Inlägg från: Anonym (Gå om grundskolan ts...) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)

    Akademiker som röstar rött, varför?

    VCCS skrev 2019-05-23 11:41:36 följande:

    Jag vill bara tydliggöra att jag inte har kommit hit som flykting, utan flyttat hit genom den fria rörligheten från England.

    Ni menar på fullaste allvar att ni tror att högerpartierna idag är emot demokrati och fri utbildning?


    Du menar på fullaste allvar att du inte vet att alliansen begränsat möjligheterna för människor utan gymnasieutbildning att läsa på komvux för att kunna studera vidare? Eller att Moderater vill begränsa platser på högskolorna, samt ideologiskt anser att det är bättre att det finns en outbildad arbetarklass som håller sig på mattan? Att dom är emot statligt finansierad kultur?

    Högern i England har ju dessutom stängt möjligheterna till fri rörlighet mellan Sverige och England nu...
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    sextiotalist skrev 2019-05-23 11:45:19 följande:

    Skämtar du, 20 år och enhetschef, 21 år och enhetschef?

    Vet du, du behöver nog skaffa dig många års arbetslivserfarenhet om du ska kunna bli chef. Du är 21 och tror att du vet och kan allt. Att vara chef är betydligt mer än så, att dessutom bli chef inom ett område som redan idag har präglats av dåligt ledarskap är än värre om man inte har lång erfarenhet.

    Om det är som du skriver, då förstår jag mycket väl varför det är så mycket problem inom både vård och omsorg samt socialtjänsten.

    Problemet med socialtjänsten idag är att det är allt för många nykläckta socionomer som ska svåra beslut, som faktiskt kräver både livserfarenhet och arbetslivserfarenhet för att kunna ta.

    Som chef innebär att du, förutom leda och fördela arbete, även ska vara mentor och stöd för de anställda. Kunna leda utvecklingssamtal, hantera kriser i organisationen. Att kunna hantera massmedia. Kunna arbetsrätt etc  etc

    Var ute 10 år som färdig socionom, sedan kan du börja fundera på chefsroll


    Håller med. Jag har tyvärr bekanta som blivit enhetschefer som 24-25åringar på äldreboenden och som inte brinner för eller ens bryr sig om äldres rättigheter. Konstigt nog har dom ingenting att säga om jag börjar prata om demens, vilket bemötande som främjar psykisk och fysisk hälsa inom vården osv. Noll intresse för människor. Dom vill bara ha sin ?feta lön?, kunna åka på minst 4 utlandssemestrar per år samt kunna skriva på linkedin och Facebook att dom jobbar som chefer.
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    VCCS skrev 2019-05-23 11:52:01 följande:

    Man kan absolut inte bli chef direkt inom socialtjänsten, där måste man arbeta som socialsekreterare ett antal år innan chefspositionerna ens är inom räckhåll. Men det är inte ovanligt få chefsjobb direkt efter examen inom äldreboende/lss-boende.

    Vi är ungefär 90 studenter och det fanns ungefär 10 platser som enhetschef under VFU-terminen. Flera av dessa är i min ålder (97:a) eller yngre. Som sagt tog jag inte det men ångrar det nu, då vissa av dessa som tagit detta påstår att arbetsplatserna sagt att dem aldrig någonsin skulle anställa en enhetschef som inte haft VFU som det.


    Japp. Jag hade två galna chefer i 25-årsåldern innan jag slutade arbeta som undersköterska inom LSS och utbildade mig till syokonsulent istället. Den ena krävde att personalen skulle acceptera att ha kvar en brukare på boendet som slog sönder lokalerna och fönstrena, skar andra brukare och personal med glasskärvor, ströp boende och personal, misshandlade med knytnävar och sparkar osv.

    Den andra anställde nästan bara outbildad personal eftersom det var billigt och sket fullständigt i kvaliteten för brukarna. Det var för få anställda för att kunna ge brukarna tillräckligt med aktiviteter med ledsagning, larmen funkade inte, hon brydde sig inte om att en av brukarna mordhotade och misshandlade de flesta i personalen, allt var kaos men hon verkade nöjd med att kunna köpa en fin bostadsrätt och dyra kläder, drog vidare till nästa arbetsplats inom ett år för att höja sin lön...
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    VCCS skrev 2019-05-23 11:57:20 följande:

    Vem vill inte kunna leva ett bra liv där man har råd att resa istället för att behöva vända på kronorna för att ha råd med mat. Jag vill bli enhetschef direkt efter examen, för att löneskillnaden är så enorm. Inom callcenter, kundtjänst, butiker etc är många chefer 18-22 år, varför kan man inte vara chef inom vård men inom alla andra sektorer går bra?


    Men herregud, människor BOR på dom här äldreboendena! Dom lever sina sista år i livet där! Om du ska ha ansvar för ett sista hem åt människor som pga ålder+sjukdom/funktionsnedsättningar är i en väldigt utsatt position måste du ha ett starkt intresse för människor och brinna för att utveckla vården till mycket kvalitativ. Du borde vilja bli chef för att kunna driva ett boende med så moderna metoder som möjligt, där man tänker till kring inredning, kultur, livskvalitet osv. Om du bara vill tjäna pengar och tänker på din fritid kan du jobba på en oljeriggare, rensa fisk i Norge eller bli säljare istället...

    att du inte fattar skillnaden mellan att vara teamledare inom försäljning (det var jag också när jag var 19 år) i en arbetsgrupp bestående av ungdomar och unga vuxna som enbart säljer mobiltelefoner eller värvar medlemmar till Amnesty ute på stan- och ett äldreboende eller LSS-boende som är ett HEM för människor i en utsatt position där personalen har ett svårt och mycket viktigt arbete att sköta för att det ska vara etiskt försvarbart, visar att du inte borde bli socionom överhuvudtaget.
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    VCCS skrev 2019-05-23 13:43:36 följande:

    Nej, men ansträngningen att studera borde ge mer i lön än att inte gått en utbildning. Särskilt med tanke på att vi som studerat vidare har stora studieskulder.


