• Anonym (TS)

    Downs syndrom och abort

    Denna frågan har varit uppe på FL ett flertal gånger, men eftersom folk är så känsliga om att bumpa en gammal tråd gör jag en ny. 

    Skulle du gjort abort om du fick veta att fostret hade Downs syndrom? Själv skulle jag gjort abort. 

  • Svar på tråden Downs syndrom och abort
  • jrockyracoon
    Drottningen1970 skrev 2019-08-15 10:41:31 följande:
    Det jag reagerar på i sin beskrivning av folk med downs är att du helt tar ifrån dem det faktum att de är individer precis som alla andra. Och istället reducerar dom till några slags glada hjärtliga clowner som går omkring och delar ut grattiskramar.

    De är människor som alla andra. En del är glada en del buttra, några utåtriktade andra inte. En del börjar supa andra inte. En del begår sexuella övergrepp andra inte. En del hittar livskamrat andra är väldigt ensamma. Etc etc etc.

    Men samtliga har större utmaningar i livet än människor utan downs.
    Kloka tankar från dig, och jag håller med. Visst är de individer med individuella karakteristika. 

    Men jag skulle ändå säga att de har gemensamma drag av att visa och ge kärlek i högre utsträckning än andra. Och visst kan man säga att de har utmaningar att tampas med, men jag tycker ändå att de tillför oss i samhället något viktigt och att de förtjänar att få leva.
  • Drottningen1970
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 11:07:15 följande:

    Kloka tankar från dig, och jag håller med. Visst är de individer med individuella karakteristika. 

    Men jag skulle ändå säga att de har gemensamma drag av att visa och ge kärlek i högre utsträckning än andra. Och visst kan man säga att de har utmaningar att tampas med, men jag tycker ändå att de tillför oss i samhället något viktigt och att de förtjänar att få leva.


    Jag har inget problem med att de ska få födas leva och finnas. Jag tror att ett samhälle som inte ger plats åt människor som har svårigheter förlorar sin mänsklighet. Faran med såna tester är om det urartar till att bli nån slags plikt att ta bort dessa barn för att inte belasta samhället och hyckleriet när man påstår att man gör det för barnets skull är nåt som får mig att krypa ur skinnet. Samtidigt är det heller ingen plikt för den enskilde att slutföra graviditeten med ett barn som har downs utifrån att det berikar samhället eller att de riskerar att utrotas.
  • IceKitten
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 10:19:00 följande:

    Att be om ursäkt innan man förolämpar folks tankar gör det inte mer rätt.

    Jag noterar att du ingenstans motsäger mitt påstående om att personer med downs syndrom tillför världen kärlek i större omfattning än andra.

    Om vi t.ex. tittar på några av de saker du nämner: "Låg intelligens", "Bli mobbad för sitt utseende" och "mindre möjligheter att skaffa ett partner" så är detta nackdelar som följer utifrån hur andra människor ser på downs syndrom. Det blir ungefär som att man ska välja bort homosexuella barn för att de riskerar att möta omgivningens förakt. I min värld ska man inte välja bort ett barn för att det är annorlunda och bryter mot normen av skäl att andra är fördomsfulla. De problemen ska man istället jobba med genom information, mänskliga möten och debatter för att få ett mänskligare och varmare samhälle. Jag tycker t.ex. inte att homosexuella ska utrotas utan att de som är homofoba ska ändra inställning.

    Det finns alltid barn som kommer mobba andra. Det problemet försvinner inte, eller minskar i omfattning, för att man väljer bort barn med vissa karaktäristiska drag eller utvecklingsstörning.

    Att prata om den kärlek och glädje personer med downs syndrom kan ge är uppenbarligen fel enligt dig, eftersom det är förskönande. Istället är du pigg på att prata om alla de ev. problem som uppkommer med sådana barn. Det skulle jag i så fall kalla ett demoniserande. Det är minst lika illa.

    Med tanke på hur många i tråden som talar illa om de här barnen, tycker jag faktiskt att några mothugg väl kan vara på sin plats. Att tala om de negativa aspekterna enbart ger en väldigt falsk bild, och det vill inte jag vara med att bidra till.

    Personer med DS sätter vår empati och fördomsfullhet på prov med sin sårbarhet. De är nästan jämnt glada och har hjärtat med sig i allt de gör. De är inte fördomsfulla mot andra, de visar stor värme och tillit till andra människor och gör inte en fluga förnär. Jag säger att du har MYCKET att lära från dem. 


    Att tycka att det någon säger att bs är inte att förolämpa någon. Om jag skulle ha sagt att du, exempelvis, var korkad hade det varit det.

    Då gör jag det nu, ett barn med Downs tillför inte världen större glädje. Hen tillför, förhoppningsvis, sina föräldrar, släktingar och vänner lika mycket glädje som ett frisk barn hade gjort. Jag personligen är inte gladare som person för att min granne har Downs än jag hade varit om hon var som alla andra. De är individer precis som alla andra och vissa tillför glädje, andra sorg.

