• vegaveravegavera

    Skaffa barn utan fast inkomst

    Hej alla! Jag är 24 år gammal och har velat ha barn så länge jag kan minnas. Jag ser verkligen mig själv som en mamma och har längtat så så så länge, men inte riktigt haft rätt partner eller känt mig ?färdig? med att festa och sånt. Men sedan i somras har jag verkligen känt att jag är redo, på ett helt nytt sätt, som att det verkligen är dags och inte bara en gullig idé. Har en partner sedan 3 år tillbaka som allt känns rätt med och han känner likadant som jag. Vi båda vill alltså ha barn så fort som möjligt!

    Men, det som hindrar mig från att våga bli gravid är pengar. Vi har typ inga. Vi båda studerar just nu och kommer vara klara om ca 3 år. De utbildningar vi har är inte sånna som garanterar en en fast fin stor inkomst resten av livet utan ungefär tvärtom. Vi kommer aldrig ha så mycket pengar, det är sånna liv vi valt att leva, men vi vill ju också få in barn i den livsbilden. Går det ens? Jag vill inte att någon av oss ska behöva ge upp sina drömmar karriärsmässigt och behöva jobba ihjäl sig på ett brödjobb. Barn är ju ganska dyrt, men om man köper nästan allt begagnat så kanske det går. Jag vet inte!

    Jag har knappt jobbat någonting på ett riktigt jobb så då antar jag att man inte får några pengar alls som ?föräldraledig?? Min kille har jobbat ytterst lite. Vi, eller i alla fall jag, skulle väl få ta ett studieuppehåll på ett par år kanske om jag blev gravid nu. Kommer jag inte ha några pengar alls då? Det är svårt det här! För samtidigt känner jag att det är bättre att skaffa medan vi båda har lite skola kvar att gå än när vi båda är klara. För då har båda något att gå tillbaka till och något konkret att göra direkt efter bebis, så vi inte ger upp och börjar jobba på Ica typ.

    Har någon där ute erfarenhet av att skaffa barn utan ekonomisk stabilitet? Hur gjorde ni? Vilket slags stöd finns att få? Tacksam för alla tips!! Och KONSTRUKTIV kritik.

    Mvh tack

  • Svar på tråden Skaffa barn utan fast inkomst
  • Anonym (D)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 18:09:07 följande:

    Man får väl extra stöd om barnet föds sjukt hoppas jag? Nu tycker jag du håller på bara. Gå inte ut på vintern istappar kan falla ner i ditt huvud! Man kan inte tänka ?tänk om? hela tiden. Folk skaffar ju barn hela tiden utan inkomst. Håller på och soc-driver och SEN börjar dom plugga vid 30 års ålder. Så länge man har en lägenhet och får in några slags pengar på ett lagligt vis så är man en lämplig förälder tycker jag. Men är också orolig såklart, vilket väl är en adekvat känsla när man funderar på att starta familj. Det är så överdrivet mycket grejer folk skaffar till sina barn nu för tiden. Man kapitaliserar på blivande mammors oro och får dom att tro att dom behöver 3 babynest 2 vagnar snuttskydd bajshandskar och gud vet allt. Jag litar på min förmåga att uppfostra och ta hand om ett barn, det är bara ekonomin jag är orolig för, finns värre saker att tvivla på inför barn, eller?


    Men skaffa barn då. Varför frågar du ens, du har ju bestämt dig och du vet ju allt bättre än oss som har barn. Kör på. Skaffa barn. Sedan kommer du inse. Men då är det för sent.
  • Mascaraklumpar

    Andra inom ert (blivande) yrke har kanske inte valt skaffa barn med varandra?

    För ?samhällets? del är det ju hugget som stucket när ni väljer att skaffa barn. Om vi säger att allt går så dåligt för er som det kan göra, så är alternativet att skaffa barn, plugga färdigt och gå på socialbidrag eller att plugga färdigt, gå på socialbidrag och skaffa barn. Det spelar ingen roll för skattebetalarna vilket det blir.

    För er själva och barnet är det lite samma sak. Ni kan skaffa barn och gå på soc eller gå på soc och skaffa barn, det spelar ju ingen roll - eller så går det bra med era karriärer, och då gör det antagligen det oavsett när ni skaffade barnen. Era enda andra alternativ är att ge upp tanken på yrket ni valt eller tanken på barn, och det låter inte som om ni är beredda att göra varken det ena eller det andra.

