• Kråkungen

    Otrohet - vad tycker du?

    Ämnet otrohet engagerar - men för det mesta verkar diskussionerna hamna i individuella trådar där någon enskild person bett om råd om just sin situation. Eftersom jag tänker att det kan bli lite tröttsamt för dessa ts att behöva gå in i sin tråd och gång på gång upptäcka att inläggen som gjorts sen sist till stor del faktiskt inte är riktade till honom eller henne, så tänkte jag att jag drar igång en generell tråd om ämnet istället GladFörst och främst är jag personligen väldigt nyfiken på förklaringar till varför trohet skulle vara en självklar och sund tanke. Visst, det är en del av vår kultur, men om vi bortser från det för ett ögonblick, och bara tittar på rationella, logiska förklaringar, vad är det då som gör trohet så självklart? Vad är det som gör det helt rimligt och sunt att kräva att ens partner avhåller sig från sex med alla andra utom en själv, men allmänt sjukt och tyranniskt att kräva att hen avhåller sig från exvis djupare vänskap med alla andra utom en själv?

    Lite förslag på andra frågor att förhålla sig till:

    1) Tycker du att det är ok att ha sex med nån annan utan att din partner vet om det eller har godkänt det?

    2) Om du tycker det är ok, vad är det som gör att du tycker det?

    3) Om du INTE tycker att det är ok, vad är det du tycker är fel? Är det att man lurar sin partner, eller är det just själva sexet? Eller båda delarna?

    4) Du som tycker att det är "lurandet" som är det värsta, kan du ärligt säga att du aldrig gjort någonting som du vet att din partner inte skulle vilja att du gjorde, och sen hållit tyst om det, alt. ljugit om du blivit konfronterad?

    Osv osv

    Slutligen: Det här är som sagt ett ämne som engagerar, och jag hoppas på intressant diskussion, där vi, om vi har riktig tur, faktiskt kan få en del insikter av varandra, men snälla - vi kan väl försöka hålla en bra ton, undvika name calling, personpåhopp och anklagelser, och bara allmänt respektera varandras åsikter, även om vi tycker olika? Tack! :)

  • Svar på tråden Otrohet - vad tycker du?
  • Kråkungen

    Oj! Det har hunnit komma typ 30 inlägg sen jag kollade senast! Jag ska försöka besvara alla som riktar sig till mig (jag läser så klart alla oavsett) - om jag missar nån så är det inte avsiktligt! Fråga i så fall gärna igen, om ni vill ha svar :)

  • Kråkungen
    Anonym (Det värsta med otrohet...) skrev 2019-01-31 16:58:01 följande:

    Tycker inte jag är sveket, utan vad jag gjorde mot mig själv när han hade varit det. Jag började älta saker som men vi har ju sex ofta...är jag dålig i sängen är det därför han vänstrat? Räcker det inte med ofta? Är jag ful? Är hon snyggare än mig? Och en massa grejer där jag funderade på vad jag gjort för fel och vad det var för fel på mig. Om någon kille läser så känner de kanske igen sig? Jag har hört att killar känner sig dåliga själva om hon vänstrar så jag tror jag tänker som en kille här.

    Vad jag gjorde med mig själv efter hans otrohet var nästan värre än hans otrohet. Någon slags mentalt självskadebeteende....


    Det är ju fruktansvärt... :( Men hade ni inte pratat öht om det innan? Om hans inställning, menar jag? För med största sannolikhet var det ju inte frågan om att du inte dög eller nåt sånt, utan bara att han ville ha lite variation... det är ju svårt för en enda person att täcka in hela spannet av möjligheter liksom. På samma sätt som att man behöver flera vänner för att de tillgodoser olika behov ? inte för att de inte var och en för sig är alldeles fantastiska.
  • Kråkungen
    Anonym (FYI) skrev 2019-01-31 17:01:10 följande:

    Jag förstår liksom inte att det skall vara så svårt att fatta, att om man ingår en monogam relation med en annan människa, där inget tyder på att en otrohet kommer att ske (alltså enligt mig, ett helt normalt förhållande) kan ge men för livet vid ett avslöjande att det inte stämde, och att man blivit förd bakom ljuset av sin partner som man litade på. Man har kanske inte ens tänkt tanken att det skulle kunna ske.

