• Anonym (.)
  Mån 11 mar 2019 12:43
  1471 visningar
  83 svar
  83
  1471

  Är så less en del av mina brukare...

  Får man som undersköterska beklaga sig över sin situation?

  Jag finns till för att hjälpa människor vid särskilt boende. De ska få sina fysiska, psykiska, sociala, andliga och kulturella behov tillgodosedda. De ska bli trevligt bemötta. Bland vissa brukare är jag nästintill en SLAV, det är SJUKT vad de kan driva med personalen. Hör och häpna; de som är mest klara är absolut värst.

  Först och främst: MATEN!
  Lunch och middag får avdelningen färdiglagat från specialkök, enbart till att värma upp. Denna mat duger sällan till våra klara tanter, det ska petas och gnällas. Jag menar, allt är inte supergott kanske så att man skulle sitta och frossa det framför mello, men det GÅR att äta, och om det inte går att äta kan man väl helst hålla tyst och vänta till nästa måltid för att inte dra ned stämningen för brukare och andra boende (om man är klar i huvudet och har förmåga att förstå det).

  Sen är det vissa damers individuella rutiner som är sjuligt omfattande. Tvättlappar hit och dit, lakansväv ska ligga där och där i sängen, trosor ska bak och fram för att inte skava här och där, enbart två tvålpump på tvättlappen för att inte få allergi men när det endast är två tvålpump sägs de "jaa, inte var det mycket tvål här inte" med missnöjd stämma. Kläderna tvättas felaktigt och är skrövliga (fast de flesta som jobbar där är 50-60 år och är fullt kapabla att tvätta kläder). En klar dam ska ALLTID på toaletten när personalen kommer in med lunch eller middagsbrickan på rummet (hon vill äta på sitt rum). Vilket innebär att en personal blir ockuperad hos henne när alla andra 15 brukare behöver servas i matsituationen. Är man klar borde man väl ändå kunna säga "kom 20 minuter innan lunch hetsen till mig så hinner jag gå på toa innan". 

  Ett morgonbesök är av biståndshandläggare beräknat ta 20 minuter, och ett kvällsbesök 10 minuter. Hos de omfattande damerna kan ett morgonbesök ta 45-60 minuter och ett kvällsbesök kring 30 minuter. De har så sjukligt omständiga och petiga rutiner.. Och inte nog med de, de är ALDRIG nöjda. När allt är gjort efter deras pipa är det ALLTID något som skulle kunna vara bättre.. Är allt som det ska så finns det väl alltid nån duschstång som är sne och kan åtgärdas, eller nån lampa som lyser svagt och behöver bytas, eller ett vattenglas till på sängbordet som skulle behöva stå där över natten trots att det redan finns två samt nattpersonal som skulle kunna fylla på om vatten tog slut. Alltid alltid alltid något mer, något ytterligare, aldrig nöjd. Har man inte omdöme, empati och förmåga att känna någon nöjdhet och tacksamhet när man är medicinskt KLAR och REDIG?

  Hade man fått sitt kvällsbesök gjort på 10-15 minuter och fått sina behov tillgodosedda av en snäll och trevlig uska, ja nog hade man sagt "tack för idag, godnatt" även om nu duschstången stod 5 mm snett eller om man undrade ifall 5 dl vatten räcker fram tills nattpersonalen ser till mig om 4 timmar så hade man ju varit nöjd och glad som allt var.. Man kan ju inte dräpa personalen, det är väl mänskligt folkvett..

  Kommer få så jävla mycket hat nu och att jag borde byta jobb. Men jag bara orkar inte, och behövde ventilera mig....

 • Svar på tråden Är så less en del av mina brukare...
 • Anonym (tax)
  Mån 11 mar 2019 15:43
  #59
  +2
  Anonym (.) skrev 2019-03-11 15:28:03 följande:
  Håller så klart god min. Men min personliga åsikt är att jag inte gillar henne, fattar du konstigt?

  Har du pratat med din chef om att ni har för lite tid? För det är inte Agda som är problemet. En del äldre är långsammare än andra och man måste få ändra sig. Sen får man inte uppehålla personalen hur länge som helst, men det du berättar låter helt normalt. Att dra upp de äldre och slänga fram deras frukost på 10 min är inte kvalitativ omsorg!
 • Anonym (Betta­n)
  Mån 11 mar 2019 16:17
  #60

  =Underbemanning, hinns inte med att pudra, smörja, locka, lyssna, tvätta, hämta, vrida vända, promenera, baka, trösta, gympa, servera, städa, tvätta, medicinera, laga mat osv Som persoal se det som är viktigast, att alla får hjälp som medicin, basal omvårdnad, kost, mer kan personalen inte göra, de är inte robotar, de blir sjuka av jobbet för att de ska "hålla liv" i människor som redan är färdiga, en ohållbar ekvation som blir dyr för samhället.

 • Mån 11 mar 2019 16:22
  #61
  +2
  Anonym (Bettan) skrev 2019-03-11 16:17:07 följande:

  =Underbemanning, hinns inte med att pudra, smörja, locka, lyssna, tvätta, hämta, vrida vända, promenera, baka, trösta, gympa, servera, städa, tvätta, medicinera, laga mat osv Som persoal se det som är viktigast, att alla får hjälp som medicin, basal omvårdnad, kost, mer kan personalen inte göra, de är inte robotar, de blir sjuka av jobbet för att de ska "hålla liv" i människor som redan är färdiga, en ohållbar ekvation som blir dyr för samhället.


  Med andra ord, det är inte patienterna som det är fel på. Jag kan förstå frustationen som man kan få när det är för lite tid, men då ska man ju lägga skulden där den hör hemma. Inte Agda som absolut inte valt att bli beroende av andra för sina banala behov (även om det hör åldern till) och ska absolut inte behöva vara tacksam för detta och ödmjukt göra personalen som arbetar på gott humör.