    Gällande nästa del, nej. Låg intelligens, att bli mobbad och att inte kunna skaffa barn är negativt för individen oavsett hur samhället ser på det. Det är inte kul att inser att man inte klarar av de andra gör lätt exempelvis. Sedan bör samhället självfallet inte mobba någon oavsett orsak men vi bor inte i en utopi. Min moster grät när jag föddes för att hon själv så gärna ville ha barn men insåg att det var en väldigt dålig idé, hur får du det till att det skulle ha med andra personers syn på downs att göra?

    Sedan är kommentaren om utrotning helt orelevant då Downs inte är en ras och alltså heller kan utrotas.

    Du tror alltså på riktigt att du kan ta alla personer med Downs och sätta i samma fack? Det är en funktionsnedsättning, det dem har gemensamt är saker som lägre intelligens, större risk för sjukdomar och liknande. Det är fullt möjligt att vara korkad, sjuk och elak även för en person utan funktionsnedsättning. Alltså är det även det för en person med funktionsnedsättning och egotism är för övrigt något som barn har mängder av, alltså även folk som har stannat av i den mentala utvecklingen.

    Men, uppenbarligen är du inte kapabel till att se individen bakom funktionsnedsättning och heller inte de väldigt verkliga problem med en nedsättning då du totalt ignorerar dessa.
  • Bananböjaren
    BurningDiamond skrev 2019-08-14 21:39:32 följande:

    Jag hade gjort abort.

    Jag ser inget problem med att utrota downs syndrom. Inte heller cancer, astma eller schitzofreni, t. ex.


    Så om ditt barn drabbas av cancer så tvekar du inte att sätta en kula i pannan på hen? Det är en GIGANTISK skillnad på att utrota och att bota.

    Människans allra allra sämsta egenskap visas i den här tråden. De flesta människor är berädda att utrota de få för att gynna de många. Speciellt när det räcker att trycka på knappen men man inte själv behöver hålla i kniven. Vidrigt.
  • jrockyracoon
    Anonym (suck) skrev 2019-08-15 11:06:48 följande:
    Jag har inte sett någon i tråden tala illa om barnen med DS.

    Sedan har jag svårt att få ihop det statistiskt påvisbara fakta att en individ med DS har lägre intelligens än individer utan DS, till att bli en fördom. Inte heller de statistiskt påvisbara faktum som rör följdsjukdomar är enligt dig en fördom. Och om vi tittat på gruppen individer med DS och jämför med gruppen individer utan DS så kommer gruppen med DS i mycket, mycket, mycket högre grad behöva anpassning i livet för att kunna leva ett värdigt liv.

    Att du sedan jämför din dotter med dysmeli med en individ med DS är rakt av skrattretande. Att sakna en hand med i resten vara fult fungerande går inte ens att jämföra med att ha funktionshinder som påverkar både utanpå och inuti den fysiska kroppen, och sinnet. Faktum är att du skymfar oss som behöver hantera funktionshinder som DS med din jämförelse.
    Jag tolkar kanske saker i tråden på ett annat sätt än dig, varav förklaringen av våra olika åsikter i frågan.

    Jag har inte någonstans ifrågasatt att personer med DS har lägre intelligens än andra, eller kallat det för fördom. Inte heller har jag kallat följdsjukdomar av DS en fördom. Varifrån har du fått den åsikten?

    Javisst behöver personer med DS större anpassning än andra. Det har jag heller inte ifrågasatt.

    Jag jämför inte min dotters handikapp med DS, eller andra typer av handikapp. Åtminstone inte i den meningen att jag menar att det finns väsentliga likheter i deras handikapp eller att mitt barns handikapp är på samma nivå som de med DS. Jag gör en personlig reflektion kring mitt liv i samband med val, t.ex. att välja bort barn eller inte välja bort barn. Du vet, alla har rätt till att bearbeta sina egna upplevelser även om det finns andra som har det värre.

    Likheten i situationen är att man inte i förväg vet hur det ska bli. Min dotter kunde också likväl ha haft en utvecklingsstörning, att det rör sig om dysmeli kan man inte veta helt säkert i förhand. När det gäller att välja bort en person med DS vet man på förhand att det är en utvecklingsstörning men man vet inte hur grav, eller om handikappet kommer bli övermäktigt eller ej. Det visste inte vi heller på förhand.

    Har du själv ett barn med DS, eftersom du skriver att du behöver hantera personer med detta funktionshinder?
  • Drottningen1970
    Bananböjaren skrev 2019-08-15 11:24:50 följande:

    Så om ditt barn drabbas av cancer så tvekar du inte att sätta en kula i pannan på hen? Det är en GIGANTISK skillnad på att utrota och att bota.

