrev 2019-07-31 12:26:41 följande:

    mm man tänker så.. men tydligen har de inte hunnit bygga upp en egen äggbank ännu... så de köper in ägg från utlandet. Jaja får höra mer med dem sedan.


    Om de köper in ägg från utlandwt är det troligtvis frysta obefruktade ägg, och såna ger mycket sämre resultat. Färska ägg ger överlägset bättre resultat än frysta eftersom alla ägg och embryon kan tappa celler när de tinas, men obefruktade ägg innehåller endast EN cell och tappas den så dör ägget.
  • UndrandeSökare
    Snurranfian skrev 2019-07-31 15:05:10 följande:

    Som jag tolkar det har det kommit väldigt bra metoder för frysning och det kommer forskning på att det inte är så stor skillnad längre. Och man får ofta vänta otroligt mkt längre om man ska ha tag i färska ägg..iaf i Sverige.


    På Avaclinic i Riga där jag och min man går använder de endast färska ägg.
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019