    Det är positivt att du alltid har 20 000 sparade, det visar på att du är ansvarsfull. Det ordnar sig säkert för er.

  • Anonym (Lo)

    Jag blev (oplanerat) gravid när jag pluggade och var singel, inte klar med min utbildning, noll SGI hade inget sparkapital när bebisen föddes. För mig gick det bra, bebistiden flöt på med begagnade kläder och presenter, helamning och tygblöjor. Begagnad vagn och bärsjal, inte massa prylar. Det var inte dyrt. Jag pluggade klart och levde rikt på csn sen kändes det som, mer än föräldrapenningen. När barnet var 2,5 hade jag pluggat färdigt och började dra in pengar på riktigt. Hade tur att vi var friska, och visste redan då att min utbildning troligen skulle ge ett hyfsat betalt jobb, men det kan gå utmärkt. Kan förstås bli jättetufft också, omöjligt att veta säkert.

  • vegaveravegavera

    Jag lyssnar gärna men tycker ni ger omöjliga prognoser. Säger att jag måste ha en massa grejer som jag vet att jag aldrig kommer att ha. Alltså heltidsjobb, hundratusentals i besparingar, bostadsrätt och rik partner. Hade hoppats på lite mer peppande historier. Men familjeliv är väl fullt av 37+ åringar som väntat för länge med att skaffa barn för att fixa ett totalt vattentätt liv, för att sedan upptäcka att dom kanske väntat för länge för nu var det plötsligt svårt, och så vägrar ni erkänna att det var ett misstag att inte skaffa barn tidigare när äggen var i form...

  • vegaveravegavera

    Tack! Äntligen lite peppande svar! Förlåt för min senaste kommentar den var onödig. Störigt att man inte kan ta bort kommentarer här... ovant

  • Anonym (Farochson)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 18:28:10 följande:

    Jag lyssnar gärna men tycker ni ger omöjliga prognoser. Säger att jag måste ha en massa grejer som jag vet att jag aldrig kommer att ha. Alltså heltidsjobb, hundratusentals i besparingar, bostadsrätt och rik partner. Hade hoppats på lite mer peppande historier. Men familjeliv är väl fullt av 37+ åringar som väntat för länge med att skaffa barn för att fixa ett totalt vattentätt liv, för att sedan upptäcka att dom kanske väntat för länge för nu var det plötsligt svårt, och så vägrar ni erkänna att det var ett misstag att inte skaffa barn tidigare när äggen var i form...


    Du verkar ha problem med humöret. Säker på att du är mogen att sätta ett barn till världen?
  • vegaveravegavera

    Ja jag blir nog inte mer redo än såhär... om du fattar hur jag menar. Har enda sen jag var 17 väntat på att jag på nått sätt skulle personlighetsförändras till nån otrolig ansvarsfull genomlugn person som skulle vara redo att ha barn. Men man är ju som man är. Kommer vara lika vresig som ansvarsfull om 10 och 15 år

  • Anonym (Evve)

    Vad ville du ha ut av den här tråden när du startade den? Det känns som du blir aggressiv och avfärdar allt som folk skriver så jag funderar på vad det är du ville höra för något.

    (Kan klargöra att jag inte är en kvinna på 37+ som är bitter över att ha väntat för länge, utan jag är i din ålder och har redan barn).

  • Anonym (mamma)
    Anonym (53) skrev 2020-01-18 17:12:06 följande:

    Du kommer få 180:- per dag för att vara hemma med barnet. Innan skatt.

    Tar du alla 7 dagar i veckan får du bara vara hemma i 6 månader. Vem ska ta resten då? Barnet måste vara minst ett år för att börja dagis.

    Hur ska ni ha råd att försäkra barnet? Betala dagis? Om amningen skiter sig, all ersättning o välling?

    Om barnet blir sjukt, vistelse på sjukhus o mediciner?


    Så vitt jag vet får man 480 dagar och det är betydligt mer än 6 månader.
  • vegaveravegavera

    Jag ville ha typ ?var precis i din situation. gick hur bra som helst. men lite jobbigt med det och det. tänk på att fixa det här bara? osv osv. konstruktiva tips! Inte ?skaffa inte barn? gånger 10 :)

Svar på tråden Skaffa barn utan fast inkomst