    Min egen erfarenhet av detta scenario och i mitt eget liv, kan sägas. att det förändrade mitt liv och inställning i grunden.
    Fan...fattar ni inte hur mycket det kan förstöra för en annan människa...Och det är ju så enkelt, bara att vara ärlig med vad man vill själv.


    Jag håller med dig här. Helt och hållet - även om jag inser att jag var otydlig med det från första början. Jag har liksom bara alltid tagit det för givet att man har försökt med ärlighet till att börja med. 
    Anonym (FYI) skrev 2019-01-31 17:51:30 följande:
    Kan så vara, men att sitta här och diskutera rationella eller irrationella känslor vid otrohet, tycker jag faktiskt är lite magstarkt när det finns folk som t.o.m. tagit livet av sig i förtvivlan över att partnern svikit så i grunden att dom inte ser någon framtid. Jag har ju ingen aning om dessa personers psykologiska status, men uppenbarligen finns dom, och dom går oftast inte att identifiera innan något händer.

    Det finns inget gott som kan komma ut av otrohet, och för mig, oberoende hur den otrogne hanterar situationen är förtroendet förbrukat.
    Jag förstår hur du menar... det är definitivt ett character flaw hos mig - jag tittar alltid på logiken i saker och ting, istället för att låta känslor avgöra. Hela mitt psyke är ett allmänt känslokaos, så om jag fattar beslut, eller gör bedömningar av saker och ting baserat på känslor, så går det vanligtvis käpprätt åt skogen. Jag har väldigt svårt att  avgöra vilka känslor som är rätta och riktiga, och vilka som bara är produkter av min konstiga hjärna (och jag har väldigt många tankar och idéer av den senare sorten; inte av ett psykopatiskt slag, får jag väl dock tillägga :) ). Alltså använder jag logik, fakta och rationalitet som verktyg. Det är hjälpsamt i många fall, men det gör också att jag feltolkar situationer ibland, och gör människor upprörda utan att ha menat det. Det är därför jag ber om hjälp med att förstå rationalen bakom saker som så många verkar vara överens om, men som det ändå, så vitt jag kan se, inte finns nån logisk grund till. Förstår du hur jag menar? Nu är det naturligtvis inte så att jag är en maskin som totalt kopplar bort mina känslor - de påverkar ju också, förstås, och jag fattar känslomässiga beslut, och reagerar känslomässigt också, ibland (tyvärr, i mitt fall), men erfarenheten har lärt mig att det för min del oftare blir ett dåligt utfall när jag reagerar känslomässigt, och ett bra utfall när jag istället litar på logik och fakta.

    Sen tror jag ju, precis som du antyder, att de som faktiskt blir så knäckta av otrohet att de tar livet av sig har andra problem, och att det inte är otroheten i sig som gör att de handlar som de gör, utan att det bara är det som får bägaren att rinna över. Det är ju fruktansvärt tragiskt, men samtidigt så går det ju inte att utforma principer för hur man ska leva utifrån hur de emotionellt mest instabila människorna skulle kunna tänkas reagera. Jag säger inte detta med någon form av hånfullhet eller känslokyla alls; jag bara konstaterar att skulle man ta hänsyn till alla eventualiteter när det gäller hur en väldigt liten minoritet skulle kunna påverkas av ett visst beteende, då skulle vi till slut inte ha några gemensamt acceptabla beteenden kvar. Jag tillhör själv en sån "psykisk minoritet", och det skulle inte falla mig in att anse att generellt accepterade beteenden ska utformas utifrån hur jag reagerar emotionellt.

    Slutligen: det är klart att det kan komma goda saker ur otrohet! Sen om de goda sakerna uppväger de onda är ju en annan sak.

    Och allra mest slutligen: om du har tid och lust får du hemskt gärna bemöta de svar jag skrivit till dig på dina olika frågor och kommentarer genom tråden - men jag fattar om du inte hinner :) Däremot hade jag väldigt gärna velat veta vilken tråd det var du refererade till igår, där det hela hade mynnat ut i pajkastning. Jätteschysst om du bara ville berätta det :)
  • Kråkungen
    Anonym (Svåra frågor) skrev 2019-01-31 17:34:47 följande:

    För mig är aldrig otrohet något som är ok oavsett hur snyggt man än sköter det, samma sekund som man går bakom sin partners rygg var samma sekund som man skulle lämnat förhållandet.