 • Anonym (Jag)
  Mån 11 mar 2019 16:23
  #62
  +1
  Anonym (tax) skrev 2019-03-11 15:43:37 följande:

  Har du pratat med din chef om att ni har för lite tid? För det är inte Agda som är problemet. En del äldre är långsammare än andra och man måste få ändra sig. Sen får man inte uppehålla personalen hur länge som helst, men det du berättar låter helt normalt. Att dra upp de äldre och slänga fram deras frukost på 10 min är inte kvalitativ omsorg!


  Bra sagt! Ts låter inte professionell i sin yrkesroll när hon pratar om att hon inte gillar vissa brukare osv...
 • Mån 11 mar 2019 17:38
  #63
  +2
  Anonym (.) skrev 2019-03-11 13:19:21 följande:
  Att stiga upp vid 7.30 till 9.00 på morgonen är ingenting som kan reducera livskvalitén för mig. För att ta mina tabletter i en rimlig tid vore det hur som helst nödvändigt att stiga upp då.

  Att gå och sova mellan 19 och 21 är ingenting som skulle sabotera mitt liv heller. 

  Att servas frukost, vällagad lunch från grunden, mellamål med kaffe, vällagad middag från grunden och kvällsmål. Ja vem i Sverige äter så bra? INGEN, hur kan man vara missnöjd? Ja man kanske inte var sugen på köttfärssås den torsdagskvällen men fine, what ever, nog blir det bra med mjölk till. 
  Du säger det nu när du är ung och frisk och får välja fritt. Kom tillbaka när du varit trött pensionär i 20+ år. Om du dessutom med "särskilt boende" menar en plats där många/alla har någon slags handikapp/funktionshinder/funktionsvariation så kan du ju bara skruva upp det hela med några hundra.

  Den där "vällagade lunchen/middagen från grunden" brukar dessutom inte vara någon höjdare. Billiga, dåliga råvaror och dåligt kryddat (fast de flesta gamla behöver MER kryddor....), Det finns så klart undantag, kockar som satstar rätt osv. 

  Behöver så klart inte vara dålig mat just där du jobbar, men har du smakar på den?

  Du och jag kan klaga på andras otacksamhet hur mycket vi vill, men det är faktiskt inte så satans kul att vara institutionaliserad, internerad mot sin vilja för att kroppen/hjärnan inte klarar sig själv. 

  Hur glad hade du varit om varje gång du såg fram emot något på TS (du måste tänka som en gammal människa nu, som tittar på schemalagd tv) men bara får se hälften, eller kanske inget alls, för nä, då har NÅGON ANNAN bestämt att du ska sova. VARJE DAG, VARJE GÅNG I 15-30 ÅR TILLS DU ÄR DÖD.
  I have a growing lack of disgust for you
 • Mån 11 mar 2019 18:04
  #64
  +1

  Maten är SKIT är den själv varje dag ts om den är så fantastisk. Klart som fan man gnäller över den usla mat som dom får. Du har ju valet att äta annat. Det har inte dom. Och dom gnäller väl för att dom hoppas på bättre mat. 

 • Mån 11 mar 2019 18:51
  #65

  Sen tycker inte jag du ska jobba med människor NÅGONSINN ts. Du låter inte som en trevlig människa. Ingen jag skulle vilja ha nära min gamla mamma i alla fall.

 • Anonym (Tve)
  Mån 11 mar 2019 19:48
  #66

  Tänk om folk kunde ha en sån här inställning som folk så fint uppvisar mot de äldre mot människor med psykisk ohälsa.

 • Anonym (Stina­)
  Mån 11 mar 2019 19:58
  #67

  Jag känner likadant som dig och därför jobbar jag inte med sånt heller, jag är totalt olämplig till det och alla tjänar på att jag jobbar med något annat. Byt jobb ts! Ju förr förstå bättre. Det finns många arbetsplatser du skulle trivas bättre på.

 • Mån 11 mar 2019 21:30
  #68

  Har arbetat många år inom äldreomsorgen, både som undersköterska och sjuksköterska, men har på grund av känslan av otillräcklighet lämnat det området.

  Känner såväl igen det du beskriver, irritationen som finns och växer när tanten ber om det lilla extra...och det är känslor som är svåra att stå emot, när man vet att de andra äldre får vänta pga det tar lång tid, och kollegorna får det tyngre när man inte kan komma ut och hjälpa till.

  MEN, åter till dig: att du upplever tidsbrist och stress är ju inte den gamla damens fel, det får du ta med din chef som i sin tur tar detta med biståndshandläggaren.

  Att sitta som gammal på ett äldreboende och dessutom vara klar i huvudet och behöva hjälp med allt måste vara fruktansvärt. Visst finns det pärlor som du verkat vara TS, men måååånga struntar fullkomligt i de gamla, vill få jobbet gjort så fort det går, slarvar, struntar i att borsta tänderna, smörja ben, ge mediciner....vilket såklart den gamla damen du beskriver vet och därför är extra noga.

  Att hon passar på att gå på toa när du kommer in ned maten kanske beror på att hon inte vill besvära annars, eller inte tror att hon får hjälp, kanske fått vänta jättelänge? Prova att gå in till henne 20 minuter innan maten och erbjud toalettbesök som rutin, så ska du se att det blir bra.

  Var tacksam över de få äldre som är klara i huvudet, det gav iallafall mig så mycket mer jämfört med de som inte ens vet vad de heter själva. Strongt iallafall att du orkar arbeta i äldrevården.

Svar på tråden Är så less en del av mina brukare...
Logga in
Bli medlem