• bellis2

    Vi som planerar äggdonation 2020

    GrodanS77 skrev 2020-11-25 21:16:35 följande:
    Ok. Vad är det som gör T3 viktigt? Ska det vara högt eller lågt värde? Vilka symtom kan man ha om man ligger fel i det värdet?

    Hm... undrar om jag ens har tagit ett sånt prov de senaste tio åren?

    Jag tänkte på liothyronin men hade för mig att det var griskörtelhormonet. Där ser man hur man kan blanda ihop.
    Om du har tagit tester inom vården så tar de även på T4 och T3. Det de kan vara dåliga på är att kolla av TPO (auto-antikroppar som angriper kroppens egna vävnader). Man kan ha alla tre, tsh, T3 och T4 inom referensvärden men ändå ha förhöjt TPO vilket tyder på Hashimitos.

    Så det är viktigt att kontrollera alla dessa värden för att se om man ligger inom referensvärden. Men om man utgår från tsh bör de övriga värdena hänga på men det inte är säkert.

    Även om det på mina blodprov ser helt normalt ut med Levaxin och värdena så hade jag kvar symptomen. Med bara ett litet tillägg av Liothyronin så blev jag piggare (inte lika trött och orkeslös), ledvärken och svullnaden blev bättre och allt möjligt. Men som sagt, jag har ju ingen sköldkörtel heller. Finns många som protesterar att sjukvården säger till en att sluta med Liothyronin under graviditet men jag ville inte riskera något.

    Men i början på graviditet gäller det att öka Levaxinet för de flesta. Jag kom ihåg att jag låg på tsh 1 vid insättning, två veckor senare när jag testade positivt så tog jag nytt och då hade det stigit till 4.

    De första 12 veckorna så har fostret inget sköldkörtelhormon så de blir helt beroende av mammans (därav får många missfall om man inte håller koll på det). Levaxindosen som man har räcker för en men fostret behöver ju också en del. 

    Fy, en djungel allt detta med hormoner alltså.
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-11-25 21:57:20 följande:
    Nja, inom vården tar de inte alltid de tre. För ett tsg sen kollade jag gamla prover för att se hur jag har legat till tidigare år. Oftast bara tsh och i bland T4. Den trista sanningen är att när jag gjorde ivf så varierade mina tsh värden mellan 2,5 och straxt under 4 men jag fick hela tiden höra att jag låg inom referensvärdena och hade då inte bättre koll än att jag trodde dem. Det svider lite att inse att det kanske, kanske hade gått med egna ägg om jag hade fått levaxin redan då. Det var först när jag blev gravid med dottern via äd som min bm övertalade mig att hon skulle få kolla tsh på mig. Jag tyckte ?äsch, det har jag kollat så många gånger så för jag tyckt att jag haft sånna symtom men alltid fått höra att det sett såååå bra ut så så det behövs nog inte?. Men hon sa jo, vi tar ett prov för säkerhetsskull! Och det var ju en jäkla tur och efter det har jag lärt mig lite mer och förstått hur viktigt det är.

    TPO har jag nog aldrig hört talas om heller.

    När missfallet är över o hcg är nere på noll igen så ska jag ta nytt tsh prov tänkte jag och då be om T3 och T4 också. Sist jag tog prov så kollade de tsh och T4 bara.
    Menar du på ivf-klinikerna? Jag tänkte allmän läkare. Endokrin tar också alltid dessa tre. Men förr i tiden var de dåliga på att testa sköldkörteln överhuvudtaget trots att man uppvisade tydliga symptom och envisades med utbrändhet.

    Jag vet, det ställer till med så mycket. Jag har många gånger tänkt på varför jag inte fryste mina ägg innan operationen. Tänk om, tänk om. Går ju tyvärr inte göra något annat mer än att dela med sig egna erfarenheter så att andra inte hamnar i samma situation och göra det bästa av situationen.

    Ja, det låter bra så att du och kliniken har koll från början. Hoppas att det snart är över så att du får återhämta dig från allt <3.
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2020-12-02 08:23:10 följande:

    Hej! Jag behöver köpa Klexane (typ 30 stycken) men behöver veta vad det kostar för att kunna välja var jag ska köpa det. Väljer mellan att köpa det privat på recept i Sverige (ingen förmån eller högkostnadsskydd) eller beställa från Billmann i Frankrike. Någon som vet vad som blir billigast? Vad kostar det i Ryssland?