    Människans allra allra sämsta egenskap visas i den här tråden. De flesta människor är berädda att utrota de få för att gynna de många. Speciellt när det räcker att trycka på knappen men man inte själv behöver hålla i kniven. Vidrigt.


    Vilket egenvärde kan det rimligtvis finnas i att människor ska ha nån moralisk plikt att föda barn som de känner att de inte har kapacitet att ta hand om?
  • modsey

    Jag gjorde fostervattensprov min sista graviditet och hade jag fått det svaret hade jag gjort abort.

    Om jag fått ett sådant besked tidigare i livet hade jag svarat annorlunda, men där jag befann mig då som 40 plus med äldre barn, så jo.

  • pyssel
    jrockyracoon skrev 2019-08-15 09:51:52 följande:

    En tes kan få stöd på olika sätt. Tesen att personer med nära kontakt med downs syndrom är mer positiva till att själva få ett barn med downs syndrom får förstås stöd av om man kan visa upp en del fall där så är fallet.

    Samtidigt försvagas tesen om man kan visa t.ex. det du är inne på , d.v.s. att många av de som förespråkar abort de facto har nära kontakt med personer med DS.

    Men frånvaron av kunskap varken stödjer eller försvagar, så där har du fel.

    Stöd behöver bara innebära en indikering - för att kunna fastslå mer säkert ställs givetvis betydligt högre krav - där behövs en vetenskaplig studie eller kanske flera.

    En sådan tes är givetvis inte heller generell, det räcker med att man når lite över 50% för att tesen ska kunna betraktas som belagd sann. Det är därför möjligt att det finns väldigt många exempel på motsatsen eller som stödjer den, utan att det bevisar något alls. 

    Sedan påstår jag ingenstans att min tes är sann, bara att den stöds utifrån det kunskapsläge jag kan dra utifrån denna tråd, vilket i sig givetvis är ett dåligt statistiskt underlag. Jag tycker inte alls att det är fel att lansera teser utan att ha statistiskt på fötterna. Detta är ett debattforum och där är det givetvis okej, men även i kvalitativ forskning kan man göra det. Om man aldrig sätter upp hypoteser om verkligheten kommer man aldrig kunna få svar på om de stämmer eller inte, och då stagnerar kunskapsläget. Samtidigt hade jag gjort fel om jag presenterat min tes som sanning, utan belägg.


    Min poäng är att du kan inte dra dessa slutsatser utifrån "kunskapsläget i tråden", för vi som är negativa har ju inte redovisat vår kunskap om DS.
    Alla hästar hemma
  • BurningDiamond
    Bananböjaren skrev 2019-08-15 11:24:50 följande:
    Så om ditt barn drabbas av cancer så tvekar du inte att sätta en kula i pannan på hen? Det är en GIGANTISK skillnad på att utrota och att bota.

    Människans allra allra sämsta egenskap visas i den här tråden. De flesta människor är berädda att utrota de få för att gynna de många. Speciellt när det räcker att trycka på knappen men man inte själv behöver hålla i kniven. Vidrigt.
    Ja, det var exakt det jag skrev... Inte konstigt att världen ser ut som den gör när folk inte ens kan läsa.
  • Pentra
    Anonym (Helen) skrev 2019-08-15 07:45:37 följande:
    Skulle aldrig gjort abort. Alla oavsett handikapp har rätt att leva. Livet är besvärligt även för dom som inte har handikapp.

    Alla har rätt att få födas friska; och alla vill födas och leva friska om de får chans att välja. Varje sund förälder vill självklart kunna ge sitt barn det bästa i livet, och det börjar med en god start. Man kan aldrig bygga ett stabilt, vackert, bestående och tryggt hus på en trasig grund! Och, att då låta en graviditet fortgå, där man redan innan vet att barnet är sjukt, har allvarliga DNA -skador eller kromosom-fel etc, är egoistiskt och ansvarslöst och borde kunna likställas med långtgående och utstuderad misshandel, där den nya människan aldrig under hela sitt kommande liv kommer att bli frisk och, än mindre, kommer att kunna leva ett normalt och utvecklande liv! Och, livet är nog besvärligt ändå, så att medvetet utsätta en försvarslös människa för än mer svårigheter, hela livet igenom, är vettlöst, genuint elakt och som ett övergrepp på livet självt. Som blivande förälder är man skyldig att hjälpa hjälpa liv, och i detta fall göra abort. I detta läge är det absolut det mest logiska, självklara och humana, så att barnet slipper att gå igenom ett sas. 'förlorat liv', utan ist kan ges en ny och bättre chans. (Men, ett saknat finger t.ex. är inte anledning till att göra abort.) ... Med vänlig hälsning, Pentra
Svar på tråden Downs syndrom och abort