    Du glömmer arbetsinsatsen och den individuella kompetensen. Det är inte svårt att ta sig igenom en högskoleutbildning och få godkänt om man läser till socionom, sjuksköterska, lärare osv, jag tycker att lönen ska komma efter man presterat och LÄRT SIG GENOM ATT ARBETA efter kanske 10 år och sen stiga. En 20-åring ska inte ha medalj för att hen studerat.
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    VCCS skrev 2019-05-23 13:52:18 följande:

    Du har fel i ditt påstående angående komvux. Om man inte har en gymnasieexamen har man en garanterad rättighet att studera på komvux, däremot begränsades möjligheten att läsa kurser du redan läst på gymnasiet för att höja ditt betyg. Med andra ord får du inte läsa kurser igen som du fått godkänt i, däremot kurser du är underkänd i eller om du helt saknar gymnasieutbildning så har du fortfarande rätt att studera på komvux. Jag har en vän som studerar gymnasiet på komvux nu i vuxen ålder, och han har ingen gymnasieexamen så därför får han det. Man får läsa på komvux om man inte har en gymnasieutbildning eller är underkänd i någon kurs, däremot om du klarat hela gymnasiet och alla kurser får du inte läsa om kurserna, du får däremot läsa kurser som krävs för behörigheten att söka till högskola.

    Jag är inte glad åt utvecklingen i England, där den fria rörligheten begränsas och där ett EU-utträde väntar. Men nu bor vi i Sverige och alla partierna till mitten och höger är för EU-samarbetet förutom SD, men klassar inte dem som klassisk höger utan högerextremister. Jag delar inte Moderaternas eller Kristdemokraternas syn och värderingar, utan står närmast Liberalerna och i andra hand Centerpartiet.


    Dom har begränsat möjligheterna. Moderaterna vill ha en bred arbetarklass utan möjligheter att ta sig någon annanstans eller möjlighet att klaga på situationen.
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    VCCS skrev 2019-05-24 09:11:12 följande:

    Jag ska alltså tjäna, ett flertal tusental kronor i månaden mindre än någon som valt att inte plugga? Man kan inte jämställa en akademiker och en arbetares lön utan att ta hänsyn till att akademikern har minst 250 000 i studielån beroende på längden på utbildningen.


    Jo det kan man visst! Min syster är tex översättare eftersom hon älskar det men hon tjänar som ett vårdbiträde. Hon visste det innan och valde yrket ändå för att hon vill.

    Det är likadant med bibliotekarier, det är ett yrke som bara kostar samhället pengar (men vi har bibliotek för allmännyttan). Dom får ta att det inte är så hög lön, lönen består bara av skattepengar. På samma sätt tycker jag att lärare och sjuksköterskor är alldeles för upptagna av att ha höga löner idag.

    Att vilja ha en mycket bättre arbetsmiljö är en sak men man ska faktiskt ha ett driv att vilja göra något för andra inom de yrkena.

    Det är faktiskt upp till var och en om man vill ha studielån. Skådespelare och konstnärer som gått på Teaterhögskolan och Konstfack har faktiskt också studielån men det innebär inte att staten är skyldig dom fasta anställningar med garanterat högre månadslöner än snickare.

    Om en arbetare arbetar i en bransch där hen har eftertraktad kompetens så är det faktiskt upp till arbetsgivaren att sätta lönen efter det.
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    sextiotalist skrev 2019-05-24 09:21:33 följande:

    Skämtar du, ska du alltså få ta beslut om människors framtid utan någon som helst erfarenhet. Mitt förtroende för socialtjänsten sjönk nu ner på en bottennivå.

    Nu har vi förklaringen till varför så många felaktiga beslut tas som påverkar en människas framtid


    Samma här, jag blir mörkrädd. Vem f-n är det som är ts chef?
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    VCCS skrev 2019-05-24 10:28:03 följande:

    Faktum är ju dock att mitt yrke är ett bristyrke - enligt tillgång/efterfrågan borde det vara välbetalt. Det är en ren myt, både ekonomer och jurister är överskottsyrken men har bra löner. Socionomer, lärare och biomedicinska analytiker är bristyrken, med låga löner.


    En nyexaminerad ekonom kan mycket väl få 23000 i månaden på sitt första sommarjobb. Och det är alltså efter att ha gått klart utbildningen, inte som du som bara läst något år och alltså inte är socionom.
  • Anonym (Gå om grundskolan ts...)
    sextiotalist skrev 2019-05-24 10:34:26 följande:

    Åh, du är precis lika obotligt naiv som de flesta är i din ålder (även jag har varit, så det hör till åldern), att studera vissa ämnen innebär bara att man läst om dessa på papper, det är först när du kommer ut i verkligheten så du börjar lära dig, du kan nog bara 5% av det du verkligen behöver kunna, precis som alla andra nykläckta, oavsett utbildning


    Jag tycker det är ganska skrämmande med den inställningen som ts har, jag har hört många lärare som inte alls verkar vara bra lärare eller tycka om barn och ungdomar gnälla över sina löner. Är det en vanlig inställning idag, att man utbildar sig för att få mycket pengar och att man förväntar sig en guldstjärna och automatiska privilegier? Samt, att man tydligt ska stå över arbetarklassen...
Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?