    Det blir billigast när du har det på recept i Sverige. Du kommer behöva ett antal mediciner och när du har det på recept så hamnar du på högkostnadsskydd (ta kontakt med Olgas samarbetsklinik i Stockholm). Jag köpte enbart det som inte finns i Sverige i Ryssland men såg till att jag ahde det övriga på recept i Sverige så jag var försäkrad.

    Klexane kommer du i framtiden behöva mycket mer av.
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2020-12-02 12:18:04 följande:
    Får inget på högkostnadsskyddet hos mina läkare. Det skrevs ut så mycket för privat vård i på högkostnadsskyddet i Västa götaland att läkarna blev varnade, tydligen.
    Du ska kontakta Olgas samarbetspartner (Stockholm). Jag har skickat dig meddelande angående detta.
  • bellis2
    Kikki79 skrev 2020-12-03 19:12:40 följande:

    Hei! Jeg hadde mitt andre innsett i Århus 21. november, og jeg har testet positivt!!! Er så utrolig glad???? er selvsagt en veldig lang vei frem, men føles så bra å få en positiv test endelig. Det var 12 søskeninnsett og 2. eggdonasjonsforsøk. Har endel symptomer med ømme bryst og mensverking i magen, og det er bra!


    Grattis, roligt att höra Glad
  • bellis2
    Lumila skrev 2020-12-17 09:35:57 följande:
    Och varför gör så pass få ÄD i Sverige? Har svenska kliniker sämre resultat? Eller är det bara för att de än nya med ÄD?
    Välkommen både Lumila och Sussna85 till tråden!

    Detta är naturligtvis min åsikt men jag anser att Sverige är väldigt dålig på fertilitetsbehandlingar i allmänhet och ligger efter. Det finns dessutom en inställning att man är bra på det man gör och inte vill vidareutveckla sig. Det är ett problem för mig och jag förstår inte, när man sysslar med vetenskap är nyfikenhet bland det viktigaste vilket saknas många gånger i svensk sjukvård.

    För mig är det viktigt att kliniken är transparent, jag ska inte behöva tjata till mig statistik och annat.

    Sedan var det viktigt för mig att få veta så mycket som möjligt om donatorn och se bilder så Olga kändes som ett självklart val. Förutom det, deras statistik, kompetens, behandling, garantipaketet och service. Jag förstår fortfarande inte hur de lyckats få iväg så många patienter under denna pandemi.

    Klart det hade varit enklare att göra allt i Sverige (vilket jag var berättigad till via landsting) men ändå tyckte jag det var värt att ta sig till utlandet. Vi har förhoppningsvis lyckats på första ÄD-försöket.
  • bellis2
    Sofia95 skrev 2020-12-14 09:09:55 följande:

    Tack Limarie och vilken fantastisk historia ni har bakom er! Tänk att få berätta den för er son när han blivit stor nog, hur många öden som förde er till att i slutändan få just jonom <3 kram och tack! Och styrka till alla er andra som fortfarande är i processen! För mig blev det en paus med lite andhämtning i väntan på nya prover av tsh, jag håller tummarna för att få starta stimulering i januari och att jag svarar på medicinerna då, men hur det än gårså fyller såna berättelser alltid hoppet om att det så småningom kommer att gå vägen, även om det dröjer <3


    Sofia, hur går det med levaxinet? Mår du bättre nu? Bara en liten dos kan göra en sådan stor skillnad.
  • bellis2
    Sofia95 skrev 2020-12-17 13:21:42 följande:
    Hej! Vet du, jag mår riktigt bra! Jag var hos vc idag och träffade en läkare som skulle låta mig få ta en massa prover, bland annat ett nytt tsh, men jag trodde inte jag skulle få göra det så jag hade tagit levaxin på morgonen och får därför vänta till imorgon. Men måndag eller tisdag nästa vecka borde jag kunna se resultatet på 1177. Hade annars planerat att kolla via werlabs igen i början på nästa vecka :) återkommer när jag vet, för att be om era råd gällande levaxin-doseringen! ;) vad mer för prover jag får ta vet jag inte, jag frågade sköterskan och svarade "oj, det står jättemånga här!", så det blir en överraskning, haha!
    Vad skönt att höra Glad

    Tänk på att det ta kan ta ett tag innan värdet stabiliseras (därför de rekommenderar provtagning 4-6 veckor senare). Däremot när man är gravid tycker jag att det är viktigt att ta prover oftare de första 12 veckorna. Det kan också skilja sig mellan olika labb vid analys så du vet om du tar både på Werlabs och "vanliga" sjukvården.