    Jag stänger dock inte dörren för att eventuellt ha sex med andra om det finns orsaker till det. 

    Min fru är bisexuell men helt monogam men skulle hon inte varit monogam och sex med en annan kvinna hade varit väldigt viktigt för henne så hade jag varit öppen för att låta henne leva ut den sidan av sin sexualitet men jag hade krävt full transparens, hade det smugits med det så hade jag omedelbart sett det som otrohet. I detta fallet så hade jag som man inte kunnat uppfylla hennes behov själv hur mycket jag än ville eftersom jag de facto inte är kvinna. 

    En annan orsak skulle kunna vara av till exempel medicinska orsaker, drabbas till exempel hon av något som gör henne oförmögen att ha sex med mig så vill jag kanske inte leva i celibat resten av livet.

    Jag tror att vissa sexuella behov är så starka att om dom undantrycks så kommer det att leda till att förhållandet i längden går i kras. 


    Fast här pratar du ju om situationer där du kan tänka dig att det är ok med sex utanför förhållandet; inte om otrohet, eller hur? Håller helt med om dina argument till detta dock :) Och jag tycker även att det finns fler argument än dessa, som t ex att en enda människa inte rimligtvis kan förväntas klara av hela spannet av möjligheter när det gäller att ge och få sexupplevelser.
  • Kråkungen
    oanonym skrev 2019-01-31 17:43:10 följande:
    4/ Jo, jag har troligtvis gjort saker som min fru inte skulle uppskatta. Vad har det med saken att göra?
    Nä, den blev otydlig, jag håller med... jag var ute efter situationer där partnern kräver saker som rent allmänt anses orimliga att kräva, och om du då aldrig har gått emot dessa krav bakom ryggen på partnern, bara för att du vet med dig att det är partnern som är orimlig. Men dels blev det otydligt, och dels är det ganska irrelevant i sammanhanget, eftersom de flesta människor inte funkar på det viset (att de har stora krav som är helt orimliga alltså) annat än i trohetsavseendet då (om man nu tycker att det är ett orimligt krav). Äsch, kontentan av det hela är alltså: glöm fråga 4 :)
  • Kråkungen
    oanonym skrev 2019-01-31 20:17:31 följande:
    Håller med om att det kan komma något positivt ur otrohet, lika som det kan komma något positivt ur drogberoende, bli misshandlad, våldtagen, o.s.v,

    Obs! Detta är ingen jämförelse mellan otrohet och de saker jag räknade upp. Alla förstår inte sådant, så jag vill klargöra det nu.
    Det här är en bra parallell, som tydliggör det faktum att bara för att nånting kan ha en positiv effekt så innebär det inte per automatik att det är bra. Det var så du menade va?

    Detta är ju förstås helt sant. Men iaf i mitt fall så är mitt uttalande att det kan komma bra saker ur otrohet inte menat som ett argument för otrohet. Jag är, som jag sagt tidigare, absolut inte för otrohet, och har alltså inte nån längtan efter att argumentera för det heller. Jag kan försvara det, för jag tycker att det är orättvist och ologiskt att göra den otrogne till bov i alla sammanhang, men jag är inte för det.  

    Så, om uttalandet att det kan komma bra saker ur otrohet inte är avsett som ett argument för otrohet, varför då ta upp det öht? Jo, för att det kan ställas i kontrast till  vad som kan bli resultatet av trohet i ett förhållande där den ene av naturen inte är monogam. I ett sånt förhållande kan otrohet bli positiv för att det motverkar frustration och bitterhet hos den icke-monogama parten, vilket i sin tur kan innebära att förhållandet räddas istället för kraschar. Är du med på hur jag tänker då? 
  • Kråkungen
    Inga bekymmer skrev 2019-01-31 20:56:51 följande:
    Enligt min erfarenhet så behöver det inte alltid handla om ett behov att ha sex med andra. Det kan också vara fråga om att man har en slags missbruksproblematik där sex och sexrelaterade handlingar blir som en drog för att trycka undan negativa känslor av tomhet, ångest och nedstämdhet känslor. Så det är inte så enkelt som det kanske verkar i ALLA fall.
    Det är helt klart en poäng... hm... har inte tänkt på det i de termerna innan... Så egentligen handlar det om en variant av sexmissbruksproblematik, menar du? Hm. Tål att tänka på.
  • Kråkungen
    Cartjan1 skrev 2019-01-31 22:17:04 följande:
    Tack för trevligt inlägg igen! Tycker verkligen att det är skönt när det är god ton i samtalen även när det handlar om mycket laddade ämnen :)