    Bra med ordentliga prover!
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2020-12-18 14:21:01 följande:
    Och vad händer om den blir för tjock? Vad är det som gör en tjock slemhinna mindre lämplig för transfer? Någon som vet? Har lyckats googla mig till nu att den kan vara 16 mm dag 14 i cykeln (och att det är normal). =)
    Om den skulle bli för tjock börjar man blöda men då pratar vi 40 mm och ovanlighet om jag har förstått det rätt. Blir den för tjock så avbryter de, precis som de bör göra om den är för tunn, under 7 mm.
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2020-12-19 16:07:14 följande:
    Oj, 40 mm?? Vet du om gränsen går vid 40 för att avbryta?
    Ingen aning tyvärr. Men visst körde du på Olga-kliniken? De är riktigt bra på det där med slemhinna och de kollar det ordentligt, annars avbryter de. Alltså att den ska vara normal vid insättning.
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2020-12-31 11:27:49 följande:

    Fick svar från min läkare att de siktar på en slemhinna som är 8-14 mm, vet inte om det gällde mig specifikt eller i allmänhet, dock. Men tänkte att det kunde vara intressant att veta.


    Rätt allmänt hos Olga men till mig sa de 7 mm. Vid insättningen så hade jag 10 mm och då har jag haft stora problem tidigare med att få till en tjock slemhinna så de lyckades verkligen med det.
  • bellis2
    GrodanS77 skrev 2020-12-31 12:54:23 följande:

    Ang slemhinnan så undrar jag om ni inte pratar om olika tillfällen. Man brukar mäta den innan man bestämmer datum för befruktning eller återföring och sen vid insättning. Om slemhinnan är tunnare än 7 mm vid första kollen så brukar man avbryta, allt köra medicinerna ett par dagar till. Från första kollen till återföringen så brukar den ha tjockat till sig nån eller några mm till. När man pratar om 7-14 mm så är det alltså vid första kollen. 7 mm vid insättning är för tunt.


    Nej, jag pratar om insättning. Allt över 7 mm så kör de på Olga-kliniken.
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2020-12-31 14:59:33 följande:

    Jag har hört om kliniker som gjort transfer även vid 6 mm, den patienten hade fått höra att det viktigaste var utseendet på slemhinnan, att den t.ex. var treskiktad.


    Tyvärr var det så i Danmark för mig. De var inget vidare på det där med slemhinna.
  • bellis2
    Sussna85 skrev 2020-12-31 15:34:13 följande:

    Gott nytt år allihopa! Låt oss hoppas att 2021 blir ett jäkla bra år!

    Här ska min donator börja med sprutorna vilken dag som helst, hon väntade mens igår eller idag.

    Jag käkar Zumenon tabletter för fullt,men är inte riktigt insatt känner jag ändå...Har bara gjort 4 ivf förut och satt in färska ägg två gånger.

    Men om min donator börjar med sprutorna låt säga imorgon,sprutar i låt säga 10 dagar,sen är det ÄP och odling som gäller. Så en ET för mig kommer ju att bli först i mitten på januari typ,lite dryga på t.om. Jag är på CD 8 idag.

    Är inte det för sent att sätta in färskt donator ägg då? Jag har ju gått långt in i min cykel då, vet att Zumenon förhindrar ägglossningen men. Blev att fundera på detta idag, min läkare säger att vi matchar bra i våra cykler,men jag vet inte,hmmm.

    Nån som kan förklara detta för mig ,haha


    Gott Nytt År och jag hoppas 2021 blir bra på alla möjliga sätt!

    Jag har inte riktigt förstått det systemet, tyvärr. När jag gjorde naturlig IVF i Danmark var det så och det är ett elände, man måste vara redo att släppa allt närsomhelst och åka iväg.

    På Olga får vi klara datum, oavsett om det är ÄD eller med egna ägg. Vid ÄD nedreglerades jag och synkades med donatorn. Jätteskönt och smidigt. De kan då också styra på ett helt annat sätt vad gäller egna äggblåsor och annat.
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2021-01-01 21:31:42 följande:

    Jag har sett lite här och var att vissa tar med en present eller ett brev till sin donator, eller presenter till donatorns barn, vid transfern. Är detta vanligt eller kanske till och med något som förväntas? Hur har ni gjort?


    Jag frågade min samordnare på Olga om det och hon sa att det uppskattas av donatorerna men upp till var och en hur man vill göra. Så länge det är anonymt så är det ok.

    Jag hade med en hel del till donatorn och hennes barn. Hon hade skrivit ett brev till oss som vi fick innan insättningen (hon visste inte ens om att jag hade med presenter när hon hade skrivit brevet). Det gjorde att det hela kändes ännu bättre. Det märks hur noggranna de är med urvalet av donatorer på Olga.


  • bellis2
    Sussna85 skrev 2021-01-01 21:02:36 följande:
    Tack för svar,då ska väl egentligen allt vara i sin ordning :) Zumenon är motsvarande som Progynon,kanske det preparatet är vanligare i Sverige? Jag bor i Finland så då är det tydligen Zumenon som gäller.
    Ja, Progynon och det är östrogen. Det gör att dina egna eventuella äggblåsor inte växer och att din slemhinna blir tjockare. Och när äggblåsorna inte växer till en viss storlek (14 mm-) så ägglossar man inte.

    Har de inte bett dig planera in ultraljud för att se hur allt ser ut inför insättning? 
  • bellis2
    vårsommarhöstvinter skrev 2021-01-01 22:18:32 följande:
    Har du lust att berätta vad du hade med dig?
    Absolut! Till donatorn hade jag med en hel del skönhetsprodukter och smink (utifrån bilder jag sett på henne som jag försökte matcha). Om man ska köpa något till deras barn tänker jag att man får tänka på åldern så jag hade med olika leksaker som passade hans ålder. Och sedan hade jag köpt massa svenskt godis och choklad, vårt godis brukar alltid uppskattas i utlandet (inte bara i Ryssland haha). Vi åkte dit med väskan full av presenter och på hemvägen med mediciner ;)

    Om man oroar sig för att hur det skulle mottas och att man skulle "muta" så förklarar Olga detta väldigt bra ofta i videos (allmänt om deras donatorer). De väljer ut sina donatorer väldigt noggrant och donatorerna gör det inte för pengarna utan har det ofta bra ställt. Om någon skulle slinka igenom och gör det för pengarnas skull så blir de ofta inte kvar eftersom det brukar ta tid tills de kan börja donera.

    Men för mig betyder det väldigt mycket att någon har gått igenom en svår process och gör detta så jag ville att hon skulle ha något efter ÄP.
  • bellis2
    Eva7272 skrev 2021-01-04 15:03:25 följande:

    Hej,

    Jag har inte skrivit inlägg förrän nu men läst mycket i tråden.

    Jag och min man planerar för ett äggdonationsförsök under 2021.

    Gärna så snart det går. Vi står och väger mellan Avaclinic och Olga.

    När jag läser här i tråden hittar jag enbart en person som blivit gravid via

    Ava. Det känns som Olga är betydligt bättre, dock dyrare.

    Är det någon som vet om Ava använder s.k plan B.


    Jag hör ofta att det skulle vara så mycket dyrare med Olga. Jag räknade en del på det där i början och av vad man får för pengarna och babygarantin så är det värt det. Tror de har ett erbjudande nu också.

    Sedan är det så att många lyckas på första eller andra ÄD-försöket på Olga så de tjänar in en hel del därigenom. Har för mig att deras statistik var att de bara betalade tillbaka för ca 1 %, vilket innebär att de har väldigt höga resultat. 
  • bellis2
    Jiana skrev 2021-01-06 10:47:31 följande:
    Det har väl varit många besvikelser och motgångar så nu vågar jag nästan inte hoppas. Och då känns allt praktiskt krångel väldigt jobbigt. Ordna med resor, sällskap åt tonåringen, djurpassning etc.
    Vi är nog många som hamnar i ett sådant läge och jag tycker det är helt förståeligt. Att gå igenom IVF är jobbigt, att göra det i utlandet ännu jobbigare. Att få gå igenom detta och få ihop det under en pandemi med all ovisshet, det är bara hemskt. Som du skriver, att få ihop allt praktiskt, kostnaderna skenar iväg, motgång efter motgång, skjuta upp på behandlingar, inte veta om man kommer iväg eller inte osv. Det är också svårt för andra som inte gått igenom sådant att förstå, brukar ju vara så.

    Men ge inte upp nu när ni bytt klinik. Det var väl någon annan i tråden (kommer inte ihåg vem) som kom iväg dit och det gick bra? Vi får alla försöka tänka på slutmålet, trots all oro och ångest som medföljer.

Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020