    Det jag menade, eller iallafall försökte få fram i ett mycket trött tillstånd, gällande att ljuga för att skydda sig själv var följande:

    Om vi känner att vi har gjort något otroligt fel (att brista gentemot rådande samhällsmoral oavsett egna åsikter brukar vara ett sådant fel) så mår vi oftast väldigt dåligt. Vi fördömer oss själva, är rädda för att bli dömda av andra och tror ofta att det inte finns någon räddning för oss. Att ljuga är då den enkla vägen men att ljuga tär också på samvetet. Om vi då intalar oss själva att vi genom lögnen faktiskt begår en god gärning (skyddar någon) så förmildrar det dels samvetet av att ljuga men också rättar lite av det fel vi ursprungligen gjort i vårt sinne. Vi får känslan av att vi gör något moraliskt korrekt och vårt lidande (över lögnen) blir priset vi betalar för vår synd. Lite tankegången "Ja, jag gjorde fel men jag betalar för det med smärta nu samtidigt som jag utför en god gärning". Problemet med detta är bara att det är inte den som kan förlåta dig på riktigt som kommer med förlåtelse utan det är enbart du själv. Den andra är fortfarande ljugen för samt bedragen så felen som gjorts gentemot denne har nu fördubblats.

    Ungefär så tänkte jag, hoppas att det blev lite tydligare - har en klar bild i huvudet på hur jag tror det mänskliga psyket i mångt och mycket fungerar men jag har ganska svårt att få ned det i skrift.

    Ha en god natt!
    Ja ? och det samma igen :) Håller verkligen med :)

    Ja - nu fattar jag precis vad du menar! Och ja, kanske är det så att många som är otrogna faktiskt själva tycker att själva handlingen (inte bara lögnerna om handlingen) är fel, och ja - då håller jag helt med dig! Då kan lögnen mycket väl fungera på det sättet. Min utgångspunkt var dock att man inte har dåligt samvete över själva handlingen, eftersom man inte tycker att man har gjort nåt fel. Och då tror jag att lögnen enbart är för att skydda. Är du med på hur jag menar?

    En annan sak som slog mig här också, när det gäller lögner: jag tänker att det är skillnad på lögn och lögn... lögn av modellen där man "bara"  undanhåller sanningen, eller t ex säger att man har träffat en vän när man egentligen har träffat sin älskare/älskarinna tycker jag är "ok" (eftersom den kan skydda), medan lögn av modellen  "Nej, det är klart att jag inte är otrogen!" är mer tydligt fel. Den dag partnern har börjat misstänka, och uttrycker detta, då tycker jag absolut att man ska vara ärlig. Där blir lögnen inte längre ett skydd, eftersom skyddet redan har krackelerat. Men svårt att dra gränsen förstås...
  • Kråkungen
    Kråkungen skrev 2019-02-01 11:27:03 följande:
    Ja ? och det samma igen :) Håller verkligen med :)
    Inte meningen att det skulle vara ett frågetecken där!!
  • Kråkungen
    Inga bekymmer skrev 2019-01-31 23:11:51 följande:
    Men snälla du, om man har pratat om detta INNAN man avgav ett löfte. Om båda har samma inställning och lovar varandra trohet inför en samling människor och ev också en Gud, vari ligger tvånget då? Tvingar man varann menar du när man är överens och båda helt frivilligt vill leva så? Och vad menar du med absolut trohet? Kan man va lite otrogen bara? Hur ser det ut i så fall?
    Tvånget ligger i om man har haft en öppen diskussion om det, där båda har uttryckt sin syn på saken, och där den icke-monogama får ge sig, eftersom hen ändå vill leva med den här människan. Är det frågan om två parter som från början har varit helt överens är det givetvis inte frågan om nåt tvång.

    Med absolut trohet menar jag att man inte överhuvudtaget tillåts ha sex med nån annan. Men jag borde nog ha skrivit absolut monogami istället, inser jag nu. Blir det begripligare nu?
Svar på tråden Otrohet - vad tycker du?